Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A megtervezhetetlen megtervezése

2013. január 06. - TanacsLajos

Itt az év eleje, ha még nem tettük meg, itt az idő megtervezni az új üzleti évet: az üzleti év pedig az informatikai szolgáltatóknál attól függ, hány, és milyen zsíros projektet sikerül megcsípni. Ügyvezetők kiadják hát a feladatot a részlegigazgatóknak, azok meg lelkesen továbbcsúsztatják a projektvezetőknek és account menedzsereknek a soha el nem múló kérdést: mennyit fogunk kaszálni az új üzleti évben az ügyféltől? 

Kifinomultabb helyeken a játék vérre megy: a becslések alapján elkészülő tervhez viszonyítva mérik vissza a menedzserek teljesítményét, amitől pedig duzzad vagy apad majd az év végi bónusz!

Nem kevés forog hát kockán, csoda-e, ha reszkető kézzel, bizonytalanul, frusztrációtól izzadt tenyérrel állunk neki a feladat megoldásának? Visszagondolunk a tavalyi tervre, és hogy az mennyire nem teljesült az ügyfél projekt átpriorizálásai, a tranzakciós illeték, a távközlési adó, az ügyfél átszervezései és leépítései miatt. És pontosan tudjuk, hogy ez az év aligha lesz megjósolhatóbb, mint az előző volt, okkal kúszik fel hát a jeges rémület a gerincünkön.

Szerencsére azonban a D&H Blog Projekt Laboratóriumában kifejlesztettünk egy néhány lépéses módszert, amivel könnyedén, és minden eddiginél hatékonyabban készíthetünk üzleti tervet. Informatikai társadalmunk épülése céljából most közreadjuk ezt!

IT Projektbevételi Üzleti terv készítés Tetszőleges Ügyfélhez 9 lépésben

  1. Keresd fel az ügyfélnél a kapcsolataidat, tudakold meg, milyen projektek vannak benne az idénre tervezett projektportfolióban, mi milyen eséllyel indul, és mire pályázhattok eséllyel! Ábrándozz el egy kicsit, hogy milyen szép is lenne ez így, majd felejtsd el az egészet: a valóság még csak köszönő viszonyban sem lesz a havonta úgyis újraírt tervekkel.
  2. Következő lépésként nézd meg, mennyi volt tavaly a bevételed az adott ügyféltől! Ezt a számot nevezzük X-nek.
  3. Ha sötét színű zokni van rajtad, add hozzá a jelenleg az ügyfélnél futó projektek számát megszorozva 3,2 millió forinttal. Ha világos a zoknid, akkor 2,5 millió forinttal. (Ha nincs rajtad zokni, mert már arra sem futja, akkor nyugodtan beírhatsz nullát a tervezett bevételhez). Az eredményt add X-hez!
  4. Nézz ki az ablakon 5 percen keresztül! Számold meg hány madarat láttál elrepülni az ablak előtt: ez lesz az idén újonnan induló projektek száma az ügyfélnél. Ha banki, távközlési, vagy energiaszolgáltató az ügyfeled, akkor csak a dolmányos varjúkat számold! Ha építőipari cég, akkor a pingvineket! A kapott számot szorozd meg egy tetszés szerinti számmal 3 és 30 millió között, majd add hozzá X-hez!
  5. Oszd el X-et kettővel.
  6. A biztonság kedvéért még egyszer oszd el kettővel. Ha banki, távközlési, vagy energiaszolgáltató az ügyfeled, akkor inkább néggyel. Ha építőipari cég, akkor tízzel.
  7. Ha állami megrendelőről van szó és az előző kormány alatt is szállítottatok neki, akkor végeztél, a várható bevételed nulla. Ha az előző kormány alatt volt nulla a bevételed itt, akkor adj hozzá X-hez 80 milliót.
  8. A kapott számra nézz rá, és ha nem tetszik, módosítsd tetszés szerint úgy, hogy meggyőzően el tudd magyarázni, miért annyi, amennyi!
  9. A bevétel eloszlása a következőképpen fog alakulni: az éves bevétel első 50%-a március 1-től december 9-ig, a második 50% december 10. és december 30. között várható.

Természetesen a fentieket nem gondoljuk komolyan. Az üzleti tervezés egy elengedhetetlen és komoly dolog minden cég életében. De sose feledjük el, hogy a terv nem azért van, hogy pontosan azt hajtsuk végre egy ilyen esetben, és semmiképpen sem a terv teljesülésén vagy nem teljesülésén kell mérni az abban részt vevők teljesítményét. A terv nagyságrendi elképzeléseket, irányokat segít tartani, illetve utat mutat, amíg ki nem derül, hogy a helyzet változott, és így a terven is változtatni kell azonnal. Ne a valóságot próbáljuk a tervhez görbíteni, ne abba öljünk energiákat, hogy miért nem a mi hibánk volt a terv nem teljesülése! Hozzuk ki magunkból és csapatunkból a legtöbbet, és ehhez igazítsuk a terveinket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr335000250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása