Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Vezetői Metamorfózis

2013. április 29. - TanacsLajos

A legtöbb Nagy Vezető kis beosztottként kezdi, és hosszú-hosszú utat jár végig, amíg a vezetői ranglétra csúcsára ér. Nézzük most néhány közismert példán keresztül végig az egyre nagyobb vezetővé válás útját, talán így könnyebb lesz döntenünk arról, hol is akarunk megállni!

1. Szint: A Szakaszvezető

Kiemelkedtél a többiek közül, mert te vagy a legjobb közülük, de hozzájuk tartozol, egy vagy közülük. Bajtársak vagytok, egymásért harcoltok, együtt toljátok a projektszekeret, ráadásul ugyanarra! Ha olyan feladattal találkoztok, amivel senki sem bír, akkor te ráugrasz, és legyőzöd. Te mész haza utoljára, te vagy ott legelőször, kiállsz minden emberedért! Harcolsz értük, még akkor is, amikor annyira nem kéne. Ti a világ ellen! Soha nem rúgnál ki senkit, inkább együtt pusztuljatok, egy embert sem hagynál hátra.

 Ilyen vezető: Alan "Dutch" Schaefer őrnagy

2. Szint: A Kapitány

Elég régen vezeted már őket ahhoz, hogy ők is és te is tudjátok: te vagy az alfa hím a csapatban. Nem első vagy már az egyenlők között: ők egyenlők, te meg felettük állsz, bár legalább még pontosan tudod mindenki nevét és becenevét is. Még nem derogál gatyára innod magad az embereiddel, és együtt hányni hajnali fél háromkor a folyóparton, de már nem annyira szereted, ha ezt fel is emlegetik később. Családtagjaiddal, barátaiddal (amennyiben vannak neked) jól elvagy, bár időnként kissé zavaró tényezőként jelentkeznek lassan kibontakozó karriered útjában.

Ilyen vezető: Jack Sparrow kapitány

3. Szint: Az Ezredes


KirkEzredes.jpgMagasabban vagy már a ranglétrán, mint ahogy azt ötödikben a földrajztanár Tihamér bácsi valaha is gondolta volna rólad: egy csomó embert irányítasz, akiknek egy részét még csak nem is láttad soha. A szakma a mindened, ambícióid erősek, de még nem határtalanok: felelősséget érzel az alád beosztott emberekért, sajátjaidnak gondolod őket, pedig távol vagytok egymástól, mint ikszfaktorgyőztes a rászavazó jászalsószentgyörgyi nyugdíjastól. A házastársad, gyerekeid élénken élnek emlékezetedben, bár leginkább ágyban látod őket alvás közben, mikor éjszaka hazaérsz a szolgálatból munkából.

Ilyen vezető: Régiment Colonel Dax

4. Szint: Az Igazgató

Fent ülsz magasan, alattad hétköznapi emberek tömege hullámzik, akik a közeledbe sem érhetnek. Élet-halál ura vagy a cégben, egész divíziók, osztályok, területi irodák emelkednek ki a semmiből vagy hullanak a porba a kezed nyomán. Csak altatókkal bírsz elaludni, depressziós vagy majd határtalanul vidám, de semmiképpen sem kiegyensúlyozott. A gyerekeid nevére már nem, a számosságára is csak hozzávetőlegesen emlékszel, születésnapjaikról a titkárnőd gondoskodik. Kerülsz bármiféle kézzelfogható eredménnyel járó munkát: inkább visszaküldesz egy anyagot javításra homályos instrukciókkal hatszor, mint hogy saját kézzel beleírj két szót. 

Ilyen vezető: Nicholas Van Orton 

5. Szint: A Vezérigazgató

A cég hétköznapi ügyei már nem érnek el hozzád, nem is érdekelnek, mert megzavarnak abban, hogy stratégiailag irányíts és vizionálj. Biztosan tudod, hogy különleges céllal születtél e világra, csak még nem tudod pontosan, mi is ez a cél, mindenesetre a céget növeljük minél nagyobbra, az sosem árt. Sofőröd van, több személyi asszisztensed, de barátod már egy sem. A pénz már nem motivál, most már csak hatalmat szeretnél, de abból minél többet. Email, prezentáció, dokumentumok: mindezek a földhözragadt dolgok már nem játszanak szerepet az életedben.

Ilyen vezető: John Milton

6. Szint: A Vezér

Jó hír, hogy újra vannak barátaid, bár ezek már a fantáziád szüleményei, és mindenféle hangokat suttognak a füledbe. Tetszőleges méretű hadsereget tudsz irányítani, és mindig minden csatát megnyersz. Legalábbis neked ezt mondják. Akik nem ezt mondják, azokat kivégezteted. Majd később azokat is, akik ezt mondják. Így összességében eléggé sok mindenkit végeztetsz ki: te aztán szó szerint hullahegyeken gázolsz keresztül! Gazdasági és kulturális géniusz is vagy, mindenhez értesz a világon, csak olyan nyelven nem beszélsz, amin nem akarsz. Rettegsz mindenkitől, de tőled még jobban retteg mindenki: rájöttél rég, hogy az engedelmesség kulcsa a félelem, és nálad senkitől nem félnek jobban az emberek. A hatalmad csak azért nem határtalan, mert néhány hozzád hasonló tehetségnek is sikerül érvényesülnie a világban.

Ilyen vezető: Joszif Visszarionovics Sztálin

Utolsó Állomás: A Mindenható

Igen, végre célba értél, innen már tényleg nincs tovább. Tiéd a galaxis, minden bolygójával és csillagával, uralod a látható világot, stresszhelyzetben villámot szórsz az ujjaidból, az ismert világegyetem a lábaidnál hever. Az arcbőröd és az emberi mivoltod ugyan már a múlté, de hát valamit valamiért, nem igaz?

Ilyen vezető: Palpatine Galaktikus Császár, Sith Lord

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr415252914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása