Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Vállalati Praktikák sorozat: a Csapatépítés

2015. augusztus 02. - TanacsLajos

Ahogy az iskolai menzán bugyogó üstökben nem készülhet gulyásleves gulyáskrém nélkül, és ahogy nincsen falusi búcsú vattacukor nélkül, ugyanúgy nem létezik igazi közép- és nagyvállalat a dolgozók torkán időről-időre leerőszakolt csapatépítő tréningek nélkül. "Ha jó a csapatszellem, akkor azért hogy megmaradjon, ha meg rossz, akkor azért, hogy feljavuljon!" mondják a cég HR-esei ellentmondást nem tűrően, és gőzerővel égetik el az adott év HR büdzséjét csapatépítésre. Nehogy már azt mondja valaki, hogy ők nem tettek meg mindent, ugyebár.

csapatepites.jpg

A csapatépítéssel kapcsolatos általános elmélet lényege, a következő:

  1. Tereld össze azokat az embereket, akiknek szeretniük kéne egymást egy helyre!
  2. Csináltass velük olyat, amit amúgy a munkájuk során egyáltalán nem szoktak, és amitől lehetőség szerint koszosak, büdösek és fáradtak lesznek!
  3. Reménykedj, hogy valamilyen mágia folytán a közös kínlódás során úgy összehaverkodnak a résztvevők, hogy utána nem kell velük a mindennapi munka során foglalkoznod!

A csapatépítés során egészen extrém gyakorlatokat is lehet végeztetni a résztvevőkkel. Szokás például a csapat minden tagját rávenni, hogy ugorjon le valami magaslatról, vagy dőljön egyszerűen hátra reménykedve abban, hogy a többiek elkapják, aztán küzdjék át magukat valamilyen szúrós aljnövényzeten.

Az ilyen típusú csapatépítés mögött az a gondolat húzódik, hogy a közös szenvedés összekovácsolja a csapatot. A valóságban az ilyen közös küzdelmeknek két kimenete szokott lenni:

  1. Akik addig utálták egymást, azok az esemény után gyűlölni fogják egymást
  2. Akik jóban voltak, azok közösen fogják gyűlölni a csapatépítés szervezőjét

A fenti megpróbáltatás alapú csapatépítésnél eggyel jobb az élmény alapú megközelítés: itt egyszerűen elmennek az emberek vitorlázni, vagy evezni együtt. Ezzel a megközelítéssel már a helyes úton járunk, hiszen közelebb visz minket az egyetlen tudományosan is bizonyított erejű, bármilyen összetételű csapat számára alkalmas csapatépítő tevékenységhez:

A közös berúgáshoz

 

A vállalti lét alapvető tézise: bármely csapatépítő esemény csakis akkor lehet sikeres, ha a résztvevők rendesen szétcsapják magukat. Közben lehet főzni valamit, vagy csak üldögélni, zenét hallgatni, a végén javasolt ordítva énekelni, esetleg meztelenül fürödni, tökmindegy. Akik együtt berúgnak, csapattá kovácsolódnak. A módszer annyira hatékony, hogy vigyázni kell vele, nehogy túlzásba vigyük: amikor az alsógatyára vetkőzött vezérigazgató összeölelkezve üvölti a jégduplaviszkivelt a 23 éves segédadminisztrátorral, akkor bizony olyan csapatok is kiépülnek ideiglenesen, amelyekre nincs szüksége világunknak.

A csapatépítés során folytatott tevékenységek ideális megoszlásáról, illetve ezt a résztvevők gondolatain, érzésein keresztül bemutató kördiagrammal is készültünk:

csapatepitesdiagramm.png

 A fenti alaptézis néhány folyománya:

  • Ha mégsem hatott, nem ittatok eleget.
  • Muzulmán országokban rohadtul nehéz lehet csapatot építeni.
  • Vigyél magaddal fejfájás csillapítót, másnap reggel is szerezhetsz így barátokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr897663962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása