Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Vállalati Kommunikációs Szintekről

2022. február 13. - TanacsLajos

Sokat hallani arról, hogy a vállalatoknál ugyanazt az információt érdemes másképp tálalni az operatív szakemberek, középvezetők és felső vezetők szintjén, hiszen más szemszögből és részletezettséggel kell látnia egy szakértőnek egy problémát, és megint másból az ügyvezető igazgatónak. Minél magasabb szinten nézünk egy kérdést, általában annál sűrítettebben és lényegre törőbben érdemes kommunikálnunk. Ennek oka - ellentétben a rossz nyelvek által terjesztett rágalmakkal - nem az irodaházak legfelsőbb emeletein a magasság miatt fellépő oxigénhiány, ami az ott székelő igazgatóság kognitív képességeit korlátozná. Természetesen ilyesmiről szó sincs: az ok az, hogy a felső vezetőknek gyorsan és kevés információ alapján kell döntést hozniuk.

managercommm.jpg

image: pxwhere.com

Nézzünk most néhány konkrét példát egy elképzelt informatikai projektből ezekre: hogyan tálalják a különböző szinten dolgozók fölfelé ugyanazt a szituációt?

Amikor halad a projekt

Szakértő a projektvezetőnek:
"A modulokkal elég jól haladunk, már 80%-os készültségben van a PPS-HT interfész implementációja, de azért nagyrészt még mockupokkal dolgozunk, szóval lesz majd egy kis bizonytalanság. Futtatjuk azért a Sonart, onnan kiestek dolgok, szólni kéne a Zsozsónak hogy pörgesse kicsit fel a Kubernetes scripteket, ott szerintem van egy kis elakadás."

Projektvezető a szponzornak:
"A projekt terv szerint halad, a technikai téren volt egy-két kérdés, de a srácok nagyon jók, megoldanak mindent. Azért rajtuk tartom a szemem, megy a kontroll, nélkülem könnyen fókuszt veszítenének!"

Szponzor a tulajdonosnak:
"Elnök úr, a projektekkel minden rendben."

Amikor akadozik a projekt

Szakértő a projektvezetőnek:
"Hát, kezd gáz lenni, mert a Totya még mindig nem tolta fel a gitbe a cuccot, és azok a külsős fejlesztők, akiket te hoztál, sehol sincsenek még a PDF generátorral. Már rájuk írtam háromszor, most válaszoltak csak, és megint csúszni fognak 4 hetet, azt mondják. Mikor érkeznek már meg a teszelők, akiket kértem tőled a múltkor? Azt mondtad, a héten jönnek, és sehol senki. Csúszunk szét, át kellet az egész QA szakaszt ütemezni."

Projektvezető a szponzornak:
"A projektben néhány dologban van egy kis fennakadás a belső csapattal, de a külsős cég, akit hoztam nagyon jó. Átütemeztük a belső tesztelést, így kezeltük a problémát, a véghatáridő nem változik."

Szponzor a tulajdonosnak:
"Elnök úr, a projektekkel minden rendben."

Amikor dől a projekt

Szakértő a projektvezetőnek:
"Éjjel-nappal melózunk, te meg státuszt kérsz tőlem már megint?? Világosan megmondtam már tegnapelőtt, hogy képtelenség időre elkészülni: hat hét múlva élesíteni kéne, és mi még a tesztelést sem kezdtük meg!! Totya arca rángatózni kezdett a héten, nem is múlt el eddig neki, pedig már csütörtök van! Azonnal eszkalálni kell, nem érted, hogy a TCCS szkriptek transzformációs paraméterei nem korrelálnak a penetrációs mátrixszal??? És elegem van a hétvégézésből, rohadjak meg, ha még egyszer bejövök!!!"

Projektvezető a szponzornak:
"Kockázatosnak érzem a következő heteket, az időpontra nagyon nehezen leszünk meg. Ha be tudnánk húzni most gyorsan még két másik céget, akiket amúgy ismerek, akkor a csapat szerint le tudnánk még dolgozni a lemaradást, és behúzhatjuk a dolgot, persze lehet, hogy döcögni fog egy kicsit a dolog. A srácok persze tök motiváltak, igen, persze, bejövünk a hétvégén megint, csak izé ki kéne nekik fizetni legalább a pizzát meg a túlórát..."

Szponzor a tulajdonosnak:
"Elnök úr, a projektekkel minden rendben, de kéne egy kis pénz"

Amikor mindennek vége

Szakértő a projektvezetőnek:
"Ma jöttem be utoljára, itt a felmondásom! A Totyáét is hoznám, csak annyira remeg a keze, hogy nem tudta aláírni a papírt!!! Elegünk van! Nyolc hete élesítenünk kellett volna, és az üzlet most áll elő azzal, hogy nem tetszik neki az egész koncepció, és gondoljuk újra??? A szállító perrel fenyeget, a csapat szétesett, a szoftver használhatatlan! Hogy mi?? Írjak erről összefoglalót?? Itt az összefoglaló: DÖGÖLJ MEG!!!"

Projektvezető a szponzornak:
"Nos hát izé a projektet újra kellene gondolnunk, mert hát a csapatnak nagyon gyenge a tulajdonosi szemlélete, és én nem értem mi van ezekkel a hisztis programozókkal, de képtelenek motiváltan dolgozni, az utolsó pillanatban szóltak, hogy ekkora a baj, talán hozhatnánk még külsősöket... jó, akkor ne, bocs főnök, nem kell azért üvölteni..."

Szponzor a tulajdonosnak:
"Elnök úr, lenne itt egy kis gond."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr417476346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása