Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A jó programozó METÁLOS

2015. szeptember 30. - TanacsLajos

Blogunkon az elmúlt hetekben közösen boncolgattuk a jó programozók jelentősségét a projektekben, valamint kerestük a hatékony felvételiztetés titkát. Kalandozásaink során feltűnt egy apró, de annál különösebb részlet a jó szakemberekkel kapcsolatban. Kutatást indítottunk a témában az interneten, szakmai fórumokat böngésztünk, archívumokat kutattunk át, szakértőkkel folytattunk eszmecserét, és számunkra mára a halvány sejtés acélkeménységű bizonyossággá vált: a jó programozó metálos.

lineup1986-8.jpg

A Google Maps senior fejlesztői csoportjának reggeli scrum meeting-je

Kutatásaink során rábukkantunk a finn Nouveejkaannin Instituutti-ra, amely úttörő szerepet tölt be Finnország informatikai kutatás-fejlesztési piacán a programozás humán vonzatainak kutatása terén. A világhírű intézet vezető kutatója, Mikkaa Reejneputtii fogadta és avatta be blogunk stábját a heavy metal és a programozási képességek kapcsolatának kutatásába. A vele készült interjút olvashatjátok most blogunkon.

Derrick & Harry Blog: Honnan jött az öltet, hogy a rockzene és az informatika közötti kapcsolatot kutatni kezdjétek?

Mikkaa Reejneputtii: Egyszerű véletlen volt csupán, hogy tudatosan viszgálni kezdtük a két terület összefüggéseit. Laboratóriumunkban több olyan program is folyik, amely az informatika hatékonyabbá tételét célozza, ennek egyik ága a Human Factor (azaz Emberi Tényező) projekt. Itt már évek óta műszeresen, komoly analitikai háttérrel méréseket végzünk kontrollcsoportokon, amelyek programozókból állnak. A különböző genetikai, tanulmányi és környezeti tényezőit kutatjuk annak, hogy hogyan lesz valakiből kiemelkedően jó IT szakember. Biztató kezdeti eredményeket mutattunk fel, de az igazi áttörés hiányzott a programunkban.

D&H: És akkor - jó másfél évtizede - történt valami, amire senki sem számított.

MR: Így igaz! Megfigyeltük, hogy hetente egyszer egy bizonyos esti időpontban rövid időre ugyan, de rendszeresen mérhetően megugrik a kontrollcsoportok programozóinak teljesítménye. Hosszú ideig tartó sötétben tapogatózás után rájöttünk, hogy a termékeny periódusok egybeesnek a helyi rádió heti heavy metal magazinjának adásidejével. Kezdetben persze legtöbbünk hitetlenkedve fogadta a lehetséges kapcsolatot a zene és a programozók teljesítménye között.

D&H: Kutatások is alátámasztják, hogy Finnországban hagyományosan fontos helyet tölt be a kemény zene az ország kulturális életében, talán így érthető, hogy éppen nálatok született a felfedezés.

MR: Igen, Finnország az ezer tó és a tízezer metál együttes földje (nevet). Komolyra fordítva a szót, célzott vizsgálatokba kezdtünk a témában, és hosszú évek kemény munkájával rengeteg összefüggésre derítettünk fényt. Első lépésben azt szerettük volna megtudni, vajon a zene bárkinél kiváltja a hatást, vagy ez a metálra fogékonyaknál jelentkezik csak. Az eredmények fényében egyértelművé vált: azok a programozók, akik "metálosok" voltak, minden kontrollcsoportban lényegesen jobban teljesítettek informatikai téren a más zenék iránt érdeklődőknél. A más zenéért rajongókra viszont nem volt kiemelkedő hatással a kemény zene hallgatása.

D&H: A kezdeti felfedezést további kutatómunka követte, amely igencsak izgalmas eredményeket hozott. Mesélnél ezekről?

MR: Örömmel! Az egyik legérdekesebb eredményünk, hogy a kutatásaink egyértelmű összefüggést fedeztek fel a zenei stílusok és a programozási feladat típusa között. Architekturális, szoftvertervezési feladatokhoz leginkább a progresszív együttesek, mint a Dream Theater vagy a Periphery passzolnak. A programozás olyan magas szintű nyelvekben mint a C# vagy Java, leginkább power metal vagy szimfónikus death metal számokkal a leghatékonyabb: itt mostanában kiemelkedő eredményeket értünk el a német Powerwolf együttessel. Ugyanakkor rendszerközeli C programozáshoz, illetve shell scriptek írásához a hardcore és death core stílusok a leghatékonyabbak. De továbbmegyek: a programozási nyelv kora és a hallgatandó zenék frissessége között is direkt kapcsolat van!

D&H: Ez azt jelenti, hogy Cobol-hoz a Judas Priest, míg Ruby-hoz inkább a Slipknot illik?

MR: Leegyszerűsítve igen, bár a helyes párosításoknál egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, illetve fontosak a személyes ízlésbeli eltérések. Például a dallamosabb stílusok (mint például a glam rock) rajongóinál az ehhez közeli zenékkel érhetjük el a legjobb eredményt, míg a black metal rajongóknál egész más albumokból kell válogatnunk.

f0e33737c16bd60aa3eedfdd8ab52b64.jpg

Az Oracle fejlesztőgárdája a Java 8 koncepcionális tervezése közben

D&H: Mi a helyzet egészen más stílusok rajongóival, például az elektronikus zenéket hallgatókkal?

MR: Sajnos számukra nincsenek jó híreink. A "metálos" programozók minden területen egyértelműen és kiemelkedően jobban teljesítenek náluk. Egy több évig futó projektünk célja az volt, hogy kiderítsük: javítható-e a más stílust kedvelők teljesítménye rockzene hallgatással, és bár részeredményeket értünk el, igazi áttörésről nem tudok beszámolni. Úgy tűnik, igazi metálosnak és igazi programozónak egyaránt születni kell! Ugyanakkor határozottan javasoljuk a cégek számára, hogy tegyék kötelezővé a munka közbeni metál hallgatást minden dolgozó számára. A tulajdonképpen reménytelen helyzetben levő hip-hop, elektronikus vagy pop rajongók is jobban teljesíthetnek így, de fontos, hogy adottságaikhoz illő feladatot kapjanak. Ilyen például az egyszerűbb Excel táblázatok kitöltése, vagy felhasználói kézikönyvek megírása. Eredményeinket neurológiai kutatásokkal is kiegészítettük, és kiderült: a kemény zene hallgatás és a kreatív programozás ugyanazokat az agyi területeket stimulálja.

D&H: Úgy tűnik, az egyik oldali kapcsolat megkérdőjelezhetetlen, azaz aki jó programozó, az metálos is egyben. Hogy állunk a másik iránnyal? Vajon a "metálossággal" mindig együtt jár a programozói tehetség is?

MR: Bennünk is korán felmerült ez a kérdés. Úgy döntöttünk, hogy a kapcsolódó kutatást összekötjük kulturális kérdések megválaszolásával: a finnekkel genetikailag és nyelvileg is rokon Magyarországon kezdtük meg tanulmányainkat. A magyar vidéket járva rengeteg kísérletet végeztünk olyan személyeken, akik bizonyíthatóan komoly kemény rock rajongók voltak világ életükben: volt olyan köztük, akinek már óvodában is pokolgép volt a jele. A legtöbben azonban már az egyszerűbb logikai kérdéseken elbuktak, például a "Ha három pohár pálinka van a pulton, és rajtad kívül ketten ülnek a pultnál, hány pálinka jut neked?" kérdésre az alanyok 93%-a azt válaszolta, hogy három.

D&H: A végeredmény ezek szerint egyértelmű. Mit üzennél jótanácsként végezetül azoknak a szülőknek, akik informatikai pályára szánják a gyermeküket?

MR: Kritikusnak gondolom a korai fejlesztést, akár már óvodás kortól kezdve. A kicsik hallgassanak Hevisaurust, ezt akár már 3-4 éves korban meg lehet kezdeni az arra fogékonyaknál. 10-12 éves kortól fokozatosan térjünk át a könnyen befogadható, de már komolyabb együttesekre: ilyen például a Helloween néhány klasszikusa, vagy akár az Amorphis dallamos számai, ha a modernebb hangzást kedveljük. Tinédzserkortól fiatal felnőtt korig érdemes minél több mindent kipróbálni az Mötley Crüe-től a Burzumig. A bőrruhában járás ma már nem divat, de egy Iron Maiden póló és egy bakancs akár 30-40%-os teljesítménynövelést tud okozni a szoftverfejlesztési projektek kritikus fázisaiban, így ügyeljünk a külsőségekre is!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr277869772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kergfsa 2015.09.30. 22:51:32

így van.

bár kevesebb euro-power-hajmetált és több groove-progressive-djentet jah.

brumm.a.tejbe 2015.10.01. 10:03:47

@Phace: Szerinted?

Amúgy jó a poszt :D

Charlie Wax 2015.10.01. 10:34:10

@Phace: Nem vicc. Az intézet valóban világhírű lehet, mert a Google is megtalálja. lmgtfy.com/?q=Nouveejkaannin+Instituutti

new_boy_on_the_block 2015.10.01. 11:31:33

Fájdalmasan szar ez... Ne vicceljetek már :D

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.10.01. 11:51:14

Respect egy olyan név kitalálásáért, amire csak egy találatot ad a google :).

KalmanBlog 2015.10.01. 14:01:16

Minden szava igaz! Tapasztalat.

Nem kell 3 éves korig várni a fejlesztéssel! A lányom még nem volt 1 éves de már metálra rázta a fejét.

titan 2015.10.01. 16:22:19

Heh, nem is tudtam, hogy az Iron Maiden fejlesztette már a nyolcvanas évek közepén a Google Maps-et :D

Sydra7 2015.10.01. 17:28:00

Kérhetnék forrást?

Mr. Neutron 2015.10.01. 17:52:01

Egy újabb finn adalék a metál áldásos hatásaihoz:

A Nyelv és Tudomány szerint a metál motivál a finntanulásban.

Forrás:
www.nyest.hu/renhirek/a-metal-motival-a-finntanulasban

:)

onlame 2015.10.01. 19:26:53

Régen olvastam ekkora baromságokat, gratulálok hozzá! :D Mondjuk ezen a blogon még értelmes dolgot nem nagyon sikerült olvasni. Kezdve attól, hogy csak a legjobb programozók kellenek a projektre, azon át, hogy hogyan lehet kiválasztani a jó programozókat, egészen eddig a mostani posztig.
Egyik reggel felébredtetek a meki padlóján és kitaláltátok, hogy írtok egy blogot egy témáról, amiről fogalmatok nincsen? :D :D :DD

Remélem baszki HR-esek is olvassák és holnaptól zene alapján szűrik a kódereket! :D

_Epikurosz_ 2015.10.02. 10:56:08

Ebben a posztban legalább humor van.

2015.10.02. 18:35:01

Ez a poén nálam betalált, mert elsősorban Java programozó vagyok, és a 3 kedvenc metal stílusomból 2 a power és a symphonic, a harmadik amúgy a folk metal.

Celtic 2015.10.09. 10:06:14

Ez teljesen komoly, latszik az utols mondatbol is

"A bőrruhában járás ma már nem divat, de egy Iron Maiden póló és egy bakancs akár 30-40%-os teljesítménynövelést tud okozni a szoftverfejlesztési projektek kritikus fázisaiban, így ügyeljünk a külsőségekre is!"

Szoval nekem erosen tetszik a cikk, de megtehetem, mert rendszergazda letemre vilagzene-rajongo vagyok :) Akkor voltam metalos, amikor C64 Basicet hasznaltam, szoval lehet benne valami.

Viktor Fulop 2016.05.19. 13:48:58

Van szerencsem ismerni a Google Maps senior fejlesztoi csoportjabol par embert, es:
1., nem metalosok
2., nincs reggeli scrum meetingjuk.

;)
süti beállítások módosítása