Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Paleo Menedzsment

2016. május 08. - TanacsLajos

"Vissza a gyökerekhez" hangzik a jelszó, amely egyre többször felüti fejét túlmodernizált, túlhajtott, civilizációs ártalmaktól sújtott életünkben. Miért éppen a projekt- és vállalatvezetés lenne ez alól kivétel? Egy új, forradalmi irányzat jelent meg a menedzsment technikák palettáján: a Paleo Menedzsmentről van szó, amely futótűzként terjed iparágunkban. Ismerjétek meg ti is, miről is szól, milyen alapokon nyugszik ez az új irányzat!

paleoeszkozok.png

A Paleo Menedzsment alaptézise egyszerű: az elterjed, modern menedzsment technikák és módszertanokhoz a mai ember szervezete egyszerűen képtelen volt genetikailag alkalmazkodni. Nem véletlenül találkozunk annyi sikertelen projekttel, frusztrált és stresszes dolgozóval. Agyszerkezetünk evolúciós szempontból szinte semmiben nem tér el a kb. 20 000 évvel ezelőtti elődeinkétől, így kézenfekvő a megoldás: az ősi menedzsment technikákat alkalmazása jelenti a siker kulcsát!

A módszer hívői így mereven elutasítják a túlbonyolított módszertanok használatát. Agilitás, V-modell, RUP: mind-mind úgynevezett mesterséges módszertanok, ezek alkalmazása egyértelműen túlterheli az idegrendszert. Hogy is lehetne természetes és hatékony az, amit tanfolyamok sorozatával, coach-okkal, tanácsadókkal, szakkönyvekkel kell éveken keresztül tanulni, mire végre valamilyen ványadt eredményt fel lehet vele mutatni?

Mindezek helyett a kis törzsi közösségekben elterjed vezetői paradigmákat kell alkalmazni. Ilyen például a "megcsinálod vagy pofád beverem" motivációs technika, amely könnyen érthető, feldolgozható és azonnali eredménnyel bíró módszer, amely mind a motiváló mind pedig a motivált felet világos viszonyrendszerbe állítja. Fontos, hogy alkalmazásakor ősi energiákat felszabadítva, lehetőleg ordítva adjuk ki az iránymutatásainkat és tartózkodjunk a "kérem", "légy szíves", és hasonló modern, túlfinomított kifejezésektől!

Paleo munkánk során mindenképpen óvakodjunk a kiosztott feladatokat komplikált rendszerekben nyilvántartani, ezekhez folyton határidőket meg felelősöket rendelni. Értsük meg: az adminisztráció természetellenes folyamat, amely egyszerűen nem vált genetikailag részünké. Az igazán jó az, ha az írásosságot általánosságban hanyagoljuk, azonban kompromisszumos esetekben szükség lehet néhány dolog lejegyzetelésére. Ilyenkor saját füzetet, jegyzettömböt ne használjunk! Gondoljunk csak bele, ugyan ki látott kőkorszaki törzsfőnököt spirálfüzettel a hóna alatt rohangálni? Legjobb lenne, ha pala- vagy agyagtáblát használnánk, hiszen ezek az igazán természetes anyagok, azonban ilyenek ritkán állnak irodai környezetben rendelkezésre, így köztes megoldásként jegyzeteljünk gyűrött papírdarabokra ceruzával!

paleocsapat.png

Informatikai rendszerek használatát sajnos nem fogjuk megúszni, de szerencsére van egy szinte minden szituációban bevethető, igazán paleo megoldásunk! A csodaszer, amely tisztán kézműves módszerekkel ad lehetőséget akár teljes nagyvállalatok ügyviteli folyamatainak leképezésére bizony maga a Microsoft Excel. Legyen szó feladatlistáról, projekttervről, hibajegyzékről, vagy akár komplex operatív üzleti folyamatokról: Excelbe vele!

Megbeszélések paelo módon: ez is lehetséges! Engedjük el végre a görcsös vágyat, hogy fókuszáltan munkatémákat tárgyaljunk meg, agendákhoz tartsuk magunkat, döntéseket hozzunk, meg feladatokat, határidőket határozzunk meg! Agyszerkezetünknek ezek a tevékenységek természetellenesek és csak erőszakkal befogadhatóak, mindez pedig frusztrációt szül, ami hosszú távon komoly betegségekhez vezet. Értsük meg: a megbeszélés lényege a közösségi élmény! Talán mamutvadászat után este a tábortűznél őseink vadászati statisztikákat és középtávú zsákmány-előrejelzési riportokat készítettek? Dehogy! Énekeltek, táncoltak, ünnepeltek, közösséget építettek. Úgyhogy a tárgyalásokon lazítsunk, beszéljünk össze-vissza mindenről, álmodozzunk hangosan, panaszkodjunk, hülyézzünk le másokat, aztán menjünk a dolgunkra és felejtsük el az egészet!

Végül pedig néhány gondolat a paleo vezetési stílusról. Bizony a fent maradt ősi törzseket, vagy a komplexebb főemlősi közösségeket vizsgálva könnyedén beláthatjuk, hogy nincs semmi szükség támogató vezetésre, meg vezető-beosztott partneri viszonyra, a teljesen testidegen holacracy-ról nem is beszélve. Az egészséges, szervezetünknek és agyi felépítésünknek megfelelő vezetési struktúrához nem kell más, mint egy domináns hím vagy nőstény, aki leordít és helyrerak mindenkit, aki mindenkinél mindent jobban tud, és aki learat minden babért. Legjobb lenne, ha a domináns vezető össze is verné időnként az alá tartozókat, de sajnos ezt a túlmodernizált és természetellenes törvényi környezet nem teszi lehetővé. Pedig milyen jót tenne nekik! Hiszen genetikailag erre vannak programozva!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr498091356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orangutan 2016.05.08. 21:50:59

A skandináv szakirodalomban "Management by Perkele" néven szerepel

brumm.a.tejbe 2016.05.09. 11:42:03

Bazz... Ennek nincs angol verziója? Szívesen megmutatnám a munkatársaimnak :D

TanacsLajos 2016.05.09. 12:28:42

@brumm.a.tejbe: Nincs még, de ha igény van rá, szívesen elkészítjük! Van rá ezek szerint? :)

pucros 2016.05.09. 22:53:34

Vicces.
Azért alkalomadtán érdemes eltűnődni a kultúra és a biológia (a kulturális és a biológiai evolúció) közötti éles határvonalról.

padisah 2016.08.30. 09:05:14

én mondjuk egy ideig paleoztam, ez gyakorlatilag lustaságból meg emberi gyengeségből kikopott, de akkor fogytam fele 12 kilót és elmúlt egy csomó emésztési problémám

namost, paleo vezetési stílus, a szemlélet az lenne, hogy a vezetés módszertanát ahhoz igazítjuk, ami az emberi viselkedés ismert és genetikailag determinált tulajdonsága

ezek egyike, hogy az emberi agy legfeljebb 150 másik ember viselkedését és "állapotát" képes fejben tartani és lekövetni, ennél nagyobb közösségek szükségszerűen szétesnek kisebbekre, mert az emberek már biztosan nem képesek megismerni egymást

igazából szerintem ez a határ jóval lejjebb van, nekem már az iskolai 35-ös osztálylétszám mellett se ment az hogy mindenkit megismerjek pedig volt rá 8 aztán meg 4 évem

a dolog másik része, hogy ez a "paleo" management, teljesen általános, és épp a gyári emberi viselkedésből adódóan, nagyon sok helyen a munka 1-1 karizmatikus és kellően agresszív ember köré szerveződik, hogy ez jó vagy rossz, nem tudom eldönteni, a konkrét esetekben ezt szülte a helyzet evolúciója, másképp nem biztos hogy az a közösség tudott volna dolgozni
süti beállítások módosítása