Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Nagyvállalati Praktikák: a Fúrógép

2016. május 15. - TanacsLajos

Sokféle képességet kell mesteri fokra fejleszteni, ha az ember nagyvállalati közegben érvényesülni szeretne. Kemény dzsungelharc ez, ahol az erős győzedelmeskedik a gyengék pedig elhullanak. Ebben a kegyetlen világban van egy olyan fegyver, amely nélkül esélyünk annyi esélyünk sincs a túlélésre, mint Hello Kittynek a Godzilla ellen: ez pedig a fúrógép.

output_wuxc35.gif

A fúrógép egy igen izgalmas eszköz, mert bár mindenki használja, csak igen kevesen beszélnek róla! Modern világunkban, amikor oly sok nehezen mérhető, kevésbé látványos tevékenységet végzünk, hatalmas szerep jut szakmai szereplésünk szubjektív megítélésének. Menedzserként nem faragunk fát, nem sütünk húst, nem írunk programot, így nem látszik, hogy van-e eredménye annak, amit csinálunk. Meg hát ugye a nehezen mérhető siker annyiféle külső tényezőtől is függ: a szállítóktól, a dollár árfolyamától, meg attól a sok semmirekellőtől, akik alattunk dolgoznak. 

A fúrógép pont ennél a nehezen megítélhető teljesítménynél jön jól! Miért is ölnénk túl sok energiát a munkánkba, amikor annak eredménye olyan kétséges és nehezen látható? Fúrjunk inkább egy jót, hiszen ha szakszerűen végezzük, ez rengeteg helyzetben lehet segítségünkre munkánk során:

  • Kellemetlen, veszélyes, unszimpatikus egyének eltávolítása
  • Előléptetések elősegítése
  • Bónuszok, anyagi juttatások megszerzése
  • Munkahelyi kapcsolatok építése közösen átélt gyűlölködéssel

A fúrás irányai

A megfelelő fúróhatás eléréséhez tisztában kell lennünk a fúrás irányának fontosságával. Helyes technikával bármilyen pozícióból jelentős eredményeket érhetünk el, az alapvető irányok a következők:

  • Lefelé: “Ezt a csávót ki fogom rúgni, mert már megint elcseszte, pedig megmondtam neki, hogy ne csessze el. Semmirekellő fráter, csak határtalan nagy szívjóságomnak köszönhető, hogy még itt van!”
  • Oldalra: “Hááát, végül is biztos nem rossz, amit Tihamér csinál, de ha én kaptam volna a feladatát, már régen készen lenne...”
  • De akár felfelé is: “Ilyen igazgatóval, amilyen nekünk van, hamarosan csődvédelmet kérhetünk az egész cégre! Ő bezzeg felveszi a zsíros pénzeket, fogalma sincs arról, mit csinálunk, mi meg itt senyvedünk estig!"

A fúrási technikák ugyancsak sokszínűek, fontos, hogy a megfelelő helyzetben az oda illő technikát válasszuk. Egyes esetekben a sok apró befúrás hatásos, máskor pedig egy frontális letámadás. Ha biztosra akarunk menni, óvatosan haladjunk előre, jó munkához idő kell!

Fúrófejek

A megfelelő eszköz megválasztása kulcsfontosságú a siker szempontjából! Számtalan fúrófejet használhatunk munkánk során, íme néhány elterjedtebb típus:

  • Semmitsecsinál” fúrófej: a fúrt alany munkakedvének, termelékenységének, szorgalmának jóhírét kikezdő eszköz. Gyakran párban használjuk az “Ő okos, persze, de…” kiegészítővel, amely kontrasztot képezve tovább erősíti a lyukképző hatást. Kényesebb helyzetekben előfúrásokhoz alkalmazhatjuk a “Biztos sokat dologzik, de sajnos semmi sem látszik belőle” előkészítő fúrófejet.
  • Semmihezseért” fúrófej: az alany szakmai kompetenciáját támadó eszköz. Az előzőnél drasztikusabb beavatkozásokhoz használjuk, lehetőleg előkészítő munkálatok után. Csak óvatosan vele, könnyen törik, viszont megfelelő időpontban és szituációban alkalmazva lenyűgöző eredményeket érhetünk el vele.
  • Mindekitfúr” fúrófej: a végső, egyik legerősebb eszköz. Ez a trükkös fúrófej etikátlannak, gonosz gazembernek állítja be a fúrás alanyát átcsatornázva a fúrás morálisan megkérdőjelezhető tartalmát a fúrt alanyra. Csak mesteri szinten javasoljuk alkalmazását!

Az ideális fúrási helyzet

A szakszerű fúrás akkor végezzük, amikor annak alanya nincs éppen fizikailag jelen. Ne feledjük, a fúrás alapvető célja az áldozatról minél negatívabb szakmai és emberi kép kialakítása: ezt hatékonyan csak akkor lehet megtenni, amikor ő maga nem tud a fúróhatás ellen védekezni! Amennyiben csoport előtt végezzük a fúrást, remekül kihasználhatjuk a közös fúrás csoportépítő szerepét, és mindannyian boldogan gyalázhatjuk a jelen nem lévő áldozatot! Ilyenkor mindenki fellélegzik, hogy nem ő az áldozat, és lelkesen segíti majd fúrási akciónkat.

furokezuedward.jpg

Kockázatok

Mielőtt vehemens furkálódásba fognánk, tudnunk kell: a helytelenül elvégzett munka komoly veszélyekkel járhat. Amennyiben a fúrás alanya túl korán értesül akciónkról, ellentámadásra kell számítanunk, amelyek sokat árthatnak szakmai megítélésünknek.

Ugyancsak komoly veszély a közelmúltban felfedezett munkahelyi betegség, a fúrógép-függőség, amely a fúró túlzott használatakor alakul ki az alkalmazóban. A kórban szenvedők mindenkiben potenciális fúrási alanyokat látnak, és kényszeresen fúrni kezdenek mindenkit, bármilyen társas kommunikációs megnyilvánulás során. A "Láttad, hogy a takarítónő már megint abban az ocsmány piros zokniban jött dolgozni?", a "Odanézz, hogy az a nyomorult varjú képtelen egyenesen ülni az ágon!", vagy hasonló mondatok elhangzása csalhatatlan jelei a komoly függőségnek!

A legnagyobb kockázatot a fúrásra nem fogékony közegben történő munka jelenti: ilyen helyzetben könnyen fúrófej törés lehet az akció vége, és a szerteszét röpülő szilánkok komoly, akár végzetes sérüléseket okozhatnak a fúrónak!

A fúrógép ellenszere - a visszirányú fúráson túl - a fényezőgép, de erről majd egy másik alkalommal.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr18718508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása