Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Sikerprojekt Születik

2018. január 28. - TanacsLajos

Hogy egy projekt mikor sikeres meg mikor nem, arról sokat lehet merengeni mindenféle fórumon, de abban a tekintetben sosincs vita, hogy mindenki sikeres projektekre vágyik. Jelentsen a siker bármit is. Megesik időnként, hogy a projekt sikere nem is a csapaton múlik, hanem kontrollálhatatlan, már-már földöntúli erők kifürkészhetetlen játékaként: nézzünk egy példát arra, hogyan is lehetséges ez!

38679448_s.jpg

1. fázis: Alapozás

"Úristen! Végünk! Az eddig lefejlesztett modulok használhatatlanok, a rendszer összeomlott a teljesítmény teszten, kiderült hogy hatszor annyi DB licenc kell, mint amennyit megrendeltünk, az üzlet üvöltve követel egy teljes alrendszert, aminek egyetlen létező leírását az egyik üzleti elemzőnk a villamoson hagyta fél éve, és mindenki megfeledkezett róla! A szállító termékéről kiderült, hogy ipari hulladék, az embereink pedig tömegével mondanak fel, illetve vonulnak rángó arccal szanatóriumba!! Végünk van, ÁÁÁÁÁÁ!!!!" - sikítja magából kikelve Kázmér, a Krampács Projekt vezető fejlesztője a projektvezetőnek Kálmánnak, aki éppen a státusz felől érdeklődik.

2. fázis: Szakszerűsítés

"Hűha, nagy a baj! Ezért tutira ki fognak nyírni. Hámozzuk csak ki a lényeget, hogyaszongya akkor írom azt a riportba, hogy: az ütemezés nem tartható, kritikus scope hiányosságok merültek fel, a következő területeken: blablabla, drámai erőforráshiány, javasolt intézkedés: azonnali átütemezés és tanulmánykészítés arról, mennyivel nőnek a költségek. Javasolt státusz: piros!" - gondolja rettegve Kálmán, a projektvezető, akinek fogalma sem volt a projektben zajló eseményekről - "A villamosról meg inkább nem tennék említést..."

3. fázis: Helyén kezelés

"Szűzanyám, ki a mennyekben lakozol! Egy piros projekt!" - hüledezik Karola, aki a Biszbasz Programot vezeti, amelynek a Krampács Projekt fontos része - "Nem lesz ez így jó. Hiszen már olyan szépen kezdett alakulni a program... sárga projekt is alig van benne, piros meg egy szál se... nézzük csak, mit írt Kálmán... ahhhaaa... hát igen, van itt baj rendesen, viszont semmi olyan, ami máshol ne lenne! Hát hol nincs erőforráshiány? Meg hol nem mozog a scope? Ráadásul nem is tudjuk még, hogy mennyivel nőnek a költségek, akkor meg mit sírunk? Kálmán meg amúgy is hajlamos a pánikra. Ez a projekt magas szintű menedzsment nézetből inkább sárga. Át is írom."

4. fázis: Felpolírozás

"Hmmm alakul a portfólió, sehol egy piros projekt vagy program!" - morfondírozik Károly, a projektiroda vezetője, látva Karola riportját - "Mondjuk ez a Biszbasz Program lehetne kicsit zöldebb is, na nézzük csak... ahha, hát ebben van öt projekt, ebből kettő sárga, három zöld... hát kérem, miért lenne ez sárga? Zöld ez, mint a karácsonyi parizer húsvétkor! Így ni, fel is javítottam, nincs ezzel semmi lényeges gond, a felső vezetőket úgyis csak az átfogó kép érdekli, ők különleges emberek, különleges látásmóddal. Így ni, küldöm is tovább Kristófnak, a vezérigazgatónknak, aki prezentálja a cég számait a jövő héten Frankfurtban a központban!"

5. fázis: Csillogás

"Und liebe Kollegen" - mondja Kristóf a német felügyelőbizottság előtti beszámolójában - "Akkor itt a másfél órás beszámoló végén egy pillantást vessünk még a projekt portfólióra, igen, alles wunderschön grün, ugye minden zöld, itt is remekül alakul minden, van kérdés, ugye nincs, nincs hát, akkor danke schön, ennyi lettem volna!"

"Hmm wirklich wunderschön" - bólogat a felügyelőbizottság vezetője, Klaus - "Nagyon jók a magyar számok, és ezt a dolgozók felé is üzenjék meg, Károly! Egy díjnak mindig mindenki örül, és semmibe sem kerül."

6. fázis: Csúcspont

"Kedves Kollégák!" - írja Károly a repülőn ülve összefoglalóját a beszámolójáról - "Az esemény remekül sikerült, a német kollégák teljes bizalmát élvezzük. Konstruktív ötletet is hozok magammal tőlük: azt javasolták, díjjal jutalmazzuk dolgozóinkat a remek teljesítményükért, és én ezt természetesen teljes mellszélességgel támogatom! A projektjeink példásan mennek, és itt az ideje, hogy megmutassuk hogy ez a teljesítmény nem marad észrevétlen: úgy döntöttem, idén megalapítom az Év Projektvezetője díjat, amit idén Kálmán, a Krampács Projekt vezetője kap meg, mert vele ittam pertut a céges bulin és jó vicceket mesélt mert ez a projekt szimbolizálja sikerorientáltságunkat és eltökéltségünket!"

7. fázis: Utóhatás

A Krampács Projekt összeomlik egy hónappal azután, hogy Kálmán átvette az Év Projektvezetője díjat a vállalatnál. Kálmánt egészségi állapotára való hivatkozással egy irattározási projektre irányítják át. Konrád, az újonnan kinevezett projektvezető pedig nem rest, és azonnal megírja első Krampács Projekt Riportját, miszerint az ütemezés nem tartható, kritikus scope hiányosságok merültek fel, a következő területeken: blablabla, drámai erőforráshiány, javasolt intézkedés: azonnali átütemezés és tanulmánykészítés arról, mennyivel nőnek a költségek. Javasolt státusz: piros...

 

Image copyright: sifotography / 123RF Stock fotó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr4513600365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vampywiz17 2018.01.29. 23:34:43

Az sem baj, ha nyul, csak rofogjon.... :)

metal · http://electric.blog.hu 2018.02.13. 10:31:21

Nevetni lenne kedvem, ha nem lennék pont egy az analógiának teljesen megfelelő projektben.
süti beállítások módosítása