Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Dínófőnök

2018. június 25. - TanacsLajos

Az evolúció nem egy gyors dolog. A világ változik, és a változásra egyes fajok lassan, mások gyorsabban reagálnak, a megváltozott világban pedig még ott élnek még egy letűnőben lévő kor teremtményei, akik ősi ösztöneiktől hajtva működnek, és próbálnak túlélni.

Egy ilyen, lassan kiveszőben levő lényt mutatunk ma be nektek a tőlünk megszokott tudományos alapossággal: ismerkedjetek meg Dínófőnökkel! dinofonok2.png

Rendszertani besorolása

Ország: Állatok
Törzs: Gerinchúrosok
Altörzs: Kvázi Gerincesek
Főosztály: Téblábolóak
Osztály: Dínóformájúak
Alosztály: Vezetőalkatúak
Csoport: Döntéselőkészítésigényűek
Rend: Harapóskedvűek
Család: Kávéfüggők
Faj: Dínófőnök 

Előfordulása

Dínófőnök jól alkalmazkodik az éghajlati sajátosságokhoz, ezért megtalálható minden földrészen. A szabadtéri időjárási viszontagságokat testével szervesen összenőtt külső héjjal, az úgynevezett cégesautóval képes elviselni. Életmódja és metabolizmusa okán civilizált, városi környezetben találkozhatunk vele, leginkább irodai közegben érzi magát otthon. Ösztönösen vonzódik a kisebb, zárt helyiségekhez (úgynevezett saját irodához) amelyeket saját vadászterületeként jelöl meg szagmintákkal és névtáblával.

Társas kapcsolatainak megélésére az úgynevezett megbeszéléseket használja, amelyeken kulcsszerep jut saját domináns pozíciójának hangsúlyozására. Ezt szinte szakrális erejű késésekkel illetve szimbolikus okostelefon nyomkodással fejezi ki környezete számára. Az üzenet jól érthető: "Ti fontosak vagytok, én fontosabb!"

Viszonylag kevés időt tölt az otthonnak nevezett fészkében, amit különböző, napi vadászata során megszerzett tárgyakkal díszít: ezek a tárgyak számukra fontosak a párzási sorrend meghatározásában, és más Dínófőnökökhöz képest a társadalmi ranglétrán betöltött pozíciójuk kimutatásában.

Megjelenése

Dínófőnök antropomorf felépítésű lény, nagy mértékben alkalmazkodott az emberekkel való szimbiózishoz. Idősebb példányok különös ismertetőjegye a fehér ing és nyakkendő, újdonságlepergető pikkelyréteggel. Ugyanakkor fiatalabb példányok - a környezeti változásokhoz igazodva - tornacipőben, kilógatott inggel is megfigyelhetők. Ezek az egyedek könnyen összetéveszthetők a Vezetőalkatúak alosztályának más fajaival (pl. Startuphipszter vagy Lazatréner), így megfigyelésük során fordítsunk különös figyelmet viselkedésük tanulmányozására!

Életmódja

Táplálkozása

Mindenevő, tépő- és őrlőfogakból álló fogsora, komplex gyomra és bélrendszerének köszönhetően hosszú ideig életben tud maradni olyan, más fajok számára emészthetetlen tápanyagforrásokon, mint a kóla, gumimaci vagy sonkásszendvics. Hierarchikus szemlélete táplálkozási szokásaiban is megnyilvánul, kínosan ügyelve arra, hogy a kasztrendszerben alá tartozókkal ne egyen közös etetőknél.

Életciklusa

Dínófőnök alapvetően szigorúan kötött, úgynevezett munkaidő-orientált életciklus szerint működik. A nappali időszak során irodai környezetben található meg, ahol mozgása csillagpontos struktúrájú, melynek origóját a már említett saját iroda adja, célpontjai pedig tárgyalótermek illetve a céges büfé. Elvétve akadnak éjszaka és hétvégén is aktív példányok, bár ezekben az időszakokban jellemzőbb rájuk a beosztottjaik dolgoztatása.

Szaporodása

Szaporodásukat rejtély övezi: a korábbi feltételezéseket, miszerint sátáni orgiákon termékenyítik meg egymást a telihold fényében táncolva, semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. A modern kutatások sokkal inkább arra engednek következtetni, hogy Dínófőnökké hétköznapi emberi lények válnak egy hosszadalmas, munkahelyi szocializációs és lelki folyamat eredményeként, amelyben szerep jut az ilyenkor bekapcsoló ősi kiosztó-számonkérő, kontrollorientált, parancsoló géneknek, a hatalom utáni vágynak.

Társas viselkedése

Emberi alkatuk és kiemelkedő kognitív, nyelvi képességeiknek köszönhetően mélyen integrálódtak az emberi társadalomba, különösen markáns jelenlétük az üzleti közegben. Gondolkodásmódjuk ősi korokból származó, erősen hierarchia orientált, saját fajtársaik és a velük együttműködő emberek tekintetében is.

Más Dínófőnökökkel szemben versengően lépnek föl: viselkedésük erősen territoriális jelleget ölt, a kompetitív mozzanatok azonban nagyon ritkán csapnak át fizikai erőszakba, az egyedek jellemzően hanghatásokkal és félelmetesebb Dínófőnökök emlegetésével rendezik el dominanciavitáikat.

Dínófőnök munkahelyi működése tradicionális mintákon alapul, ahogy az alábbi esettanulmány is mutatja:

dinostrip1.png

Napi társas működésük során a következő alapelvek érvényesülnek:

  • Baszogatás, "mikorleszmárkész" kérdezgetés
  • Mikromenedzsment, beledöntögetés
  • Lecseszés, újracsináltatás
  • Ködösítés, következetlenség

Természetvédelmi státusza

Dínófőnök a veszélyeztetett fajok közé tartozik, bár egyedszáma napjainkban még magas, jövőállósága kimondottan alacsony. Természetes élőhelyein számának csökkenését drámaian gyorsítja az automatizálás és digitalizáció, a leadership technikák előtérbe helyeződése, a vezetői szerep drámai megváltozása, amit a legtöbb Dínófőnök értetlenül szemlél.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr1014067749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2018.06.25. 20:07:23

A jó kis sertésgazda... :)

Pic 2018.06.28. 11:34:03

Ez iszonyat szar. Erőltetett, ráadásul köze nincs a való élethez. 15 év nagyvállalati és multikultival a hátam mögött próbáld már meg nekem megmagyarázni, hogy egy főnök ismertetőjele az, hogy öltönyben van, saját irodája van, dominánsan lép fel és számonkér??? Nocsak, nocsak! Mesélj még lécci

Ezek neked

Pic 2018.06.28. 11:44:43

Ez iszonyat szar. Erőltetett, ráadásul köze nincs a való élethez. 15 év nagyvállalati és multikultival a hátam mögött próbáld már meg nekem megmagyarázni, hogy egy főnök ismertetőjele az, hogy öltönyben van, saját irodája van, dominánsan lép fel és számonkér???
Nocsak, nocsak! Mesélj még lécci, ez olyan érdekes!

Ezek neked egyedi jegyek?? Soha nem hallottam a Dínó tipusról, bár lehet, hogy ez az én hibám. A leírásod alapján próbáltam beazonosítani, de annyira gáz, hogy nem sikerült.

Az eltelt évek alatt sokfajta főnökkel találkoztam és több típust is ismerek a hazai és nemzetközi "szakirodalomból", úgymint
- Őskövület
- Helikopter
- Gombatermesztő
- Sárdobáló
- Turista
- Nagy Machinátor
- Kényszeres Döntéskerülő
- Amorozó
stb
valamint ezek összetett verzióival is találkoztam már
Egyik kedvencem volt a Kényszeres döntéskerülő turista :D

Lady Scarlett 2018.08.28. 10:52:12

@Pic: Ezek szerint magadra ismertél, különben nem érintene meg ennyire érzelmileg. Egy főnöknek sok ismertetőjele van. Egy vezetőnek még több. A dínófőnök meg sajnos messziről bűzlik. Amit te levettél a posztból, azalapján pont te is dínófőnök vagy.

Pic 2019.02.21. 08:29:39

@Lady Scarlett: Mellément. Sebaj! A tény az tény, tényekkel meg nehéz vitattkozni, márpedig nincs olyan, hogy "dínófőnök". Ahogy már leírtam ez egy pontatlan, vacak definíció. Az itt leírt általános dumák szinte minden IRODAI dolgozóra ráillenek. Az íróasztalunk, mások íróasztala, a főnök irodája, tárgyalók, a büfé és a cigizőhely között mozgunk.

A főnök meg azért van, hogy kiossza a feladatokat, meghatározza a prioritásokat, az erőforrásokat biztosítsa az adott feladathoz, aztán pedig kövesse a projekt alakulását, ellenőrizzen, számonkérjen, probléma esetén aktívan besegítsen és ugye itt jön be a képbe amit külföldi multik nem véletlenül súlykolnak és amiben mi magyarok gyengék vagyunk: ESZKALÁLÁS !! Nem kell mindent neked megoldani, mert van ami nem a te kompetenciád, ezért nyugodtan told fel egy szinttel feljebb. Van amit a főnök kell megoldjon. Sajnos sokan maguk akarják megváltani a világot, sok főnök meg nem szereti ha eszkalálnak neki és hárít, lepattint, tovább tol, visszadob, stb stb... mindegy csak dolgozni meg dönteni ne kelljen.
süti beállítások módosítása