Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Nagy Agilis Transzformáció Meetup, 1. előadás összefoglaló

2019. február 03. - TanacsLajos

dhmeetupagilis.jpg

A héten hatalmas érdeklődés mellett megtartottuk a Nagy Agilis Transzformáció című meetupunkat. Az eseményt interaktív előadás alapon tartottuk ahol kedves közönségünk véleményét is kikértük a tárgyalt témákban, ennek összefoglalóját PDF formátumban itt találhatjátok!

A meetup végén feltett kérdéseket pedig itt listázzuk, bónusz ajándékként egy mondatos válaszokat is írtunk hozzájuk, amik a saját (óhatatlanul szubjektív) véleményünket tükrözi a témában! A válaszok persze kurták és időnként általánosak, sok kérdésről önmagában külön estet lehetne tartani, de talán ez a néhány gondolat is segítség lehet nektek a sikeres agilis működés felépítésében.

Kérdés: Milyen a nem projektszerű agilis működés? (pl. könyvelés)

Válasz: Olyan, hogy érvényesülnek az agilitás alapelvei: a sűrű megrendelői visszacsatolás, a nagyszabású terv helyett a rövidebb iterációkban történő munka, a közös felelősségvállalás, és az eredménytermékekre való fókuszálás.

Kérdés: Üzemeltetésben használható eredményesen?

Válasz: Nagyon is: például az IT üzemeltetésben nagy szerepe van a nem tervezhető, bejelentés alapú feladatok szabályozott és kiszámítható megoldásának, erre tökéletes módszer a Kanban jellegű működés.

Kérdés: Kiégettségre jó lehet-e egy agilis környezetbe váltás, vagy akkor ott is hitvány szar lesz?

Válasz: A kiégettségre önmagában nem válasz az agilis környezetre váltás, sőt, az agilis működésben a folyamatos szállítás okozta nyomás fokozhatja a kiégés érzést, érdemes ezt pl. takarító/rendrakó sprintekkel fellazítani.

Kérdés: Hogyan lehet megakadályozni, hogy az agilis csapat a folyamatosan változó ügyféligények miatt csődbe
 vigye a céget?

Válasz: Sprintenként kell szerződni és teljesítést igazolni, és ki is fizettetni: az agilis projektek ugyanolyan szigorú projektkontrollt igényelnek, mint a hagyományosak.

Kérdés: agile szervezetben hogy koordinalod ossze a csapatokat?

Válasz: Scrum alapú működésnél szükség van valakire, aki nyomon követi magas szinten a csapatok feladatait és egymástól való függőségeit, és a sprint tervezés előkészítésénél ezeket a függőségeket képviseli a csapatok felé. Ezt a szereplőt Product vagy Solution Managernek lehet például hívni.

Kérdés: Milyen egy jó agilis transzformáció?

Válasz: Fokozatos, gyakorlatias, emberközpontú, testre szabott.

Kérdés: Kiderült, hogy hőemelkedésed van-e? ;)

Válasz: Nem mértem, de az agilitás tűzbe hozott!

Kérdés: Hogyan érdemes elkezdeni egy nagy szervezet agilis átalakítását?

Válasz: Tisztázni kell, milyen problémákat akarunk orvosolni (azaz milyen változásokat akarunk elérni) az agilitással: tudatosítani kell, hogy az agilis transzformáció önmagában véve nem csodaszer, és világossá kell tenni, hogy hosszú lesz a sikerig vezető út.

Kérdés: Mi a kezdeti lépès az agilitás bevezetésénél?

Válasz: lásd előző kérdés

Kérdés: Kb.mennyi idő lehet egy agilis szervezeti átállás egy több ezres multi esetében? 

Válasz: Több év, amíg az agilitás a szervezeti kultúra alapelemévé válik.

Kérdés: Hol van a hatarvonal: mikor nevezhetunk mar egy csapatot agilisnak, es mikor meg nem?

Válasz: Amikor érvényesülnek az agilis alapelvek (iteratív tervezés, közös felelősségvállalás, megrendelő aktív bevonása, folyamatos visszacsatolás és javulási törekvés, eredményre fókuszálás, stb.), akkor agilis a csapat, nem akkor ha minden reggel stand-up meetinget tartanak.

Kérdés: Milyen elkerülendő buktatói vannak az emberek bevonásának (a.k.a. agymosás)?

Válasz: Irreális elvárások, siettetés, túlzott propaganda, vezetői elköteleződés hiánya, vezetői szemléletváltás hiánya, külsőségekben tobzódás...

Kérdés: Sikerült-e valahol a pénzügynek igazodnia az agilis szükségletekhez?

Válasz: Nagyvállalati beszerzéssel már sikerült dűlőre jutnom (sprintenként megrendelés és teljesítés volt a megoldás), pénzügynél az éves tervezéssel tudok például összeakadást elképzelni, ehhez ott is szükséges a szemléletváltás.

Kérdés: Mindenféle projektet lehet agilisan vezetni? ( pl.: ház építés, hálózati fejlesztés sok hardver rendeléssel)

Válasz: Agilis elemeket lehet értelme bárhol használni, de vegytisztán pl. Scrum módszertannal szerintem nincs értelme házat építeni.

Kérdés: ki dudalt?

Válasz: A gyíkemberek a felettünk elrepülő gyíkufóból.

Kérdés: Hogyan lehet a felső managementet ràvenni, hogy ne pigeonmanagementben és követelésben gondolkodjanak? (A logikát és számokat próbáltuk már.)

Válasz: Ha maguktól nem jelenik meg az igény bennük arra, hogy szemléletet váltsanak, akkor szerintem kívülről erről senkit nem lehet meggyőzni, mert az alapvető vezetői hitrendszerét támadod, és arra nem szokott nyitott lenni senki.

Kérdés: Hogyan lehet eladni az agilis csapatot az ügyfélnek indikatív szakaszban?

Válasz: Fontos kiemelni, hogy nem arról van szó, hogy kontrollálatlanul folyik majd el a pénze a megrendelőnek: szilárd véleményem, hogy agilisan sokkal jobban működik a költség kontroll, mint vízesés alapú projekteknél, különösen nagy scope-nál.

Kérdés: Megtervezni a folyamatot nem elég. Ha jól értelmeztem a folyamatos demó vissza ellenőrzés és bemutatás az agilis változás? 

Válasz: Igen, a folyamatos aktív visszacsatolás a megrendelő felé nagyon fontos agilis elem.

Kérdés: Hogyan erdemes a scrum masterrel megertetni, hogy nemcsak a modszertan szamit, hanem az uzleti igeny igenis priort elvez?

Válasz: A scrum master a módszertanért, a product owner az üzleti tartalomért él. Ugyanakkor a végcél a kézzel fogható eredmény, és ezért a scrum master ugyanúgy felel, mint mindenki más a csapatban, és ehhez alázatot kell gyakorolnia: a módszertan van a sikeres végtermékért, és nem fordítva. Ha ez nem világos, akkor egy felsőbb hatalomnak ezt a scrum master felé világossá kell tenni.,

Kérdés: Sikeres agilis projekthez szükséges agilis szervezet? Vagy e nélkül is tud működni.

Válasz: Egyáltalán nem szükséges, számtalan példát láttam már sikeres agilis projektre nem agilis szervezetben.

Kérdés: lehet teljesen egyedul, okos tanacsado nelkul?

Válasz: Igen, lehet, csak fokozatosan kell csinálni, lépésről lépésre, és sokat segít, ha vannak agilitást már látott csapattagjaid.

Kérdés: Van valakinek pozitív tapasztalata több országban lévő, vegyes módszertant használó teamek együttműködésére?

Válasz: Volt erre példa a közönségben, kiemelt szerepet kap a határozottság, és a team-ek koordinációja akár vasmarokkal is (a "zsarolás" szakkifejezés hangzott itt el).

Kérdés: Agilitás és szerzödések. Mi van, ha az ügyfél fix scopeot, budgét és schedulet szeretne. Természetesen tökéletes minöségben.

Válasz: Ez akkor egy tradicionális megközelítés, de ettől még a szállító házon belül haladhat rövid iterációkban, és adhat sűrűn visszajelzést az ügyfélnek. Úgyis tele lesz a projekt CR-ekkel, legalább hamarabb kiderülnek.

Kérdés: Hol faj a tradicionalis szervezetnek az agile-ba valtas leginkabb?

Válasz: Szerinte ott, hogy a legalapvetőbb szervezeti kulturális szinten is meg kell változni: megjelenik az eredményorientáltság, a közös felelősségvállalás, az egyéni mozgástér drasztikusan megnő, és ez sokkoló a szigorú hierarchikus működéshez szokott szervezeteknek.

Kérdés: Mit gondolsz a spotify modellrol?

Válasz: Azt, hogy egy gyönyörű példa arra, hogyan tudta egy szervezet a saját magának leghatékonyabb konkrét modellt kialakítani az agilis elvek alapján. Óriási siker, ugyanakkor ne essen senki abba a hibába, hogy elkezdje ezt egy az egyben lemásolni!

Kérdés: Milyen módon lehet egy agilis csapatnak együttműködnie egy nem agilis csapattal? Külsős-belsős, fejlesztő-üzemeltető és egyéb ellenétek, ugye... :)

Válasz: Meg kell határozni szigorúan az interfészeket a csapatok között, szolgáltatás-igény alapon. Az agilis-nem agilis kapcsolatot egyébként is meg kell teremteni, hiszen a világ nem agilis mindenhol.

Kérdés: Agilis csapatban hogy osztunk bónuszt? 

Válasz: Alapvetően bónusz ellenes vagyok, de ha nagyon akartok akkor a teljes csapatnak a sprintenkénti vállalások közös teljesítése után adnék bónuszt.

Kérdés: Mit gondolsz a banki agilis szervezeti működésről?

Válasz: Egy modern szervezetben nagyvállalati méretekben is van helye az agilitásnak, de komoly kulturális változások kellenek a teljes sikerhez.

Kérdés: Nem elcsépelt már az "agilis" kifejezés?

Válasz: Hát egy kissé. De mindennel így járunk, amit túl sokat mondogatunk.

Kérdés: Mi az a három szerinted legfontosabb probléma és a megoldásuk amivel agilis transzformáció során találkoztál?

Válasz: Vezetők kimaradása (nélkülük nem megy, szemléletváltásra van náluk szükség), "Big-bang" stílusú átállás (fokozatos bevezetésre van szükség), módszertanok vagy tanácsadói receptek ész nélküli alkalmazása (értő módon kell saját működési modellt kialakítani)

Kérdés: Ki nyeri a BL-t? Fel lehet-e készülni agilisan egy BL győzelemre?

Válasz: A Barcelona. Persze, minden héten a tabellák alapján változtatni kell a véleményünkön, hogy ki nyeri.

Kérdés: Agilis transzformaciokor mit lehet tenni az "also szintu" elutasitassal?

Válasz: Az elutasítás leggyakoribb oka az, hogy sokaknak már annyiféle transzformációt nyomtak le a torkán, és sokszor annyira kevés eredménnyel, hogy bármiféle központosított paradigmaváltással kapcsolatban óriási a szkepticizmus. Ennek kell tudatában lenni, és ezért fontos a fokozatos átállás, és az elért eredmények folyamatos bemutatása, illetve figyelembe venni azt, hogy az alsó szinteken is legyen pozitív hatása a változásoknak.

Kérdés: Ha tulajdonos költség csökkentést, és növekvő termelést vár, a vezetés meg agilitást, akkor vesztettünk? :) 

Válasz: Szerintem akkor elképzelhető, hogy egy komplex problémára próbáltok egy túl egyszerű választ adni. Nem vesztettetek, de nem lesz könnyű dolgotok.

Kérdés: Az Agilitás mérhető?

Válasz: Az agilitás eredményessége igen (ahogy a szervezet eredményessége is), arra, hogy mennyire "agilis" egy szervezet, biztos vannak tanácsadói mérőszámok, de én a szervezet hatékonyságát mérném, nem az agilitását.

Kérdés: Dokumentáció szerepének és minőségének változása
("nem kell dokumentálni", de ez egy idő után ez a karbantartást, tudasatadast veszélyezteti, nem marad meg a tudás a csapatban) 

Válasz: Kell dokumentálni, csak nem öncélúan. Minden projektben fontos feladat (a definition of done benchmarkok kialakításakor például) meghatározni a szükséges és elégséges doksi minőséget és mennyiséget. Ugyanakkor a tradicionális projekteket se nagyon szokás túldokumentálni...

Kérdés: Igazából kinek (kik számára) jó az agilis működés? 

Válasz: Azoknak a szervezeti egységeknek, akiknek valamilyen célt kell elérniük (pl. projekt alapon dolgozóknak), vagy olyanoknak, akiknek sűrűn változó körülmények és célok mellett kell dolgozniuk.

Kérdés: Nem öli meg az egyéni (valódi) kreativitást az erőltetett agilis csapatmunka?

Válasz: A kreativitásnak a külső nyomás és az erőltetett keretek és szabályok mindig rosszat tesznek: egyébként a jól alkalmazott agilis megközelítésnek segítenie kell az egyéni kreativitás és problémamegoldás kibontakozását.

Kérdés: mivel kell gyikembereket fogni?

Válasz: Gyíkcsalival és gyíkemberfogó hálóval.

Kérdés: Egy nagy, vízesés alapon működő szervezetbe egy kisebb agilis csapatot hogyan lehet integrálni?

Válasz: Meg kell határozni a szervezet többi folyamatával a kapcsolódási pontokat, és az agilis csapat működését a szervezet többi működésétől minél függetlenebbül kell kialakítani. Ez persze általános elv, a gyakorlatban szervezetfüggő ennek a kialakítása, esetenként változik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr3914605090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása