Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Demotivációs levél

2019. április 28. - TanacsLajos

"Alig Tisztelt HR Osztály!

Az ithuspiac.hu állásportálon meghirdetett pozíciójuk, miszerint Feketöves Java Jedi Nindzsát keresnek, felkeltette az érdeklődésemet. A cégüket ugyan különösebben nem találom szimpatikusnak, de jelenlegi munkahelyemen, amit már évek óta ki nem állhatok, múlt pénteken végképp betelt a pohár: valaki újra beleivott a privát tejembe, amit a harmadik emeleti hűtőszekrényben tartok. Pedig - a félreértések elkerülése végett - rá is van írva, hogy "D. Iván teje - ne idd meg!", de ezeknek az állatoknak itt semmi se szent.

mistake-876597_1280.jpgImage by Steve Buissinne from Pixabay

Jelenlegi munkahelyemen két éve dolgozom szoftverfejlesztői pozícióban. Tevékenységem jelentős része megbeszéléseken való üldögélésből áll, ahol az időmet leginkább telefonom nyomkodásával töltöm. Kiemelt erősségemnek érzem, hogy egy másfél órás mítingen akár 30-35 pályát is végig tudok játszani a kedvenc szókirakós játékommal, miközben akár tízpercenként hozzá tudok szólni a jellemzően sehová nem vezető diskurzushoz. A megbeszélések során legfontosabb célomnak érzem a feladatok elöli elugrást, illetve a korábban kiosztott feladatokkal kapcsolatos számonkérés elkerülését. Mindezeket nagy eredményességgel végzem, köszönhetően az évek alatt megszerzett rutinomnak.

A megbeszélések közti holt időt jellemzően büfében tengődéssel, vagy a számítógépem céltalan nyomkodásával töltöm. A programozásra való hajlandóságomat évekkel ezelőtt végleg elveszítettem, amikor rádöbbentem, hogy hiába csinálok meg bármit, a megrendelő úgyis meggondolja magát és újra csináltatja az egészet, illetve a projektjeim jelentős részét leállítják félúton.

Leginkább megvalósíthatósági tanulmányokon szeretek dolgozni, ahol szokásom "Technikailag megvalósíthatatlannak" minősíteni a felmerülő projektötleteket. Így több hónapra el tudom magam úgynevezett kutatómunkával foglalni. Ezek után ha esetleg el is indul a később biztosan összeomló projekt, részvételem a megvalósítás során kimerül a "Nem lesz ez így jó" illetve az "Én megmondtam" rigmusok mantrázásában.

Vezetői ambícióim korlátozottak, ugyanakkor amennyiben csak nálam alkalmatlanabb jelölteket találnak, menedzseri feladatokat is szívesen ellátok. Fontos, hogy ilyen esetben a tevékenységem fókuszában továbbra is a felelősség másokra hárítása álljon. Más szervezeti vezetők agresszív letámadásában és konfliktus szításban még fejlődnöm kell, de biztos vagyok benne, hogy önöknél erre számos lehetőség nyílik majd számomra, és én nyitott vagyok a tanulásra.

Ezeket a képességeimet az önök cégénél is hasonlóképpen tervezem kamatoztatni. Az önök által közzétett álláshirdetésben nem találtam semmit, ami különösebben vonzó lett volna, de a cégük két villamosmegállóval közelebb van a lakásomhoz, így amennyiben a jelenlegi fizetésemnél öt százalékkal magasabbat tudnak ajánlani, már meg is egyeztünk.

Bízom benne, hogy ambícióimmal nem okozna számomra gondot a beilleszkedés, és azonosulni tudok az önök által képviselt vállalati értékrenddel és szokásokkal. Remélem, levelemmel felkeltettem érdeklődésüket, és bízom benne, hogy karrieremet olyan helyen építhetem tovább, ahol tiszteletben tartják a dolgozók saját tejesdobozát.

Üdvözlettel,

Demot Iván

Transzformer Java Nindzsa Batman Jedi Főkapitány"

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr9614788662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.04.29. 10:41:10

Akár én is írhattam volna, ha meg tudnám ilyen szépen fogalmazni. :D
Megjegyzem, hasonló hangvételű jelentkezést küldtem már be álláshirdetésre, valahogy nem jött válasz.

Ligu 2019.04.29. 13:07:37

A Hivatali Patkányokban (ami ugye alapfilm...) a főszereplőt egy hasonló húzásért léptetik elő.

www.youtube.com/watch?v=WQFADvWnBOY

freelander1 2019.04.29. 15:02:34

@Le a spammerekkel: Pedig érdemes ilyeneket küldeni, mert egyrészt ezáltal a HR-est és a céget is teszteljük (ha nincs humoruk, nincs miről beszélni), másrészt az irónia feltételez egyfajta magasabb intelligenciát, kritikus gondolkodást, ami egy normális cégnél, egy normális országban elvileg előny. Itthon persze nem feltétlenül. Itthon a "nyelvérzék" a fontos, meg a kapcsolatok megfelelő ápolása..

Dean Alexander (törölt) 2019.04.29. 15:50:53

Egész jó kis görbe tükör a nagyarcű Sysadmin-Jedi mestereknek. Kb. ilyen hányingerem van, ahányszor benézek a hup-ra. És tálca nagyúr 10 bejegyzéséből az első hét az applefika. A maradék három meg Onepluszóne benyalás. A többi bejegyzés meg reklám.

Hozzánk anno jött két szenyior jedi, akiknek az első hónapuk azzal telt, hogy a körülöttük elhelyezkedő teret a saját szájuk íze szerint totálisan átrendezzék, és egy amolyan egyéni terepasztalt rendezzenek be. Az első héten csak befele hordták a szarjaikat. De még egy hónap múlva sem volt felmutatható produktumuk. Nem érte megy egyik sem a próbaidő végét. Gondolom, a HR-en még ők voltak kiborulva, amikor a HR közölte velük, hogy az utcáról betérő közmunkással többre mentek volna ennyi idő alatt, mint vele. Lehet, hogy hiány van ma, Magyarországon a képzett informatikusból, de hogy az itt dolgozók közül mennyien nem a földön járnak, az valami téboly.

bElannaTorres 2019.04.29. 16:02:54

Hasonlót küldtem már én is magyar cégnek régebben, star trekesen, james Tiberius kirk aláírással, aztán küldött választ hasonló stílusban és behívott interjúra
Legalább volt humora, ha már jó munkát nem tudott adni

steery 2019.04.29. 17:58:16

Mindez annak köszönhető, hogy az iskolában nincs olyan tantárgy: hogyan legyünk jó munkaerő? Hogyan kell egy munkahelyen viselkedni, dolgozni, helyesen hozzáállni a feladatokhoz, másokkal együttműködni, problémákat és konfliktusokat hatékonyan megoldani, irányítani és engedelmeskedni? stb. stb. Mert menet közben, élesben megtanulni ezeket... hát igen, azért valakinek meg kell fizetnie a tanulópénzt. Csakhogy erre se a munkaadók, se a dolgozók nem hajlandók. Az eredmény neve így: szomorú valóság.

sárospataki 2019.04.29. 18:00:19

@Meridian74: tomcat azért nem kap munkát, mert egy feketevöves troll (bár sokszor vicces), meglehetős online és egyéb jelenléttel (bombagyár, tolvajkergetők), emiatt egy kis background check után befosnak a háeres lánykák, és elkezdi égetni a cévéje a kezüket :-)

lobaszopiatej 2019.04.29. 20:17:19

ma még ír valaki IT-ben motifációs levelet?

Meridian74 2019.04.29. 21:15:01

@sárospataki: de kapott munkát... lásd linkedin oldalát. Egy kanadai cégnél.

Nancsibacsi 2019.04.29. 21:42:25

Teljesen korrekt - én is azért jöttem el az előző melóhelyemről mert volt hogy reggel bontottam a tejem a kvhoz és délben már nem volt belőle, illetve az új melóhely itt van a sarkon 5 percre az előző meg fél óra volt. 40 fölött mégis mi a franc tudná még motiválni?
Mondjuk én a megbeszélések elején mindig megkérdem hogy tényleg kellék én ide vagy mehetek dolgozni? Legtöbbször elengednek

Behajtó70 2019.04.30. 07:14:03

@freelander1: itthon nem ilyen? Nyilván, ilyen véglények mint te hamar elhúznak a p.csba innen! Utálom a sok ostoba nulla tapasztalatü szarjancsit, aki bezzeg-másholozik, miközben itthon elsősorban külföldi cégek magyar leányvállalatainál lehet programozói/és egyéb állást kapni, ahol a külföldi kultúra szerint lehet dolgozni! Ezt itthonozod te balf@sz!

Behajtó70 2019.04.30. 07:24:18

Fent leírt lényt ismerjük mi is, éppen nemrég tisztogattunk, most kapott mindenki feladatot, határidőt, és aki egyetlen percre is azt elemezgeti, hogy mit hogy nem lehet megcsinálni, az repül azonnal. Tök mindegy mihez ért! Egy új titkárnő azért röppent 1 hét után, mert a közös konyhában az ingyen kávé mellé megkérdzte, hogy édeske miért nincs. Aha, nincs és neked kávé sem lesz mától. A pofátlanságnak nincs felső határa.

bontottcsirke 2019.04.30. 07:57:57

@steery: Igazad van, csak a munka egy szüókséges rossz dolog az életben nem mindig van humora ezt az embereknek tolerálni, többek közt nekem sem.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.04.30. 08:29:56

@Behajtó70: megírhatnád, hol "dolgozol", nehogy ilyen helyre jelentkezzek véletlenül.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2019.04.30. 08:31:35

@Behajtó70: a magadfajta szarháziak sajnos nagyon sok itthoni munkahelyet tettek tönkre. Persze ez is a dolgotok: tönkretenni a céget, ahová beépültök.

igazi hős 2019.04.30. 09:10:50

@Nancsibacsi: 1. Aki tejjel issza a kávét, az más borzalmakra is képes, szóval megérdemli.
2. 50 felett is tud motiválni a munka, ha olyan. (Ha az IT már nem, akkor el kell menni asztalosnak, abban van kihívás.) Nyilván a 32. egyforma Excel kimutatás készítése nem villanyoz fel senkit, de mindig akad valami, ami igen.

Nancsibacsi 2019.04.30. 09:36:48

@igazi hős: 1. Felőlem ihatod citromlével is - szerintem nem attól leszel darabolós gyilkos. Az hogy belekötsz más kávézási szokásába nagyobb kockázati tényező ilyen téren.

2. Az "olyan" feladat, az új terület motiválna, de azt tanulni kell, kevésbé vagyok benne hatékony, így kevesebbet fizetne. 20 évesen nincs választás: semmit se tud az ember, keresnie se kell a kihívásokat, mert minden az. 40 évesen már inkább azt választom amit tudok, hatékonyabb vagyok benne, mert az többet fizet. Én egy jó zsoldos vagyok: hatékony, és csak a pénz érdekel. Ez a 8 óra így is úgy is el van b.szva az életemből - azzal kell foglalkozni, hogy a maradék jobb legyen, ahhoz meg a legjobb ha a 8 óra alatt minél többet keresek. A kihívásokat otthon élem meg, mivel ott lényegtelen a hatékonyság.

Nancsibacsi 2019.04.30. 09:42:02

@Behajtó70: Hát téged meg ki bántott?

baada 2019.04.30. 10:36:17

@igazi hős: az it != excel, ha szted van kozuk egymashoz, akkor ez a cikk nem neked irodott, kommentelni is felesleges

2019.04.30. 10:45:00

@Behajtó70:
Mi a tököm az az édeske?

Amúgy ha elkülditek azt, aki a megvalósíthatóságot egy percre is kétségbe vonja, elemezgeti, az nyilván azt eredményezi, hogy tele lehettek gány kóddal, mert megvalósították a hülyeséget is, ahogy tudták. Egyébként a hozzád hasonló ostoba vezetőket sokan úgy kezelik, hogy úgy adják elő az ötleteiket, mint ha te találtad volna ki mert akkor nem kell lefutni plusz köröket azzal, hogy először meg kell csinálni úgy, ahogy a főnök mondja, miközben te kezdetektől fogva látod mi a baj, de számára csak azután válik világossá, amikor már implementálva lett, mert előtte még nem lát bele, és q beosztottjainak meg nem hiszi el, hiszen biztos csak lógni akarnak.

Visceroid 2019.04.30. 11:00:45

Úgy nézem, hogy amikor igazán kezd elszaródni a helyzet, csak bedobnak pár "egyetemistás" meg "multis" posztot a népnek gőzlevezetőként, hogy "ezeknek milyen jó" és minden meg van oldva.

alalala 2019.04.30. 11:34:19

@Behajtó70: "Egy új titkárnő azért röppent 1 hét után, mert a közös konyhában az ingyen kávé mellé megkérdzte, hogy édeske miért nincs."

Ahelyett, hogy vettetek volna pár száz forintért édesítőt (vagy csak azt mondjátok, hogy nincs, vegyél magadnak) inkább kirugtatok valakit és költöttétek a sokszorosát, hogy egy új embert hozzatok a helyére? Ha ez igaz, akkor nem is tudom ki a hülyébb, a titkárnő vagy a cégvezetés :D

2019.04.30. 12:48:00

@alalala:
A titkárnő nem hülye, ahol ilyenért kirúgták, nem sok jóra számíthatott. Valójában hosszútávon csak jól járt hogy kirúgták.

alalala 2019.04.30. 13:29:24

@Zabalint: Valóban, bénán fogalmaztam. A titkárnőt nem akartam lehülyézni.

Larrikin 2019.04.30. 14:23:57

@alalala: nyugalom, ez nem történt meg. Az ilyen spontán és határozott akciókról szőtt beszámolók általában a megszólaló belső viszonyát vetítik ki egy képzelt szituációra.

Larrikin 2019.04.30. 14:32:58

A poszter amúgy tévedésben van, nem a kiégett IT-s gondolkodik így, hanem a perspektívátlan. A legtöbb cégnél meg ugye nincs nagyon perspektíva a számukra.

vbn 2019.04.30. 14:50:30

OK, de ebben a postban mi volt a 18 év feletti tartalom???

szellemkor 2019.04.30. 22:00:20

Sosem értettem az olyan szarrágó cégeket akik meg tudják fizetni a feketeöves java kóder nindzsát, a kiskosztümös account manager cicát és az "A" kategóriás irodapecót, de képtelenek a dolgozók számára korlátlan tejet biztosítani a kávéjukba.

P7ibi 2019.04.30. 22:48:59

@steery: "Mindez annak köszönhető, hogy az iskolában nincs olyan tantárgy..." – Hát a diákok ezzel se lennének ki a vízből. Még el is hiszem, hogy a 60 éves történelemtanár jót akar, de honnan is tudná ezeket, ha egy napot nem dolgozott a versenyszférában, állásra pedig utoljára 35 éve jelentkezett, amikor végzett az egyetemen.

steery 2019.05.01. 10:44:06

@Thibczy: Vagyis itt visszajutunk (megint, mint szinte minden területen) az elégtelen oktatáshoz. A társadalmunk nagy munkával, szorgosan kitermeli az életképtelen, mindenre alkalmatlan, felkészítetlen megnőtteket, aztán mindenki csodálkozik az eredményen. 25 éve mást se hallok a médiában minden évben, csak azt, hogy már megint átszervezik az oktatást. Nyilván azért, mert rosszul működik. Miért nem szervezik át úgy, hogy jól működjön? Akkor nem kéne állandóan javítgatni. A válasz: senki sem tudja, hogy kéne jól működnie. Vagy ha igen, nincs döntési, cselekvési pozícióban. Parkinson törvénye: minden pozícióban olyan ember dolgozik, aki arra a posztra már épp alkalmatlan, ott nem állja meg a helyét. Mert ha megállja, följebb buktatják, egészen a csúcsig vagy amíg olyan helyre nem kerül, amire már alkalmatlan. :-D

232323 2019.05.02. 16:15:08

@steery: kivéve a legcsicskább szinten. OTt ha tudsz teljesíteni akkor esélytelen hogy feljebb buktassanak, mert örülnek hogy végre valaki tudja húzni az igát. Inkább csinálnak a naplopókból és semmirevalókból scrum mastert, ba-t, pm-et meg meg hasonló semmirevalókat.

sárospataki 2019.05.03. 22:56:32

@Le a spammerekkel: uh, ezt nem tudtam, komolyan tolja. Mondjuk ahogy utánanéztem, a rinyálása hamarabb íródott, mint az elítélése ...

nyelv-ész 2019.05.05. 09:48:23

@Behajtó70: Te valami HR-es vagy, aki mindenhatónak képzeli magát? Egy demotivált csapatot nem lehet korbáccsal egyben tartani, és pozitív eredményre kényszeríteni. Persze, lesz valami produktum, de az büdös lesz, mint a disznószar, és az emberek is hamar lecserélődnek. Két éven belül indul majd az új projekt, új csapattal, hogy kijavítsa a hibákat. Abban te már nem leszel benne.

Nem akkora nagy tudomány némi kreativitást és motivációt kihozni egy csapatból. Bárki odamehet a főnökhöz azzal, hogy szerinte mit csinálunk szarul - feltéve, hogy van egy életképes alternatívája, legalább koncepció szinten végiggondolva. Lehet, hogy nem lesz megvalósítva, vagy nem akkor és nem úgy, de egyrészt hagytuk gondolkodni azt, aki akar gondolkodni, másrészt lehet, hogy tényleg tudunk jobbítani valahol. Továbbá minimumra csökken a fikázások száma, mert ha bárki elkezd nyafogni, rögtön a fejéhez lehet vágni, hogy öreg, állj elő a jobb megoldással, ha valami szerinted szar.

Pic 2019.09.04. 22:53:26

Nos Behajtó70 kolléga bejegyzése elég kemény, de sokat látott öreg harcosként elgondolkodtam és azt mondom lehet teljesen másképp értelmezni is.
Azért mondom ezt mert én dolgoztam olyan cégnél ahol hasonló tisztogatás történt és egyszeri munkaerőként kollégáimmal baromira élveztük és kifejezetten örültünk neki.

Konkrétan sikerült egy olyan céghez elmennem dolgozni amelyik kívülről nagyon jól nézett ki, a leendő főnököm (igazgató) nagyon kellemes ember volt és szépeket mondott (utólag megállapítva: egy óriási Vetítőgép Életművész). Legfőképpen a fizetés itt több mint x2 volt és ez nagyon motivált a váltásra.

Mikor odakerültem akkor jött a feketeleves. Először csak néztem és nem akartam elhinni mit látok, aztán csak tátogtam levegőért majd a második héten már elkezdtem szálanként tépni a hajamat.

Konkrétan ez egy IT és Telco hálózatokat építő cég volt. 50 fős létszám, ebből 25-30 a menedzserek és a slepp a maradék 20-25 dolgozott. Az 50 főből volt vezér+ személyi titkár+titkárnő+2 recepciós lány, 5 jogász jogi vezérhelyettessel, 4 HR-es HR vezérhelyettessel, marketing vezérhelyettes+3 marketinges, stb.
A vezér annyira szuper volt, hogy ha megkérték döntsön
- A vagy B ?
- akkor a válasz az volt: Igen!
- Mármint Igen:A vagy Igen:B???
- Igen: A vagy B.
- DE mégis???
- Rátok bízom....
A marketing vezérhelyettes egy pinabubus volt, "márketinget" nem láttam tőle, de EZT a tevékenységet gyakorlatilag főállásban űzte a tűzpiros céges BMW kabriójával, stb stb.

Semmilyen folyamat nem volt, semmi nem volt leszabályozva. Tervek voltak, de senkit nem érdekelt. A kereskedők ötletszerűen adták el amihez kedvük volt, nem volt árlista, nem volt árazás, költségelemzés. A "kereskedő" hasra ütött és megegyezett az ügyféllel, hogy mit fogunk megcsinálni és mennyiért, senkivel nem egyeztetett. Aztán a szerződést odadobta a "műszaknak", hogy csinálják meg, akik már csak röhögtek, hogy megint itt a következő mission impossible projekt.

A harmadik héten mikor főnököm rejtélyesen eltűnt (érezte a változást és gyorsan lépett. Főleg LE.) én bekeményítettem és elkezdtem durván a lábakra taposni és belegyalogolni a fafokba. Közöltem a nagyrabecsült "társulattal", hogy az én szakterületemen szabályok és folyamatok vannak, meg árlista, meg belső egyeztetés a lesajnált "műszakkal" értsd hálózatépítő mérnök, technikus, programozó, rendszergazda, szerveres, routeres és társaik, meg megvalósítási terv és HATÁRIDŐK. A negyedik héten több normális,addig csendben meghúzódó alak elkezdett csendben, fű alatt támogatni, de közben a menedzsmentnél már a kirúgás közelében álltam, mert elégedetlenek voltak a "hozzáállásommal".

Az ötödik héten megjelent a tulajdonos cég képviselője (Kitartó volt, 3 évig bírta cérnával, mire elege lett...) és kibafta a szinte teljes menedzsmentet, hozott egy új főnököt aki gyorsan felmérte a terepet és kibafta az előző társulat spanjait is, majd odajött hozzánk és megkérdezte mi kellene ahhoz hogy mi végre rendesen dolgozni tudjunk.
Megbeszéltük vele miben vagyunk jók, mit kellene eladni és hogyan árazva, milyen rendszerben és a lesajnált "műszaknak" mi kellene, hogy megbecsülve érezzék magukat. Majd elmondtuk kit rúgjon még ki a régiek közül aki rontja a levegőt. :)))
Így aztán a vízfejből maradt az új vezér 1 titkárnő recepcióssal, 1 HR-es, 2 jogász, 1 reklámos/marketinges.
Ellentételezésként jöttek új kereskedők, szakik, informatikus, programozó, projektmenedzser, stb. Azaz "dolgozó" emberek.

Hirtelenjében lett vállalati rendszer amiben tudtunk dolgozni, volt terv, volt számonkérés, lettek szabályok, de már CSAPAT voltunk és tudtunk együtt dolgozni. Lett még +50% fizuemelés, meg bónusz.

A cég iszonyatosan felpörgött, 2 évvel később annyira vonzó lett, hogy megvettek minket.

Az a cég így már lassan 20 éve nincs, de akik ott dolgoztak azok közül sokkal a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Ha bárkivel összeakadok abból a társulatból örülünk egymásnak, semmi rossz érzés nincs.
süti beállítások módosítása