Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Győzelem Stratégiája

2019. május 26. - TanacsLajos

A stratégiaalkotás fontosságát a hadvezetés tudománya már évezredek óta ismeri. Ez a tevékenység üzleti életben hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedekben: olyannyira, hogy az üzleti tanácsadók által megtámogatott stratégiakészítési best practice know-how-k felkeltették egyes országok legfelsőbb hadvezetőinek figyelmét is.

Ezt bizonyítja az a titkos katonai jegyzőkönyv is, amely életveszélyes kalandok sokasága után blogunk birtokába jutott, és most nyilvánosságra hozunk. A jegyzőkönyv a hadsereg stratégiaalkotásának legkritikusabb pillanatait tárja elétek, azt a néhány órát, amikor a történelemben először üzleti stratégiai tanácsadói támogatással megszületik a Győzelem Stratégiája!asszertank.jpg

Original image by Bundeswehr-Fotos - originally posted to Flickr as Leopard 2 A5, CC BY 2.0, Link

KATONAI JEGYZŐKÖNYV

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: Hadteststratégiai megbeszélés
Dátum: 2018.10.15. 9:00

Résztvevők:
J. R. Bradlowicz tábornok, hadtestparancsnok
S. Hopkins vezérőrnagy, adminisztrációs főtiszt
K. Bergmeier ezredes, a hadtest speciális egységeinek vezetője
A. Martinez őrnagy
dr. F. Sandler stratégiai tanácsadó

BRADLOWICZ: Az ülést megnyitom. Szóval akkor minek is gyűltünk ma össze, Hopkins?

HOPKINS: Uram, jelentem uram, azt a parancsot kaptuk, hogy frissítsük a hadtestünk stratégiáját, amelyet a hadügyminisztériumi audit elavultnak talált. Ugyancsak szükséges lesz majd a szabályzati szintek megfelelő...

BRADLOWICZ: Ne idegesítsen a szabályzatokkal!! Azok az aktatologató seggfejek mocskosul ráérnek, mindenbe belepofáznak, pedig még egy kurva nyulat se lőttek le életükben. Maga kicsoda? Mit keres itt?

DR. SANDLER: Nos, tábornok úr, örömmel mondhatom el önnek, hogy a modernizáció az önök szervezeti egységét is elérte, én üzleti stratégiai tanácsadó vagyok, és abszolút új megközelítésben, üzleti alapokon fogunk együtt stratégiát alkotni az ÖNÖK hadtestének! Első feladatként oldjuk kicsit a feszültséget, hangolódjunk egymásra, páros gyakorlatként kérem mondják el egymásnak versben, ki milyen virágnak képzeli el saját magát! Hajrá, öt perc van rá,közben beteszek egy kis inspiráló maori népzenét.

BERGMEIER: Tábornok úr, engedélyt kérek, hogy darabokra szaggassam ennek a tanácsadó bohócnak a nyamvadt testét, igyak a véréből, és utána mehessek vissza a embereimhez! Éppen azt oktattam nekik, hogyan lehet halálos sebet ejteni golyóálló mellényen keresztül egy HB-s ceruzával.

DR. SANDLER: Óh, érzek itt egy kis motivációs problémát! Ha nem tetszik a maori népzene, akkor kicserélhetem tibetire. Emellett apró adalékként meg kell jegyeznem, hogy a főparancsnokságtól kapott miniszteri utasítás alapján önöknek kötelező együttműködniük velem, különben parancsmegtagadásért hadbíróság elé fognak állni. A páros gyakorlat hogy halad? Törjön az a jég, áramoljon a bizalom!

(3 perc halk páros munka után)

MARTINEZ: Jó, mi kész vagyunk. Mind a ketten kaktuszok akarunk lenni, biztos az is virágnak számít. Kérdezném, hogy meddig tart ez az eligazítás? Csak mert nyolckor megy majd a buszom.

DR. SANDLER: Ez nem eligazítás, hanem műhelymunka! El kell engedniük a korábbi archaikus beidegződéseket. A XXI. században vagyunk, flowban fogunk dolgozni, ami azt jelenti, hogy hamarosan nem is AKAR majd felszállni arra a buszra! Szupika, akkor ha megvagyunk a virágokkal, kezdjünk neki a stratégiának! Először is azonosítsuk a víziónkat, missziónkat, értékeinket!

BERGMEIER: Vért látok. Sok vért. Ez a vízióm.

BRADLOWICZ: Na végre valami értelmes kérdés! A missziónk: eltiporni az ellenséget! Ha konkrétumokra kíváncsi, akkor általában légicsapásokkal nyitunk a műholdfelvételek alapján, aztán tüzérségi tűzzel megszórjuk a rohadékokat, végül Bergmeier emberei a tankokkal széttapossák a maradékot. Néha ejtünk foglyokat is, de azokkal csak baj van.

DR. SANDLER: Nem, nem, ez így nem lesz jó. Valami pozitív üzenetet kell megfogalmazni, amivel azonosulni lehet. Például mit szólnának ahhoz, hogy "Dinamikus változásokkal dolgozunk együtt egy biztonságos világért"?

BRADLOWICZ: De mi nem dolgozni akarunk, hanem szétlőni azokat a szarcsimbókokat! De idefigyeljen, van bennem nyitottság, legyen akkor "Dinamikusan szétlövünk mindenkit egy biztonságosabb világért".

DR. SANDLER: Kissé erőszakos, de egyelőre jó lesz, majd még csiszoljuk. Mit látunk fő értékeknek? Egyéni munka, post-it cetlikre mindenki írja fel a számára legfontosabb öt szervezeti értéket!
(Öt perc megfeszített munka után)
Igen, nézzük... na ne vicceljenek! Mindenki olyanokat írt, hogy "Tank", "Vadászbombázó", meg "Atombomba"! Ezekre nem lehet pozitív jövőképet építeni. Emberi értékekre gondoljanak!

MARTINEZ: A kantin például?

BERGMEIER: Nekem még a napalm ugrott be spontán. Az emberközpontú.

DR. SANDLER: A múlt héten informatikusokkal dolgoztam együtt, azt hittem annál rosszabb nincs, de tévedtem. Felírom, hogy "Fegyelem, bátorság, becsület", ezekkel tudnak azonosulni?

HOPKINS: Még a szabályozottságot adjuk hozzá!

BRADLOWICZ: Hopkins, magának gondolom már az óvodában is tűzőgép volt a jele. Értékelném, ha nem szólna bele az igazi katonák dolgába többet!

HOPKINS: Elnézés uram, értettem uram, igenis.

DR. SANDLER: Haladjunk tobább, most hogy van víziónk meg értékeink, elemezzük a jelenlegi helyzetünket. Ezt egy úgynevezett SWOT analízissel tesszük meg, ahol fel kell írni az erősségeinket, gyengeségeinket, lehetőségeinket és fenyegetettségeinket.

BRADLOWICZ: Mi van?? NEKÜNK NINCSENEK GYENGESÉGEINK!! Csak erősségeink! Az erő a legfőbb erősségünk! Az egyetlen gyengeségünk, hogy annyira erősek vagyunk, hogy nem tudjuk kontrollálni az erőnket. A lehetőségeink meg korlátlanok!

BERGMEIER: Engem utoljára 10 évesen ért fenyegetés, hogy adjam oda a labdámat a focipályán egy másik gyereknek, de miután eltörtem a lábát és kivertem 3 fogát, megszűnt a fenyegetés.

DR. SANDLER: Látom itt egy blokkot fel kell oldanunk, szabadítsuk fel a kreatív energiáinkat, hogy más szemszögből is meglássuk magunkat! Hoztam egy doboz LEGO-t, abból építsük meg, milyennek látják magukat!

(20 perc megfeszített munka után)

DR. SANDLER: Na lássuk, mi született! Bradlowicz tábornok, ez a három egymásra rakott kocka mit ábrázol?

BRADLOWICZ: Ez egy tank. Ilyennek látom magunkat. Erősnek, tisztának, rettenthetetlennek!

DR. SANDLER: Hát, nem túl eredeti. A többiek? Anyám, ezt nem hiszem el. Hopkins, maga rosszul értelmezte a feladatot, és szín és forma szerint rendezte a rendelkezésre álló LEGO darabokat... Bergmeier, maga a nagyobb elemekkel elpusztította a kisebbeket?? A többiek meg lemásolták a tábornok tankját. Ezzel nem jutottunk előrébb.

MARTINEZ: Sok van még hátra? Fél óra múlva megy az utolsó buszom.

BRADLOWICZ: Kussoljon, Martinez! Már majdnem kész vagyunk gondolom.

DR. SANDLER: Izé... hát persze... fogalmazzunk meg együtt egy közös törekvést együtt, és az lesz a stratégiai jelmondatunk, legalább azzal legyünk meg. Tudják, valami pozitív gondolatot, jövőkép is legyen benne, cél, amivel azonosulni tudnak, és kifelé is jó üzenet.

BERGMEIER: Legyen az, hogy "Tűzzel és acéllal pusztítjuk az ellenséget a végső győzelemért!"

HOPKINS: Adjuk hozzá, hogy "szabályszerűen"! Szóval "Tűzzel és acéllal szabályszerűen pusztítjuk az ellenséget a végső győzelemért!"

DR. SANDLER: Ez nem lesz így jó. A "tűz", "acél" és "pusztítás" túl konkrét, és félelmet kelt. Átfogalmaznám úgy, hogy "Iparág specifikus erőforrásaink" és pusztítás helyett kéne valami konstruktív.

BRADLOWICZ: Őőő... leépítünk?

DR. SANDLER: Jó, jó az irány! Na és a leépítés után mi következik? Valami pozitív gondolat?

BRADLOWICZ: Felépítünk? Támogatunk?

DR. SANDLER: Nagyon jó! Amit még hiányolok, az az ügyfélorientált gondolkodásmód.

BERGMEIER: Milyen ügyfelek? Nekünk nincsenek ügyfeleink, csak áldozataink!

DR. SANDLER: Pont ez az a maradi gondolkodásmód, amit át kell formálnunk az új stratégiával! Javaslom akkor, hogy legyen a végső változat az, hogy "Iparág specifikus erőforrásainkkal és kiemelkedően magas minőségű szolgáltatások nyújtásával szabályozottan támogatjuk ügyfeleinket társadalmi céljaik elérésében." Na, mit szólnak?

BERGMEIER: Egy szót se értek belőle.

MARTINEZ: Most ment el a buszom, láttam az ablakból.

BRADLOWICZ: Jó lesz, nekem tetszik! Sokkal modernebben cseng, mint az acél és tűz! Mondja dr. Sandler, ennek a stratégiának nem mond ellent az, hogy a jövő héten tervezzük néhány afrikai város porig bombázását a teljes civil lakossággal együtt?

DR. SANDLER: Abszolút nem. Hiszen a bombázók az önök iparág specifikus erőforrásai, a pontos bombázás a magas minőségű szolgáltatás, és bizonyos társadalmi célok is teljesülnek.

BRADLOWICZ: Parádés! Az ellenségeink reszkethetnek! Nincs is más hátra, mint szórólapokat nyomtatni, eligazításokat és oktatásokat tartani, ahol a hadsereg minden egyes tagja megtudja végre, mi a Győzelem Stratégiája!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr6314786000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZOLLLI Úr 2019.05.27. 14:57:10

Nem szeretek munkáról olvasni, ez túl életszerű.... :)

midnight coder 2019.05.31. 16:06:47

"Hiszen a bombázók az önök iparág specifikus erőforrásai, a pontos bombázás a magas minőségű szolgáltatás, és bizonyos társadalmi célok is teljesülnek."

Tökéletes :-D
süti beállítások módosítása