Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Baszogatás Művészete

2020. július 24. - TanacsLajos

Mint tudjuk, a vállalati projektvezetők idejük jelentős részét, mások noszogatásával, ösztökélésével, projektvezetési szakkifejezéssel élve az úgynevezett baszogatással töltik. Szakmai sikerességük és elismertségük szempontjából a legkevésbé sem mindegy hát, hogy milyen szinten űzik ezt a tevékenységet! Esszenciális összeállításunk a legismertebb ilyen technikákat mutatja be, szokás szerint a teljesség igénye és az igényesség teljessége nélkül.

agyvelokepernyo.jpg

Pexels képe a Pixabay -en. 

Állhatatos

Emailt ír. Aztán újra ír. Aztán felhív, aztán SMS-t küld, aztán üzizik Viberen, Aztán megint emailt ír. Ugyanarról, újra és újra, amíg meg nem csinálod, amit akar. Néha csak annyit ír, hogy "ping" vagy hogy "Kindly reminder", és csatolja a korábbi 23 emailt ugyanarról. És akkor egyszer csak nem bírod tovább, és azt mondod, bazmeg nem bírom tovább, megcsinálom, csak hagyjon már békén. És megcsinálod, ő meg célt ér. És legközelebb már tudni fogod, hogy jobb, ha mielőbb megcsinálod amit akar, mert ő úgyis tovább bírja.

Fenyegető

Nagyon nagy gáz lesz, ha nem csinálod meg, amit akar. Az apokalipszis lovasai lángszóróval égetik fel a világot, bekövetkezik az Armageddon, a Föld a Napba hull, vagy mindezeknél is durvább, hogy felidegesíted a vezérigazgatót. Mert neki top priós ez a feladat, és tudni fogja, hogy MIATTAD nem készült el ez a dolog. És ha ezt ő megtudja, akkor puszta kézzel tépi majd ketté a nyomorult testedet. "Nem akarok fenyegetőzni, csak szólok, a te érdekedben".

Cécégép

Az emailek CC mezője az ő Excaliburja, a mindenható csodafegyver. Becécéz mindenbe mindig mindenkit, magas rangú, nagy hatalmú embereket, hogy tudjanak róla. Mocskos kis játékot űz ő ezzel, hiszen sosem tudhatod, a cécézett terminátorok vezetők elolvassák-e az emaileket, amibe becécézték őket, és a mardosó bizonytalanság miatt inkább megteszed, amit akar. Pedig amúgy nem olvassák el. Mert 453 emailt kapnak egy nap. És így nem olvasnak el szinte semmit. De legalább fontosnak érzik magukat, mert 453 emailt kapnak egy nap.

Energiavámpír

Elég meglátnod, és már érzed is, ahogy az életerő szivárog a talajba a testedből. Sápadt az arca, elhaló a hangja, mert éjjel-nappal dolgozik, és már az idegösszeomlás szélén áll. Minden napja egy földi pokol, a kínok birodalmában él, már a büfébe járni is csak naponta kétszer van ideje. Azt hiszed, neked rossz, mert stresszes a munkád? Szemeit az ég felé fordítva tudatja veled, hogy mennyire könnyű neked, bárcsak a helyedben lehetne.

Megtudod tőle, hogy a szomszédja otthon éjjel nappal fúr, és hogy biztos forrásból tudja, hogy hamarosan leépítési hullám várható a cégben, és ráadásul kijött az isiásza. Ezen a ponton már feladod, inkább megcsinálod neki, amit akar tőled, csak hagyjon már élni.

Cukorfalat

Előre köszön messziről a folyosón, integet mosolyogva. Megkérdezi, hogy vannak a gyerekek, milyen volt a hétvége, hogy megy az új kocsi, ilyesmi. Elmondja, az ő gyerekei hogy vannak, az ő hétvégéje hogy telt, az ő kocsija hogy megy. Megdicséri a ruhádat, vagy a cipődet, vagy bármit rajtad, ami kicsit is jobban néz ki egy elgázolt borz bomló teteménél. Gyöngyöző kacajjal örül a válaszaidnak, majd igéző tekintettel megkér, hogy segíts neki egy picit, és vedd előre azt a dolgot, ami neki fontos lenne. Amikor végső döfésként egy kis csokikával is megkínál, akkor te már elolvadsz, és könnyes szemmel minden mást elfelejtve engedelmeskedsz neki.

Az Állat

Felhív, és ordít. Ordítva kezdi, nem is melegít be, rögtön így, bele a közepébe. Hogy mikor lesz már kész, meddig várjon, hogy képzeled, elfogadhatatlan, tűrhetetlen! Élőben másodlagos agresszivitási jeleket is mutat, vörösödik a feje, dagadnak az erei, vérben forognak a szemei. A működési mechanizmusa a gömbhal felfújódásához hasonlít, aki nagyobbnak és félelmetesebbnek mutatja magát, mint amilyen valójában. Emiatt ne lepődj meg, ha 5 perccel a dühkitörés után már a büfében látod őt békésen teázgatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr6015987140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hálátlan Csirkefogó 2020.07.25. 16:25:46

Van mégegy. Az elsőt, aki nem csinálja meg, kirúgja. Utána csak annyit küld:
Action items:
- első
- második

2020.07.25. 16:35:14

ami - szerintem - belefér: első és 2. levél csak neki, a 3. már a főnökének is, a 4. annak a főnökének is, és így tovább, persze nem naponta küldve; 4. után azért már meg szokott oldódni a dolog

Treff Bubi 2020.07.25. 18:01:48

Oké, de nekik ez a dolguk, ezért tartják őket. Ha nem így viselkednének, akkor nem lennének alkalmasak a feladatkörük betöltésére.

Egyet beszólsz kettőt kapsz 2020.07.25. 23:57:21

Dili Dezső és Humor Harold vereti még ahogy látom

Baszkikám 2020.07.26. 09:37:37

Nem fokozatok ezek inkább?
Először cukorfalat, ha ez nem jön be akkor fenyegető, ha az sem akkor jön az állat.

midnightcoder2 2020.07.26. 10:03:32

Mondjuk a ccgép szerintem leginkább a saját seggét védi. Ő szólt hogy ezt meg kell csinálni, innentől kezdve ha nem csinálod meg és ebből baj lesz, akkor az nem az ő sara, hiszen ő szólt.

Vén motoros 2020.07.26. 10:11:47

Én 25 évig voltam egy három (+2) fős Kft. résztulajdonosa, ügyvezetője és egyben vezető tervezője. Ez nálunk úgy történt, hogy saját magunkat b@szogattuk. A kundschaft meg nem kötbérrel fenyegetett, hanem azzal, hogy "ha nem csináljátok meg időre, a következő munkát majd szívesen megcsinálja más.
A posztbeli nagyvállalati hierarchiában jövő-menő e.mailes fenyegetések ismeretlenek a számomra.
Annak ellenére, hogy a Kft.-m előtt, a nyolcvanas években egy - tervező vállalati mércével mérve - "nagyvállalatnál" voltam osztályvezető, de az még a szocializmusban történt, a kollégák a vállalat alapítása óta (50-es évek) dolgoztak ott, "egy nagy család voltunk", fegyelmi felelősségrevonásra soha sem volt szükség, hogy munkára szorítsunk valakit. (Legfeljebb nem kapott fizetésemelést.)

rmgm 2020.07.26. 13:27:44

@Vén motoros: Egy kis cégnél általában azért adott a bizalom.
Sajnos a nagy cégek többségénél inkább a bizalmatlanság a jellemző, és az ebből fakadó tünetek enyhítésére jönnek létre a fent részletezett munkakörök. A jó kultúrát kialakítani mindig sokkal fáradságosabb, mint felvenni néhány állatot... khm... menedzsert... akik majd "rendet" tartanak. :)

UgyanPityu 2020.07.27. 13:58:07

Nálunk a legnagyobb gond a projektekkel, hogy a napi munka mellett tulajdonképpen extra feladataként kell megcsinálni. Mivel a teljesítményértékelésben a projektvezetők kivételével szinte nincs nyoma, így a többség lesz@rja.

2020.07.30. 15:17:45

Meg van a passzív agresszív bosszúálló, manipulatív szociopata aki miatt azonnal a felmondáson gondolkodsz, és inkább elmennél a hátralévő életedben fürdőszobát burkolni.

Sailorland 2020.08.04. 14:17:16

Érdekes lenne ennek a "másik lábát" is megalkotni, hogy vajon a PM kéréseire milyen jellegű reakciók érkeznek...
süti beállítások módosítása