Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Ambiciózus-e a projekted?

2021. március 07. - TanacsLajos

A vállalati IT projektekkel kapcsolatos kalandozásaink során sok mindennel találkozhatunk, sok nehéz helyzetet élhetünk át, és bizony időnként reménytelen, megoldhatatlan, teljesíthetetlen projektekbe is belekeveredhetünk. Alapszabály azonban, hogy sosem szabad projektre ezeket a negatív kifejezéseket használni, hiszen a jó projektvezető mindig pozitív és proaktív és progresszív! Ezek pedig csúnya szavak.

ambiciozus.jpg

A kilátástalanul katasztrofális, rémálom próbálkozásokat nevezzük mi, szakmabeliek AMBICIÓZUS projekteknek. De honnan tudhatjuk, hogy ambiciózus projektbe keveredtünk-e? A jelek néha zavaróak, de Projektambiciózussági Tesztünket kitöltve egyértelműen eldöntheted, ambiciózus projektbe sodort-e az élet!

1. Milyen hangulatban van a projektvezető, amikor projektirányító bizottsági ülésre készül, ahol be kell számolnia a vezetőség előtt az aktuális státuszról?

A - Jókedvűen érdeklődik a projekttagoknál a feladatok állásáról, finoman felhívja a figyelmet a közelgő határidőkre, aztán a biztonság kedvéért még egyszer átnézi a státuszprezentációt, mielőtt hazamegy

B - Idegesen járkál fel és alá a mobiltelefonjával, kissé izzadó homlokkal, emelt hangon váltogatja a "miért most kell ezt megtudnom?", a "holnapig el tud készülni?" és a "ne most, drágám, dolgozom" mondatokat.

C - Vérben forgó szemekkel, hörgő hangokat hallatva mered a notebookjára, körülötte üres nyugtatósdobozok hevernek, és nem evilági hangon kacag fel, amikor az összeomlott prezentációs szoftver miatt a nulláról kell újrakezdenie este nyolckor a másnap reggeli bemutató anyagát.

2. Mennyit kell túlórázni a projektben egy héten?

A - Nem túlórázunk, csak akkor dolgozom egy kicsit többet a normál munkaidőnél, ha valamiben nagyon benne vagyok, és be akarom fejezni.

B - Azért hosszúak a napok, nem nagyon végzünk este 7 előtt, és már megtanultam reggeltől estig visszatartani a vizeletemet, mert a megbeszélések között sosincs szünet.

C - A projektvezetőnk éppen azon dolgozik, hogy kiderítse, melyik az a katonai drog, amit ha beadnak nekünk, 168 órás munkahetet tudnánk tartani.

3. Hogyan alszol éjszakánként?

A - Este 10 körül el szoktam aludni, általában megvan a napi 7-8 órás pihentető alvásom.

B - Nyugtalanul, zavaros álmaim vannak: visszatérő rémálmom, hogy a projektirányító bizottság előtt állok meztelenül, és képtelen vagyok kimondani, hogy "penetrációs teszt".

C - A nap közben fogyasztott serkentőszerektől nem tudok este elaludni, aztán másnap reggel az este bevett nyugatószerektől nem tudok felébredni, úgyhogy további serkentőszereket fogyasztok, amitől aztán este...

4. Milyen választ kapsz a projektvezetőtől arra a kérdésre, hogy "Mi a B tervünk arra az esetre, ha az élesítési határidőre nem lesz kész a szoftver?"

A - A projektvezető már felkészült a lehetőségre egy scope csökkentési tervvel, amit már jóváhagyatott a megrendelőkkel.

B - A projektvezető idegesen csitítgatni kezd, és határozottan megkér, hogy ne kelts pánikot, inkább tégy meg mindent, hogy az eredeti határidőt tartani tudjátok: hiszen erre még van matematikai esély.

C - A projektvezető üveges szemmel, a semmibe meredve azt mondja: "A kudarc nem opció. Győzelem, vagy halál. A hitetleneknek pusztulniuk kell!"

5. Milyen ösztönző eszközöket vetett be a menedzsment eddig a projekt során, hogy jobb teljesítményre sarkalljon benneteket?

A - Tartottak egy vicces csapatépítőt, és a vezetőség elmondta, hogy milyen izgalmas társadalmi és tudományos célokat szolgál a projektünk.

B - Beígértek egy vaskosabb projektbónuszt, amit a projektsikerhez kötöttek, de nem mondták meg, mikor lesz sikeres a projekt.

C - Kitűzték a székházra az előző, nyilvánosan felnégyelt projektvezető testrészeit, és úgy hírlik, megrendeltek egy garnitúra vízilóbőr korbácsot.

6. Mi jellemzi az alábbiak közül leginkább a projekttagok fluktuációját?

A - Stabil a csapat, csak szülni mentek el néhányan az elmúlt egy évben.

B - Három kulcsember viszi a hátán a feladatokat, a többiek jellemzően fél évnél nem bírnak ki többet a projekten, sokak nevére már nem is emlékszem.

C - Az embereknek a munkaszerződés aláírásakor már a felmondási papírjaikat is odaadja a HR, hogy ne kelljen kétszer bemenniük a héten.

7. Mennyire tartod reálisnak a soron következő nagy projektmérföldkövetek teljesülését?

A - Amennyiben nem találunk komolyabb koncepcionális hibát a soron következő tesztelési köröknél, tartani tudjuk a tervet.

B - Kis szerencsével össze is jöhet: nem kell hozzá más, csak az, hogy senki ne legyen egy percet sem beteg, minden programozó hibátlanul fejlesszen, a megrendelő egy nap alatt letesztelje a teljes megoldást, ne találjon egy hibát sem, azaz mindenki mindent elsőre hibátlanul csináljon. De ez lehetséges, nem?

C - Minden határidő tartható. Mindennel meg vagyok elégedve. A vezetőségnek mindig igaza van. 

8. Milyen hangulat uralkodik a projektcsapat heti státuszmegbeszélésén?

A - Konstruktív légkörben dolgozunk, jó a hangulat: az esetenként felmerülő konfliktusokat nem hagyjuk elharapózni.

B - Elég feszült a hangulat, online megbeszéléseken bevezettük a gyűlölet három percét, amikor mindenki kikapcsolt mikrofonnal üvöltözhet a többiekkel, ez egyelőre segít lecsillapítani a kedélyeket. Béla mikrofonja sajnos a múltkor bekapcsolva maradt ennél a résznél. Béla már nem dolgozik velünk.

C - A megbeszélések nagy részén már nem a projekt, hanem az ősi japán öngyilkossági rítusok a téma. 

9. Milyennek ítéli meg a tesztelői csapat a készülő szoftver minőségét?

A - Kisebb problémák még találhatók a rendszerben, de szerencsére az alkalmazott keretrendszer rugalmasságának köszönhetően ezek gyorsan javíthatók.

B - Nem lenne gond, ha az előző verzió hibái nyomán generált újabb hibák javítása nem generálna folyton további hibákat.

C - Az legutóbbi tesztelési kör után a tesztmenedzser tesztriport helyett sokatmondóan egy szippantóautó fényképét küldte a projektvezetőnek.

10. Milyen a kapcsolat a megrendelő és a szállító oldal között a projektben?

A - Bizalmas

B - Izgalmas

C - Siralmas

11. Milyen kifejezéseket használt a vezérigazgató utolsó e-mailjében a projekttagok felé?

A - Büszkeség, Siker, Fókuszáltság, Elismerés

B - Aggodalom, Kockázatvállalás, Belehúzunk, Reménykedés

C - Vérhányás, Agyhalott, Mosogatórongy, Lángszóró

12. Mit érzel vasárnap esténként, amikor arra gondolsz, másnap újra dolgoznod kell a projektben?

A - A feltöltődést nyújtó hétvége után motiváltan várom az újabb hét kihívásait.

B - Összeszorul a gyomrom, remeg kissé a kezem, miközben kibontom a negyedik üveg sört.

C - Nem értem a kérdést, vasárnap ugyanolyan normál 14 órás munkanap, mint az összes többi.

Értékelés

Minden A válasz 1 pontot, minden B válasz 2 pontot, minden C válasz 3 pontot ér. Add össze a válaszaid pontértékét!

12-16 pont: Te nem projektben dolgozol, hanem egy zalakarosi nyugdíjasüdülő terápiás részlegére tévedtél. Kapcsold be szépen a mobilodat, fusd át azt a 4324 olvasatlan emailt, amit az elmúlt héten kaptál, és irány egy rendes projekt!

17-22 pont: A projekted valószínűleg az elején tart, amit álmodozási koncepcióalkotási fázisnak is szokás nevezni a szakzsargonban. Élvezd ki a nyugalmat, nem tart már soká!

23 - 29 pont: Belecsaptatok a sűrűjébe, a helyzeted nehéz, egy igazi klasszikus projektszívásban van részed. Még látszik azonban halvány remény arra, hogy sikerre vigyétek a dolgot, ezért állapototokat legfeljebb szemi-ambiciózusnak nevezhetjük.

30+ pont: Gratulálunk, igazi ambiciózus projektben van részed! Tanulj belőle minél többet és próbáld megőrizni a józan eszedet: a projekt után még szükséged lehet rá!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr5814091089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zizzencs42 2021.03.10. 12:40:16

Kellemes, hogy a 7. kérdés alapján a projekt határidejei a projekt minden fázisában teljesen rendben vannak :-)

232323 2021.03.11. 15:58:53

majd az izgul aki a fizetést megkapja az izgulásért.
Az én fizetésem alacsony, átlag kaki projektet kapok más cégnél is. Mindjárt négy, be kell fejeznem ezt a kommentet, mert a gép 16:00-kor már ki kell hogy legyen kapcsolva.

Huh. sikerült!

mrrm 2021.03.12. 16:03:34

@232323: Én csak most kapcsoltam be.

Aki a 3B-t jelölte meg, annak egy apró tipp: legközelebb nézz le magad elé és ha látsz egy szappant is, akkor kezdhetsz izgulni.

Flankerr 2021.03.13. 17:45:22

Sírva röhögök, köszönöm :D
süti beállítások módosítása