Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Hogyan Tudjunk Mindent?

2013. február 11. - TanacsLajos

Sikeres menedzserré válni bizony nehéz dolog, nem is mehet anélkül, hogy ne övezne minket tisztelet. A tiszteletet kiérdemelni legalább olyan nehéz, mint amennyire könnyű elveszíteni: az a biztos hát, ha nem mutatunk gyengeséget vagy bizonytalanságot semmilyen körülmények között szakmai hozzáértésünk terén. Menjünk biztosra, tudjunk egyszerűen mindent! Mindent igazából persze nem tudhatunk, de szerencsére nem is kell: elég, ha sugározzuk a Mindent Tudás Auráját.

Allknowing.jpg

E célt elérni nem könnyű, de nem is lehetetlen! Megmutatunk most néhány nélkülözhetetlen technikát, amivel ellentmondás nem tűrően bizonyíthatjuk a környezetünknek: bizony mindent tudunk az IT projektekről, ráadásul mindent jobban, mint bárki más a környezetünkben!

Reagálás bármikor bármire bemeneti információ tömörítéssel

Sose mondd, hogy "Bocs, nem figyeltem", vagy hogy "Megismételnéd, eztmegezt a részt nem értettem", ezek a gyengeség jelei. Ahhoz, hogy tetszőleges megbeszélésen, workshopon, tárgyaláson bármikor bármiről tudj nyilatkozni, sajnos legalább egy kicsit oda kell figyelned, hogy nagyjából elképzelésed legyen arról, hogy a többi ember miről beszél. Nagyon nem érdemes, nyomkodd nyugodtan a telefonodon a fészbukkot, vagy ábrándozz fontoskodó arccal a közeledő síelésedről, de fél füllel csípd el a lényeges szavakat körülötted. Ezeket kiszűrve bármikor elsüthetsz egy általánosságot, lenyűgözve a környezetedet! Vegyünk egy példát:

Elhangzó teljes szöveg:

"A múlt héten nem sikerült kiraknunk a kettes modult az UAT környezetre, mert az adattárházas kapcsolat folyton leszakadt. Hiába hívogattuk a franciákat, sosem vették föl a telefont, aztán végre pénteken válaszoltak, de akkor is csak email-ben, és amit írtak semmire se volt jó. Ezen a héten újra próbáljuk majd, találtunk egy részt a dokumentációban a TTS/2-es protokollról, ami megoldhatja a gondot. Egy új release-t emiatt biztosan ki kell tenni, várhatóan péntekre áll össze majd a dolog, addigra készen leszünk vele"

Mit érdemes ebből meghallani:

"....múlt héten nem sikerült....UAT....hiába...franciák...ezen a héten újra....péntekre áll össze."

Azaz valami techinkai bizbazt nem sikerült a csapatodnak megcsinálni a franciák miatt, és péntekig el akarják húzni a dolgot. Az, hogy mit kell csinálni, kit érdekel? Amit péntekig meg tudnak csinálni, azt biztos meg tudják szerdáig is, így a mindent tudó megoldás:

"Srácok, húzzuk meg a dolgot, meg kell lenni szerda estig, legkésőbb csütörtök délig. Ha gond van a franciákkal, azonnal eszkaláljatok!"

Zavarj össze, és irányíts!

Van, amikor annyira elmerülünk sajnos az Angry Birds Star Wars-ban megbeszélés közben, hogy fogalmunk sincs, mi történik körülöttünk. Ilyenkor a külvilág csupán halk, kellemesen bódító, kásás morajként jut el agyunkba. Sajnos azonban néha ez a moraj megszűnik, a helyét teljes csend veszi át, ami csak egyet jelenthet: amikor felnézünk a 17-es pályából, mindenki meredten ránk fog nézni, mert feltettek egy kérdést. Amit persze egyáltalán nem hallottunk.

De semmi gond, a szorultnak tűnő helyzetből van kiút, mégpedig mindent tudásunk illúziójának megsértése nélkül. A megfelelő lépés: pozíciónkkal visszaélve valami olyat kell mondanunk, ami agresszív, tartalmaz egy zavaros, ellentmondásos részt, vagy semmit mondó általánosságot, és olyan hosszú, hogy a végére érve a hallgatóság elfelejti az eredeti kérdést:

"Most komolyan ez a legfontosabb kérdés, ahelyett, hogy végre valódi szakmaisággal töltenénk meg mindazt, amiről mindannyian tudjuk, mennyire helye lenne itt a projektben? Arra kellene koncentrálnunk, hogy a hatékonysági mutatókat abba az irányba toljuk, amerre ezt a legkevésbé ellentmondásosnak látjuk annak ellenére, hogy nincs mindig olyan érzésem, hogy egy csónakban eveznénk mindazokkal, akiknek az üzleti tartalmi részeket kellene szem előtt tartaniuk. Érthető módon ez persze itt egyeseknek nehezen megy: úgyhogy most nézzük át még egyszer, hol is tartunk pontosan, és miért vagyunk ott, ahol, de a külső szemlélő szemszögéből!"

Így teljesen megtörhetjük a megbeszélés korábbi fonalát, és esélyt kapunk arra, hogy lebőgés nélkül nyeregbe kerüljünk ismét!

Mérj megelőző csapást

Ha a projekted már olyan reménytelen állapotban van, hogy ahhoz képest egy három hetes döglött zebratetem is versenylónak tűnik, akkor várhatóan hamarosan olyan szituációba kerülsz majd, ahol kellemetlen kérdéseket tesznek fel neked. Egy Mindent Tudóval ez persze nem fordulhat elő! Legjobb, ha felbőszült rinocéroszként indítasz és megelőző csapást mérsz!

"Mindenekelőtt arról szeretnék hallani, hogy hogyan lehet, hogy három hét csúszás után még mindig képtelenek vagytok lezárni a dokumentum tartalmak specifikációját! Azonnal magyarázatot követelek! Így képtelenség normálisan dolgozni!"

"Miért van az, hogy hétről-hétre itt ülünk, és a tesztelési részlegről érkezők csak ülnek és azt ismételgetik, hogy a specifikációra várnak? Tudni szeretném, hogy lehet az, hogy csak ülnek és fingot reszelnek! Nézzük csak meg, mennyibe került mindez eddig a projektnek!!!"

Jó eséllyel akkora balhét és veszekedést tudsz szítani a megbeszélés legelején, hogy a saját forró témáidra már nem jut majd sem idő, sem energia.

Puhíts és állj át: ezt kérdezem én is!

Ha gáz van, nem biztos, hogy előre tudsz támadni, de a tökéletesség illúzióját ekkor sem szabad feladni. Végül is nem lehet a te hibád, hogy gáz van. Meg nem is az a lényeg, ki a hibás, igaz? Hiszen mind egy csónakban ülünk, közös a célunk, ne felelősöket, hanem megoldásokat keressünk, ugye? Persze csakis addig, amíg ránk húzhatják a vizes lepedőt.

Kínos kérdés: "Hogy lehet, hogy 23 hét csúszásban vagyunk, és csak most derül ki mindez???"

Okos válasz: "Nos, ezt kérdezem én is! A választ pedig együtt kell megkeresnünk, most nincs időnk felelősök keresgélésére: oldjuk meg, aztán közösen tanuljunk a hibáinkból!"

Aki kérdez, az a hülye + visszapattintás

Nem érted, hogy mit kérdeznek tőled, vagy érted, de fogalmad sincs a válaszról? Mivel mindent tudsz, ennek nyilván az az oka, hogy értelmetlen a kérdés, és hülye a kérdező. Tapossuk hát porba az ostoba fajankóját, sőt, lőjük is vissza a kérdést ha lehet. Ha szerencsénk van, megpróbálja megválaszolni ő, és Mindentudásunk Aurája így sértetlenül csillog majd tovább!

(Fölényesen) "Ezt a kérdést semmi értelme így és itt feltenni. Foglalkozzunk inkább azzal, hogy [bármi, amiről van fogalmad]"
(Leereszkedően) "Ha szükségét érzed, persze beszélgethetünk erről is, bár ennek már régen világosnak kellene lennie számodra. Gondolkozz egy kicsit, talán te magad is rájössz a válaszra..."
(Sértetten) "Egy ilyen helyzetben ennyi információ alapján hogy válaszoljak meg bármit is? Értelmes választ csak értelmes kérdésre lehet adni!"

És végül: kombinálj!

Az igazi mester nem elégszik meg egy technika alkalmazásával: többet is bevet egyszerre!

" (Először visszapattint) Nézd, ennek a kérdésnek a projektnek ebben a szakaszában nem sok értelme van már, szerintem ha egy kicsit belegondolsz, te magad is ki tudod találni a választ. (Majd puhít) Gondoljuk végig együtt, végül is azért vagyunk itt, hogy közösen találjunk megoldásokat! (Majd ha ez sem segít, összezavar, lezár és átvezet) Ehhez a végiggondoláshoz viszont szükségünk lesz ahhoz, hogy pontosan lássuk, hogy a csapattagok mit tettek egyénileg azért, hogy megoldást találjunk olyan síkon, ahol ellentmondásoktól mentesen összevethetjük az egyes változatokat. Ez persze túlmutat a mostani megbeszélésünkön, ne raboljuk egymás idejét itt ezzel, Józsi, szerveznél egy workshopot valamikor a jövő hét második felére a témában?"

Reméljük, a gyakorlatban is minél hamarabb sikerül alkalmazni technikáinkat: minden kedves Olvasónknak kellemes gyakorlást, sikeres Mindent Tudást kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr955073321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása