Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

IT PM értelmező kisszótár 1. rész

Követelmények elemzése, tervezés

2013. február 24. - TanacsLajos

Új sorozatot indítunk útjára, amelyben összegyűjtjük az informatikai projektek egyes területein használt szakkifejezéseket, speciális szófordulatokat, fogalmakat, valamint azok valódi jelentését. Használjuk bátran ezeket, ha sikeresen akarunk kommunikálni a projektek során, illetve segítségünkkel hozzáértő módon olvashatunk a sorok között, ha általuk kedvelt vagy kevésbé kedvelt projekt menedzser ismerőseinktől, kollégáinktól, ügyfeleinktől vagy partnereinktől halljuk ugyanezeket a mondatokat. Vegyesen sorolunk fel magyar és angol kifejezéseket, hiszen így egyrészt nemzetközi környezetben is kamatoztathatjuk tudásunkat, másrészt hazánkban is komoly respektre lehet szert tenni egy-két trendi angol szóval.

A projektek jobb helyeken a követelmények elemzésével indulnak, kövessük hát mi is ezt a remek ívet, elsőként nézzük, mire is számíthatunk a projekt elején, a követelmény elemzés során! 

Dictionary definition of success on white page-leveled.jpeg

"specifikációs vörksop" = munkaidőben, de munka helyett végzett szakrális jellegű összejövetel, melynek célja, hogy a résztvevők közösségi életet éljenek, valamint közös szertartás során hunyorgó szemekkel a jövőbe meredve megpróbáljanak megérteni valamit a kialakítandó rendszerről. Azonban válaszok helyett általában további kérdéseket találnak.

"biárdi" = az a vörd dokumentum, amit az IT üzleti elemző és a rendszerszervező másolt össze több másik projekt hasonló dokumentumából és aminek van metszete a specifikációs vörksopokon elhangzottakkal.

"vájörfrém" = erre specializált eszközzel összekattintgatott drótváz, amit a legjobban terhelt vagy a projektbe legkevésbé bevont rendszerszervező készít el, hogy megmutassa, ő is milyen jól tudna programozni, pedig nem is.

"A szkóp összeállt" = Több ember határozottan teljesen mást gondol a projekt céljairól.

"Jövő heti minden kérdést lezáró vörksop" = Jövő heti legtöbb eddigi lezárt kérdést újranyitó vörksop.

"Nélkülözhetetlen üzleti funkció" = Lényegtelen, a bekerülési költségét kétszáz év alatt sem behozó funkció.

"Van még nyitott pont" = Nincs még lezárt pont.

"Csak minimál megoldásra törekszünk" = Csak a Hubble űrteleszkóppal való integráció nem lesz benne a rendszerben.

"Línelt folyamat" = Rohadt drágán dolgozó öltönyös tanácsadók által lerajzolt, senki által nem használt, még kevésbé értett, viszont hatalmas poszterekre kinyomtatott folyamat.

"Logikai rendszerterv/Funkcionális specifikáció" = Képernyőterv gyűjtemény.

"Fizikai/Műszaki rendszerterv" = Sosem látott dokumentum, melynek létrehozására szánt idő teljes egészében kétségbeesett hibajavításra fordítandó a projekt végén.

"A követelmény specifikáció 80%-os készültségű" = A követelmény specifikáció egy jegyzethalmaz.

"A követelmény specifikáció 90%-os készültségű" = A követelmény specifikáció egy 14 színű korrektúrával olvashatatlanná tett jegyzethalmaz.

"A követelmény specifikáció el van fogadva" = A követelmény specifikációba mindenki beleolvasott egy kicsit azoknál a részeknél, ami érdekelte. Soha senki nem olvasta el elejétől a végéig. Soha nem is fogja.

facebook_small.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr765101929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaidros 2013.02.25. 10:14:09

Röhögnék rajta ha nem sírnék. :)

raki_ 2013.02.25. 20:36:15

Az én kedvencem:

"Csak le kell porolni a specifikációt" = még kb két éves specifikálás van hátra

raki_ 2013.02.25. 20:39:59

bocs, nem is. Ez a kedvencem:

"Mini workshop" = A vezetőség már betiltotta a workshopokat, mert a hatékonyságuk alacsony volt, ezért a workshopokat mini workshopoknak kell nevezni.

Xebulon 2013.09.25. 16:21:46

Nem sokára befejezzük, már majdnem elkezdtünk dolgozni
süti beállítások módosítása