Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Bagoly Bácsi IT Iskolája: A Korrupció

2014. december 01. - TanacsLajos

A múlt héten a startup-okról tanított minket Bagoly Bácsi, erre a hétre egy hátborzongató téma jut: a korrupció, amely bizony az informatikában is fel-felüti a fejét!

„Jó reggelt, gyerekek! Remélem mindenki jól aludt, lefeküdtetek időben, és nem a valóságshowt bámultátok féltizenkettőig a tévében az este. Nagyon fontos dologról fog ma nektek mesélni Bagoly Bácsi: a korrupcióról.

bb_korrupt1.jpg

Bizony gyerekek már az elején le kell szögeznünk, hogy a korrupció csúnya dolog. De nem úgy csúnya ám, mint amikor a kis Bendegúz a tolltartójával szájon vágja Marcikát hogy elered az orra vére. Mert ilyenkor azért Bendegúz bizony csak elgondolkozik azon, mikor látja mennyire bömböl a Marcika, meg taknya-nyála egyben van, hogy nem volt szép dolog amit csinált. Elszégyelli magát, tudja hogy rosszat tett, még esetleg bocsánatot is kér később.

Na a korrupció nem ilyen gyerekek. Tudjátok, a korrupció olyan, mint a fokhagymaszag: saját magán soha senki nem veszi észre, bezzeg máson azonnal! Mert képzeljétek el, hogy aki csinálja, az mindig meg van arról győződve, hogy ő bizony semmi rosszat nem tesz. Sőt, még büszke is rá, hogy milyen ügyesen kihasználta a helyzetet, vagy okosan elintézett valamit hipp-hopp!

Most először is elmondom, hogy mi a korrupció, hogy értsétek miről beszélek. A korrupció a kalendárium szerint olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttatásra való kilátásért jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. Na de mit is jelent ez gyerekek?

Hát képzeljétek el, hogy mondjuk Pistikének nem nagyon megy a környezetismeret, mert olyan hülye szegény, hogy simán beírja dolgozatba kistestű növényevő hüllőnek, hogy "Pokémon". Na most persze az anyukája nem szeretné, hogy környezetből kettessel végezzen imádott kisfia. Ezért süt egy nagy tál finom süteményt, és elviszi a környezetismeret tanárbácsinak, szépen néz rá, és megkérdezi tőle, hogy nem-e lehetne-e négyes a Pistike. Ha Pistike anyukája dögös harmincas kemény cicikkel, akkor már lehet, hogy meg is van a négyes! De ha medvealkatú ötvenes, akkor könnyen lehet, hogy a korrupció súlyosabb formájához kell nyúlnia: pénzzel tömött borítékot ad a tanárbácsinak. A tanárbácsi rosszul keres, Pistike apukája használt autó kereskedésből összeszedett millióinak meg se kottyan az a kis boríték. És hát miért is ne fogadná el a tanárbácsi a borítékot? Nem mindegy neki, hogy kettest vagy ötöst kap a Pistike? Hát sose látja többet az életben, a pénzből meg pont ki tudja csempéztetni a fürdőszobát.

Csakhogy gyerekek nagy bajok vannak ám ezzel a hozzáállással. Pistike gyorsan megtanulja, hogy soha semmiért nem kell megdolgoznia, és világéletében hülye marad. A megvett ötösével meg lehet, hogy a továbbtanulásnál pont egy arra sokkal érdemesebb, de szegény tanuló elől halássza majd el a helyet. És ez gyerekek a korrupció leggonoszabb oldala: az igazi tudás elértéktelenedik, a valós értékek, eredmények mellékessé válnak, ha azok értékelője megvásárolható. Minél többször kapnak így ötöst hülye gyerekek, annál kevesebben fognak tanulni, mert látják, hogy az ötösért nem érdemes tanulni. Így meg szépen lassan egyre hülyébb osztályok fognak az iskolában végezni, senki se tanul már.

Na de mondhatjátok, hogy az informatikában ez meg hol fordulhat elő? Hát gyerekek, nem is hinné az ember, mennyi helyen! Gondoljatok csak bele, hogy bácsik meg nénik egy nagy cégnél például új stücnikezelő rendszert szeretnének csináltatni. Kiírják a pályázatot, jelentkeznek is a pályázók bőszen: adnak be olcsó meg drága, jó meg rossz megoldásokat. De ha a bácsi aki eldönti ki nyert, korrupt, akkor egyszerűen azt hirdeti győztesnek, aki a legtöbb pénzt dugja titokban az ő zsebébe. És ezen gyerekek majdnem mindenki veszít ám! Veszít a megrendelő cég és az összes dolgozója, mert biztosan nem a legjobb ajánlat nyer majd. Veszít az is, aki jó megoldást kínál, és sokat dolgozott azon, hogy valódi értékeket nyújtson a megrendelőinek, mert üzlettől esik el.

Így az értékteremtés, a valódi verseny a háttérbe szorul, devalválódik (ez azt jelenti gyerekek, hogy elértéktelenedik). A szakemberek kiégnek, a szaktudás, ötletek és becsületes munka helyett a mutyizással lehet csak sikereket elérni. Ezen hosszú távon az egész ország veszít, de ezeket a csúnya embereket ez sajnos gyerekek nem érdeklik. Nekik annyira fontos az a doboz húszezres, pedig nem kenyérre kell ám nekik, vagy a halálos beteg gyerekük svájci műtétjére, hanem az új ikszhatosra, amit csatak részegen porrá törnek majd úgyis az M7-esen egy átmulatott balatoni éjszaka után.

bb_korrupt2.jpg

De máshol is van ám sajnos korrupció gyerekek az informatikában, nem csak a pályázatoknál! Például amikor már nagyon át kéne adni egy rendszert, de még mindig hemzseg a hibáktól. Hát nem egyszerűbb akkor is jól megkenni az átvevőt, hogy jó lesz már az a rendszer úgy, ahogy van. Kit érdekel az a néhány hiba, nem repülőgép ez, nem hal bele senki!

Vagy ott vannak a állásinterjúk, ahol bizony a vezérigazgató unokaöccsének szobatársa 3,4-es szorzóval indul alapból. Vagy a támogatásos pályázati pénzek odaítélése, meg a végén a kifizetése, ahol a megfelelő zsebeket megdelejezve elég egy-két MS Paintben rajzolt screenshot utánzat, meg egy rakás összetákolt dokumentációkezdemény, hogy késznek nyilvánítsák a támogatott rendszert.

Van ráadásul a korrupciónak egy önbeteljesítő formája is gyerekek! Mit is értünk ez alatt? Hát képzeljétek például el, hogy egy pályázaton valaki csalás nélkül nyer, de a többiek dühösek meg irigyek, mert inkább ők szerettek volna természetesen. El is kezdik egymás között mondogatni: "Hájjáj, ez biztos le volt játszva előre!", pedig nem is volt. De annyit mondogatják, hogy mindenki elhiszi, hogy így van, és mindenkinek beeszi az agyába magát a gondolat, hogy márpedig itt minden és mindenki korrupt.

Úgyhogy gonosz dolog a korrupció, láthatjátok gyerekek! Ne legyetek hát korruptak, mert egyrészt az nagyon csúnya dolog, másrészt meg szíjat hasítok a hátatokból, ha megtudom! Kicsöngettek, itt az óra vége!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr986943985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercel 2014.12.02. 00:24:21

Van egy naaagy német tulajdonú cég akik informatikában utaznak, leginkább más vállalatok beszállítóiként ismertek.
Nos ők azok akiknek az üzleti eredményeik finoman szólva függenek attól, hogy mennyire tudnak korrumpálni.

Mivel a nagy cégek ma már hülyére vannak központosítva ezért elég azt max 2-3 embert lefizetni, ha az IT vezető nem elég.
Egyébként én úgy 2006 környékén vettem észre, hogy gyakorlatilag nincs komoly informatikai beszerzés nagyon durva lefizetés nélkül. A hozzáértő céges informatikusok pedig az állásukkal játszanak ha szóvá teszik a szakmaiatlan döntéseket.
Csak a szokásos..

BigTom 2014.12.02. 19:50:11

Mi lenne, ha a hozzáértő céges informatikusok inkább keresnének egy másik állást, ahol nem korrupt emberek hozzák a melót? Akkor lehet, hogy a korrupt cégek nem tudnának projektet csinálni? Nahát...
Jó, értem én, kényelemesebb behunyni a szemünket, ha már van egy jól fizető állásunk. Végül is csak részt veszünk a korrupt projektbe, nem mi vagyunk korruptak. Csak haszon élvezünk, az más...
Akinek nem inge ne vegye magára.
Tamás

TanacsLajos 2014.12.08. 10:10:43

Nehéz kérdés ez, mert a korrupció nem egy "fekete vagy fehér" dolog. Az már korrupciónak számít persze, ha borítékot tömköd valaki a döntéshozók zsebébe, vagy a pályázat kiírása után jön egy telefon, hogy ha nyerni akarsz, akkor 30%-ot vissza kell csurgatnod az akármelyik "kötelező" alvállalkozónak.
De korrupció vajon az is, ha egyszerűen villányi három napos bortúrára visszük a döntéshozókat? És ha csak vacsorára hívjuk őket egy drága étterembe? És ha csak egy kávéra hívjuk meg? Hol a határ a megkenés és az ügyfél kapcsolat ápolása között?
Ér-e nekem kihasználni, hogy a kollégiumi szobatársam befolyásos ember lett? Hiszen neki is jó velem dolgoztatni, mert bennem megbízhat, együtt ittunk a koleszban császárkörtét hányásig.

Egyébként meg mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolnia. Az NEM IGAZ hogy minden és mindenki korrupt, legalábbis MÉG biztos nem. Mindenki, aki tudja, hogy korrupcióval érintett munkát csinál, szekértolójává válik a dolognak. A korrupció csak akkor győzhető le, ha egy kritikus tömegnek van bátorsága a saját életében nemet mondani rá. A kritikus tömeg meg belőlünk tud csak összejönni. Belőlem, belőled, az irodában veled ülőkből, a főnökeidből, az ügyfeleidből.

leone999 2014.12.19. 14:49:56

Korrupció, amikor a gondolat a kommunikáció és a tett nincs összhangban.
süti beállítások módosítása