Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Ha a motiválás nem segít

2015. június 07. - TanacsLajos

Azt hittétek, csak motiválni lehet az embereket, ha rá akarjuk venni őket arra, csináljanak már meg valamit? Íme néhány rokonértelmű technika, amelyek egyetlen jó vezető eszköztárából sem hiányozhatnak! Persze van olyan, amit a jó vezető sose használ, vagy csak nagyon ritkán, mint az egyszeri Doom 2 játékos a BFG 9000-et. Az unalmas konvencionális definiálgatás helyett használatukat inkább egy példán keresztül mutatjuk meg: lássuk, melyikkel hogyan kell rávenni valakit arra, hogy bejöjjön a hétvégén és javítson hibákat a projektben!

hypnotize1.jpg

Kényszerítés

"Na figyelj, pofád befogod, bejössz szombaton, és javítasz de úgy ám, hogy füstöljön az a kurva billentyűzet! Ha nem vagy itt reggel 8-ra, neked véged. Tudom hol laksz, megkereslek és felgyújtom a házad. Sőt, először téged gyújtalak fel, aztán eloltalak hogy végignézhesd ahogy felgyújtom az xboxodat, az aranyhaladat meg a szobanövényedet. Aztán újra felgyújtalak bazmeg. Szóval jobb, ha bejössz! És bejössz vasárnap is! Mert ha nem, akkor szombaton ÉS vasárnap is felgyújtalak!!"

Ösztönzés

"Az van srácok, hogy van itt még néhány hiba, amit rohadtul ki kéne javítani a hétvégén. Szóval be kéne jönni,  persze kifizetjük duplán, és még javított hibánként is adunk 5000 forint prémiumot! Sőt, minden óráért, amikor nem csináltok új hibát, fizetünk még 3000-et! Azokért az órákért, amikor nem csináltok hibát és programoztok is, azokért meg nyolcezret. Ja, és ezen felül meg plusz tizenkettőt, ha a program azt csinálja, amit kéne neki. Meg persze lesz majd ingyen pizza, meg jöhettek rövid gatyában, úgyse látja senki. Csajok? Azok is lesznek majd, az élesítés utáni bulin, mindenkire jut majd három!"

Hergelés

"Srácok, most vagy soha! Itt a vége, már nagyon kicsit kell csak tolni rajta!! Együtt menni fog!! Gyerünk, toljátok, toljátok be, a célnál vagyunk, értitek??? Ez semmi, már fél lábbal is, meg fél kézzel, és alig van már valami! Bemegyünk szombaton, és szétverjük azt a néhány maradék hibát. Kinyírjuk őket, megsemmisítjük!! Sőt, ha kell, vasárnap is, csak azért, mert kemények vagyunk!!! Nem százötven, hanem kétszázötven százalékon fogunk pörögni!!! Mi vagyunk a legjobbak!! ÁÁÁÁ!!! ÁÁÁÁÁÁRGRHHGHGR!!!!!"

Manipuláció

"Hát tudod, nehéz helyzetben van a projekt. Itt ez a sok száz hiba, tizenhat nap múlva meg élesíteni kéne. De képzeld, Gábor meg Zoli maguktól felajánlották, hogy bejönnek a hétvégén. Ezek a srácok! Ők a legjobbak! Kincset érnek! Ilyenkor derül ki, ki is az igazán értékes tagja a csapatnak, amikor áldozatot kell hozni. De tudom, hogy neked ez most nem jönne jól. Mondták is a srácok, hogy te nem bírnád a hétvégézést. Megértem, de tényleg, őszintén. Neked más dolgok fontosak, nem annyira a csapat, meg a közös cél. Igaz, mi egy emberként álltunk ki érted, amikor a céges karácsonyon részegen telehánytad a puncsos tálat diós bejglivel. Aztán itt van ez a külföldi srác, Ahmed is, azt mondta, ő szívesen kijavítja a hibáidat. Hogy, tessék? Végiggondolod, hogy be tudsz-e jönni? Figyelj, én nem erőltetem. Persze nagy segítség, de nem kötelező. És nem is igazán elvárás. Vagyis csak valamennyire. Ugye érted?"

Motiváció

"Ne azzal foglalkozzunk, hogy áll most a hibajavítás. Biztos segítene, ha bejönnél a hétvégén, de nem ez a lényeg. A dolgot helyezzük el egy nagyobb egészben. Lásd, hogy ez neked egy óriási lehetőség szakmailag! Egy ilyen projektben, egy ilyen cégnél dolgozni: ez kész főnyeremény. A projekt sikere a te sikered lesz, ezt senki nem veheti el tőled. Minden kijavított hibával csak erősödsz, több leszel. Néha szívni kell, persze, de ezt is meg kell tanulnod, ha egy nap vezető akarsz lenni. Márpedig ez a célod, igaz? Muszáj a kemény helyzetekben is helyt állnod, különben nem leszel sosem hiteles vezető. Tudod, ami nem öl meg, erősebbé tesz!"

Inspiráció

"Csitt, hallgasd, hogy zenél a szél! Az alkonyat lágy fuvallata hogy táncol a fák habókos üstökén! Üzenetet hoz nekünk, az itt és most határain túlról, a jövő verőfényes tündérkertjéből, hol csodák csilingelnek aranyló körteként magasba szökő gyümölcsfák ágain! Azt énekli: 'Itt az idő! Alkoss valami igazán nagyot!' Már látom a holnap feltörekvő csodáit, az újonnan születő, tiszta és csodálatos szoftvert, amiben megcsillan végre a Világegyetem titkait rejtő isteni fény! Ne késlekedjünk hát, jöjj, légy te is itt holnap hajnalhasadáskor, és váltsuk valóra együtt a lehetséges jövők legszebbikét! Tisztítsuk meg a rendszert, melyet csodálatos teremtő erőnk alkotott, az őt béklyóba verő hibáktól!"

Hiánypótló felsorolásunk után motivációs kalandozásaink csúcspontjaként várunk mindenkit szeretettel június 11-i meetup-unkra, ahol közösen tesszük majd fel az i-re a pontot a témában!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr237512636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása