Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Miért olyan nehéz a fiatal programozókkal?

2016. június 19. - TanacsLajos

Mindenki azon sír mostanában, mennyire nehéz jó fiatal informatikusokat találni. Meg ha talál is az ember néhányat, megtartani őket hosszú távon meg szinte lehetetlennek tűnik.

27788742_s.jpg

Biztos rengeteg kifinomult oka van a jelenségnek, de ki szeretnék emelni most két fontos gondolatot, miszerint

Az IT munkaadók fejben még mindig a XX. században tartanak,

az ifjú informatikus munkavállalók meg a saját kis álomvilágukban élnek.

Persze tisztelet a kivételnek.

 

Illúziók a fiatal munkavállalóknál

Az egész az egyetemmel kezdődik. Onnan nézve a világ végtelenül egyszerű és letisztult: aki kiválóan tudja a Bolzano-Weierstrass tétel összes bizonyítását, meg dicséretes ötösre szigorlatozik numerikus analízisből, az a király. A király pedig nem ok nélkül várja el, hogy királyként is bánjanak vele, nem csak az egyetemen, hanem utána az életben is.

Aztán a második valóságtorzító csapást a média és a társadalom méri az ifjú elmékre. Rég nem az az emberek, különösen nem az Y generáció elképzelése az informatikusokról, hogy ők sarokban ücsörgő, maguknak való aszociális szerencsétlenek. Megnézik a fészbuk filmet, meg a stevejobs filmet, és sztárokat látnak. Sztárokat, akik 25 évesen már dollármilliomosok, 30 évesen meg visszavonult dollármilliárdosok, yachtokkal, bombanőkkel. És az egész sztárságért csak egy hatalmas ötlet kellett, a többi jött magától.

A startup őrület tovább mételyezi a fiatalok elméjét. Egy IT startup nem más, mint komoly kockázattal rendelkező, de növekedési potenciállal induló cég, amely nagy hangsúlyt fektet az egyedi megoldásokra és az innovációra. Az ifjak elméjében azonban sokkal inkább olyan helyként él, ahol babzsákokban fetrengve álmodnak hétről hétre korlátok nélkül valamilyen végtelenül izgalmas szoftvertermékről, méregdrága MacBookok-on napi nettó maximum három órát programozva. Mert a többi idő elmegy csocsóval, xbox-ozással, meg a közeli hipermenő hamburgeresben zabálással, szendvicsenként 6700-ért. Persze mindezt irgalmatlan pénzekért és tulajdonrészért cserébe, mert hát a tehetséget értékelni kell. A siker pedig magától értetődő, persze.

Múltban tipródás a munkaadónál

A cégek és a vezetők? Ők a legtöbben megrekedtek egy XX. századi hivatal beidegződéseinél. A rugalmas munkaidő a valóságban annyit jelent, hogy a 40 óra egy abszolút minimum, amit elvárás túlteljesíteni túlóra fizetés nélkül. A bent ülés kötelező, az ötleteket, újításokat felzabálják a rövid távú pénzügyi érdekek. A tulajdonosok pénzszivattyúnak látnak minden üzleti lehetőséget, vagy ha éppen multikról van szó, akkor a vezetők nagyrészt saját személyes karrierjük fényezésével vannak elfoglalva.

A leadership-ről meg holacracy-ról meg mindenféle modern vezetési technikáról csak mint egzotikus, soha nem megvalósítható science fiction beszélnek, ha beszélnek egyáltalán. A feladatok repetitívek, kihívás mentesek, és hangzatos falragaszokon kívül a HR vajmi keveset foglalkozik az egyes emberek ambíciójával, munkahelyi céljaival. Aztán meg sírnak, hogy a mai fiatalok micsoda semmirekellő pernahajderek, akik semminek se tudnak örülni.

 

De ne csak keseregjünk, íme néhány tipp mindkét tábornak, ami segíthet az egymásra találásban!

Ifjú programozóknak

  • Profitorientált világban élünk: persze megjelölhetsz te pályakezdőként másfél milliós fizetési igényt, de ezt a pénzt meg is kell termelned valahogy. Az, hogy te ennyit keress, a munkaadódnak kb. két és fél millióba kerül havonta. Te tényleg hozol ennyit minden hónapban? Ha nem tudod, hogy derítsd ki, kérj egy gyors eligazítást a főnöködtől "Honnan is származik az én fizetésem?" címmel!
  • Érdemi fizetésemelést úgy lehet kapni, hogy az ember jóval többet teljesít, mint amennyit elvárnak tőle. Az "először fizessenek meg, aztán majd belehúzok" mentalitás a BKV jegypénztáraiba való.
  • Igen, egy jó munkahelyen lehet néha csocsózni is, meg legózni, sőt akár szundítani is 20 percet ebéd után. De alapvetően dolgozni járunk oda, és nem a tegnap esti beb**ást, vagy a múlt heti fesztivált kipihenni. A bizalmat csak az érdemli meg, aki meg is szolgálja. Ha megegyeztek, hogy reggel 9-kor bent vagy, akkor bent kell lenni, mobilod pedig azért van, hogy felvedd, ha hívnak: biztos jó okuk van rá.
  • Senki nem várja el tőled, hogy mindent tudj: kérdezz bátran, addig, amíg nem vagy biztos a dolgodban! Ha viszont meg tudod oldani egyedül, akkor csináld meg! Minél önállóbban dolgozol, annál hasznosabb tagja vagy a csapatnak.
  • Ha a csoportvezetőd azt mondja, hogy az X technológiát és az Y tervezési mintát használd, akkor ne kérdőjelezd meg, hanem csináld úgy, ahogy mondja! Ő sem tud mindent, de hidd el, hogy okkal mondja amit mond: a feladatodnak alapértelmezetten nem része, hogy mindenképpen valami furfangosabb megoldással próbáld bizonyítani (az esetleg nem is létező) szakmai fölényedet.

Vezetőknek

  • A munkára ösztönzésnek nem fenntartható módja a programozók gépére kémprogramok telepítése, amelyek számolják az egérkattintásaikat meg logolják, melyik alkalmazással mennyi időt töltöttek. Ez a próbálkozás csak arra ösztönzi őket, hogy kémprogramokat kitrükköző programokat telepítsenek a gépeikre, amelyek szimulálják az egész napos heves munkát, és lehetővé teszik gazdáiknak a folyamatos fészbukozást és játékot az okostelefonjaikon.
  • A rugalmas munkaidő nem azt jelenti, hogy heti 40 és 168 óra között rugalmasan változtatható az elvárt munkamennyiség, hanem azt, hogy az aktuális feladatokhoz illeszkedően hagyod, hogy a dolgozók maguk döntsék el, mikor jönnek és mikor mennek.
  • Ha önállóságot, eredményorientáltságot és kezdeményezőkészséget, meg felelősségvállalást vársz el az embereinktől, akkor hagyjuk őket nyugodtan dolgozni, és ne tarts napi két órás státuszmítingeket: a te feladatod a cél kijelölése és a körülmények biztosítása ahhoz, hogy dolgozhassanak.
  • Utasítgatás, ordítozás, meg szabályozás helyett mutass példát: viselkedj, dolgozz, kommunikálj úgy, ahogy azt az embereidtől is elvárnád! A pályakezdőkkel különösen nagy felelősséged van: egy egész életre meghatározhatod a munkához való hozzáállását.
  • Légy nyitott, és hallgasd meg a fiatalokat! Persze, sok mindent nem tudnak még az IT bizniszről, de a jövő gondolkodásmódját képviselik, alkotni és győzni akarnak XXI. századi módon, és ebből neked is van mit tanulnod!

 

facebook_small.jpg

Képek: Copyright: kjnnt / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr968796786

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan váljak programozóvá? – 1. rész 2018.06.01. 00:02:17

Gyakran találkozom azzal a kérdéssel,  hogy “hogyan váljak programozóvá?” Hogy milyen nyelven, és hol, és mennyire nehéz, és meddig fog tartani. Erre sosem tudtam, és talán nem is akartam egyértelmű választ adni, mert szerintem nem lehet. R…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.20. 20:10:33

@Fodor Balázs:
Akkor mégsem tanultad meg szó szerint a képleteket, definíciókat, állításokat, tételeket? Mert a magolás a szó szerinti megtanulást jelenti.

2016.06.20. 20:12:28

@Fodor Balázs:
Ha megfelelő szenléletet adnak (nem az, hogy vágj be könyveket, és add vissza ah apró részleteket is), akkor nem gond később haladni a korral. Senki sem mondta, hogy az egyetemnek meg kellene tanítania mindazt, ami a következő 35 évben kelleni fog.

midnight coder 2016.06.20. 20:13:36

@Fodor Balázs: "Mert nem fog minden játékosan, meló nélkül bemenni a fejbe. Nyilván user rekordok crud-ját meg lehet így tanulni, de a gráfelméletet, meg kriptográfiát számelméletestül nehezen."

Kriptográfiai algoritmust kb. 200 ember fejleszt szerte a világon, és akkor még nagyot mondtam. A többi max. használja a létező algoritmusokat.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:17:33

@nagybalfasz: Nem hát, minek? Szó szerint nem kell, mert nem vers. Az értelmét kell. Az állítást meg lehet aztán fogalmazni a saját szavaiddal. De seggelni kellett. Már ha jól értem a seggelés szót.

"Ha megfelelő szenléletet adnak (nem az, hogy vágj be könyveket, és add vissza ah apró részleteket is), akkor nem gond később haladni a korral."

Hogyan adsz át mondjuk természettudományos szemléletet természettudományok tanítása nélkül? És akkor nem beszéltünk tudományfilozófiáról és ismeretelméletről. Hidd el, ami a felsőoktatásban megy, az már nagyon ki van gyomlálva. Az már a kivonat szemléletének kivonata.

2016.06.20. 20:18:35

@Fodor Balázs:
Láttam a videót, és olvastam a cikket is. A videó alapján először az volt a véleményem, hogy az ilyen oktatók miatt olyan a magyar felsőoktatás, amilyen. A 444-es interjú ehhez képest árnyalta a képet, mondott egészen értelmes dolgokat is.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:19:08

@midnight coder: "Kriptográfiai algoritmust kb. 200 ember fejleszt szerte a világon, és akkor még nagyot mondtam. A többi max. használja a létező algoritmusokat."

Így van. De mondjuk egy Msc arra való, hogy akár ilyen fejlesztésbe is be tudj kapcsolódni. Senki nem tudja előre, hogy te leszel-e az, aki megteszi. Ha csak programozni akarsz, vagy sitebuildelni, akkor nem kell msc-re menni villamosmérnöknek, meg progmatra, meg mérnökinfóra. Ennyi az egész.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:21:30

@nagybalfasz: Személyesen ismerem Orosz Lászlót, még a diákja is voltam. Az egyik legjobban érthetően magyarázó oktató. De a lényeg ott van, hogy az aktuális hype oktatása kockázatos, 5 év múlva lehet, más lesz és akkor még inkább jöhet a támadás, hogy semmit nem ér az oktatás. A maxwell-egyenletek viszont utána is jók lesznek.

2016.06.20. 20:22:08

@Fodor Balázs:
Nem, nem az értelmét kell, egy állítás vagy egy tétel egy konkrét dolgot mond ki, konkrét kikötésekkel, annyiban mondhatod saját szavaiddal, hogy mondjuk természetes nyelvi szavakkal mondod el ugyanazt.

Egyébként én épp ezt csináltam, megértettem miről van szó, konyhanyelven megjegyeztem, majd igyekeztem reprodukálni. Ez arra volt jó, hogy egy 3-ast meg tudtam szerezni analízisből, anélkül, hogy lemenjek droidba, mint a jobbak.

midnight coder 2016.06.20. 20:23:07

@Fodor Balázs: Ez a szakma csak úgy művelhető hosszú távon, ha folyamatosan tanulsz. De erre csak az első 4-5 évben van úgy lehetőséged, hogy főállásban ezt csináld. Utána a szabadidődben, a család, a feltöltődés rovására tudod ezt megoldani. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit tanítanak abban a bizonyos 4-5 évben.

2016.06.20. 20:23:28

@Fodor Balázs:
Hol mondtam, hogy természettudományos tárgyak tanítása nélkül. Mindent csak poroszos módon lehet tanítani?

2016.06.20. 20:25:16

@Fodor Balázs:
De az alapozó szórótárgyak, amelyeket szintén nem használ az informatikusok 99%-a később (sajnos nagyobb részt nem mert mit, hanem mert hogy oktatják éa kérik számon, és ez a legszomorúbb...) pont BSc-n van. Az MSc-t sokkal könnyebb is elvégezni.

2016.06.20. 20:26:32

@Fodor Balázs:
Mondjuk az egyetemek jó messze is vannak az aktuális hype oktatásától, szóval ettől nem is kell félni. Inkább azt mondom, hogy a 30 éves "hype" oktatása is erősen hiányos...

midnight coder 2016.06.20. 20:28:29

@Fodor Balázs: Pontosan. És ezeknek a képzéseknek nagyon elit képzéseknek kellene lennie - elvégre ilyen polgárból csak nagyon-nagyon-nagyon kevés kell. Pl. kis hazánkból nagyjából 100% az esélyed hogy soha nem fogsz processzort tervezni, jó eséllyel soha nem fogsz titkosító algortimust kitalálni, sőt nem te fogod megírni a google önvezető autó vezérlőprogramjának következő verzióját sem. Persze, lehet úgy 5-10 ember évente, aki esetleg mégis. Nekik kell ilyen képzés.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:29:10

@nagybalfasz: "Nem, nem az értelmét kell, egy állítás vagy egy tétel egy konkrét dolgot mond ki, konkrét kikötésekkel, annyiban mondhatod saját szavaiddal, hogy mondjuk természetes nyelvi szavakkal mondod el ugyanazt."

Így van, ezt értettem én is azalatt, amit írtam. De ez nem szó szerinti megjegyzés.

2016.06.20. 20:30:57

Amúgy az aktuális hype-ról annyit, hogy sosem találják csak úgy fel a spanyolviaszt. Rengeteg aktuális modern programozási nyelven, technológián, paradigmán meglátszanak azok a dolgok, amelyek az előző generációs technológiák maradékai. Aki az előzőt tudja, könnyebben nyergel át, mint aki sehol nincsen.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:31:52

@midnight coder: "De erre csak az első 4-5 évben van úgy lehetőséged, hogy főállásban ezt csináld. Utána a szabadidődben, a család, a feltöltődés rovására tudod ezt megoldani. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit tanítanak abban a bizonyos 4-5 évben. "

Így van, ezért pazarlás jQuery-t tanítani, meg Springet. Ezért kell azt megtanítani, ami nem csak ma érvényes, hanem holnap is és valamennyire sejthető, hogy 10 év múlva is. De ez nem könnyű ám. Tényleg egyszer próbálj meg leülni és készíteni egy tantervet. Akkor jössz majd rá, milyen nagy is tud lenni egy ilyen anyag. Aztán hiába tud a diák nagyon jól megírni egy for ciklust, ha erre 2 hete elment. Mert a maradékra ilyen ütemben 20 év sem lesz elég.

2016.06.20. 20:32:58

@Fodor Balázs:
De akkor meg ugyanúgy bemagoltad. Volt általános iskolaban egy olyan osztálytársam, aki szó szerint bevágott mindent, csak a kötőszavakat, meg a létigét variálta módszeresen. Ha ugyanolyan pontosan elmondod a tételt, csak természetes nyelvi szavakkal, akkor ezt csinálod eggyel magasabb fokon.

cog3981 2016.06.20. 20:33:41

@Fodor Balázs: Msc-n mernokot kepeznek. Aki kutatni akar az PHD-zik.

cog3981 2016.06.20. 20:35:33

@cog3981: Bocsanat, erre volt a hozzaszolasom: "De mondjuk egy Msc arra való, hogy akár ilyen fejlesztésbe is be tudj kapcsolódni."

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:35:55

@nagybalfasz: "Hol mondtam, hogy természettudományos tárgyak tanítása nélkül. Mindent csak poroszos módon lehet tanítani? "

Nem. De vannak tárgyak, amiket megpróbálhatsz máshogy, de olyan sok más lehetőség nincs, csak valami hasonló, mint a poroszos. Vagy simán csak le kell ülni, rágni, megérteni, megjegyezni. Most pl. a jelfeldolgozás matematikai alapjaival ugyan mit akarsz kezdeni. Amúgy ma már soha jobb dolga nincs a diáknak. Einstein a fejében képzelte el a térgörbületet, Maxwell meg az elektromágneses hullámokat, csak papír+ceruza+agy segítségével. Ma meg a diák nem tud kiguglizni egy youtube videót vizualizációval, meg appokat, amik végeselemes szimulált animációval mutat meg mindent? Ugyan.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:37:03

@nagybalfasz: Nem, nem magoltam, mert értettem a mögöttes tartalmat. Ettől nem magolás. De seggelés, mert nem én találtam ki/fel.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:37:57

@nagybalfasz: "pont BSc-n van. Az MSc-t sokkal könnyebb is elvégezni. "

szerintem pl. nagy hülyeség ez a bsc, utána msc. máshogy tanítasz meg valamit akkor, ha előre tudod, mennyi idő van rá.

2016.06.20. 20:39:04

@Fodor Balázs:
De pontosan arról van szó, hogy ha a hallgató egyetlen up-to-date technológia alapjaival sincs tisztában, akkor nagyon mélyről kell felhoznia magát. Rengeteg ilyen embert termel a felsőoktatás, az IT most azért szerencsés szektor, mert vannak cégek, akik segítenek nekik behozni ezeket a hiányosságokat. Ahol dolgozom, a pályakezdők tanfolyamokkal kezdenek, és amit ott oktatnak, annak csak töredékei céges dolgok, mert egy csomó alap szintű dolgot is tanítanak nekik, amelyeket simán első évben tudniuk kéne, ha nem olyan lenne az oktatási rendszer, amilyen.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:40:21

@midnight coder: "jó eséllyel soha nem fogsz titkosító algortimust kitalálni, sőt nem te fogod megírni a google önvezető autó vezérlőprogramjának következő verzióját sem"

Igen, ez a teteje, ezeket csinálják phd-val. De azért gráfelméleti problémák igen gyakran előjönnek. Vagy amikor tudod, hogy egy parser mögött mi van, vagy írnod kell egyet. Ezek azért nem olyan ritka dolgok.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:42:25

@nagybalfasz: "egyetlen up-to-date technológia alapjaival sincs tisztában"

Pl?

2016.06.20. 20:43:44

@Fodor Balázs:
Szerintem nem hülyeség, csak nem úgy kéne működnie, ahogy működik. Ugyanis Magyarországon a legtöbb egyetemen annyi történt, hogy a korábbi 5 éves szak anyagait sűrítették be, jóval kevesebb választhatóval és szakirányos tárggyal. Mert hogy ugye minden tanszék minden oktatójának megvan a véleménye, hogy aki a saját tárgyán belül ezt meg ezt nem tudja, az innen ki nem kerülhet, vagy nem is ember egyáltalán. Így aztán az MSc tanterve meg igazi saláta lett.

2016.06.20. 20:44:49

@Fodor Balázs:
Bármi. Lehet akár Spring is, illetve az ahhoz kapcsolódó dolgok. Csak nyilván azt szakirányon kell oktatni.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:45:04

Amikor msc-vel mérnököt képeznek, akkor nem csak a minimumot kell oktatni. Szélesebb látókörű értelmiségit kell csinálni. Aki lehet, hogy majd vezetője lesz olyan szervezetnek, ahol több szakma képviselője van. Az, hogy msc-s mérnöki diplomával sql queryket írogat valaki, az egy dolog. De meg kell tudnia szólalni, fel kell tudnia dolgozni témát, azért illik egy cikket is megértenie, stb. Ez nem phd-s szint, de elvárható egy msc-stől.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:48:18

@nagybalfasz: "Bármi. Lehet akár Spring is, illetve az ahhoz kapcsolódó dolgok. Csak nyilván azt szakirányon kell oktatni. "

Mert szakirányon mit oktatnak? Én ugyan szakelhagyó vagyok, de nálunk pl. elég jól eltalált a tanszék egy-két mostani hype-ot. Mindenki fújolgott, hogy minek ez, vagy amaz, aztán egyszer csak meglett a hype, amikorra már mindenki el is felejtette, hogy fújolgott anno.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:50:20

@Fodor Balázs: Vagy amikor a Java-t szidták a diákok, most meg itt van. Vagy a funkcionális programozást, hogy az túl elméleti. Most meg a Scala, Java, C#, Ruby, Python és megannyi nyelvben ott van. Tudom, egy vitában nem releváns, de én még alapozó tárgyaknak is hasznát vettem, igaz, multidiszciplináris területen dolgoztam elég sokat.

Fodor Balázs 2016.06.20. 20:54:56

Sajnos nincs már fönt a YT-on, de Mérőnek volt egy nagyon jó mondása egy előadáson, hogy vannak olyan szakmai ismeretek, amik látszólag haszontalanok, de 10-15 évente azért mégis előjönnek. Na akkor nem mindegy, hogy tanultad-e már, vagy sem. A szemlélet meg nem abból alakul ki, hogy két bekezdésnyi szöveggel rávilágítunk. Abban benne van 5 év megannyi tantárgya, meg tanulása. Hogyan akarsz jól asszociálni területek között, ha csak azt tanulod meg, amire épp tippelsz, hogy majd kell?

Buchhalter 2016.06.20. 21:02:35

@stoilt: és mint könyvelő leírom a cégnek adó csökkentésként. Náncsi egy sötét fasz aki veri magát a nagy semmire.Bérleti díj csökkenti a társasági adót.ÁFÁT alapból vissza igénylem. Az eszközök szintén dettó ugyanez.Ráadásul ha banki hitelre van szüksége a cégnek ezt szépen beállítom cég vagyonnak.Az ilyen hozzáállás miatt mondtam vissza egy állást.A kért béremet le alkudták nettó 40 ezerrel,de!Nagy projektek vannak kilátásban a cégnél és ezek függvényében a jövőben az áhított összeget elérhetném majd...!Másik cégnél persze nem magyar hátérrel szó nélkül megadták.És piaci árat kértem ,vagyis átlagot.A fővárosban bármilyen szakmában 200 alatt szerintem nem éri meg dolgozni.Lakhatás,utazási ktg,kaja és az ember szeretne valamit hó végén félre is rakni.Meg remélem a cégek leszoknak idővel az ingyen túlórákról .Persze ehhez az is kéne ,hogy a sok félős taj paraszt merjen haza menni a becsületes 8 óra után mint nyugaton.Ha plusz munka plusz pénz.Én is ha kérek a boltban fél kilóval több húst többet fizetek,Nem adják oda csak úgy puszira!

nagybalfasz (törölt) 2016.06.20. 21:04:03

@Fodor Balázs:
"Hogyan akarsz jól asszociálni területek között, ha csak azt tanulod meg, amire épp tippelsz, hogy majd kell? "

Vagy amire a tanterv tervezői tippelnek, amivel lényegében ugyanott vagy.

Fodor Balázs 2016.06.20. 21:05:59

@nagybalfasz: Nem egészen, mert nekik nagyobb a rálátásuk, de ha nem is, akkor is kevesebbet akarnál magadtól tanulni. De egyébként a felsőoktatás nem kötelező, szóval tanulhatsz önképzéssel azt, ami jól esik.

TanacsLajos 2016.06.20. 21:22:56

@sárospataki lány: Igazad van ezzel az aszociális dologgal, oda fogunk figyelni, köszönöm!

TanacsLajos 2016.06.20. 21:26:10

@CyberPunK: Persze, az is igaz, hogy máshol rögtön meg lehet próbálni többet kérni, de most az egy munkahelyi szitun belüli helyzetet piszkáltuk.

TanacsLajos 2016.06.20. 21:30:27

@StormST: Nagyjából szinonimaként használtam az "informatikus" és "programozó" kifejezéseket, persze nem ugyanazt jelenti a kettő szerintem sem, az egyik a másik részhalmaza. Azt hiszem.

TanacsLajos 2016.06.20. 21:36:35

@eurobi: A "Ne kérdőjelezd meg" témát csak azért dobtam be, mert nem kevés olyan élményem volt, ahol egy ifjú és lelkes pályakezdő iszonyatos energiákat tett abba bele (mondjuk napokat), hogy bebizonyítsa, ő jobban ért az adott témához, mint a vezető fejlesztő a csoportban. Pedig csak egy két órás munkát kellett volna elvégeznie, ráadásul meg is mondták neki, hogyan. Magam részéről utálom a szolgalelkű bólogatást, és nem is gondolom, hogy a jó vezetőnek ne lehetne ellentmondani, de azért nem kell mindig fogást keresni rajta.

TanacsLajos 2016.06.20. 21:47:58

@midnight coder: Hát igen, ezzel a nem megbecsüléssel egyetértek. Vannak kivételek, de nem igazán tudják a cégek általában, mihez kezdjenek a munkaerő piacon kialakult új helyzettel.

nagybalfasz (törölt) 2016.06.20. 21:52:09

@Fodor Balázs:
Az elsőéves hallgatónál lehet, hogy kisebb a rálátásuk, de összességében így is közel 0 az ő rálátásuk is. Én meg sehol sem írtam, hogy nekem kéne összeállítanom a tantervet. Én főleg arról írtam, hogy hogyan kellene és hogyan nem kellene tanítani, nem hogy mit és mit nem.

TanacsLajos 2016.06.20. 22:14:32

Nagyon sokat írtatok, köszi a véleményeket (azoknak is, akik "szétszedték" a cikket) :)
Az utóbbi évek benyomásait alapvetően Magyarországról szereztem, bár az elmúlt lassan 20 évben sokat dolgoztam külföldön is. Mindenféle céget láttam mindenhol, itthon is vannak jó helyek, meg külföldön is bénák, de igaz ami igaz: van hova javulnunk itt szép hazánkban. Szóval én nem élezném ki a magyar-nyugati különbségekre a dolgot, de biztos van, aki ezt másképp látja a tapasztalatai alapján.
Ha van, amit magatokkal tudtok vinni a cikkből, akkor hajrá! Ha úgy érzitek, nálatok nem ül a dolog, akkor annak érdemes örülni. Általános receptet úgysem lehet adni, én sem szoktam tudni mit kezdeni az "5 tipp hogy felfrissítsd a párkapcsolatod" című cikkekkel :)

kuki123 2016.06.20. 22:43:35

@VT Man: Látom, valaki kezdi már érteni.

Azok a cégek akik nem írják ki, azok olyanok is --átbaszósak ott is vannak.
Messzire kerülik is az "őshonos" emberek. Mert tudják, hogy simliző cég lehet. Aki nem nyílt már az állás hirdetésnél...az máshogy sem.
Esetleg közvetítős cég. Az meg már eleve kategórián aluli.

Mikor a manageremnek elmondtam hogy hát külföldön kiírják az összeget.ő meg: hát ez egy baromság pont már ott se írják ki blabla duma. Mert hogy a nagy cégek nem írják ki.
Anyád picsáját hülyegyerek, osztod az észt itt, de más téren is hüyle vagy....gondoltam magamba.

Felmegyek a cégünk honlapjára (globál multnaci cég) angol, amcsi nyugat EU állások hirdetések mindenhol fizetésmegjelölés.
Magyar süket dumálás sehol fizetés megjelölés. csak elvárások. meg a varázs szó: Versenyképes.
Gondolom nem merik kiírni hogy havi 500-700euró...miközben az angol német svéd amcsi! havi 2500-3000+ euró alatt nincs.
Természetesen full magyarul írva.
És ez inkább a spórolós fajtából való cég.
Pl director/részleg vezető 50-60e Euro éves...ami kb a vicc. mert máshol ez a 70-100e Euro-s szint.

Nah ennyit a magyar vezetőkről.
Fejétől bűzlik

kuki123 2016.06.20. 22:50:57

@cog3981: Nos pontosan ez az amiért versenyképtelen is marad az ország.

Poroszos baromság.
És már ők is belátták, hogy nem működik.
Tudni lexikálisan ettől még lehet...csak nem ezzel a módszerrel.

1 megoldás van: megpattanni...és a gyereket nem ide szülni.

3xor vizsgázni ugyan abból...de már a kapunk kilépve nem emlékszik semmire, mert nem képességet szerzett, csak lexikális tudást. ÉS nem is kapcsolja össze Van A-B-C de egymástól föggetlenül oktatják. Gyakorlatot nem ad az iskola...itthon biztos hogy nem.
És még megannyi rossz megvalósítás.
Az is csoda hogy valahogy működik a rendszer, és valamit tudnak csinálni.

Fodor Balázs 2016.06.20. 22:55:22

@nagybalfasz: "Az elsőéves hallgatónál lehet, hogy kisebb a rálátásuk, de összességében így is közel 0 az ő rálátásuk is."

Üres szöveg, meg a 2000 éves mantra, hogy nem jó. Amikor meg konkrétumot kellene mondani, akkor végül mindenki oda lyukad ki, hogy heti 1-2 óránál több gyakorlat kellene, meg több pénz (amiből bármennyit el lehet költeni), meg jobb diákanyag. De hogy miért A, vagy B, vagy C legyen abban az 1-2 órában és nem más, arról mindenki hallgat: "nem mondom, minek kellene lennie, csak azt, hogy ez így nem jó".

nagybalfasz (törölt) 2016.06.20. 23:10:03

@Fodor Balázs:
Amikor konkrét dolgokat írtam, azt lesöpörted csípőből. Részemről ennyi volt.

Fiona Schultz 2016.06.21. 00:12:17

@belekotty: Egyetértek, a jó rendszergazda kincs.
(Ahogy a jó programozó, tesztelő és takarító is.)

Bambano 2016.06.21. 00:42:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: persze, nyugodtan mondd el, reménykedj, hogy hasraesek tőle. oh wait, én vizsgáztam nagy ibm assembly-jéből meg a macro assembleréből...
azt kellene megérteni, hogy az, hogy duplájára nőtt az utasításszám, nem jelent semmit, ha ettől az átlagos utasításvégrehajtási idő nem nő. legalábbis ennyitől egy ócska pc-n nem nő, mert a végrehajtóegység kioptimalizálja.

azé' az má' tényleg valami, mi? mikor a fordítóval assembly listát tudsz generáltatni... mint a pc-s linuxokon az elmúlt 25 évben. nagy dolog ez a zOS, akárki meglássa.

azt kizártnak tartom, hogy ma egy nagyvason bárhol is assemblerben írt program üzemeljen. azt ugyanis Macro-nak hívja az ibm terminológia. az assembler meg a fordítóprogram neve.

Bambano 2016.06.21. 01:06:44

@rushman: "hovatovább hr-est is kedvel.": ha szakmánként csoportosítanám a nőismerőseimet, magasan a hr-es csoportban lenne a legtöbb, akit... :)

több hsz-ben is elhangzott, hogy sokat dolgozik vagy sem. én minden főnökömnek megmondtam az elején, hogy olyan vagyok, mint a körzeti orvos, addig örülj, amíg nem látsz. az elején mindegyik azt hitte, hogy viccelek...

Fodor Balázs 2016.06.21. 05:44:59

@nagybalfasz: Nem, te csak annyit írtál, mint mindenki, aki az összes ilyen vitában a te oldaladon áll: hogy a poroszos megoldás nem jó, az oktatás nem jó, máshogy kéne, alapjaiban. Több gyakorlat kellene, több szakmai ismeret, hagyjuk a sok matekot, mert úgysem jó semmire. Aztán amikor rákérdezek, hogy pl. a számelmélet tételét hogyan lehetne keresztkérdésekkel számon kérni, ahelyett, hogy direktben megkérdezem, csak mély hallgatás van (te sem válaszoltál erre, meg vagy egy tucatnyi másik konkrét kérdésre sem). Az ne legyen már az én "csípőből lesöprésem", hogy kérdésekre nem kapok választ.

Fodor Balázs 2016.06.21. 06:10:01

Továbbá mindig kiderül az ilyen vitákban, hogy mégis csak van egy rakás szeminárium, kisházi, nagyházi, mérés labor, diplomaterv, tdk, lehet menni még diákként gyakorlatvezetőnek, mérésvezetőnek, van egy rakás közismereti és választható tárgy. A diákok többségének soha nem jó semmi. Vannak problémák az oktatásban, de mondjuk a BME-t, vagy ELTE-t becsülettel (belső motivációval és munkát befektetve) elvégzők átlagosan nem rosszabbak az átlag amerikai, svájci, német, stb. szakembereknél. Ami történik, az az, hogy rengetegen jelentek meg felsőoktatásban olyanok _is_, akiknek valójában nem kellene: csak papírért mennek, vagy a jövőbeli fizetésért, de semmiképp sem hivatástudatból, vagy megfelelő képességekből. Az egész ország állapota, a középiskolák minősége, a mai fiatalok kultúrája, stb. nagyban benne vannak ebben. Aztán jönnek azok, akik másodéves koruktól mobilapp fejlesztésből élnek meg, noha villamosmérnöknek jelentkeztek, majd ilyen-olyan fórumokon hangot adnak annak, hogy de tök fölösleges volt a maxwell-egyenleteket megtanulnia. Azt nem nézi viszont, hogy nem is lett belőle egy msc villamosmérnök, még ha papírja is van róla, mert a tudása és tapasztalata egy szakiskola szintű, speciális tudás. Azt nem lehet intézményi keretek között megoldani, hogy valaki mégsem távvezetéket akar majd tervezni, hanem inkább androidos mobilappot. Meg az egyetem sem való mindenkinek. Folyamatosan megy a siralom, hogy pl. miért van szükség közismereti tárgyakra, miért nincsenek helyette szakmai tárgyak a konkrét technológiákkal, mert hogy annak nagyobb hasznát venné a diák. Nem értik, hogy az egyetem pont attól egyetem és nem szakiskola, hogy általános, _univerzális_ tudást kell elsősorban adnia, hogy később a társadalom értelmiségi rétegét alkossa, hogy ne csak szaki legyen, hanem itt-ott olyan feladatokat is ellásson, amihez más irányú tudás és skill szükséges. Hogy az emberiség tudásának egy kis darabját ő maga is képviselje, hogy az általános műveltségi szint fenntartásában a maga részét kivegye. Ezért is kell a matekot megtanulni, vagy akár a fizikát is, hogy ne lepje el a világot a homeopátia, az örökmozgó, hogy a modern tudományos képet minden egyes, legalább msc-t végzett ember itt-ott a világban így-úgy képviselje, elszórja. Ennek fényében az, aki csak is konkrét szaktárgyakat szeretne, springet, meg jquery-t az egyetemeken, az igazából az egyetemes értelmiség köreiből szeretne kiiratkozni, ami persze érthető egyéni ízlés és törekvés, csak joggal nem lehet alapja az egyetemi felsőoktatás formálásának. A nem-tudás nem sikk, csak azt tudni, amivel a kenyeredet keresed, szaki és nem értelmiségi hozzáállás.

belekotty 2016.06.21. 06:53:20

@Bambano: Hülye vagy kisöcsi. Elmondanám neked, hogy a magyar nyugdíj folyósítás kódja ma 200 ezer sor PLI és 150 ezer sor assembler és egy IBM mainframen fut. Buta vagy. Az IBM pedig assemblernek hívja a nyelvet.
www.ibm.com/support/knowledgecenter/SSLTBW_2.1.0/com.ibm.zos.v2r1.asma400/assinst.htm

A macro pedig egy spediális nyelv, amivel utasítás sorozatot lehet generálni.

www.ibm.com/support/knowledgecenter/SSB27U_6.2.0/com.ibm.zvm.v620.dmsa6/hcsd3c10143.htm

Fingod nincs az egészről.
És mondjuk olvass bele ebbe a kis google keresésbe, hány helyen küzdenek assembler kód Java-ra kovertálásával.
Mellesleg a Bank Austria rendszere ma is főképp assembler.
Csak a pofád nagy, de látom az alapokat se tudod. Kurt úrfival meg ne vitázz, mert szerintem pályafutása alatt írt vagy százezer sor assemblert.

belekotty 2016.06.21. 07:00:21

@Bambano: "azt kellene megérteni, hogy az, hogy duplájára nőtt az utasításszám, nem jelent semmit, ha ettől az átlagos utasításvégrehajtási idő nem nő."
Ne áruld már el hogy ennyire ostoba vagy.
Ha egy memória részt egy utasítással érsz el, mert a gépi utasításod meg tudja címezni az utasításba épített eltolással meg egy bázis regiszterrel, vagy a régi utasítás készleten egy címkonstansból be kell töltened a címét egy regiszterbe és a következő utasítással éred el azt a memória részt, ugyan mit optimalizás azon bármilyen utasítás előkészítés?
Ha ennyire nem értesz a számítógépek alapjaihoz, akkor nem kellen inkább valamilyen más szakmát választanod?
Mit optimalizálsz azon hogy

L 2,=A(ADAT)
L 1,0(2)

szemben

LY 1,ADAT

Meséld már el!

_droid_ 2016.06.21. 08:36:07

hat engem meg pont nem erdekelne semmifele jquery, majd ha erdekel kiguglizom, es nem szeretnem ha a leendo kollegaimmal ilyesmiket seggeltetnenek az egyetemen mert az trendi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 08:54:20

@Bambano: "azt kizártnak tartom, hogy ma egy nagyvason bárhol is assemblerben írt program üzemeljen. azt ugyanis Macro-nak hívja az ibm terminológia. az assembler meg a fordítóprogram neve. "

Ajaj, ezek szerint nem tudod mi az assembler, meg a macro között különbség. :-))
Hol vizsgáztál? Büfé-ruhatár szakon?

"azt kellene megérteni, hogy az, hogy duplájára nőtt az utasításszám, nem jelent semmit, ha ettől az átlagos utasításvégrehajtási idő nem nő. legalábbis ennyitől egy ócska pc-n nem nő, mert a végrehajtóegység kioptimalizálja."

Mit optimalizál ki a végrehajtó egység? Azt hogy egyszer kell a memóriához fordulni az egyikben, a másikban meg csak egyszer, azon mit optimalizál? Te öreg! Te a processzorok működési elveivel nem vagy tisztában, nem tudod hogy működik az utasítás előkészítés.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 09:00:15

1:
MACRO
OSSZEAD &A,&B,&C
L 1,&A
A 1,&B
ST 1,&C
MEND
2:
MVC EGYIK,=F'10'
MVC MASIK,=F'20'
OSSZEAD EGYIK,MASIK,EREDMENY

Az első egy makro, a második egy assembler ami az előző makrót használja. Tök hülye vagy ehhez hapsikám, meddig égessünk még belekottyal?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 09:03:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"hogy duplájára nőtt az utasításszám, nem jelent semmit, ha ettől az átlagos utasításvégrehajtási idő nem nő"

Tényleg, ha száz utasítást végrehajtok tíz helyett, akkor az egy utasításra jutó idő tényleg nem nő, csak az egész program futása nő tízszeresére. :-))
Még egy normális. logikailag helyes állítást sem tudsz megfogalmazni. Szerintem helyeztesd át magad a takarító szolgálathoz!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 09:04:05

@Bambano: Az előző rossz helyre ment. :-))
Majd most!

"hogy duplájára nőtt az utasításszám, nem jelent semmit, ha ettől az átlagos utasításvégrehajtási idő nem nő"

Tényleg, ha száz utasítást végrehajtok tíz helyett, akkor az egy utasításra jutó idő tényleg nem nő, csak az egész program futása nő tízszeresére. :-))
Még egy normális. logikailag helyes állítást sem tudsz megfogalmazni. Szerintem helyeztesd át magad a takarító szolgálathoz!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 09:09:23

@Fodor Balázs: Sajnos az emberek többsége nem fogja fel, hogy az egyetemnek csak az egyik feladata az hogy tudást adjon, a másik az hogy megtanítson önállóan gondolkodni és nyomás alatt teljesíteni. Annál nagyobb nyomás, mint mondjuk egy villamos mérnöki kar másodévében egy szabályozás technika, geometria, analízis, villamosenergetika vizsga, stb, nem hiszem hogy nagyon van.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.06.21. 11:47:19

@dzsaszper: No, azért válasszuk ketté a dolgokat...
Egy dolog, ha - akárki, nem csak a "fiatalka" - javasol valamit. Azt a jó főnök végiggondolja, dönt, és elmagyarázza a döntését. Ami lehet elutasító is meg elfogadó is. Nyilván, ezután már nincs apelláta, meg kell csinálni.

A másik eset, amikor az ifjú, de tapasztalatlan titán, elővezet valamit, amit jobbnak gondol. Ami vagy jobb vagy nem... Egy döntésnél sok egyéb dolgot is figyelembe kell venni, nem csak azt, hogy az adott részfeladatnál mi a legjobb...
Extrém példa:
Adott egy működő nagy rendszer, amihez a kuncsaft kér egy viszonylag kis módosítást.
Lehet, hogy a rendszer nem éppen jól sikerült, és az új részben lehetne valami felhasználóbarátabb megoldást használni. De lehet, hogy mégsem fogunk, mert akkor pl. az egységesség miatt újra kéne írni és tesztelni a fél rendszert. Erre meg nem fizetett be az ügyfél...
Na, most, ha ezt elmagyarázva nem érti meg a programozó, hogy miért kell neki mégis "széklábat faragni", és "csakazértis", nos, ebben az esetben nem lesz túl népszerű...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 11:58:40

@jacint70: "Na, most, ha ezt elmagyarázva nem érti meg a programozó, hogy miért kell neki mégis "széklábat faragni", és "csakazértis", nos, ebben az esetben nem lesz túl népszerű... "

Az ilyet szoktuk qrva gyorsan kibaszni.

cog3981 2016.06.21. 12:50:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Sajnos az emberek többsége nem fogja fel, hogy az egyetemnek csak az egyik feladata az hogy tudást adjon, a másik az hogy megtanítson önállóan gondolkodni és nyomás alatt teljesíteni. Annál nagyobb nyomás, mint mondjuk egy villamos mérnöki kar másodévében egy szabályozás technika, geometria, analízis, villamosenergetika vizsga, stb, nem hiszem hogy nagyon van."
Tedd hozza hogy M.o.-n

Szerencsere kulfoldon nem igy van :) Nem stresszeltetik agyon a hallgatot es az onallo gondolkodast megtanuljak gyakorlaton! Ilyen fontos dologgal egyutt mint: egyuttmukodes, csapatjatek, kommunikacio.

Persze a valos eletben a munkahelyeken is tiszteletben tartjak a dolgozot. M.o. egyik jellegzetessege hogy lesz*juk a masikat es harom ember munkajat rakjuk ra. De ha rosszul becsulte meg a feladat idejet vagy hibazik akkor legalabb kirugjuk.

Friss tapasztalat egyik nagyrabecsult egyetemrol: felesegem igazolast kert a teljesitett targyakrol angolul mert kellett PHD-ra kulfoldon. Namost par tantargy kivetelevel angolul folyt az oktatas. Erre jott az igazolas hogy aszongya: Kepzes nyelve MAGYAR!!!
Ugyintezo mondja hogy ez a szabaly naluk, ha akarjuk hivjuk fel a feletteset. Aki az elmult 15 evben senkinek sem vette fel a telefont.
HOZZAALLAS hihetetlenul kulonbozo! Ezt kellene adaptalni M.o-ra es elfelejteni a regi rendszert a vezetokkel egyutt akik meg mindig a szociban elnek.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.21. 12:54:23

@cog3981: persze, külföldön még az egyetem is kolbászból van

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.06.21. 13:20:13

@nagybalfasz: Mint mindenben, ebben is az arany középút a követendő. Húsz éve végeztem, azóta a szakmában vagyok, hááát, a sok integrálásra végtelen terekben nem igazán volt szükségem...
Viszont a Fóthy Ákos féle programozási módszertan az nagyon hasznosnak bizonyult, még akkor is, ha erre csak munka közben jöttem rá... ;-)
Az viszont elég szívás volt, hogy az első állás keresgélése közben elég sok helyen azonnal "majd értesítjük"-be fordult a történet, amikor kiderült, hogy a már mittudomén melyik programnyelvhez nem értek, mert az egyetemen eszükben sem volt tanítani..

cog3981 2016.06.21. 14:29:14

@enpera: " persze, külföldön még az egyetem is kolbászból van"
Gondolom nehez elkepzelni ha nem mozdultal ki M.o-rol es nem latod a kulonbseget.

Biztos lehetsz benne hogy nem alazzak meg a tanulokat, pl nem dobja csak ugy ki az indexet az ablakon a tisztelt tanszekvezeto. Bar masnapra a kocsija le lett ontve olajjal. :)
Tovabba ilyen szintu kivetelezes sincs, pl kivaltsagos gyerek kivetelevel mindeki ki lett kuldve a vizsgarol ahonnan otossel tavozott termeszetesen. Utana az osszes tobbi ki lett vagva.

Nagyon sok projekt munkat kell csinalni csapatban a sok "szaraz" elmelet helyett. Ami nyilvan sokkal erdekesebb es konnyebb (nek tunik, hatekonyabb).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 14:32:53

@jacint70: "Fóthy Ákos féle programozási módszertan az nagyon hasznosnak bizonyult"

- Bizony, az a pali nagyon tudott.
Én is vizsgáztam nála programozási nyelvekből, ahol adott egy feladatot és volt két órád hogy azt megírd 4 különböző nyelven.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 14:35:06

@cog3981: "Ilyen fontos dologgal egyutt mint: egyuttmukodes, csapatjatek, kommunikacio."

Már a BME-n is csapatban adják ki a feladatot, ott is igyekszenek a mérnöki csapatmunkára szoktatni őket.
Igaz, analízis vizsgán egyedül kell integrálnod továbbra is. És az nem megy anélkül hogy megértse valaki az integrálást.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.21. 14:42:39

@cog3981: Azt se feledd el, hogy a kommunikáció, csapatmunka, stb nem pótolja azt, hogy egy áramkör tranzienseit leíró differenciál egyenletet valaki fel tudja írni, majd azt integrálva ki tudja számolni, hogy az adott vezeték el fog-e füstölni lekapcsoláskor, vagy felkapcsoláskor.
Csernobilban sem ártott volna ha a kísérletnél még ott ül egy tanult reaktorfizikus, aki meg tudja saccolni mi történik akkor ha egy xenon mérgezett reaktorban, fellép a Teller-Jahn effektus és történik egy reaktor kilengés.
És ennek a megsaccolásához, nem árt némi matematikai tudás.
Csernobilban volt minden, csapatmunka, kommunikáció, csak a reaktorfizikai ismeret hiányzott.

Fodor Balázs 2016.06.21. 14:53:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Csernobilban volt minden, csapatmunka, kommunikáció, csak a reaktorfizikai ismeret hiányzott."

Egy érdekes, könnyed, játékos, hatékony projectmunka volt a száraz elmélet helyett. :)

cog3981 2016.06.21. 15:13:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Már a BME-n is csapatban adják ki a feladatot, ott is igyekszenek a mérnöki csapatmunkára szoktatni őket."

OK, jo latni hogy mar van valtozas.

"Azt se feledd el, hogy a kommunikáció, csapatmunka, stb nem pótolja azt, hogy egy áramkör tranzienseit leíró differenciál egyenletet valaki fel tudja írni, majd azt integrálva ki tudja számolni, hogy az adott vezeték el fog-e füstölni lekapcsoláskor, vagy felkapcsoláskor..."

Egyetertek hogy bizonyos feladatoknal elengedhetetlen az ilyen szintu matekamtika, fizikai, elektronikai ismeret. Pl hid tervezes vagy atom energia.

Viszont kommersz cuccoknal nehezen tudom elkepzelni hogy majd matekoznak pl egy ipari bluetooth radio elkeszitesehez (itt van az asztalomon). Megtervezik elore ismert komponensekbol, csinalnak prototipust, abbol csinalnak vegleges implementaciot majd berakjak a kesz hazba es letesztelik hogy szabvanyoknak megfeleljen. CAN busz csatlakozassal. Az hogy nem fustol el, az elso racsatlakozaskor a megvett busz vezerlo komponens biztositja. Ugyanigy a tap ellatas. A legtobb helyen nem allnak neki tapegyseget tervezni az legutolso ellenallastol hanem vesznek kesz komponenseket. Uggyanazt csinaljak a pc gyartok is de sok mas gyarto.

Ha megis kellene aki kulonlegesen ert az elmelethez akkor annak az egy egyen allashirdetesehez beirjak az extrat: PHD vagy eros matematikai/elektronikai tudas pl. De tavolrol sem mindenkinek kell ez!

Fodor Balázs 2016.06.21. 15:32:32

@cog3981: "De tavolrol sem mindenkinek kell ez!"

Az a kifejezett cél, hogy a társadalom és a mérnökök minél kisebb része legyen általánosan/termtudban/mérnöki szakmában művelt? Mindenki csak is annyit tudjon, ami épp a munkájához kell? Legyünk a 10 millió betanított munkás országa?

belekotty 2016.06.21. 16:01:46

@Fodor Balázs: "Egy érdekes, könnyed, játékos, hatékony projectmunka volt a száraz elmélet helyett. :) "
Húúúú... szarrá röhögtem magam ezen. :-))

belekotty 2016.06.21. 16:03:18

@Fodor Balázs: Kérdés mi volt a célfüggvény. Mert ha a reaktor felrobbantása, akkor qrva jó projekt volt.

belekotty 2016.06.21. 16:08:04

@cog3981: A többiek azt feszegetik, hogy szerintük igenis kell több tudás annál mint amit valójában használsz. Mert ha nincs, nem fog eszedbe jutni hogy jobbat csinálj. Ha van egy jobb ötleted, akkor sem tudod megtervezni. Hogy Kurt úrfi egyik területén evezzek, ha van egy ötleted egy új atomreaktorra, de egy hozzávetőleged neutron fizikai számításra nem vagy képes, akkor még vázolni sem tudod.
Tudod a németek azért hagytak fel az atombomba fejlesztésével, mert az első számítások a kritikus tömegre túl nagy mennyiséget adtak ki. Mi lett volna ha jó adatokból, jól számolnak?

cog3981 2016.06.21. 16:17:05

@Fodor Balázs: "Az a kifejezett cél, hogy a társadalom és a mérnökök minél kisebb része legyen általánosan/termtudban/mérnöki szakmában művelt? Mindenki csak is annyit tudjon, ami épp a munkájához kell? Legyünk a 10 millió betanított munkás országa?"

:D Nem kell sarkitani, szelsosegekben gondolkodni! Bar sok embernek ez jol megy.
Nem lesz mindenkibol atomeromu epito! :D Aki meg az akar lenni az majd PHD-zik!

Nyilvan kell egy eros alap a mernokoknek. De gyakorlati tudas nelkul a cegek nem fogjak szeretni a vegzost! A cegek pedig elfogadtak hogy nem lehet mindent tudni amit beleirtak az allashirdetesbe :) Teljesen tisztaban vannak vele. Viszont fontos hogy akarj tanulni es alkalmazkodni az uj munkadhoz.

cog3981 2016.06.21. 16:36:43

@belekotty: "A többiek azt feszegetik, hogy szerintük igenis kell több tudás annál mint amit valójában használsz."

Ezzel egyetertek. Amivel nem az a stilus, modszerek, eszkozok.

Fodor Balázs 2016.06.22. 07:48:54

@cog3981: "Nem lesz mindenkibol atomeromu epito! :D Aki meg az akar lenni az majd PHD-zik!"

Nem értem, hogy nagyon sok ember miért érvel amellett, hogy tudjon mindenki a lehető legkevesebbet, ami egy adott élethez kell, ha csak nem azért, mert 1. nem szeretne fejlődni, 2. lusta, 3. nem alkalmas a szakmára, 4. nincsenek meg a megfelelő képességei, 5. irigy, stb.

Fodor Balázs 2016.06.22. 07:51:27

A phd szint az, amikor feltalálsz/felfedezel összefüggéseket, elméleteket. A mérnöki szint az, amikor használod. Már pedig nem tudod használni, ha nem ismered őket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 10:19:44

@Fodor Balázs: Ez van. Ezért tudják eladni az ásványvizet azzal hogy lúgos kémhatású, pedig rá van írva hogy pH 7.4.
Mert azt 1000 emberből 1 ha tudja, hogy az kb 50 milliomodszor hígabb mint egy normál lúg, vagyis ha kiteszed a levegőre és beleoldódik némi E290 :-)) a levegőből (CO2), akkor máris semleges lesz, sőt savas. :-))
Az emberek többségét a tudás nem korlátozza a fantáziálásban.
De ezt már egy ősi könyvben is leírták.
Boldogok a lelki szegények...
Lásd az egyik fenti okoskodót @Bambano: -t, akiről pillanatok alatt kiderült, hogy az alapokról sincs fogalma, de informatikusnak hiszi magát. Azt hogy egy processzor hogy működik és mit számít hogy egy 3. generációs fordító milyen utasításkészletet használ egy gépből, hogy annak mi a hatása, arról fingja nincs.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 10:25:09

@Fodor Balázs: Persze ne felejtsük el a másik végletet, amikor phd szintű tudással, hatalmas elméleti és gyakorlati ismeretekkel, a programozó nem hajlandó figyelembe venni, megérteni a felhasználók problémáit, hogy neki nem színes szagos webes, Java-s flash animáció kell, hanem csak egy sima text fájlban egy lista.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 10:28:47

@Fodor Balázs: "Egy érdekes, könnyed, játékos, hatékony projectmunka volt a száraz elmélet helyett."

Jaja. Ahogy az egyik kémia laborvezetőnk mondta egyszer a félév kezdetén.

- Kedves kollégák! Mindenkit figyelmeztetek, ha mandula illatot érzek .... mindenkit félrelökve elsőként fogok kifutni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 10:38:10

Csak úgy megkérdezem. Ha ilyen tanárok taníthatnak az általános iskolákban, akkor mi lesz a gyerekekből?

index.hu/belfold/2016/06/22/az_osszes_kislany_bugyijat_lehuztak_domsodon/

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 10:55:33

@Fodor Balázs: "Egy érdekes, könnyed, játékos, hatékony projectmunka volt a száraz elmélet helyett. :) "

Ez jó volt. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 11:57:21

@cog3981: Egy villamosmérnök szakon ne várj el semmilyen stílust, amikor az a cél az első két évben hogy az oda nem illők kiszóródjanak, ne rontsák az egyetem hírnevét és ha államilag támogatottan jutottak be ne költsön rájuk az állam. Az meg ne legyen villamosmérnök aki az analízist nem képes megfelelően elsajátítani.
Ha nem ezt csinálnák a BME villamos karán, az is a büfé-ruhatár szakok közé tartozna.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 11:58:51

Ha jól tudom, mostanában a BME villamoskarán a második év végére nagyjából kihullik a diákok fele. És ez szerintem így van jól.

cog3981 2016.06.22. 12:03:13

@Fodor Balázs: "Nem értem, hogy nagyon sok ember miért érvel amellett, hogy tudjon mindenki a lehető legkevesebbet, ami egy adott élethez kell, ha csak nem azért, mert 1. nem szeretne fejlődni, 2. lusta, 3. nem alkalmas a szakmára, 4. nincsenek meg a megfelelő képességei, 5. irigy, stb."

Leheto legkevesebbet? En nem mondtam. Biztos alapot es tobb gyakorlatot stressz mentesebben, normalisan.

Kritizaltam a posztolot aki a berogzult hulyesegeket akarja helyesnek beallitani tovabba az egesz iskolarendszert amit okolok ami miatt M.o-n elo emberek ennyire stresszesek, intoleransak, agresszivak masokkal szemeben. Persze a korrupcio is ebbol fakad.

Van osszehasonlitasi alapom mert tanitottam szakmunkastol egyetemig de valtottam es utobbi 5-10 evben a kis cegtol a nagy multiig lepcsofokokat jartam be M.o-n es kulfoldon egyarant.

Es azt gondolom hogy a tudasnal sokkal fontosabb az egyuttmukodes. EZ hatarozza meg az eletminoseget egy orszagon belul.

Fodor Balázs 2016.06.22. 12:05:54

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Akkor az a gólyáknak szóló mondás még mindig megvan, hogy "a felvettek feléből soha nem lesz villamosmérnök"?

Fodor Balázs 2016.06.22. 12:08:13

@cog3981: "Biztos alapot es tobb gyakorlatot stressz mentesebben, normalisan."

Az óraszám megvan így is, napi 8 munkaóra kb. Stresszmentesen? A munkahelyi stresszre mi készít föl? Az egyetem egyben egy próbatétel is, nem napközis tábor. Azt kellene felfogni, hogy az egyetem igazából munkahely a diákok számára is. Úgy kell kezelni.

Fodor Balázs 2016.06.22. 12:15:26

@cog3981: "Es azt gondolom hogy a tudasnal sokkal fontosabb az egyuttmukodes. EZ hatarozza meg az eletminoseget egy orszagon belul."

Szerintem meg a sebész legyen jó anatómiából és élettanból. A mérnök meg ismerje a természettudományokat és matematikát. A kommunikáció meg emellé fontos, nem e helyett. Ez a mai modern, a felnőtteket a felelősségtől és munkától megkímélni akaró, kényelemre és jópofaságra hajtó, a felnőtteket gyerekként tartani akaró maszlag. Meg kell tanulni a matekot, meg a fizikát is. A sebészet nem játék, a transzformátor nem játék. Nem kell gyereknek megtartani minden áron mindenkit, hogy játékos foglalkozássá váljanak komoly szakmák. Szerencsére én is tanítottam, meg dolgoztam kis magyar cégtől a kutatáson át a multiig sok helyen.

"EZ hatarozza meg az eletminoseget egy orszagon belul."

De ugye nem ez volt a téma.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 14:14:25

@cog3981: Szerinted a való élet egy multinál mennyire stresszmentes és nem agresszív. Nem árt ha már az egyetemen megtanulnak az emberek komoly nyomás alatt teljesíteni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 14:16:00

@cog3981: "Es azt gondolom hogy a tudasnal sokkal fontosabb az egyuttmukodes."

Nem. A tudás nélkül sosem leszel egy komoly csapat tagja.
Nem leszel csapattag, ha nem ütöd meg a szintjüket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 14:19:27

@cog3981: Én több multinak is dolgoztam. Voltam olyan helyen, ahol a reggel kiadott melóról általában másnap reggelre jelenteni kellett hogy kész. Vagy nagyon jó magyarázatot, hogy miért nem kész.
Ha ezzel gond volt, azonnal eszkalálták felfelé a problémát veled. A második esetben kaptál egy figyelmeztetést. A harmadik esetben délutánra összepakoltatták veled az asztalod.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.22. 14:22:22

@cog3981: "z egesz iskolarendszert amit okolok ami miatt M.o-n elo emberek ennyire stresszesek, intoleransak, agresszivak masokkal szemeben."

Nem ezért agresszívek. Hanem azért mert létbizonytalanság van.
Gondolod hogy egy német/USA multiban nincs ugyanaz a nyomás mint itthon?
Csak ott meg tud élni a fizetéséből, ha rendesen lenyomta a 8 óráját.

cog3981 2016.06.22. 15:23:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
"Szerinted a való élet egy multinál mennyire stresszmentes és nem agresszív. Nem árt ha már az egyetemen megtanulnak az emberek komoly nyomás alatt teljesíteni."

"Én több multinak is dolgoztam. Voltam olyan helyen, ahol a reggel kiadott melóról általában másnap reggelre jelenteni kellett hogy kész. Vagy nagyon jó magyarázatot, hogy miért nem kész."

Pontosan ismerem hogy mi a helyzet M.o-n es azt mondom hogy ezen valtoztatni kell.

En meg kulfoldon dolgozom multinal es miota kileptem M.o-rol azota nem ismerem a stresszt. Pedig mar harmadik cegnel vagyok. Napi Scrum-on elmondom h volt-e problema es hogy all a helyzet es megkerdezik hogy kell-e segitseg. Ha igen akkor keresnek egy szakertot aki az adott teruletet ismeri.

Bocsanat hogy nem reagalok a tobbire, ugyis csak ismetelnem magam.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.06.23. 08:56:13

@cog3981: "Biztos lehetsz benne hogy nem alazzak meg a tanulokat, pl nem dobja csak ugy ki az indexet az ablakon a tisztelt tanszekvezeto."

Szerintem ennek elkerülésére van egy egyszerű megoldás, illik tudni az anyagot. Lehet hogy a prof egy kicsit ideges volt, hogy már a tizedik felkészületlen ember jött hogy hátha átcsúszik egy kettessel. Én is tanítottam egyetemen. Eléggé idegesítő tud lenni amikor a diák megpróbálja hülyének nézni a vizsgáztatót.

cog3981 2016.06.23. 10:26:14

"Szerintem ennek elkerülésére van egy egyszerű megoldás.."
Tevhit. Ez most mar nem a szoci, meg a feudalizmus ahol az elvtarsnak/foldesurnak mindent szabad. (Bar sajnos M.o-n a politika megint ebbe az iranyba kanyarodott vissza.)

Aki emberekkel nem tud banni az nem valo ilyen munkakorbe. Sem tanari palyara sem orvosi sem vezetoi, fonoki helyre. Raadasul duplan megbukott mert az intezmenyt is kepviselte.
Mondjuk mehetne egy kutatolaborba bar M.o-n kivul valszeg az ilyet onnan is kurugnak mert nem csapatjatekos.

No jol el diskuraltunk, megmaradt legalabb a keresonek es az utokornak es talan elkezd felnyilni a szemuk az embereknek hogy joguk van normalis eletet elni es normalis helyen nyugodtan dolgozni. Azert en folytatom mashol a hitteritest.

Udv!

registerz 2017.06.12. 10:09:19

@midnight coder: Hol van Európában vadkapitalizmus? Egy cuculista blokk az egész.
süti beállítások módosítása