Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Mindennapi Munkahelyi Bunkóságok

2017. augusztus 20. - TanacsLajos

Vannak az életben dolgok, amik nem kerülnek semmibe, és sokkal szebbé lehet velük tenni a világot. Egy mosoly a pincértől, miközben megkérdezi, hogy ízlett az étel. Türelmesen megvárni, hogy előbb leszálljanak az emberek a villamosról, és csak aztán felszállni. Nem dudálni azonnal, ha a lámpánál előttünk álló nem lő ki kétszázzal, amikor a jelzés zöldre vált.

Sajnos ezekben általában nem vagyunk nagy bajnokok, az ellenkezőjében viszont annál inkább: bármikor az őrületbe tudjuk kergetni egymást azokkal a mindennapi kis gonoszságokkal, amik nélkül annyival sokkal szebb lenne a világ, de mi mégsem bírunk nélkülük élni. Íme, összegyűjtöttünk nektek egy csokorral a Mindennapi Munkahelyi Bunkóságokból!

59356373_s.jpg

Mint a kámfor

Le van fixálva az időpont a meetingre, benyomja az accept-et, ott virít zölden, hogy jönni fog. Eljön az időpont, te ott ülsz a teremben, ő meg nem jön. Eltelik öt perc, tíz, sehol senki. Hívod, nem veszi fel. Vársz még egy kicsit, egyre reménytelenebbül, aztán húsz perc múlva feladod. Mikor másnap véletlenül a folyosón összefutsz vele és kérdőre vonod, lesajnálóan néz rád, és tudatja veled, hogy éppen vészhelyzet volt. Például vészesen gyorsan meg kellett ennie egy islert.

Az elérhetetlen

Valamilyen ügyben már előrehaladtatok, ami eddig számára kurva fontos volt, mondjuk állást ajánlottál neki. Írsz emailt, hogy mikor kezd, nem válaszol. Hívod, nem veszi fel. Újra hívod, megint nem, írsz sms-t, még a nevedet is beleírod, nehogy ne legyen meg a számod, és azt gondolja, a követeléskezelő akarja behajtani rajta a nagyanyja fagyasztójának részletét. Nem válaszol. Ekkor már sejted, hogy nem aktuális részéről, de annyira gerinctelen, hogy egy lepkefingnyi sms-t nem képes megírni, hogy bocsnemaktuális. Konfliktuskerülés csúcsra járatva.

Kifogásgyár

Megbeszéltük, megígérte hogy megcsinálja, rákérdezel közben, hogy ugye haladsz, azt mondja persze, minden OK. Eljön a határidő, és kiderül, hogy nincs kész semmivel. Illetve egy dologgal igen, egy tökéletesre csiszolt kifogással! Elment az internet, fosóshányós vírusom lett, vészhelyzet volt a projektben! Nem ebben, a másikban. - mondja, majd megígéri, hogy de hétfőre persze tuti meglesz.

A kis kreatív

És el is készül vele, de nincs benne köszönet, mert rohadtul nem azt csinálta meg, amit megbeszéltetek. Amikor megkérdezed, hogy miért nem úgy és azt, akkor előadja, hogy azért, mert közben támadt egy sokkal jobb ötlete! És úgy gondolta ő (akinek nem kell ezen gondolkodnia, sőt tilos!!!) hogy akkor inkább máshogy csinálja. Az, hogy erről esetleg korábban kellett volna szólnia, nem tűnik fontosnak számára, hiszen nyilvánvalóan az övé a világ legjobb ötlete, és ha egyszer a legjobb, akkor nincs mit beszélni róla.

Ott se voltam

A múlt pénteken le kellett volna zárni a tesztelést? Már csak az ő részére vár az egész csapat két hete, hogy kész legyen a specifikáció? Tényleg be kellett jönni szombaton? Hát neki senki se szólt, senki sem mondta, nem kapott emailt, nem írtak neki táviratot, nem volt róla memo meg eligazítás, és a híradóban se mondták be. Pedig ha tudta volna, hajjaj, akkor bizony Isten! De hozzá valahogy sose jut el semmi, ami persze nem az ő hibája.

A Delegátor

Hát, megcsinálná ő szívesen, persze, de ez pont olyan, mint amit a Kati már négyszer csinált, szóval sokkal jobb lenne neki adni. Az a másik, ahhoz meg elég sokat kéne olvasnia, ami meg sokáig tart, nem tud vele időre elkészülni. Áhh, emberek előtt ő nem tud beszélni, jobb lenne, ha valaki más tartaná a prezentációt, úgyis csak elrontaná, és akkor meg ég az egész csapat. Ha meg végül mégis megkap valamit, akkor a feladat elvégzéshez szükségesnél tízszer nagyobb energiát tol bele abba, hogy átpasszolja fű alatt valaki másnak.

A Szarbanhagyó

A projektvezető, akinek véletlenül az élesítés hetére esik a két hetes kamcsatkai szabadsága, ahol se email, se telefon. A társelőadó, akinek pont az 500 ember előtt megtartandó csúcskonferenciás előadásotok napjára megy el teljesen a hangja. A programozó, aki ötkor betol egy kalap szart a repoba, ami hazavágja a buildet, majd elfüstöl, mert megy a busza. Végül pedig az igazgató, aki a csapat non-stop hétvégézése előtt péntek délután még visszanéz az ajtóból, elegánsan bedobja a "rendelhettek céges pizzát!" rigmust, majd távozik az M7-es irányába egy balatoni hosszú hétvégére...

Image copyright: prettyvectors / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8212763152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.08.21. 12:26:36

Ahogy látom, a cikkíró munkahelyére mindenki csak azért jár be, hogy ővele' nagyon kib****on. Senki nem képes határidőre azt csinálni amit ő kigondolt. Mindeni islert zabál, vészhelyzetekbe kerül félóránként és még épkézláb magyarázatot sem tud adni arra, hogy miért nem dolgozott a múlt héten 70órát...hiszen a nyuszikafarka-projekt előkészítéséhez ez nagyon fontos lett volna. Ki is ül fordítva a lovon? ;)

pa-lee 2017.08.21. 12:27:15

Ez mi ez a faszság?

Bálint Bátori 2017.08.21. 12:40:37

Szomorú, hogy tilos gondolkodniuk a munkatársaknak, az ilyen főnök rövid pórázon tart mindenkit és szerintem a többi pont is amiatt fordul elő, ha a főnök túl sokat követel és csak az ő ötletei a jók.

Még szerencse, hogy ezek a cikkek egytől egyig kamuk, meg nem történt esetekkel.

sdani 2017.08.21. 12:46:00

Meg a főnök, aki valahogy mindig péntek délután talál ki valami kurva fontos elintéznivalót, nehogy nyugodt legyen a hétvégéd.

röf 2017.08.21. 12:46:13

Én sem nagyon értem ezt a kis összefoglalót, mi végre született.
A sorolt esetek mind mind előfordulhatnak, időnként talán elő is fordulnak.
De hát minden ilyen alaknak van főnöke.
Minden mítinget valaki összehívott.
Minden faladat delegálva van, névre.
Milyen munkahely az, ahol ilyen dolgok rendszeresen előfordulnak?
Nincs ott főnök? Nincs ott rend?

Void Bunkoid 2017.08.21. 13:09:11

@pa-lee: ez a tipikusan multicéges, főleg informatikai közegben dolgozó emberek mindennapjai :)
úgyis hamarosan - hacsak Kim Dzsongun meg Trump nem kezedenek el atomlabdákkal hajingálózni - MINDANNYIAN ilyeneket fogunk csinálni. A brokkoli meg a csirkemell meg szintetizátorokban fog nőni, és csinos kis gépek fogják kikapkodni, bezacskózni, megfőzni és még ki is hajítani az asztalodra.

Aztán a gépek tökéletesedni fognak, lassan már ügyfelet is szolgálnak, meg programoznak és kreatívan is gondolkodnak helyettünk, nekünk meg egész nap csak gyúrni kell, zabálni meg b*szni.

Legvégül a gépek, amikor már kreatívak és intelligensek lesznek, rájönnek, hogy ők is szeretnének gyúrni, zabálni és b*szni ahelyett, hogy minket szolgálnak ki....na akkor lesz nekünk nemulass.

commentes nikk 2017.08.21. 13:09:23

Milyen munkakörökre vonatkoznak ezek a dolgok? Nekem nem nagyon ismerősek ezek a szituk, a feléről azt se tudom mi, ez valami bennfentes IT-s dolog, vagy mi a kutyafüle? A mindennapi munkahelyi bunkóságok, ha általánosságban vesszük, 90%-ban az egymás rosszindulatú kibeszélését takarják, főleg ahol a nők vannak többen.

komisz_kölök 2017.08.21. 13:23:19

szombatoooon?! Nonstop hetvegeeeeee? Abban a pillanatban felmondani. Hetvegen csak selejtet gyart a jo munkasember. Aki erre meg nem jött ra, az pusztuljon a projekttervevel együtt.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2017.08.21. 13:24:34

Na igen.
Meg van az örök szupernegatív.
Ő elvárja, hogy minen rendben menjen, de magától nem tesz érte semmit. Elakad az első problémánál, és azonnal meg is van a bűnbak. Mindenki vele szúr ki.
"Azért nincs kész, mert kifogyott a nyomtatóból a papír, és az IT részleg még nem tett bele." (Ő is tehetne bele, de akkor nem lenne bűnbak)
"Azért nincs meg a meló, mert az ötös gép szar." (Ott a négyes és a hatos, ugyanolyan jó.)
"Meghívtam mítingre, de cseszett eljönni!" (Szabin van. De telefonon fel lehet hívni, és akkor segít.)
"Azért nincs kész a munka, mert már egy hete várunk a Béláékra." (De mikor felhívom a Bélát kiderül, 6 napja készen vannak, ránk várnak az átadással.)
"Ez az egész tök szar, semmi sem működik! Már három napja szenvedek vele!" (Az első 5 percben megkérdezve egy hozzáértőt rögtön kiderült volna, hogy mi a gond. Már 2.5 napja kész lenne a meló.)
Stb.
-
Közben azon gondolkodom, hogy ha a posztban említett bunkóságokról megkérdeznénk az ellenfelet, nem derülne-e ki, hogy:
- "Az elhívtam találkozóra" az 5 perce volt, még észre sem vette. Persze, hogy nem ment el.
- "Azért nem jött el a találkozóra, mert nem akarja az idejét értelmetlen szarmasszírozással tölteni."
- "Azért elérhetetlen, mert nincs kedve egy barommal megint egy órát bájcsevegni, mint korábban már háromszor."
Stb, stb, stb.
A világ nem fekete-fehér, szeretem hallani az ellenoldalt is. Csodák szoktak ilyenkor kiderülni... :)

Serény Vélemény 2017.08.21. 13:38:59

@Bálint Bátori: "Szomorú, hogy tilos gondolkodniuk a munkatársaknak,"
Tedd a szívedre a kezed! TE még sose találkoztál olyan kollégával, akinek mégiscsak jobb lett volna, ha egyáltalán nem gondolkodik, sőt, ha teljesen be is van tiltva neki a gondolkodás?

Haibane 2017.08.21. 13:40:16

"A programozó, aki ötkor betol egy kalap szart a repoba, ami hazavágja a buildet, majd elfüstöl, mert megy a busza."

git reset --hard HEAD^ . :)

Peetee 2017.08.21. 13:43:49

@Papírzsepi: "De mikor felhívom a Bélát kiderül, 6 napja készen vannak, ránk várnak az átadással." Ez 10pontos, percekig kacagtam! :)

vbence1 2017.08.21. 13:55:13

Ismet egy jo kis "nesze semmi, fogd meg jol!" iras!

Mr. Waszabi 2017.08.21. 14:02:07

"Megbeszéltük, megígérte hogy megcsinálja, rákérdezel közben, hogy ugye haladsz, azt mondja persze, minden OK. Eljön a határidő, és kiderül, hogy nincs kész semmivel."
"És el is készül vele, de nincs benne köszönet, mert rohadtul nem azt csinálta meg, amit megbeszéltetek. Amikor megkérdezed, hogy miért nem úgy és azt, akkor előadja, hogy azért, mert közben támadt egy sokkal jobb ötlete! "
Nekem ez a kettő tetszett a legjobban. Az írást nem a 21. században találták fel, nem új dolog - az adott szó, tenyérbeköpős kézfogással nem releváns, legalábbis IT területen. Állítólag a gyémántpiacon még dívik - de az IT termékek zöme igen messze esik a gyémánt kategóriától. Minőségben is...

erkölcsi hulla 2017.08.21. 14:09:45

@Void Bunkoid: Egèsz jól összefoglaltad pár mostani jövőről többszáz oldalalat író könyveket xd de tènyleg...szignularitás küszöbèn, homo deus, stb...

papierusz 2017.08.21. 14:15:06

Az se semmi amikor a kolléga mindig úgy adja vissza a Flexet hogy mindig neked kelljen kicserélni a korongot. Meg amikor nem szedi elég gyorsan a tojást a tyúkok alól és ezért a te mozgóbéred is ugrik.
Amúgy a poszt teljesen beleillik a modoros blog modoros multis sorozatába.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.08.21. 14:32:49

@Bálint Bátori: Nekem nemrég jött egy dícséret, hogy merek új ötlezeket behozni.
Nem csak azon csodálkoztam, hogy wtf dí sér meg, hanem hogy ezen a helyen az egyedi ötletek kb. audit bukták :D

Trackback 2017.08.21. 14:39:41

Ahol nincs normális vezetés, ott kupleráj lesz, kérem, kupleráj.

Tom Hanks vagy Madonna eljátszhatják a stábjukkal a posztban leírtakat, de a céges alkalmazottak, bármennyire is nagy az arcuk a rugós polaroidkártyájuk miatt, amit a metróban is a nyakukban hordanak, nem sztárok, hanem porbafingó agyatlan beosztottak, multidroidok, cégrabszolgák, akiket egy izzó piszkavassal kell tarkónbaszni, ha nincsenek ott a megbeszélésen, ahova hívattam őket, aztán kirúgni mindegyiket.

Ugyanígy az algoritmus, ha szarban hagy, mást csinál, játssza a hülyét, kummant, beletojik, játssza a forradalmárt: izzó piszkavas - tarkónbasz - kirúg.

Nem kellene itt sokat pöcsölni ezzel a puhány társasággal.

Bambano 2017.08.21. 15:45:34

ennyi embernek nem tűnt fel, hogy ez a blog humorista blog?
de rohadt jól csinálják, ha ennyien gondolják, hogy ez komoly.

Bambano 2017.08.21. 15:49:42

nekem a "kedvenc" munkahelyi típusom a forwarder. bármi történik, csak az számít, hogy másra lehessen mutogatni. azonnal továbbít mindent másnak. nem baj, ha van döglött ló, de másnál legyen. utána mossa kezeit, ő megtett mindent, nem nála akadt el a dolog.

Bobby Newmark 2017.08.21. 16:51:25

@Papírzsepi: "Azért nincs meg a meló, mert az ötös gép szar." (Ott a négyes és a hatos, ugyanolyan jó.)

Mehehe, ha a négyes meg a hatos pont ugyanolyan jó, mint a szar, akkor azzal nincs előrébb :D

TanacsLajos 2017.08.21. 19:06:07

@Bambano: Köszönöm a támogatást, nekem már két-három éve nincs erőm megválaszolni az "Ez vicc, vagy komoly?" kérdéseket.

xclusiv 2017.08.21. 23:34:24

@Bálint Bátori: "Még szerencse, hogy ezek a cikkek egytől egyig kamuk, meg nem történt esetekkel."

Ahha.
Én konkrétan tudok olyanról mesélni, hogy a kollega "itt tartok" jeligére betolja git-be azt, ahol éppen tart. Pénteken délután ötkor, aztán iszik egy üdítőt, majd beállítja az autoreply-t, mert 2 hétre elutazik szabadságra, és kicsit előbb elmegy mert lecsúszik valamit az overtime-ból.

Aztán hogy nem fordul? Hát az már nem az ő baja, ő elment szabadságra...

tiptop 2017.08.22. 08:29:22

Lehet, h 1-2 helyen van benne sarkítás, de pont annyi, amennyi belefér. ;) Sajnos IT, nem IT, "Isten állatai", minden területen dolgoznak... szóval bárkinek ismerős lehet, Hivatali patkányok folytatás. :)
És be kell vallanom, néha eljut az ember oda, h nem lát más megoldást "izzó piszkavas - tarkónbasz - kirúg", mert nem ezért fizetnek, hogy még az ilyeneket is elviseljem. :D ..de természetesen a való életben ez nem történik meg, mivel buknak felfele az ilyen emberek...

Void Bunkoid 2017.08.22. 15:47:08

@erkölcsi hulla: ezért kell úgy intézni a dolgot, hogy mire a gépek öntudatukra ébrednek, addigra akkora hulkká legyen gyúrva mindenki, hogy egy hárommázsás full titánból készült terminátort is egy laza balhoroggal (jobbkezesen, tehát nem is az erősebbik kezével) úgy kiüssön, hogy egy életre elmenjen a kedve a húsból készült intelligenciák baszogatásától :))))

qwertzu 2017.08.22. 22:18:27

@xclusiv: Mondjuk ez azért nem a világ vége, egy laza revert megoldja a dolgot.

xclusiv 2017.08.23. 14:42:59

@qwertzu: ja, persze. De mekkora bunkóság már, nem?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2018.04.01. 15:15:20

Ez tényleg rettenetes. Az emberek simán lehetnek betegek, a többi pedig egy rettenetes vállalati kultúra eredménye, ami vastagon a vezetők és minden dolgozó együttes produkciója.
süti beállítások módosítása