Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A project leadership vajon mi?

2018. május 01. - TanacsLajos

Szenvedélyes szakmai viták sorozata, mély magunkba révedések és sok-sok példa áttanulmányozása után letisztulni látszik bennünk végre a kép: a projekteket nem elég menedzselni ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Bonyolult és minden részletre kiterjedő módszertanokat alkottunk, lenyűgözően komplex projektmenedzsment szoftvereket vezettünk be, és elhittük, hogy ha szigorúan követjük az általunk megalkotott szabályokat és betartjuk módszertanaink minden apró pontját, akkor biztonságban leszünk. Uralni tudjuk a beláthatatlant, kiszámítani a megbecsülhetetlent, azaz gépiesen, szabályok alkalmazásával biztonságban leszünk a világ és a természet szilaj erőivel szemben, és sikeres projekteket fogunk szállítani.

Valahogy így:

modszertanoroszlan.png

De a projektek bizony természetüktől fogva nem hajlandóak betartani a szabályokat. Nem akarnak egyformák lenni. Eltépik a nyakukba aggatott módszertani kis madzagot, és darabokra szaggatják a madzag csonkjába még mindig kétségbeesetten kapaszkodó menedzsert.

Ahogy a vállalkozásokat vagy az expedíciókat, a vállalati projekteket is vezetni kell. A csapatot irányítani, embereket motiválni, sikert kommunikálni, érdeket képviselni, szakmailag képben lenni: azaz igazi, jó vezetővé kell válni. Akkor is, ha azt a közeg nem támogatja, mert nincs hivatalos felhatalmazás rá. Erről szól a project leadership: a projektvezetés vezetői megközelítése, ahol komplex vezetői eszköztárral és képességekkel, értő és tudatos módon érjük el a célunkat. Ahol a projektmódszertani vonal csupán egy a sok fontos képesség és eszköz közül, ahogy jó vezetővé sem lehet válni pusztán a céges folyamatok elméleti ismeretével.

Legutóbbi meetup-unkon összegyűjtöttük veletek közösen, hogy milyen szerepeket kell betöltenie - természetesen szituációtól és projekttől függően más és más hangsúllyal, arányokkal - egy igazi projektvezetőnek ahhoz, hogy sikerre vigye a rábízott projektet.

Íme, lássuk hát az igazi projektvezető felépítését, szerintünk:

pvfelepites.png

A Menedzser

Feladatot oszt. Számon kér. Folyamatot működtet. Erőforrással gazdálkodik. Megvalósít. Korbácsol. Struktúrát kezel. Stratégiát követ.

A Vezető

Stratégiát alkot. Motivál. Lelkesít. Irányt mutat. Csapatot alapít. Hátteret biztosít. Delegál. Bizalmat épít és sugároz.

A Professzor

Módszertant ad. Elméleti modellt alkot. Absztrahál. Tudatosságot hoz. Segít a megértésben. Kereteket ad. Idealista.

Az Edző

Felkészít. Kondiban tart. Egyénekből csapatot kovácsol. Ismeri az embereit. Felismeri a szerepeket. A megfelelő embert választja a megfelelő helyre. Ott van a meccsen. Időt kér. Konfliktust kezel. Külső akadályokat hárít. Tartja a hátát. Vállalja a felelősséget.

A Szakértő

Érti a tartalmat és azt, amiről beszél. Nem lehet megvezetni. Szakmai döntést hoz, ha kell. Hiteles a csapat előtt. Tudja, mi vár rá.

A Kommunikátor (Diplomata)

Üzenetet ad át. Információkat szerez. Kapcsolatokat épít és ápol. Eléri a célját. Érdeket képvisel. Támogatót szerez. Túllép az idealizmuson. Tudatosan kommunikál, befolyásol és imidzset épít.

A Törzsfőnök

Karizmával egységbe kovácsol. Megvédi a csapatot. Identitást ad. Morális szabályokat hoz. Igazságot tesz. Empatikus. Gondoskodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr4913883584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xaba99 · http://landf.blog.hu 2018.05.02. 16:41:57

Mindenhez IS ért! Meg van győződve róla, hogy 9 nő egy hónap alatt ki tud hordani egy gyereket. Sőt, ha rajta múlik, úgy is lesz!

Visceroid 2018.05.02. 18:31:10

Az ilyen posztok kiknek szólnak? Az indexet olvasó juppiköcsögöknek? Vagy éppen a nagyközönségnek, hogy "lám-lám, valaki prodzsket menedzser, csak te robotolsz 3*8 műszakot a Suzuki gyárban". Ez lenne a cél?

nyös 2018.05.04. 15:32:18

ez egy blog, aki csinálja azt ír ki amit gondol, aztán akinek szimpatikus vagy érdekes az olvassa.
A 3x8 műszakosnak nem hiszem hogy releváns, de gyakorló projektman egereknek igen ..

TanacsLajos 2018.05.04. 15:50:23

@nyös: Igen, köszönöm, pont így.
@Visceroid: Nem hiszem, hogy a nagyközönségnek releváns, meg szerintem a juppiköcsögöknek sem, bár pontosan nem tudom, azok kik lehetnek. Azoknak szól, akik informatikában vagy nagyvállalati projektekben dolgoznak, ez néhányszor tízezer fő Magyarországon.

Pic 2018.05.28. 22:00:38

Még nem teljesen érem ezt a blogot.

Ez most itt a sírva röhögünk magunkon ?

webmasfel 2018.06.17. 15:40:55

A gyujtesbol remekul latszik, hogy a menedzser hozzaadott erteke zero. Vagyis nem. Hanem negativ.
süti beállítások módosítása