Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Vállalati Jógapózok

2018. augusztus 21. - TanacsLajos

Napjaink pestise a mozgásszegény életmód, de szerencsére van remény, mert csodálatos karriert futott be a jóga, ami kíméletes, mégis hatékony és testet-lelket egyaránt erősítő, boldogító mozgásforma. Kevesen tudják, hogy jógázni azonban nem csak a jógateremben, tengerparton, vagy a fővárosi lezárt hidakon lehet, hanem az irodában munka közben is! Összegyűjtöttük nektek a leghasznosabb és legizgalmasabb vállalati jógapózokat, amikkel ti is lépten-nyomon összefuthattok munka közben. Gyakorlásra fel!

16091539_s.jpg

Bólogató Kakadu Póz

Pozitív energiákat felszabadító, remek kapcsolatteremtő póz. Kezdjünk el valakivel beszélgetni tetszőleges munkatémáról. Amint a partnerünk megnyílt és elkezdett hosszabb összefüggő mondatokban beszélni, lazítsunk, engedjük le vállainkat, lélegezzünk ki és be mélyen, tartsuk enyhén tónusban hátunkat, és kezdjük el a fejünket lassan előre-hátra mozgatni! Csendesedjünk el, zárjuk ki a külvilágot! Ne hagyjuk, hogy a másik kizökkentsen minket a mondanivalójával, ugyanakkor hagyjuk hogy mondanivalója nyugtató zümmögése lecsillapítsa elménket! A gyakorlat hatását erősíti az "Aham. Ühüm. Igen. Aham." mantra ismételgetése.

Szunnyadó Lajhár Póz

Az egyik legkedveltebb munkahelyi jóga póz, kiváló relaxáló gyakorlat, sokan munkakezdéstől egészen késő délutánig alkalmazzák megszakítás nélkül. Helyezkedjünk el összegörnyedten a képernyőnk előtt a görgős székünkben. Jobb kezünkkel támasszuk ki az asztalon a fejünket, az állunkat arcunk jobb oldalát gyűrjük össze, bal kezünket lógassuk a padló irányába, lazítsuk el a bal vállunkat! Szemeinket félig csukjuk be, szűkítsük pupilláinkat a minimumra, lélegezzünk egyre lassabban, míg vérnyomásunk a mérhető tartomány alá nem esik! Gerincünket puhán ejtsük, ajkainkat biggyesszük, esetleg diszkréten horkoljunk!

A Vulkán

Két lépéses póz, amely egyszerre energizálja a környezetünket és csökkenti saját stressz szintünket. Az első lépés neve Szunnyadás: egy tetszőleges megbeszélésen gerincünket összerogyasztva csússzunk le addig a székünkben, amíg mellkasunk ki nem támasztja az állunkat! Helyezzük el összefonva ujjainkat a hasunkon, kezdjünk el lassan a tüdőcsúcsokba lélegezni! Tekintetünket az asztal felé irányítva zárjuk ki a felénk szűrődő hangokat, fényeket, illatokat: forduljunk saját világunk felé, és keressük ott a belső fényt!

Miután már vagy húsz perce keressük és az istennek se találjuk a belső fényt, lassan térjünk vissza a körülöttünk levő világba, és folytassuk a pózt a Kitörés lépéssel! Engedjük be a színeket, a formákat, végül halljuk meg a megbeszélésen elhangzott legutolsó mondatot, és adjuk át a körülöttünk ülőknek az első lépésben összegyűjtött energiáinkat egy "Hogy a picsába képzelitek azt hogy [utoljára mástól elhangzott mondat]??? Szó sem lehet róla! Különben sem tudom, hogy miért itt beszélünk erről. Miért nem lettek a szakterületi felelősök meghívva???" rigmussal!

Szerény Harcos Póz

Relaxáló és önbizalom erősítő gyakorlat. Keveredjünk valahogy egy tragikus állapotú projekt közelébe, lehetőleg valakit időszakosan helyettesítve! Menjünk el a következő, várhatóan felpaprikázott hangulatú státusz megbeszélésre! Amikor a helyettesként hozzánk tartozó témával kapcsolatban a projektvezető kérdőre von a napvilágra került 23 hét csúszás miatt, vegyük fel a pózt! Emeljük meg szemöldökeinket, felkarunkat szorítsuk a felsőtestünkhöz, alkarjainkat fordítsuk kifelé 45 fokos szöget bezárva felkarjainkkal, tenyerünket fordítsuk felfelé! Ismételgessük az Om mantra párját, az Am mantrát, amely így szól: "OttsevoltAMMMMM"

Kifelé Néző Kutya Póz

Ülő póz, amely a jövőnkbe vetett hitünket erősíti, és a reflexeinket is javítja. A számítógépünk előtt ülve nyissuk egyenesítsük ki a hátunkat, hozzuk tónusba hasizmainkat! Jobb és bal kezünket vállszélességben helyezzük el az asztalon, jobb kézzel az egeret, ballal a billentyűzetet markolva nyissuk meg kedvenc álláskereső portálunkat, és kezdjük el az álláshirdetéseket böngészni! Lélegezzünk egyenletesen, határozottan! Tágítsuk ki tudatunkat, élesítsük érzékszerveinket, és figyeljünk most fokozottan környezetünkre! Amint bármely kollégánkat közelít, egy villámgyors kézmozdulattal váltsunk át egy egész képernyős Excel táblázatra majd amikor elhaladt, váltsunk vissza! Ismételjük!

Szárnyaló Sas Póz

Magabiztosságot növelő és karrierserkentő póz. A beállításához szükségünk lesz egy céges rendezvényre, ahol elkezdünk évértékelő beszédet tartani. Lábainkat állítsuk csípőszéles terpeszbe, gerincünket fontos egyenesen tartani, domborítás és homorítás nélkül. Fejünkkel nézzünk előre a szebb jövőbe, bal kezünket szorítsuk ökölbe harciasságot és erőt sugározva, jobb kezünkkel mutassunk az ég felé! A két kezünk pozícióját lassú de biztos mozdulatokkal cserélgessük, fejünket lassan forgassuk balra, majd jobbra! Ismételjük többször! Közben mondjuk újra és újra tetszőleges sorrendben zengő hangon az "innovatív proaktivitás digitalizáció fenntarthatóság agilis diszruptív dizájntinking" szavakat!

Szomorúfűz Póz

A pózra való ráhangolódásként keressünk egy projektet, kezdjük el vezetni, aztán rontsuk el az egészet. Szervezzünk egy Projekt Irányító Bizottsági (PIB) Ülést, ahol mondjuk el, mennyire elrontottuk a dolgot. Legjobb, ha az elrontást egy komolyabb prezentációval is alátámasztjuk, ahol minél több mindent színezzünk pirosra.

Miután előadtuk a rettenetes helyzetet, néhány másodpercünk van, hogy felvegyük a pózt a beálló halotti csendben: két térdünket fordítsuk 45 fokos szögben egymással szemben, rogyasszuk meg kissé őket. Fejünket hajtsuk le, hátunkat görbítsük be enyhén! Kezeinket lassan de biztosan kezdjük el tördelni. Tekintetünket irányítsuk lefelé, sóhajtsunk nagyokat és szomorúkat, majd engedjük át testünkön a PIB tagok ekkorra éppen kitörő érzelmi hullámait. Lélegezzünk! Ne álljunk ellen, hagyjuk, hogy a hullámok kitisztítsák csakráinkat, mint lángszóró a betonbunkert!

Image copyright: bst2012 / 123RF Stock fotó

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr7614186963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TarVez 2018.08.22. 14:50:11

Ez nagyon tetszett! :-)

ételizésítő 2018.08.22. 20:42:35

Ez humor akart volna lenni?
Mert annak nagyon szar.

I_Isti 2018.08.23. 16:00:46

A "szunnyadó lajhár" póznak van egy 2.0-ás változata is: ebben nyitott szemmel a monitorra meredve, a bal kezünkkel tartva a fejünket a jobb kezünkkel az egeret mozgatva és néha random kattintgatva alszunk.
Ez sokkal kifejezőbb, és az energiákat is jobban felszabadítja...
süti beállítások módosítása