Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Friss Főnökök Talajfogási Útmutatója

2019. augusztus 25. - TanacsLajos

Nem sok izgalmasabb időszak lesz az életedben annál, mint amikor frissen kineveznek valamilyen menedzseri pozícióba. Már az elején választanod kell, hogy vezető, vagy Főnök akarsz-e lenni: arra az esetre, ha a második mellett döntesz (ami teljesen érthető), összeállítottunk neked egy útmutatót arra vonatkozóan, mik azok az első intézkedések, amiket Friss Főnökként foganatosítanod kell, hogy megszilárdítsd új pozíciódat!

talajfogas.png

Hát ezt ki csinálta? Ajjaj!

Ahogy a profi kőműveseknek, az újonnan kinevezett főnököknek is az első és legfontosabb feladata mindenkinek a tudtára juttatni: itt bizony nagy a baj, az előzőleg itt kártékonykodók bizony óriási bajt csináltak. A "hogy lett ez lefestve", "ilyen görbe falat még nem láttam" rigmusok analógiájára javasoljuk a "sehol egy normális CMS", "ki találta ki ezt a röhejes teljesítmény értékelő rendszert" illetve "ez a kapacitásmenedzsment tábla egy vicc" megnyilvánulásokat.

Mindenki számára legyen világos: itt minden a mélyponton van és mások cseszték el: innen bizony művészet lesz megjavítani bármit, és ha nem sikerül, akkor az csakis a vásott elődök hibája!

Nálunk Nem Így Szokás

Vezetőként érkezel valahonnan, ahol sokkal jobb volt minden. Miért? Mert ott voltál, és már ott is mindent jobban csináltál! Ott jó volt a szabadság nyilvántartó ekszel, az éves teljesítményértékelő lap, a karácsonyi céges ajándék. Erről beszélj sokat, tudja meg mindenki, milyen nemes és különleges helyről érkeztél! Az egy pillanatig se zavarjon meg, ha például egy vágóhíd irányítása után veszed át egy atomfizikai kutatólaboratórium informatikájának vezetését: ha a korábbi főnök jól csinálta volna, akkor még mindig itt lenne, nemdebár?

Projektek Leállítása

Ahová megérkezel, jó eséllyel mindenféle indokolatlan és méregdrága projektekkel szórakoztatják magukat a dolgozók. Ezekre semmi szükség! Eddig is megvoltak nélkülük, ezután sem fognak hiányozni: állítsd le mindet! Ne feledd, az a semmirekellő elődöd hagyta őket jóvá, így semmi jó nem sülhet ki belőlük.

Drasztikus lépésed pánikot fog kiváltani a törvényi megfelelőségi projekteken dolgozóknál: itt rendelj el egy scope felülvizsgálatot, készíttess velük egy bazi nagy prezentációt, aztán élvezd, ahogy reszkető térdekkel előadják neked! Tök mindegy mit mondanak, találomra húzz ki 2-3 elemet, vagy utasítsd őket, hogy csökkentsék 20%-kal a költségeket, aztán kegyesen hagyd jóvá a dolgot.

Azonnali Átszervezés

Egy jó főnök egyik kedvenc időtöltése a szervezeti hierarchia átszabása. Osztályokból csoportok, divíziókból tribe-ok, bármiből bármi, csak ne az legyen, mint ami eddig volt! Az átszervezés:

  • remek alkalom arra, hogy szakíts a múlttal,
  • látványos, és olyan, mintha tényleg történne valami,
  • lehetőség, hogy megszabadulj az ott ragadt őskövületektől,
  • és helyet csinálj a saját pajtásaidnak!

Régi Harcostársak Bevonása

Amikor új közegbe kerülsz, ismeretlen arcok sokasága vesz hirtelen körül. Kellő határozottsággal természetesen megmutatod nekik már az elején, ki a főnök, de bízni nem bízhatsz bennük. A bizalom kiépítése hosszadalmas és fáradságos meló, sokkal jobb az instant megoldás: az átszervezéssel megüresedett helyekre ültess jól ismert korábbi harcostársaid közül! Titkárnő, architekt, csoportvezető, HR-es, jöhet bárki! Akinek meg sehogy se találsz helyet, az jó lesz tanácsadónak, egy jótanács mindig ráfér egy főnökre.

Új Eszköz Jól Söpör

Ha eddig SAP volt, cseréld Oracle-re! Ha Oracle, cseréld Microsoftra! Vagy ha ezek túl komplikáltak, akkor bármikor bármit lecserélhetsz a vállalatirányítás svájci bicskájára, az Excelre. Utalj vissza arra, hogy az előző helyeden (tudod, nálunk) mi mindent csináltatok Excelben! Tedd hozzá egy guru megingathatatlan magabiztosságával: "Az Excelnél jobb nem kell." Aztán makrózzátok szanaszét az egészet úgy, hogy élő ember ne igazodjon ki rajta többet!

Ha eddig Excelben mentek a dolgok, tedd világossá, hogy az a múlt, és csak röhejes maradi csökevények használják! Javaslom, vezess be valami drága és trendi eszközt egy menő új-zéladni startup-tól. A bevezetés természetesen nem a te dolgod, sokkal jobb, ha rábízod valamelyik nagyokos beosztottadra, akire ráhúzhatod a vizes lepedőt az esetleges kudarc esetén.

Saját Stratégia

Ha már eltiportad a múltat, felállt a hierarchia, megjöttek a régi pajtások, lassan úgy tűnhet, elfogytak a feladatok. Nem is tévedhetnél nagyobbat! Most jött el a pillanat, hogy alkoss valami igazán nagyszerűt, a főnöki tevékenységed csillogó gyémántkoronáját, amely megkérdőjelezhetetlenül hirdeti nagyságodat: készíts új stratégiát!

A stratégiába bármit beleírhatsz, ami csak eszedbe jut: ne aggódj, senki nem fogja megnézni, és semmire nem fogja  használni. Az embereknek általában fogalmuk sincs, mire jó egy stratégia, így használd egyszerűen arra, hogy megmutatod nekik saját professzionalizmusodat. Persze arra ügyelj, hogy ahogy általában bármilyen munkaterméket, a stratégiát se te írd: vagy bízz meg vele valami túlvezérelt belsős beosztottat, vagy add ki a munkát egy patinás nagy tanácsadó cégnek, akik egy kisebb afrikai ország éves nemzeti össztermékének megfelelő összegért cserébe olyan anyagot szállítanak majd, amin élő ember nem talál majd fogást.

Ha pedig a stratégia is kész, könnyen lehet, hogy megtettél mindent, ami tőled telt: itt az ideje lassan új állás után nézni, és indulhat az egész elölről!

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr5615008590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FlybyWire 2019.08.26. 12:27:20

:D :D :D Tökéletes! :D

röf 2019.08.26. 12:50:14

Csacsiságok.
Ezek a kérdések a szocializmusban foglalkoztatták a frissen kinevezett osztályvezetőket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.26. 12:57:11

Nem is hív össze heti legalább 1 plusz gyűlést az új főnök, melyeken kikéri mindenki véleményét, bólogat, majd mindent másképp csinál???

Miféle főnök ez?

nyelv-ész 2019.08.30. 19:02:41

"...az a semmirekellő elődöd hagyta őket jóvá..."

Aha... közben az a semmirekellő felfele lépett a szamárlétrán, vagy épp ott ül a felügyelő bizottságban, és ha meghallja, hogy az utódja épp jóízűen trancsírozza szanaszét a kedvenc projektjét, meg szórja ki az ő csókosait, akkor tényleg hamar talajfogás lesz - csak épp a cégen kívül.

Szóval: Careful With That Axe Eugene!

vampywiz17 2019.09.03. 12:05:57

@röf: Magyarorszagon, jo par nagy kozepes meretu cegnek ez 2019-ben meg a rogvalosag....

Pic 2019.09.04. 21:24:18

Bizony bizony nagy igazság vagyon ebben a posztban.

I_Isti 2019.09.30. 09:20:15

" "Az Excelnél jobb nem kell." Aztán makrózzátok szanaszét az egészet úgy, hogy élő ember ne igazodjon ki rajta többet!"

Aztán derüljön ki, hogy nincs elég capex az összes munkaállomáson az excel 2010 lecserélésére, így a gépek egy részén excel 2010-es verzió, más részén 2013-as, ismét más részén meg az office 365-höz tartozó verzió legyen. Ezzel örök szívásra kárhoztatva az összes excel-fejlesztőként ténykedő embert a cégnél.
süti beállítások módosítása