Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Írjunk Szabályzatot!

2019. december 08. - TanacsLajos

Unatkozol a munkahelyen? Céltalanok a napjaid? Úgy érzed, ideje lenne valami nagyot alkotni, és nyomot hagyni magad után a világban? Ne keress tovább, a megoldás az, hogy a vállalatodnak

írj szabályzatot!


Szabályzatot írni jó, mert

  • új barátokat szerezhetsz,
  • fontosnak érezheted magad,
  • van valami kézzelfogható eredménye a munkádnak, amit meg tudsz mutatni bárkinek,
  • kiélheted kreatív énedet, szárnyalhat a fantáziád!

mosesandaron.jpgimage: public domain

Sokan azt gondolják, a szabályzatírás unalmas és fölösleges dolog. Ez távolról sincs így! A szabályzat megírása lehetőség arra, hogy szárnyaló fantáziáddal megfogalmazd a tökéletesen működő vállalatot, egy utópiába vidd magaddal az olvasót!

Fikarcnyit se törődj azzal, ha az amit írsz, köszönő viszonyban sincs a valósággal. Ne feledd: a szabályzat egyedüli lényege, hogy létezzen! Delejes erővel tartja távol a gonosz külső és belső auditorokat, és hallgattatja el a gonosz belső hangokat, miszerint "micsoda egy kupleráj van ebben a cégben".

A szabályzatok hiánya veszélyes lehet! Tudtad például, hogy...

  • A dinoszauruszok katasztrófavédelmi szabályzat nélkül éltek, csak húzták-halasztották az elkészítésüket százmillió éveken át: lám, az első kósza meteor ki is pusztította őket!
  • Dr. John D. geológus vulkánvizsgálati szabályzat nélkül ment el vulkánt vizsgálni: bele is esett a lávába!
  • K. Imre lángosipari kisvállalkozó IT biztonsági szabályzat nélkül kezdte el üzemeltetni büféjét Balatonalsóvilágosfelsőn: a fejére is esett egy fazék a villanyóra szekrény melletti felső polcról! Utána megírta a szabályzatot, és többet nem esett a fejére a fazék!

Szabályzatot írni lehet egyedül, vagy csoportosan: minél többen írjátok, annál nagyobb az öröm! Azonban fontos, hogy ha többen dolgoztok különböző szabályzatokon, akkor egyrészt tartsatok sűrűn megbeszéléseket és workshopokat, hiszen a társasági élet megélése a munkahelyre bejárás egyetlen értelme. Másrészt vigyázzatok, hogy ne osszátok meg egymással saját szabályzatotok tartalmát, mert ezzel összezavarjátok és megvezetitek a másikat, derékba törve egymás kreatív folyamatát!

 Szabályzatot kétféleképpen írhatsz:

  • Megvizsgálod a trendeket, hosszas interjúkkal és folyamatfelméréssel megismerd a jelenlegi működést, megtervezed a jövőbeli működést, egyeztetsz újra az érintettekkel, gap analízist végzel, stb.
  • Szerzel valahonnan egy hasonló szabályzatot, kicsit beleírogatsz ide-oda, és kicseréled benne a céges logót.

Én a második módszert javaslom.

Tudtad? Néhány érdekes tény a szabályzatok történelméből:

  • Már az ősi Egyiptomban is nagy hagyománya volt a szabályzatoknak: a piramisok sikeres építésének titka a megfelelő szabályozásban rejlett! Kevesen tudják, de az ISO kifejezés is a szabályozás  egyiptomi istenének, Izorisznak a nevéből származik.
  • Az első tűzvédelmi szabályzatok már barlangrajzokon is felfedezhetők, a kutatóknak sok éves munkával sikerült megfejteniük az ősi jeleket, melyek jelentése: "HA TŰZ -> FUSSÁL VAZZE"
  • Amerika felfedezése is a szabályzatoknak köszönhető: Colombus annyira elmerült a Santa Maria beszerzési szabályzatának elkészítésével, hogy mire feleszmélt, a három hajó ki is kötött az Új Világ partjainál!

Olvasód két típusú lesz:

1. Aki ki se nyitja a szabályzatot

2. Aki kinyitja, és megnézi, hány oldal, és szépen vannak-e az oldalak formázva

Ebből következik, hogy két dologra ügyelj: sok oldal legyen a szabályzatodban, legyen fedlapja, ahol lenyűgöző betűk hirdetik, hogy "S Z A B Á L Y Z A T", kövesd a vállalati szabvány formátumot, és legyen az elején az a kis verziókövető táblázat, amitől bármely dokumentum hitelessége megkérdőjelezhetetlenné válik.

Azzal, hogy betartja-e valaki, már nem szükséges foglalkoznod. Ne feledd:

Ha szabályzat van, minden van!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8515343302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása