Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Öljük meg a Mítinget!

2020. május 24. - TanacsLajos

Sokan szeretik vállalati megbeszéléseken múlatni az idejüket, trécselnek, bizottságot játszanak, veszekednek, ahelyett, hogy érdemi munkát végeznének. Ha ez téged is idegesít, legjobb, ha elveszed a semmirekellők kedvét az orrvérzésig tartó mítingektől, és a nyomorúságos megbeszélésiket a földdel teszed egyenlővé, hogy örökre elvedd a semmirekellők kedvét a hasztalan szájtépéstől. Nincs ötleted, hogyan öld meg a mítinget? Íme néhány tuti technika!

meeting_vala.jpg

Hátba Szúrás

Ülj be a megbeszélésre ájtatos, békés arccal, és a végéig csöndben várj! Amikor döntési helyzet van, csak bólints, miszerint neked rendben van a dolog. Lapulj egészen a míting vége előtti utolsó percekig, és amikor a nyomorultak azt hiszik, sikeresen döntéseket hoztak és előre léptek, lendülj támadásba!

Kérj szót félbeszakítva azt, aki éppen beszél, és közöld, hogy most jöttél rá, hogy számodra elfogadhatatlan az a döntés, amit már egyszer a megbeszélés elején meghoztatok! Olyan döntést válassz, ami alapját képezte minden azutáni további diszkussziónak. Páff, egy csapással kinyírtad az egész megbeszélést! Tartsd életben a fellángoló vitát az idő lejártáig, majd lezárás nélkül távozz angolosan!

B változat: a megbeszélés végén tedd fel a kérdést: "Most amúgy erre az egészre miért is van szükség?" Ha esetleg emiatt ismét összehívnak egy megbeszélést a témában, ismételheted a hátba szúrást, vagy bedobhatsz egy másik technikát, például azt, hogy:

Mérnincsitt

Ha nincs időd kivárni a megbeszélés végét, vagy egyszerűen csak nyugiban kávéznál egyet, már az elején romba döntheted az egészet a  Mérnincsitt trükkel. Várd meg, amíg a szervező elmekegi, minek hívta össze az eseményt. Végy egy nagy levegőt, és tajtékozva érdeklődd meg, hogy mégis hogyan képzelte, hogy nem hívta meg X-et és Y-t a megbeszélésre! Hiszen ugyebár ők abszolút érintettek a témában, és nélkülük képtelenség döntést hozni. A hiányolt ember lehet valamilyen vezető vagy szakértő, vagy ha végképp nem jut eszedbe senki, valaki a compliance vagy jogi osztályról, esetleg a beszerzésről biztos jó lesz! Tőlük mindenki fél, és senki sem tudja, mivel is foglalkoznak valójában.

Alázd meg még egy-két mondattal a szervezőt, lefitymálva a kompetenciáját és céges helyismeretét, sajnáltasd magad, miszerint iszonyatosan túl vagy terhelve és akkor ilyen értelmetlen megbeszélésekkel nyomasztanak, követeld, hogy a szervező hívja össze még egyszer az eseményt, de szervezze meg rendesen, majd dühödten távozz! Már nyertél is szabad 50 percet.

Szőrszálhasogatás

Amint elkezdődik a megbeszélés, szúrj ki magadnak egy lényegtelen részletet! Célunk az lesz, hogy az egész megbeszélés erről a témáról folyjon, és még csak véletlenül se kerüljön sor semmi fontos megtárgyalására. Hogy vitát generálj, dobj be egy totálisan értelmetlen javaslatot, és ragaszkodj hozzá foggal-körömmel! Például miért ne lehetne a kezdőképernyőn egy animált bálna, ami mesterséges intelligencia modullal támogatott tippekkel segíti a felhasználót? Miért ne? MIÉRT IS NE? Kis szerencsével lesz valami félnótás, akinek megtetszik a hülye ötleted. Ettől két részre szakad a társaság, és a megbeszélés végéig marják majd egymást, elfelejtve, miért is ültek össze eredetileg.

Szétoffolás

Leghatásosabb, ha ezt a technikát kb. 10 perc késéssel kombinálva alkalmazod. Ess be akkor, amikor már a résztvevők belevágtak a sűrűjébe, és dobj be egy abszolút oda nem illő, de sokak számára az eredetileg megcélzottnál sokkal érdekesebb témát!

Például a CRM projekt scope véglegesítő megbeszélésen szíthatsz parázs vitát arról, hogy a cégnek kötelessége lenne ingyen kézfertőtlenítő csomagokat osztogatni. Egyik kérdésből leszármaztathatod a következőt, ha esetleg tisztáztátok a kézfertőtlenítő kérdést, azonnal lépj tovább a céges fülpiszkálók témájára a vállalati vécékben! Ha jó témákat választasz, a résztvevők villámgyorsan elfelejtik, miért is ültek össze eredetileg, és elszórakoztatják magukat és téged is az esemény végéig.

Privizés

A széfoffolás speciális, különösen erős fajtája a Privizés: munkához semmilyen módon nem kapcsolódó, de mindenkit érdeklő témák bedobását jelenti, lehetőleg már a megbeszélés elején:

  • milyen biciklit vettem a múlt héten (képmutogatással, alkatrészek részletezésével)
  • hogy áll a gyerek felvételije (tantárgyak tételes latolgatásával)
  • hogyan sikerült a házi kovászos kenyerem (fényképekkel, profibbak kóstoló osztogatással)

Egy jól eltalált téma ledarálja a megbeszélésre tervezett idő jelentős részét, és te beviheted a megbeszélésnek a halálos döfést mondjuk egy jó panaszáradattal!

Panaszáradat

Tedd a megbeszélést személyessé, tárd ki a lelkedet, és mutasd meg az ott lakozó fájdalmat! Ezzel eltereled a figyelmet a lényegi pontokról, minimalizálod a résztvevők energiaszintjét, és elveszed a kedvét mindenkinek attól, hogy legközelebb is meghívjanak a fölösleges szájtépésükre. Bármikor, bárkivel szemben használható!

Örökzöld témák:

  • Engem mindenből kihagynak
  • Halálra dolgozom magam, és senki sem értékeli
  • Úgysem fog sikerülni ez a projekt, itt sosem sikerül semmi
  • (tetszőleges jelen nem levő munkatárs) egy hülye paraszt, aki pokollá teszi az életem
  • Mindenki idióta, aki itt dolgozik

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr7515712566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megmondo 2020.05.26. 16:43:52

Hiánypótló ez is. Alkalmazzuk bátran. Minden cseppje kincs.

gesztimi 2020.05.27. 11:06:34

Lebuktam. Nem tudtam, hogy megfigyelnek. Az újakat meg bevetem.

/Szuper írás!/

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.05.27. 16:23:55

Dolgoztam olyan kollégával, aki naponta 5-6 órányi mítingre járt és ezek többségét folyamatosan alkalmazta...
süti beállítások módosítása