Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Mire jó a koronavírus?

2020. augusztus 26. - TanacsLajos

Gonosz egy féreg ez a koronavírus, ám de a sikeres, modern, agilis vezetők nem rettennek meg a fertőzés hullámaitól, hanem meglovagolják azokat! A laikus, menedzsmenthez és vállalatirányításhoz mit sem értők nem is sejthetik, mennyi mindenre lehet jó  a koronavírus járvány: íme egy kis ötletcsokor azoknak a vezetőknek, akik még nem tudták kihasználni az ebben rejlő potenciált!

koronamirejo2.png

Kép: Wunderplan Kft/Derrick és Harry Blog

Döntésképtelenség és Halogatás Ideologizálás

Nyomaszt a felelősség súlya? Nem szeretsz dönteni, mert aggódsz, hogy esetleg számon kérik rajtad? Jó hírem van: járvány idején nem is kell! Tárd szét a kezed, nézz szomorú kutya szemmel a kamerába az online megbeszélésen, és mondd: "A jelenlegi helyzetben sajnos várnunk kell még, amíg tisztábban látunk. Inkább térjünk vissza a kérdésre egy hét/hónap/év/emberöltő múlva." Majd dőlj hátra, és dicsérd meg magad: ismét jól döntöttél, hogy nem döntöttél!

Stratégiátlanság

Fogalmad sem volt arról eddig, mi a stratégia, és nem is érdekelt ez a hülyeség, inkább jobban szerettél impulzívan döntéseket hozni, ahogy egy igazi született vezető? Olvastál egy cikket, megnéztél egy fasza kis videót egy kanadai tech influenszertől, vagy egyszerűen álmot láttál, és már másnap 180 fokos fordulatot szeretsz venni a céggel? Eljött a te időd! Koronavírus idején nincs is ÉRTELME stratégiát készíteni, hiszen senki sem tudja, mit hoz a jövő, akkor meg mi a francnak erőlködni?

Szar Üzleti Teljesítmény Elleplezés

Nem ment a szekér a járvány előtt, de erre még nem sokan jöttek rá? Most itt az idő, hogy a világ elé állj azzal, hogy az ördögi koronavírus válság romba döntötte az egyébként is döglődő virágzó vállalkozást, amit vezetsz. Senki nem fog téged felelősnek tartani, hiszen te mindent megtettél vezetőként, de hát sajnos a rajtad kívül álló tényezők, a gazdasági válság, a jelenlegi helyzet ugyebár. Ha szerencséd van, akkor egy komoly költségcsökkentési programot bíznak rád, amivel megoldhatod a régóta húzódó leépítéseket, és aminek természetesen a TE fizetésedet nem kell érintenie. 

Fizetéscsökkentés, Túlóráztatás

Ha már spórolás: óriásit dobhatsz a cég jövedelmezőségén, ha bele is vágsz a költségcsökkentő műsorba. A következő varázsszavakkal kell megkezdened a dolgot: "Nagyon nehéz a gazdasági helyzet, mindenkinek meg kell becsülnie a munkahelyét, mindent megteszünk, hogy megtartsuk a munkahelyeket, de nektek is kell áldozatot hozni!" Az áldozat jellegét tekintve kettős. Egyrészt zokszó nélkül el kell szenvedni mindenkinek a fizetésének 10-20-50 százalékos csökkenését (magyarázd: "Még így sem rossz pénz ez, gondolj bele, Türkmenisztánban mennyivel kevesebbet keresnek az emberek!"). Másrészt eljött az ideje a határtalan túlóráztatásnak: az online működés ezt egyébként is remekül lehetővé teszi, hiszen az eddigi utazási időt is lehet munkával tölteni, és kávézni, cigizni és pletyizni sincs kivel az otthon gubbasztóknak.

Projektek Lemészárlása

Ott van egy csomó kényelmetlen projekt, ami csak viszi a pénzt, idegesítenek a hülyeségeikkel? Esetleg évek óta húzódnak, és már te magad is megbántad hogy elindítottad őket, csak eddig ciki lett volna eállítani ezeket, mert akkor rád verték volna a balhét? Itt a pillanat lemészárolni ezeket úgy, hogy senki ne kezdje el feszegetni, minek is indítottátok el annak idején. Az a rohadt koronavírus. Az a felelős! Aztán, ha már ennyit leállítottunk, el lehet gondolkozni, hogy mit is kezdjünk a sok felszabaduló erőforrással. Mondjuk indítsunk néhány új projektet?

Édes Semmittevés

Végül jöjjön a legédesebb falat: áldassék a home office, ami valóra váltotta minden menedzser álmát: végre nem is kell úgy tenned, mintha dolgoznál nap közben, hiszen úgysem lát senki! Csatlakozz be néhány hívásba, és hozd a normál meetingeken már jól bevált formádat: tény fel véletlenszerűen oda nem illő kötözködő kérdéseket, csessz le valakit találomra bármiért, de leginkább cseppet se törődj vele, miről beszélnek a többiek, nézz inkább egy filmet a tableteden. Persze mindezt szigorúan kamera nélkül, hogy ne lássák azt, amint a kertedben fekszel virágos fürdőgatyában és a harmadik sörödet iszod délelőtt 11-kor.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8416177568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.08.30. 15:51:52

A korona előtte se szakadtam meg, de most egyenesen arcpirító, hogy mennyire kevés munkáért kapok ugyanannyi pénzt - és még meg is dícsérnek. Fingjuk sincs a főniknek hogy valójában ki mennyit is dolgozik.

Szeretem a koronát. Remélem örökre itt marad velünk.
süti beállítások módosítása