Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Az Igényspecifikálás Alapszabályai

2021. február 14. - TanacsLajos

Kevésbé rutinos projekttagok informatikai projektekben sokszor akadnak fenn azon, hogy milyen nehéz és embert próbáló dolog véglegesíteni az ügyféligényeket. Azért, hogy lélekben segítsünk felkészülni az ezzel kapcsolatos kihívásokra, megfogalmaztuk a igényspecifikálás öt alapszabályát!

4xvogg.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr4216425534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2021.02.17. 13:40:55

ezt az 5 szabályt kár kétségbevonni, mert az üzlet a részletek szintjén tényleg csak nagy vonalakban tudja mit akar, pontos specifikációt már képtelen előállitani (csak szép célok vannak kellően általánosan megfogalmazva) - DE! az IT oldal is gyakorta semmivel se kompetensebb, (jól) kérdezni nem tud, igy nem is tudja meg mit kéne csinálnia, ezért csak nagyhangon átmutogat a bizniszre, hogy rosszul specifikált. De számlázni azért nem felejt el, a szar termékért sem :)

Sailorland 2021.02.18. 10:54:05

Sok projektben (persze nem azokban, amikben részt vettem :-) ) az sem kerül feltérképezésre, hogy ki a VALÓDI ügyfél, úghogy az mondja meg az üzleti igényt, akinek aztán a legkevsebb kötődése lesz hozzá.

Dr Kisfaludi Gábor 2021.03.07. 22:22:06

Ezek nem alapszabalyok, hanem egy átlagos ügyfél jellemzői.

A feladat az, hogy ezeket a problémákat vállalkozó kezelje.

Ha az ügyfél pontosan tudna, hogy mit akar, sőt, el is tudja készíteni, akkor mit csinál a vállalkozó?

StarvinMarvin 2021.03.27. 00:26:47

A legszebb mondat, amit fejlesztőként kaptam, hogy "Igen, ezt írtuk a specifikációban, de nem erre gondoltunk" :) És mindezt december 15-én küldi el úgy, hogy másnaptól szabin van, de a számlaképnek rendben kell lennie január 1-től. Az már csak hab a tortán, hogy már nyáron tudták, hogy változni fog a törvény januártól, de csak decemberben kaptak a fejükhöz. És ha erre nem tudsz gombot varrni, akkor jön az, hogy nem értik mi volt a probléma, minden információ a rendelkezésemre állt.

StarvinMarvin 2021.03.27. 00:31:04

@Dr Kisfaludi Gábor: ha viszont Mancika a pénzügyön nem tudja elmondani, hogy azt szeretném, hogy ez a valami ezután ne így legyen, hanem úgy, akkor miért kapja a fizetését? A bejgli receptek nézegetéséért? :)
süti beállítások módosítása