Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Vállalati Erőforrásmenedzsment Alapjai

2021. április 06. - TanacsLajos

A vállalati erőforrásmenedzsment lényege az lenne ugye, hogy a rendelkezésre álló dolgozók energiáit a lehető legfontosabb dolgokra fordítsuk. A gyakorlat azt mutatja, hogy a tankönyvek állításaihoz képest egészen más alapelvek érvényesülnek ennél az izgalmas és fontos tevékenységnél: lássuk hát, mik is az erőforrásmenedzsment valódi alaptézisei!

employee-6038877_1280.png

  1. Amit öt ember meg tud csinálni adott idő alatt, azt négy ember is meg tudja csinálni ugyanannyi idő alatt, ha belehúznak.
  2. Belehúzni mindig lehet, csak akarni kell.
  3. Nem gond, ha a feladatok 80%-át a dolgozók 20%-a kapja, csak arra ügyelj, hogy te ne keveredj bele ebbe a 20%-ba.
  4. Ha egy dolgozót 100%-os terheltséggel tervezünk, akkor a maximumot várjuk, amit csak teljesíteni tud. Ha 150%-ra, akkor bele kell húznia. Ha 200%-ra, akkor nem látja többé a napfényt.
  5. A vezetőség csak akkor nyugodt, ha minden elérhető erőforrás a következő egy évre legalább 150%-ra le van terhelve, és ezt egy vérvörös Excel tábla mutatja. Következmény: erőforrásmenedzsment esetén a vörös szín nyugtat!
  6. Bármilyen feladat megoldható bármikorra megfelelően hangos vezetői ordítás segítségével.
  7. Bármennyire is le van terhelve egy csapat, biztos akad ott még valaki, akinek befér még egy nem tervezett feladat, ami az előbb a folyosón jutott eszébe egy igazgatónak.
  8. Bármilyen feladat- és projektpriorizációs scoring rendszernél erősebb az, hogy "mert a főnök azt mondta"
  9. Igenis lehet egyszerre két dologgal foglalkozni: az Úr nem véletlenül adott nekünk két szemet és két kezet.
  10. Teljesen normális, ha valaki 16 projektben vesz részt egyszerre: ne feledd, ezen a szinten ez már nem túlterhelés, hanem megtiszteltetés.
  11. Feladatmegoldás során egy egyszerű dolgozótól tulajdonosi szemléletet várni olyan, mintha a vágóhídon azt várnánk a sertéstől, hogy mosolyogva vegyen részt a marketinges promofotózáson, majd betöltse saját magát kolbászbélbe.
  12. Ugyanakkor az igazán hatékony vezetők el tudják érni, hogy az egyszerű dolgozóknak is kialakuljon a tulajdonosi szemlélete...
  13. ... és megfelelő tulajdonosi szemlélettel nem hogy kilenc, de egy nő is ki tud hordani egy hónap alatt egy gyereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr9616490678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rmgm 2021.04.07. 21:57:57

Csak bele kell huznia. :) Vilagos!
süti beállítások módosítása