Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Hogyan vegyünk fel programozókat?

2015. szeptember 20. - TanacsLajos

Ha már megmondtam, miért olyan fontos a jó programozó, illene megmondani, hogyan lehet beszerezni őket, igaz? Vagy háromszáz fejlesztőt interjúztattam különböző munkahelyeimen az elmúlt tizenhét évben, és bár a bombabiztos receptet még mindig nem találtam meg, azért nagyon sokat javult a dolog eredményessége: összeszedtem néhány olyan tippet, ami segíthet nektek is, ha programozót kell felvennetek.

hr_interju.jpg

Alapvetően télezzük fel, hogy valahonnan szereztünk már egy rakás önéletrajzot, ilyennel egy jó fejvadász, állásportál, vagy egy remekbe szabott álláshirdetés tud szolgálni. De hogyan tovább?

Hogyan ne csináljuk?

 • A felvételiztetés első lépése, hogy beömlik egy csomó CV a céghez. Ezt ne a HR-es szűrje, hanem szakmai emberek! Akkor se, ha rohadt sok van, és ez egy fárasztó munka. Tisztelet a kivételnek, de egy HR-es általában nem tudja, mi a különbség a JSF a JSP meg a JS között. A HR-es feladata a keretek és a háttér biztosítása, a szervezés (ami szintén nagyon fontos).

 • Ne az alapján válasszunk, hogy ki hengereli le a hallgatóságát valami nagy dumával! Fejlesztői pozíciókban is fontos persze a kommunikációs készség, de nem értékesítőket vagy sztárelőadókat keresünk. Fókuszáljunk a szakmaiságra!

 • Attól, hogy valaki szociopatának tűnik, még nem zseni, sőt, valószínűleg nem az! Zseniből nagyon kevés van, kommunikációs és társas problémákkal küszködő ember viszont rengeteg: felejtsük el a meg nem értett géniusz sztereotípiát!

 • Pusztán sajnálatból soha ne vegyünk fel senkit! Vannak olyan pályázók, akiknél majd' megszakad az ember szíve, mert már nagyon rég keres, vagy nagy a családja, vagy valami ilyesmi. Ha szakmailag nem felel meg a pályázó a feladatra, akkor úgyis csak kudarcok várnak rá, és hamis reményeket táplálunk benne is, meg magunkban is.

 • Nem sok értelme van megkérdezni, milyen helyet keres: mindenki szakmai kihívásokat, jó csapatot, technikai fejlődési lehetőségeket keres.

 • Meg annak sincs, hogy mondj három jó meg rossz tulajdonságot: egyrészt szerintem rohadtul idegesítő a kérdés, másrészt meg szörnyen átlátszó, és minimális információtartalommal bír: az interjúztató feladata feltárni a pályázó rossz meg jó tulajdonságait, nem neki kell elmondani.

 • A pszichológia egy csodálatos tudományág (tényleg az, nem ironizálok), de szerintem felvételkor egy pszichológiai teszttel nem sokra megyünk, az emberi jellem megismerését nem lehet fél órás kérdőívbe sűríteni. Ráadásul a programozók átlag feletti intelligenciával rendelkeznek, és szerintem simán kitalálják, melyik választ várja a pályáztató cég, és a Norman Bates jellegűek is vidáman átcsúsznak a szűrőn.

Hogyan csináljuk?

 • Az első és legfontosabb: írassunk a pályázóval programot, lehetőleg helyben, kontrollált körülmények között! Fogalmam sincs, miért nem csinálják ezt mindenhol, talán azért, mert akik döntenek a pályázóról, azoknak fingjuk sincs arról, milyen a jól megoldott felvételi programozási feladat. Mi mostanában konzolos Java alkalmazást íratunk a pályázókkal két óra alatt, internethasználat engedélyezve van közben. A Codewars oldalon vannak pl. jó feladatok, bár a miénk nem onnan származik.

 • Legyen erős szakmai része az interjúnak az informatikai alapokról! (Adatszerkezetek, tervezési minták, OO alapfogalmak, stb.) Adjunk valamilyen absztrakt feladatot, ahol valaminek a működését kell ábrázolni diagrammal például! Rajzoljon lapra státuszdiagramot, vagy valami ilyesmit a delikvens, az orrunk előtt!

 • Mesélje el a pályázó, hogyan dolgozott az előző projektjében, mi volt a feladata, hogyan kapta a feladatokat, hogyan tesztelte amit csinált, hogyan folyt a release-ek kiadása!

 • Működjön a kémia! Azaz fontos, hogy általánosságban viszonylagosan kellemesen érezzük magunkat a jelölt társaságában. Ne feledjük, a közösségünk új tagját is keressük, nem csak egy erőforrást!

 • Lehetőleg azok (is) hallgassák meg a pályázót, akikkel együtt fog dolgozni! Ez nagyban segíti a csapatba integrálását is a jelöltnek, nem érzik azt a többiek, hogy valami hülyét ültettek a nyakukba.

 • Mondjuk el őszintén, mi vár rá a cégünknél, mutassuk be magunkat, és lehetőleg ne hazudjuk le a csillagot az égről, úgyis kiderül az első néhány hétben, mi a valóság.

 • Kérdezzünk utána a jelölt szakmai múltjának más forrásokból, ha lehet: nézzük meg hol dolgozott korábban, szerezzünk direkt véleményeket! Ugyanakkor ne riadjunk el feltétlenül egy negatív vélemény miatt!

 • Mindig legalább két ember bonyolítsa a szakmai interjút, beszéljék meg a hallottakat az interjú után, és közösen alakítsanak ki véleményt a pályázóról! A döntés közös legyen: a műszaki csapat, a menedzsment és a HR együtt döntsenek arról konszenzusosan, ki jöjjön és ki nem! 

 • Vegyük komolyan a próbaidőt! Nagyon sok helyen tűnik el a friss dolgozó a napi darálóban, és sodródik egyik feladattól a másikig, vagy tutorialozik három hónapon át. Pedig a próbaidő pont azért van, hogy a döntés kockázatát csökkentse mindkét fél számára.

 Végül lazításképp: amit mindig is szerettem volna, de sosem tettem meg

 • Csoportos bográcsozás a jelöltekkel, ahol mindenkinek legalább három deci pálinkát meg kell inni, hogy megnyilvánuljon igazi belső énjük.
 • Megkérdezni, milyen zenét hallgatsz, és azonnal elküldeni ha azt mondja, David Guettát. Valamint azonnal felvenni, ha azt mondja, Judas Priest vagy In Flames.
 • Megkérdezni, hogy olvassa-e a Derrick és Harry blogot, és hogy ugye milyen kurva jó :)

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr877799230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.09.21. 14:20:49

@Hóhér az utolsó barátod: nem azért van az hogy inkább a protekciósok kerülnek be?

Bambano 2015.09.21. 14:22:54

@melaena: a másik tipikus hiba, mikor a követelmények között felsorolják az egyetemi képzés teljes tananyagát. minimálbérért...

@Sesquatch Hegyi: egyszer dolgoztam egy helyen, ahol egy darab nőnemű programozó is volt. ha annak bármi baja volt, a komplett részleg leállt, mert mindenki vagy önként ugrált körülötte, vagy ugráltatta őket. szerencsére hamar felmondott.

Doubledeceker 2015.09.21. 14:25:24

@Hóhér az utolsó barátod:

" szerintem felejtsd el a programozást! Project managerek jobban keresnek kevesebb munkával és kb. azzal foglalkoznak, amivel te az időd nagy részében."

De kurvára programozni szeretnék inkább, pont azért, hogy legyen több gyakorlatom, aztán pár év múlva, elhagyjam ezt a szép kis országot, hacsak addig nem lesz itt jobb. ( De nincs mitől jobbnak lennie. :D )

s 2015.09.21. 14:35:09

@Kaksi Kapitány: A tesztelés elvileg erre van. Ami azon átmegy, az már nem lehet szar. Ez persze csak az elmélet, de azért nagyrészt működik.

Trisi · www.alphawing.hu 2015.09.21. 14:44:05

@Doubledeceker: Ha ajánlhatok valamit, legyél projekt manager és hobbiból vállalj bérmunkát szabadidődben. Ezzel gyakorlatod lesz, nem leszel lekötve, lesz több bevételed és sok mindent kipróbálhatsz fejlesztési szinten is. Nem mellékesen, ha bedolgozol másoknak akkor lesz ismeretséged, lesz olyan lehetőséged hogy ne kelljen elhagynod az országot, mert itt is megvan az a bevételed amiből lazán elkaristolsz.

Kaksi Kapitány 2015.09.21. 14:47:45

@s: Igen ez valóban igaz, erre való a BDD és CI, de még ez sem biztosít tökéletes védelmet.

Doubledeceker 2015.09.21. 14:51:54

@Trisi:

A bevétel most is megvan, nem ez a gond, egyszerűen tartok tőle, hogy ez az ország, 5-10 éven belül anarchiába és / vagy Albánia szintű szegénységbe süllyed. Akkor meg már nem lesz lehetőség.

Ez független a jelenlegi kormánytól, sajnos ez a mostani gazdasági racionalitás. Nyugdíjak, demográfia problémák, réti négerek, elvándorlók. Nem látom, hogy ez változna.

alfacharlybravo 2015.09.21. 14:53:28

@Hóhér az utolsó barátod: Igen kiderült, egy kollégám mutatott egy megoldást nagyon furmányos és meglepő a megoldás, de sajna nem vettek fel és már elfelejtettem a megoldást. 2010 ben volt azóta nem tették fel ezt a kérdést.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 14:56:41

@Kaksi Kapitány: CI?? Az mi?
Egyébként félig komolyan már többször megkérdeztem, több helyen: TDD/BDD/... alkalmazásakor a unit testeket mivel szokás tesztelni?

Kaksi Kapitány 2015.09.21. 15:03:40

Continuous Integration, általában összemossák Jenkins-sel pedig csomó más szoftver is van.

Kaksi Kapitány 2015.09.21. 15:06:21

A unit tesztjeidnek elég atominak kell lennie ahhoz hogy ne kelljen azt is letesztelni...

bonfred 2015.09.21. 15:16:10

Végre egy blog, ahol nem az énmárkát, meg hasonló HR-es faxságokat sulykolnak. Jónak tartom a kiválasztási szempontokat, HR-est a döntési folyamat közelébe se!

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.09.21. 15:20:39

@Hóhér az utolsó barátod: Akkor te valószínűleg nyakkendős, vasaltnadrágos szakember vagy, míg én rövidgatyás, szakadt alak. Nem is járok állásinterjúkra, esélytelen lennék.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 15:27:53

@udvaros: öltöny? Huszonhárom-huszonnégy lehettem, mikor egy évig öltönyben jártam. Aztán elvették a ruhapénzt, én meg azzal a lendülettel váltottam farmerre... :)
Interjún hat éve nem voltam. Még akkor feladtam. Szóval ne aggódj, nem vagy egyedül ezzel. ;)

s 2015.09.21. 15:54:00

@Sesquatch Hegyi: Szopás. Én csak a melót csinálom, nem vagyok pszichiáter. Ennyi idő alatt már meg is tanulták.

s 2015.09.21. 15:56:07

@Bambano: "egy darab nőnemű programozó is volt. ha annak bármi baja volt, a komplett részleg leállt"

Nézd, ez alkat kérdése. Ha jó csaj, akkor meg is baszom, ha rendesen viselkedik.

s 2015.09.21. 16:15:31

@alfacharlybravo: A legutóbbi emlékeid felidézésével, amit fogorvosi rendelőben töltöttél. A fogdokik közt fel van osztva a kerület és ki van írva, hogy melyik utca melyik házszám lakói az övék. Ez pár utca, mondjuk négy és utcánként 20 városi (emeletes) ház. Egy házban kb. 15 lakás, mondjuk. Egy átlag család 2,5 ember. Tehát az annyi, mint 4*20*15*2,5. 3000, ha jól mondom. 900 000 lakónként lenne 300, vagyis 9 000 000 lakóra 3000. Mivel van de, és du. műszak, meg szabik, vegyük huszárosan a dupláját. Az 6000, de mivel még elnagyoltam az 1 000 000 lakost, továbbá vidéken nem ennyire hatékony a kiszolgálás (több doki kell ugyanannyi emberhez), ezért legyen több. Mondjuk 8000. Most megyek és megnézem a neten.

_Epikurosz_ 2015.09.21. 16:19:39

@Kaksi Kapitány: De azért a user teszten ne legyen semmi gond. :DDD

s 2015.09.21. 16:23:46

@alfacharlybravo: Bocsesz, most olvasom, hogy nem országos, hanem Budapest. A momenti. Akkor legyen 900 000 + 600 000 a lakók száma, a dokiké ezek szerint 300 + 200. Az 500, de a műszakok miatt ez kétszer, tehát 1000. Megnézem.

Lehet ám, hogy elbasztam, de mindig tanul az ember.

Doubledeceker 2015.09.21. 16:28:06

@udvaro@s:

100 000 lakosra, 50 fogorvos jut. Szerinted 12.5, én meg azt számoltam, hogy 100.

Ennyit ér egy ilyen becslés, de nincs ezzel gond, arra jó, hogy az ember prezentálja, hogy képes gondolkodni.

s 2015.09.21. 16:32:38

Nem basztam el nagyon. Egy 2009-es statisztika szerint 100 000 főre jut 40 fogdoki Magyarországon.

(Magyarországon 2009-ben praktizáló fogorvos: 5760
ebből OEP szerződéssel dolgozott: 3670) WHO adat.

alfacharlybravo 2015.09.21. 16:39:31

@s: Köszi a próbálkozást, de ott felvételi beszélgetésen jól megleptek vele. Kollégám is valami frappáns megoldással jött, de sajna régen volt.

s 2015.09.21. 17:01:24

@alfacharlybravo: Alapvetően kétféle ember van. Az egyik csak úgy létezik, aztán ha a tökére lépnek és hanyatt lökik, akkor talán gondolkozik is egy kicsit. A másik - ez a jobbik fajta - állandóan töri a fejét valamin. Programozónak, de úgy általában is értelmiségi munkára én csak ilyet alkalmaznék. A HR-es ezeket már messziről kiszagolja, ha maga is ilyen. Különben meg nem. Tehát a megoldás, hogy vegyél fel egy értelmes HR-est, a többi ebből már kialakul.

A másik, - nem akarok most politizálni, de tényleg nem, restelleném - hogy nekem fizikai fájdalom buta emberrel egy légtérben lenni. Nem kell, hogy beszéljen, elég, ha ott van. Például az lsimonnak a fejére sem bírok ránézni. Lenémítom a TV-t és nézem, ahogy ott van és ez sem megy. El kell kapcsoljak. A másik a matolcsy, de van még egy csomó fasz, a rogán, meg a kósa. Ez a végzet csapata. Beszarás egy arcok. Ezeket ki a faszom HR-es tudta az első kibaszott állásba bebaszni. Mert hogy most ott vannak, az nem kérdés. De ezek is voltak kezdők. Hogy veszünk föl kezdő jogászt, ugye? Nos?

csedársajt 2015.09.21. 17:10:10

Na kérem, EZÉRT van hiány un "programozóból", miközben állástalan végzett emberkék ezrei lézengenek.

Ennek a sok bullshitnek kb 5ezer emberből egy felel meg. Talán a jelentkezők közt lesz, talán nem.

Valamiért a cégek a programozók munkájára mint valami mannára tekintenek, zseniket keresnek, ahelyett, hogy felvennének 5db nomrál bérre bejelntett jómunkást, felvesznek egy félistent és csodálkoznak mi történik.

Mert a vége azután MINDIG az, azt a kevés (1-2 stb) embert aki megfelelt, túlterhelik, shitnulla favágókódolással, projektértekezlet faxkodással, amire pistike 2c is képes.

Adott projektben hónapok vagy a szakmában 1-2 év alatt befásul, megundorodik, szétszórt fegyelmezetlen motiválatlan lesz, és ömlenek a hibák, csúszások, gányolás, utolsópillanatban, postrelase, stb.

Ahogy azt már megszoktuk, hetente mindenben 122db biztonsági rés találva, egy közepes könyvelőprogramhoz 20giga ram, dedikált xeon szerver 4 maggal és 2tb hdd-vel kell, meg ilyen katasztrófafilmek.

s 2015.09.21. 17:25:33

@csedársajt: "egy közepes könyvelőprogramhoz 20giga ram"

Az nem azért van, mert hülyék, hanem azért, mert egy csomó sofware cégnek hardware gyára is van, vagy érdekelt ilyesmikben. Tehát elad mindent, amit csak bír.

s 2015.09.21. 17:26:19

@s: fosware, úgy köll mondani.

alfacharlybravo 2015.09.21. 17:31:05

@s: Engem az egyik blogban megdicsértek és szórakoztat Náczynak tituláltak. Nekem a liberális tolvajok láttán áll fel a szőr a hátamon. Gyurcsány, a szemérmetes Bajnai, a Nyálas Kóka meg a többi intelligens gazember akik a teljes felsőrendűségük tudtába lenéznek, és felvilágosítanak, hogy Jehova nekik sokkal több észt adott ami feljogosítja őket vagyis legitimálja az ostoba nem jó származású egyedek kifosztását és az uralkodást. A demokrácia a jogállam alapja a liberális anarchia szerintük. Én mint hívő katolikus megszoktam, hogy kiáll valaki a szószékre és van elgondolkodtató mondanivalója a hallgatóság számára. Mivel akiket felsoroltál és Orbán Viktor aki hozzám hasonló indentitású értelmes dolgokat mond ellentétben Gyurcsány Ferenccel aki számomra csak szavakat zagyvál és nincs mondanivalója, ha meg van azt meg orbitális hülyeségnek tartom. A régi szocialista gyűléseken az elvtársak politikai elkötelezettségét a felszólalások számával mérték, kialakult egy bizantilista végbél turista felszólaló brigád, akinek a tökéletes semmiről hosszú egymásnak ellentmondó körmondatokban kellett zsibbasztani a hallgatóság agyát, úgy hogy senki se értse a mondókáját így volt polkorrekt. Nekem az iskolában nem a lexikális tudást kellett elsajátítani hanem a józan paraszti észt, ezért immun vagyok a liberális népbutító propagandával szemben. Nekem például a kedvenc müsorom a Echo a háttérkép a 3xB vel. Meg Szaniszló lelkesedése is dicséretes ha nem is mindig értek egyet vele. Minden ember egy más világ. Timur Vermes "Na nézd ki van itt" a feltámadt Hitler mondja az 1930-as év jutott eszembe, csakhogy akkoriban még nem találták fől a "csömör a politikától" kifejezést-ami annyit jelentett, hogy a német népet sem lehet korlátlanul ámítani"

Sequoyah 2015.09.21. 17:46:13

Eloben kodot iratni? Jo otletnek tunik elsore, de mi lesz azzal a rengeteg tehetseges programozoval, akik ilyen stresszhelyzetben (nezik oket, es nem szabad hibazni) leblokkolnak, es toredeke teljesitmenyt nyujtjak?
A kodolas pont egy olyan kreativ tevekenyseg, amit egy ilyen stresszhelyzet nagyban befolyasolhat.
.
Inkabb hazi feladatot erdemes adni, amin nyugodtan gondolkozhat, dolgozhat 1-2 napot.

Sequoyah 2015.09.21. 17:51:39

@csedársajt:
"állástalan végzett emberkék ezrei lézengenek."

Meg a szuron atment "zsenik" kozott is sok olyan van, akik inkabb lassitjak a fejlesztest, mint gyorsitjak. Az altalad "allastalan vegzett"-eknek titulalt emberek valojaban problemamegoldasra keptelen, rossz vegzettseggel rendelkezo es a munkajara igenytelen emberek.
Ha valaki kicsit is jo, azert kapkodni fognak ne aggodj.

alfacharlybravo 2015.09.21. 17:53:57

@Sequoyah: Az első a német megoldás, fejből mindent kirázni egy network socket paraméterezését és még száz egyéb ravasz dolgot ellenséges környezetben önállóan megoldani a feladatokat stb.
A második talán lehetne a magyar módszer? Nekem a kooperatív csoport munka tűnik kreatívnak, egy spontán beszélgetésből is támadhatnak jó ötletek.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 17:54:50

@alfacharlybravo: íme az élő példa, hogy kivel nem szabad közös munkahelyet választani (gyökérke, ez nem politikai blog)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 17:56:47

@Sequoyah: erre a "kicsit jo, azért..."-re tudnék nem egy ellenpéldát. :(

alfacharlybravo 2015.09.21. 17:57:04

@alfacharlybravo: Ha ekkora barom vagy miért kezdtél el politizálni eltérve a tárgytól? Akasztófa virág.

alfacharlybravo 2015.09.21. 17:59:04

@Hóhér az utolsó barátod: Ne idedegelj már eltévesztettem a válasz helyét is.

Ha ekkora barom vagy miért kezdtél el politizálni eltérve a tárgytól? Akasztófa virág.

s 2015.09.21. 17:59:28

@alfacharlybravo: Csak még annyit, ha szabad, hogy én oldaltól függetlenül leszarok mindenkit, az, hogy éppen ezeket a gyerekeket említettem, az pusztán azzal függ össze, hogy ők vannak műsoron. A blog témájához meg annyiban kapcsolódik talán, hogy a programozókról áttértünk egy általánosabb kategóriára, az értelmes munkavállalókra - merthogy a politikus régebben itt is az volt. Valamint páran emelgették az elvándorlást - ebből a szakmából (programozó) is - ami nem teljesen független attól a szakmától (politikus).
Ha zavar, töröljétek ki a picsába, vagy tiltsatok le.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 18:07:52

@alfacharlybravo: barom te vagy. Hol politizáltam ennél a posztnál? Mondom, hogy veled egy munkahelyre sem, nemhogy egy légtérbe...

alfacharlybravo 2015.09.21. 18:14:58

@Hóhér az utolsó barátod: Te vagy barom, fingani szoktál a munkahelyeden, hogy jössz ezzel a légtér dumával? végre elértük az óvodás szintet. Hurrá gratula okoska.

alfacharlybravo 2015.09.21. 18:28:05

A Siemensnél dolgoztam és a kolléga akivel a az IP infrastruktúra kidolgozásával és megvalósításával foglalkoztunk, programoztunks de főleg scripteket írtunk, hascsikarós volt és lusta a volt kimenni fingani, szembe velem ült és amikor eltorzult arccal a szék karfájába kapaszkodott akkor menekülni kellett, mert nem akartam légszűrő lenni. Hihetetlen technikája volt unixban shellben ugye létezik a pipe, ő minden lépésnél kirakta file ba, majd a következő lépésben beolvasta, ezt az egészet egy sorba le lehetett volna írni. A bölcsészkaron számteket oktatott előtte. Volt valami megoldandó akkor napokig konzultál fűvel fával, hogy awk val vagy hogyan lehet megoldani a problémát, tudott olyan triviális dolgokon kínlódni, hogy rossz volt nézni. És lám simán fel lett véve.

Sequoyah 2015.09.21. 18:40:34

@Hóhér az utolsó barátod: Hallgatjuk az ellenpeldakat. Ki milyen vegzettseggel, szaktudassal es tapasztalattal nem kap allast?

Mr. Waszabi 2015.09.21. 18:40:51

@_Epikurosz_: meg ne haragudj, de te meg is tudod csinálni, amit itt elővezetsz? Már csak hogy tiszta legyen: valóság vagy elképzelés. Mert ha meg is csináltad, akkor szeretnék tanulni tőled. Ha viszont csak elképzeléseidet osztottad meg, akkor ezt jelezni kéne. Már csak a félreértések elkerülése végett.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 18:43:00

@Sequoyah: te itt felsorolnád névvel, címmel stb. néhány ismerősödet? Ezen felül nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem találnak munkát, de szó sem volt kapkodásról.

Mr. Waszabi 2015.09.21. 18:45:23

Eszembe jutott pár dolog e blogról. Mi a célja, motivációja? Kiknek szól? Mert páran itt felvetették - nem alaptalanul -, hogy erősen pályakezdkezdőkre koncentráló szaga van. Ami nem baj, csak illett volna jelezni, mire lő.

Sequoyah 2015.09.21. 19:10:37

@Hóhér az utolsó barátod:
Azt irtam: "vegzettseggel, szaktudassal es tapasztalattal"
.
Hogy jon ide a nev es a cim? Eleg leirni azt amit kertem.

_Epikurosz_ 2015.09.21. 19:23:31

@Mr. Waszabi: A HR praktikák, jótanácsok és trendek-hiedelmek a különböző HR-blogokról valók (evil hr lady, cvonline, profession, jobangel), a Big5-nak és a PF16-nak utána lehet nézni. Ezt csináltam meg én. Természetesen nem szabad hazudni, de ha megérted, hogy mit miért csinálnak, akkor azt mondhatod nekik, amit úgy értenek, ahogy te akarod. Itt figyelmeztetnem kell, hogy vigyázz, mit kívánsz, valamint ismerd meg önmagadat.

A szakmai úton való keresés a HR kikerülésével tényleg a legjobbak sportja, kár volt megemlítenem, túlságosan leet. A magamfajta bénákat csak a HR-esek keresik meg, nem a főnökeik.

"A kiíráskor tisztázza, hogy mi az, ami miatt tényleg ki kell dobni egy CV-t, és mi az, ami tulajdonképpen nem is kell annyira. " Ez jobb álláshirdetésekben a must have / nice to have / advantageous to have kategóriákra oszlik mostanában, és én jó gyakorlatnak tartom, jobb, mint a sima felsorolás, amiről nem látszik, hogy most annak van előnye, aki csapatjátékos, vagy annak, aki asszertív.

_Epikurosz_ 2015.09.21. 19:32:27

@s: Tökvéletlenül (ismerős) tudom, hogy kezdő jogászt úgy vesznek fel, ha két nyelvből szakmai felsőfokúja van, és volt kint Erasmusszal. Egyébként nem felveszik, hanem még ő fizet, hogy dolgozhasson egy ügyvédi irodában, hogy legyen gyakorlata. Ekkora a túlkínálat - bár ez pár éves infó.

Kaksi Kapitány 2015.09.21. 19:36:21

@Sequoyah: Ezt nem is mondhattad volna jobban.

Beismerem én is közéjük tartozom és jónehány ilyen eset után megfogadtam hogy alázom meg többé magam azzal hogy egy interjú-bizottság előtt leálljak fibonacchikat meg palindromokat körmölgetni.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 19:42:25

@Sequoyah: mert a tudásuk+végzettségük kb. egyedi azonosításra alkalmas.

Mr. Waszabi 2015.09.21. 19:44:36

@_Epikurosz_: gyanítom, hogy nem egy pályán futottunk sehol sem, semmikor. Nem igazán válaszoltál a kérdésemre.
Kontroll: MNB, elnöki HR tanácsadó, pszichológussal történt beszélgetés. Egy olyan szakember, akit nem tudsz átbaszni. Mert eleve ő diktál. Azt sem tudhatod előre, hogy kivel fogsz találkozni, miket fog kérdezni. És biztos, hogy semmi betanult hazugsággal nem tudsz átjutni, akármiket is hiszel a szagemberekről - mert ők döntik el, mi vagy, vagy mi nem vagy szerintük. Én bejutottam, anno. Nem azért, mert alakítottam, vagy nem a szakmai múltam miatt. Hanem mert emberileg alkalmasnak találtak. Kezdekl biztos lenni abban, hogy amiket itt összehordasz, az ordas kamu, nem pedig tapasztalat. Én pedig csak tapasztalatból írok bármit is. Másnak nem látom értelmét. Az, hogy ki, milyen motivációból akar a neten összehazudozni bármit, az édesmindegy - nincs súlya a valóság talaján. Nem véletlenül kérdeztem meg időközben, hogy mi a célja e blognak. Mert lehet akarnia átbaszásra nevelni, de komoly helyekre nem lehet holmi koholt receptek mentén bejutni. Mondom én, aki számos komoly helyen dolgoztam - azaz bejutottam - a saját állításaim mentén. Most azt gondolom, hogy nem tudnál átbaszni, ha én keresnék fejlesztőt. És az a szerencséd, hogy erre itt derül fény és nem valós helyzetben. Engem is próbált pár szaki átverni az évek sorában, de sosem sikerült egyiknek sem. Mégha a HR kiválasztáson átsiklott is, a munkában elvérzett - és próbaidőn belül távozni kényszerült. Nem véletlenül ül senki menedzser ott, ahol - egyikalkalmassági próbája, hogy ki tudja szűrni az őt átbaszni szándákozókat. Nem az a fontos ugyanis, hogy te mire tartod képesnek magad - hanem, hogy aki pályáztat,legyen képes tisztában lenni, megfelel-e az aspiráns az általa hirdetett munkakörre. És mondom, hogy egy profi felvételin nem mész át azon elképzeléseid mentén, amiket itt vázoltál. Soha. Maradjunk ennyiben.

Sequoyah 2015.09.21. 19:54:09

@Hóhér az utolsó barátod: Nem ertem miert ilyen extrem modon specializalodott emberekkel peldalozol, amikor total nem roluk szolt sem a poszt, se a tobbi hozzaszolas.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 20:07:00

@Sequoyah: talán mert tudom, hogy jó szakemberek és tudom, hogy közel sem olyan könnyű munkát találni, mint ahogy azt itt néhányan beállítjátok.

Sequoyah 2015.09.21. 20:11:01

@Mr. Waszabi: Mi az, hogy "komoly hely"? Az MNB-be nyilvan egeszen mas mercevel vesznek fel embereket, mint egy sima multinacionalis szoftvervallalathoz, ahol 100-aval keresik a programozokat.
Biztosan hatalmas es utanozhatatlan zseni vagy, de a hozzad merheto zsenik nem tobzodnak meg az altagnal nagyobb vallalatoknal is. Nem is kell, amig nem nemzetbiztonsagi kerdesrol van szo.
.
Egy atlag cegnel a hatekonysag fontosabb, vagyis hogy minel jobban lehet minel egyszerubb modszerekkel megszurni az embereket, hogy azert a nagyjuk tenyleg alkalmas legyen.

Sequoyah 2015.09.21. 20:14:42

@Hóhér az utolsó barátod: Elhiszem, hogy jo szakemberek, sok jo szakember nehezen talal munkat. Pl atomfizikuskent, es repulomernokkent is rohadt nehez magyarorszagon munkat talalni.
.
De konyorgom, ez a itt most PROGRAMOZOKROL szol, nem a te specialistaidrol. Ertsd tudjon programozni Javaban vagy valami hasonlo nyelven aminek van piaca.
Angolutodas nem art, de pl a vegzettseg hianya sem kizaro ok mar.
Ha ezt az egy dolgot tudja normalis szinten, en garantalom, hogy kap munkahelyet nem pont minimalberert.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.09.21. 20:18:43

@Sequoyah: neked szólt az előző. Igaz, nem programozókról beszéltem, hanem hosszú ideje üzemeltetéssel foglalkozó szakemberekről. De ez nagyjából egy kategória: egyesek szerint könnyű állást találni, én meg láttam, hogy nálam jobbak is csak nehezen találtak munkát.

tavolirokon2 2015.09.21. 20:20:32

A "hogyan csinaljuk" otletek jok, de a "hogyan ne" resz helyenkent felreerteseken alapul :-)

1,
Egy jol mukodo felveteli folyamat elejen igenis ott a helye a HR asszisztensnek: Kukazza mindenki CV-jet, aki nem programozoi munkat keres, vagy nem tud angolul, satobbi satobbi. Menet kozben kialakul, mi az, amit nemprogramozo is tud szurni.
Ha valami nem derul ki, visszakerdez.

2,
A nagydumasokat csak le kell allitani, hogy maradjon ido az erdemi kerdesekre.

3,
A kockakkal igenis kell tudni banni. A felvetelin meg kell nyugtatni, szivenek kedves temarol beszeltetetni, es ki fog derulni, hogy jo-e szakmailag.
Eleg nagy bajban lennek, ha csak a mosolygos es jololtozott ismeroseim es exkolegaim kozul kellene osszeraknom egy valamirevalo csapatot. Persze akkor is, ha csak a felautistakbol, akarmekkora szakemberek is.

4, A sajnalnivalo jelentkezobol meg lehet jo (vagy jo ar/ertek aranyu) tesztelo. Es meg csak lelepni sem fog egyhamar.

5, De igenis meg kell kerdezni mit szeret, es ha blablat valaszol, visszakerdezni hogy nade megis konkretan. Mert igenis van, aki egy temaban melyulne el szivesen, van, aki szivesen tanul mindig ujat, es van, akit most programozonak veszunk fel, de kozben atkepezzuk massa.
Jo, mondjuk ez idovel ugyis kiderul, de szempont lehet a valasztasnal.

5-6: Jogos, a hulyekerdesek pusztuljanak!

Sequoyah 2015.09.21. 20:30:32

@Hóhér az utolsó barátod: De specialis tudassal rendelkezo embernek munkat talalni mindig specialis eset. Vagy nem talalnak semmit, vagy ha veletlenul beut hogy pont o kell, akkor viszont a vilag osszes penzet is elkerhetik, azt is kifizetik nekik. Tipikusan regi elavult banki programozasi nyelvekkel (cobol pl) foglalkozoknal megesik, hogy brutalis fizukat akasztanak le csak mert mar senki nem foglalkozik vele. Az ilyen embereknek mobilnak kell lennie, es ha kell a vilag tulso felere is el kell koltoznie, mert adott helyen nem mindig tudnak ervenyesulni.
.
Ezzel szemben pl Java vagy iOS programozot barmennyit kepes felszivni a piac.

Sequoyah 2015.09.21. 20:33:35

@tavolirokon2: HR-es mar csak ahhoz is kell, hogy kikukazza azt, aki egy ertelmes CV-t sem tud osszerakni. Es sok az ilyen, akiktol meg lehet kimelni a szakembereket, akiknek viszont sokszor nyug az interjukkal foglalkozni, ok dolgoznanak.

Aki okos ember lettere egy CV-t sem tud megirni, es egy alap szinten kommunikalni, annal felmerul a kerdes, hogy a sajat munkajaval szemben mennyire lesz igenyes es hogy tud massal egyutt dolgozni. Es sok ilyen van, aki veri a mellet hogy denagy programozo, de ezeken az alap szurokon is megbuknak.

Mr. Waszabi 2015.09.21. 20:45:46

@Sequoyah: kedves, én nem vagyok az átlagnál jobb. Csak jobban teljesítek az átlagnál, ez a titkom. Abban az értelemben, hogy bárki lehetne nálam jobb - csak éppen nem sikerült nekik, epirkureosz elvtárs sablonos elképzelései mentén. Ez az ő tévedése, nem másé - nem is az enyém.
A netes IQ tesztek szerint az enyém sem több az átlag 122-nél. Mi lehet az oka, hogy én ugyanazzal az IQ-val mégis többre vittem? Nem lehet, hogy a magukat önáltalók kúrták át saját magukat? Szerintem de bizony lehet. És rühellem régóta, hogy számtalan ember magát baszta át holmi közhelyes önámítás mentén, de ehhez közöm nincsen - mindenki magát baszta át, szándékai szerint.
Nem véletlen, hogy nem szólok be szakmai fórumokon. Tudok akárkinek olyasmit mondani, amitől összemegy a péterkéje hamar.
Öreg vagyok már e szakmában itthon, de ma sincs szükségem arra, hogy bárki fiatalt lenyomjak pusztán azért mert tehetséges volna. Mert ma is inkább tanulni vágyom tőlük. Nos, ez biztosan nem közös pontom bárkivel, aki akárkinél okosabbnak hiszi magát, mint, ami lehet.
Ugyanis a tapasztalás éveket igényel bárki életéből - és én már beáldoztam azokat, amiket tőlem követelt az élet. Értem én ma is, hogy kiben milyen törekvések dolgoznak, de tapasztalás híján erőtlen az akarat. 30 éve csinálom e szakmát - tudom hát, miről beszélek. És mivel fentről kezdtem e szakma lényegét, nyilvánvaló, hogy nem bazshat át senki, aki mindezt nem járta meg. Négyszer kezdtem újra a közép-felső vezetői pályát ebben a szakmában - elég nagy baj volna, ha bárki, aki ezt nem járta végig, át tudna baszni alapvető kérdésekben. Nincs ma Magyaroszágon senki, aki erre képes lenne. Hogy, ki, miről mit képzel, annak nálam semmi relevanciája nincsen. Könyörtelen geci vagyok? Még az is lehet. Viszont, amit csinálok, az működik - 20 év óta, folyamatosan. Gondolom, ezzel nem számolt e blog indítója és a hozzászólók többsége sem. Nincs baj ezzel, csak hát kezelni tudni meg kell tanulni,hogy nem feltétlenül annyi a valóság, amit képzeltünk róla. Mondom mindezt nagyon szerényen, mert nem akarom gyengíteni a szakmabeli kezdőket.

Sequoyah 2015.09.21. 20:51:57

@Mr. Waszabi: Nem ertem miert josz ide folenyeskedni anelkul, hogy az adott temahoz barmit is hozza tudnal tenni.

Itt most arrol van szo, hogy atlag cegnel atlag szakemberek/atlag HR-esek hogy tudjak megszurni az atlag programozokat. Ha tudsz erre modszert, amit barki kovetni tud, akkor ki vele, ne titkold ha mar hozzaszoltal.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2015.09.21. 21:46:06

@_Epikurosz_: OFFTOPIC!

Ez egy régóta élő toposz, aminek nagyon kevés alapja van. Vannak olyan irodák (neveket nem írok, de szerintem mindenki tudna mondani), ahová tényleg fizetni kell, de ez egy nagyon kis szelet.

Jól dolgozó, értelmes, és angolul dolgozni tudó jelöltből konkrétan hiány van.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.09.21. 21:53:03

Régebben egy interjún előállt a sablonos helyzet, amikor szemlátomást azt kellett volna mondanom, hogy "csapatjátékos vagyok". Mindig rühelltem ezt a szöveget, sokáig várattak és már fájt a fejem az éhségtől, ezért a kedélyem a szokottnál is komorabb volt. Kábé ezt mondtam a faszinak: "Most kellene azt mondanom, hogy csapatjátékos vagyok. De ez a szöveg csak maszatolás. A csapatban mindenkinek legyen meg a feladata, és vállaljon érte felelősséget ő maga. Nekem, programozónak, az a feladatom, hogy pontosan illeszkedjek a csapat többi tagja által írt részekhez. Ez szakmai ügy, nem játék. Nem szeretnünk kell egymást, hanem tökéletesen együttműködni, különben csak szemetet termelünk szoftver helyett. Ha az lenne a kérdés, hogy hogyan tudtam _együttműködni_ az eddigi csapataimmal, arra már mondhatnám azt, hogy nagyon jól, és többükkel máig tartjuk a kapcsolatot. De mindig mindenki maga dolgozott, és mégis mindenkiről tudtuk, hogy hol tart, van-e szüksége segítségre. Játékról itt szó sincs. A munka utáni sörözés, az már egy külön kérdés." Megállt a szeme az illetőnek, de behívtak a második körre is. :-)

Doubledeceker 2015.09.21. 22:04:07

@alfacharlybravo:

Vannak fura eberek én is láttam már ilyen file-n kersztül megvalósított inter process kommunikációt, miközben windows alatt is van vagy 4-5 fajta IPC megoldás. Én komolyan mondom nem tudom hogyan vesznek fel embereket manapság.

TH 2015.09.21. 22:12:28

@Hóhér az utolsó barátod: amikor QA-ket keresünk, akkor pl. rájuk bízzuk, hogy az automatizált tesztet milyen programnyelven írják meg. Nekem tök mindegy, hogy python, groovy vagy C#, egy házi feladat vagy egy pár órás kódolás után el tudom dönteni, hogy valaki hogyan áll egy feladathoz, milyen színvonalú kódot ír stb.

Sequoyah 2015.09.21. 22:14:36

@Androsz: Kb az a csapatjatek, amit te itt leirtal.
A kulonbseg az "elvart" valasz es a te altalad leirt valasz kozott az, hogy sokan csak elolvassak mi az a csapatjatek, de a te mondatodbol erzodik, hogy te tapasztalatbol beszelsz, es erted is mi az a csapatjatek, nem csak a definiciojat tudod.

Ha ezt egy interjun meg ala is tamasztod hogy milyen processzeket vegeztetek, hogy igy is mukodjon (pl hogyan ertetek el hogy: "mindenkiről tudtuk, hogy hol tart"), akkor en is felvettelek volna:)

TH 2015.09.21. 22:15:59

@firg_firg: "Akkor meghivod az interjura az egesz csapatot? Vagy csak a felet? Es mi van ha 50%-50% az arany? Vagy a meglevo dolgozok kozul mindenki szeret mindenkit?"
Korábbi és mostani csoportnál is rendszeresen előfordult, hogy a csoport nagy része ott volt az interjú utolsó fordulóban, és megszavazhatták, hogy az illető jöjjön-e vagy sem. elég jól működik a dolog, egy jó csoport képes eldönteni, hogy kit akar felvenni, és kit nem.

TH 2015.09.21. 22:18:25

@Kulics: pedig egy szenior C# fejlesztőnek nem kell sok idő, hogy javaban is elég penge legyen. meg kell tanulnia a könyvtárakat, kétségtelen, de az nem fog egy évig tartani neki. Egy junior fejlesztőnél nyilván más a helyzet.

Phace 2015.09.21. 22:24:56

@Sequoyah: Ebben lehet valami igazság, bár azért nem probléma ha jol bírja az ember a stresszt ebben a szakmában. Másrészt ha nem birja, hogy nézik akkor mit fog csinálni pair programming közben? De egyébként egyetértek. Amit viszont utálok a papíron fejlesztés. Ezek a fajta tesztek szerintem feleslegesek. A gépes feladatmegoldás jó választás lehet, illetve előszűrésnek az olyan oldalak mint a codility.

TanacsLajos 2015.09.21. 22:37:59

Csak néhány gondolat, mindenre nem tudok reagálni (van is ami nem nekem szól ugye hehe):

Ha Java programozót keresek, akkor olyat szeretnék felvenni, aki ért hozzá. Szóval nyilván ilyen tapasztalattal rendelkező embereket fogok meghallgatni. Szerintem komolyabb projektmunkához Java-t megtanulni nem két hónap, hanem 2-3 év, persze ebbe beletartozik az is, hogy nem csak a nyelvi elemeket tudja valaki, hanem PÉLDÁUL a Mavent, a JUnitot, a Jenkinst, az Idea-ban vagy Eclipse-ben készségszinten eligazodik, ért a Hibernate-hez, meg mondjuk a Boostrap-hez. Ezek csak PÉLDÁK (szóval ne akadjunk azon fenn, hogy a Maven szar és mit használjunk helyette), és még biztos kihagytam valamit, de produktív környezetben Java-ban dolgozáshoz nem elég tudni, hogy kell ciklust meg elágazást írni.

@Merész kőszáli kecske: nem szökött meg senki az interjúról, szerintem kimondottan barátságos szoktam lenni. Olyan már volt, hogy húsz perc után befejeztük a beszélgetést, mert annyira felkészületlen volt a jelentkező, de akkor sem bunkóztam vele, csak elmondtam, miért gondolom azt, hogy nincs értelme tovább beszélgetnünk.

Érdekes, hogy mennyien viszolyognak a helyszínen programozástól, pedig azt gondolná az ember, hogy a fejlesztők jobban szeretnek programot írni, mint beszélgetni. Nekem mindenesetre ez a módszer nagyon bevált, és akik jókat írtak, azok nagyon jól beváltak éles bevetésen is később. Persze lehet, hogy ezzel a stresszhelyzetben leblokkolókat elveszítjük, a házi feladaton elgondolkoztam, azt sztem kipróbálom.

A fogorvosos kérdés elég jó, ki fogom próbálni! (többen írtátok asszem).

@udvaros: A sűrített tejet is, azt különösen.

@Bambano: Én szeretem az ellenvéleményt, csak ha nagyon hevesen van megfogalmazva, akkor nehéz a tartalmat a mérgeskedésből kihámozni. Szóval OK lenne a meredek kritikus is az interjún :). Házimutyiba beleköpős kérdés: ha valaki jobb mint a környezete, az nyilván előny. A házimutyis téma szituáció függő, ha valaki üzleti titokkal él vissza, akkor az eléggé gáz, nem kockáztatnék a felvételével valószínűleg.

@prometheus_X: egyszerre két ember szokott interjúztatni nálunk, szerintem se jó a bizottságos felvételiztetés. A programozási feladatra mindig születik megoldás, nem szokott senki problémázni az IDE-n, bár nyilván stresszes a környezet, de relatívan mérjük egymáshoz a teljesítményeket, és messze nem várunk tökéletes eredményt.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2015.09.22. 00:17:31

@Merész kőszáli kecske: A megszokott gép hiányáról jut eszembe az a történet, amit a szakterületén valóban profi ismerősöm mesélt még réges-régen, amikor a 83 gombos billentyűzetről a 101-esre váltott az iparág. Külső munkára hívták egy ügyfélhez, akinek vadonatúj számítógépére már 101 gombos billentyűzet csatlakozott. Ez a kiváló szakember pedig odaült a géphez, és meglepődött. A 83-ason (emlékszik még erre valaki?) a [Ctrl] és a [Tab] nem úgy helyezkedik el, mint ahogy azt manapság tapasztaljuk. Ezek elég fontos billentyűk ahhoz, hogy ha nem a szokott helyen találjuk őket, akkor ez a helyzet zavart okoz.
Kínos, elfojtott káromkodásokkal kísért bénázás vette kezdetét, és egyszer csak a körülötte állók egyike megkérdezte:
- Mondja Árpád! Ért maga egyáltalán ehhez?
Ezt az alkalmat követően Árpád nem tette ki a lábát a telephelyről megszokott billentyűzete nélkül.

alfacharlybravo 2015.09.22. 01:38:33

@Doubledeceker: Nem merte használni a shell pipe funkcióját és ellenőrzés céljából file ba rakott le mindent ez volt a magyarázat hozzá. Tudod aki nem ért hozzá az oktatja, aki még annyira az könyvet ír róla.

alfacharlybravo 2015.09.22. 01:44:45

@udvaros: Hát igen volt kollégám szerint ez aztán a kajbord probléma. Én a backspace vagyok bajba egy picike gombot tettek a derék kínai gyártók nem a megszokott méretűt folyton a mellette lévő PrintScreen nyomom meg igy tele szalad a képernyő kis ikonkákkal, amit végén elhelyezek a trash be.

Bambano 2015.09.22. 02:37:11

@Sequoyah: mi a tisztességes cv? soha nem fogod tudni előre, hogy az aktuális hr-esnek milyen cv a hasfájása?

egy dologban legyél biztos: a hivatalos szabvány szerinti cv-t mindegyik utálja. (europass).

Bambano 2015.09.22. 02:42:19

@Mr. Waszabi: "A netes IQ tesztek szerint az enyém sem több az átlag 122-nél.": azt a netes iq tesztet, ami szerint az átlag 122, kár volt megcsinálni.

Az átlagiq ugyanis mindig pontosan 100. Se több, se kevesebb.

Bambano 2015.09.22. 02:53:20

@Kriminalhauptmeister Harry: házimutyi: nagy beszerzést csináltam, beszerzési elvtársnő rámbízta, mondván, hogy túl sok a technikai részlet. rendesen dokumentálva, tisztán, ahogy normálisan kell. egy jól látható összeget spóroltam vele a cégnek. csak kitört a balhé, mert nem a házi beszállítótól vettem aranyáron, amiből a fejeseknek visszacsurgott volna egy jelentős százalék. nem is dolgoztam ott sokáig.

ilyenkor mit csinálsz? ha a tulaj/cég érdekei szembe mennek a középvezetői réteg érdekeivel, és te a céget képviseled?

TanacsLajos 2015.09.22. 05:57:27

@Bambano: Jaaa, értem. Szerintem jól csináltad, mert a saját elveidhez maradtál hű, bár egyértelműen esélytelen voltál hosszú távon ebben a harcban. Nálam egy ilyen történet jó pont lenne egy interjún, én kibaszottul utálom ezt a visszacsurgatós játékot, ami annyira áthatja a magyar üzleti életet. Pedig nem szükségszerű, biztosan tudom, hogy e nélkül is lehet sikeres céget építeni, még a magyar piacon is.

TanacsLajos 2015.09.22. 06:02:38

@Merész kőszáli kecske: A házi feladatról meggyőztetek, köszi a visszajelzést :)

Én is dolgoztam külföldön (4 év Hamburg, pénzügyi informatikai terület), de nekem ott is kellett előtte interjúzni. Aztán annyi elég volt belőle, hazajöttem már több mint tíz éve, és nem bántam meg. Sok minden szar itthon, de ott is, és itt talán jobban van esélyem változtatni bármin. Meg otthon lenni a legjobb, még akkor is, ha utazni jó, meg másoknak nagyobb medence van a kertjében, értitek.

2015.09.22. 06:17:33

@Kriminalhauptmeister Harry:
"Ezek csak PÉLDÁK (szóval ne akadjunk azon fenn, hogy a Maven szar és mit használjunk helyette)"

Pedig pont ott van a kutya elásva, hogy ezek példák. Ezeknek vannak alternatívái, akkor ha a jelölt mindenből másukat ismer, azt ne vegyük fel? Ha meg azzal jössz, hogy az elvet jell ismerje, akkor meg ugyanez igaz a programnyelvre is.

TanacsLajos 2015.09.22. 06:22:22

@nagybalfasz: Nemnem, nem azt mondom, hogy ezeket kell ismerni, hogy felvegyek valakit, hanem hogy ennyi mindent kell ismerni legalább alapszinten ahhoz, hogy valaki egy nagyobb javas projektben hatékonyan dolgozni tudjon. Ha ismer alternatívákat, az OK, mert könnyebben beletanul.

De egy pályakezdőtől nem várok el ilyeneket, ott inkább az elméleti alapokat meg a gondolkodásmódot, alap problémamegoldó, absztrakciós készséget próbáljuk felderíteni. Szerintem ez utolsó kettő nagyon fontos ahhoz, hogy jó szakemberré váljon valaki.

Mr. Waszabi 2015.09.22. 07:21:35

@alfacharlybravo: nem vagyok szakértő, így kénytelen vagyok a hivatalos értékekre hagyatkozni.
Igaz, tévedtem, a magyaroké csak 109.

www.test-iq.com/hu/eu-statisztikak-iq/

alfacharlybravo 2015.09.22. 07:39:24

@Mr. Waszabi: Kolléga panaszkodott, hogy nem győzi a munkát, fel is vettek mellé két fiatal olcsó bérű munkaerőt mint Linux szakértőket, csak éppen a shell parancsok közül alig ismertek párat, na nem baj majd elküldjük tanfolyamra őket, Azóta a panaszkodó kollégám felmondott a gyenge idegzetű fajtáját.

TH 2015.09.22. 08:56:32

@Sequoyah: @Phace: mi azt találtuk ki, hogy a jelentkezők eldönthetik, hogy házi feladatot adnak be (ha stresszmentesen akarnak dolgozni rajta), vagy bejönnek, és az valamelyik kollégánkkal közösen megírja a HF-nek legalább egy részét 2 óra alatt (ha nem akarja az otthoni idejét a házi írásával tölteni). Nekünk mindkettő jó, mindkét módszer alapján el tudjuk dönteni, hogy az illető milyen kódot tud produkálni, és hogyan áll hozzá a feladat megoldásához.

2015.09.22. 09:40:14

@Kriminalhauptmeister Harry:
De a nyelv is egy alternatíva, C#-ban sem homlokegyenest eltérő koncepciók vannak, mint a Javaban, ugyanakkor az alternatív librarykban is lehetnek jelentős eltérések.

2015.09.22. 09:43:28

@Mr. Waszabi:
Az átlagos iq definíció szerint 100, ha egy iq teszt ettől jelentősen eltérő átlagot hoz ki, akkor vagy a kontrollcsoport nem reprezentatív, vagy a teszt rossz. Szóval fordítva ülsz a lovon, a 100-as átlag nem megfigyelés eredménye, hanem a teszteket kell a 100-as átlag alapján megalkotni.

Sequoyah 2015.09.22. 16:13:19

@TH: Ha a peldakod mukodik, es belenezve atlatod hogy hogyan mukodik@Kriminalhauptmeister Harry:

A hazi feladat elonye meg, hogy kozelebb tudod vinni a produktiv kornyezethez. Ott mar tudod nezni, hogy hogy ir unit tesztet, hogy hasznalja a gitet, hogyan refaktoral, tehat hogy hogyan dolgozik a mindennapokban.
Ezzel szemben az interjun kodolas inkabb fokuszal az algoritmikus kepessegekre, amik a mindennapokban elofordulo feladatok 95%-ban nem olyan fontos. A codequality mar annal fontosabb a mindennapokban, es ahhoz kell egy kis nyugalom, tobb ido es par refaktor kor.

Sequoyah 2015.09.22. 16:16:28

@Bambano: Barmilyen cv formatumot is hasznal az ember, az igenyesseg meghatarozo, es fuggetlen a formatumtol, illetve a tartalomtol.
Vannak neha olyan osszecsapott CV-k, hogy rossz ranezni. Akkor jo esellyel a munkaja is osszecsapott lesz.

Bambano 2015.09.22. 16:52:14

@Sequoyah: én latexben europass cv formátummal írtam az önéletrajzaimat, azon látszott, hogy rendesen meg van csinálva (már ha az, aki olvasta, ért hozzá).
semmit nem értem el vele.

2015.09.22. 17:37:49

@Sequoyah:
Az igényesség relatív, van akinek az egyszerű, egyszerűen vagy alig formázott önéletrajz az igénytelen, másnak meg ez a tuti, mert ha kicsit jobban megformázzák, az már neki csicsa. Ugyanez tartalom szempontból is igaz. Nincsen univerzálisan igényes CV.

Mr. Waszabi 2015.09.22. 17:52:34

@nagybalfasz: nem ülök én fordítva azon - csak nem olvastad el, amikor írtam, hogy nem vagyok szakértőj e területnek és mellékeltem egy eurostat statisztikát. Átlag ember elhiszi, ha azt olvassa, hogy valaminek a mértékegysége micsoda.
Nem is értem, amit írsz - biztos igazad van - , csak lehet, hogy az én iq-m igazából nem éri el a 80-at sem, nem éri meg hát fáradozni az okításomon valszeg e területen:)

Mr. Waszabi 2015.09.22. 18:00:40

@alfacharlybravo: a költség nagy úr. Különösen nyomott piaci környezetben. Ha megy a szekér, adott költségszint mellett, akkor nincs baj, de ha csökken a megrendelések száma, a bevétel, akkor bizony a költségeken kezdnek faragni a cégek. Nem csak a szoftverfejlesztési ágazatban van ez így. Nézd csak meg a pénzügyi szférát - annak stagnálása, d legalábbis növekedési terveik meghiúsulása nyilvánvalóan eredményezik először a költséges projektek, fejlesztések lefaragását, ami jelentősen kihat a szoftver iparra.
Amikor már az újságban olvasod, hogy létszámleépítéseket csinál ez vagy az a nemzetközi cég, akkor már biztos lehetsz abban, hogy a szoftver ipart már csökkenés érte. Jelenleg mi megy töretlenül? A mobil kommunikáció és az ipar, ahol viszont pont az automatizálás, szoftverfejlesztés hozhat alacsonyabb költségszintet. Ez van, hozott anyagból kell dolgozni.

Mr. Waszabi 2015.09.22. 18:10:52

@Sequoyah: én meg nem értem, miért mondasz olyan dolgokat, amik nem igazak. Az, hogy nem érted, minek mi a jelentősége, az nem azt jelenti, hogy én írok ide nem vágó dolgokat. A "fölényeskedésért" elnézést kérek - nem állt szándékomban, csak nem vagyok hibátlan :) - , de ettől még más hozzászólásaim adtak valamit a témához. Legyünk korrektek.
Igazából nem volt tisztázott, kiknek szól ez a bejegyzés - azóta rájöttem: így akar programozót felvenni Derrick&Harry. Az ötlet nem rossz, azonban ezt a nav'n'go sokkal hatásosabban csinálta úgy 8 éve :)

Mr. Waszabi 2015.09.22. 18:23:35

Kedves "felügyelők", valóban nem ártana tisztázni a célcsoportot, mire is lőtök, mert így eléggé szabadon gurul a téma, sok érdektelen hosszászólás is keletkezik, mint például az enyémek is. Ettől függetlenül díjazom a kísérletet :)
Én pl. nem a neten keresek szakembert, céget, régóta, ha szükségem van rá, hanem körbeírok/telefonálok egy zárt körben. Mert ha tuti kell, ha nincs idő és nincs kockázatvállalási kedv - és általában nincs - , akkor tudni kell, ismerni kell azt, akit bevonok egy munkába, hogy jó lesz-e vagy sem. De legalábbis ajánlás kell valakitől, aki már dolgozott adott szakival vagy céggel, esetenként egészen speciális területen.
Nagyvállalatnál a pályáztatás kötelező, ám a pályázatok meghívásosak, nem nyilvánosak. Tudja az ember vezetőként, hogy mire mivel lőhet leghatásosabban, és annyi ráhatása lehet a pályáztatásra a szakembernek, hogy a meghívandók listájába javasolhat.

Ha ez a bejegyzés/blog tehetséges pályakezdő jabba programozók kiválasztását, levadászását célozta meg - nekem gyanús -, nos, meg lehetne spórolni a magamfajták hozzászólását, zavargását, ha valami módon sikerülne ezt az apróságot beépíteni a kommunikációba. Sok sikert kívánok egyébként, tényleg nem halott a kezdeményezés :)

alfacharlybravo 2015.09.22. 18:32:50

@Mr. Waszabi: A Siemens elég sokáig ideális munkahely volt 2009 ben utolérte a végzet, hihetetlen sebességgel épült le és még mindig csúszik a lejtőn. A mostaninál folyamatos a költség csökkentés átszervezés fejetlenség tanácstalanság. Divat holmi konzumidiótáknak az ma trendi, a többi az izzadság szagú. Az apple ere jött rá, hogy nem érdemes hagyományos IT val kínlódni sokat, maradt belőle, de gadget a trendi bigyó a nagy üzlet. Na persze ügyesen kiszervezve adót nem fizetve, csak ha muszáj.

Mr. Waszabi 2015.09.22. 18:56:02

@alfacharlybravo: ne nevettess :) A német cégek többsége sóher.
Már ha arról a Siemensről beszélünk, amelyik majd 10 éve levadászott, azaz fejvadásszal egyeztetve minden paraméter, aztán a helyszínen derült ki, hogy ők a bónuszt úgy értik, hogy évközben a kért fizetés 10%-át visszatartják, majd évvégén, ha úgy ítélik meg teljesítményed, akkor megkapod bónuszként. Felejtős az ilyen.
Ha már konkrétumoknál tartunk, a Lufthansa 15 éve azzal bukta el a dolgot, hogy amíg várakoztam a felvételin, észrevettem a blokkolóórát a falon. Nem digitálisat, hanem azt a klasszikusat, amit már akkor is csak filmekből ismerhettünk. Tudod, szürke kalapácslakkal fényezett, vadi új óra, benne a fakkokban a sárga blokkolóív. Még be se mentem, de már tudtam, miért nem fogok ott dolgozni. Aztán pár hét múlva hívtak, hogy hát mikor szeretnék kezdeni. Zavaromban csak annyit tudtam mondani, hogy meggondoltam magam, nem szeretnék. Azért egy munkaadónak is kell legyen esze ahhoz, hogy mit, hogy ne. Értem én, hogy német precizitás, meg miegymás, de át kéne gondolni, hogy van különbség egy SAP menedzser és egy repülő javító munkás, mérnök között. A németek néha túltolják a dolgokat precizitás terén. (Most is egy német hátterű cégnél dolgozom, kemény, de nem annyira, szerencsére - a menedzsment magyar, és a mentalitás is más:) Szóval, nem minden az, hogy egy cég fejlett, meg külföldi - hülyék mindenütt akadnak - akik nem értik, miért nem mennek egyes projektjeik. Tapasztalatom az, hogy a magyarokat külföldön mindenki szereti, okosak, nagyon hatékonyak - csak ez ebben a kva országban nem bír értéket nyerni, mert az ország vezetőinek sosem kell okosnak lenni. Ma meg különösen nem. Viszont, tartja a lelket az emberben, amikor mindenféle más náció képviselőivel szemben kiemelt minőségűnek tartják munkáját - a multik. A magyarok nagyon jók szoftverben, csak kicsi a lélekszám. M.o.-n nem lehetne olyan szoftvercéget összehozni, amely képes 1000 programozót toborozni itt - ezt megpróbálta Beck György úgy 15 éve, több cég közös képviseletével, de még így sem tudott versenyezni pl. az orosz cégekkel. Nem az okosságban, hanem volumenben. Ez is egy korlát. Most mi van? Az orosz EPAM londoni és bp-i képviselete szívja fel jó pénzért a tehetséges magyar programozókat. Ezek mennek, meg a bárányfelhők.

alfacharlybravo 2015.09.22. 20:36:01

@Mr. Waszabi: Német leány vállalatnál tolom, de csak a szokásos, bakker a keletnémet bérszint nem jön ki idehozzuk éppen a projektet, 2003 óta szabotálnak a fiúk képtelenek megérteni, hogy elvesztették. Múlt évben egész évben jártunk ki hozzájuk betanulni, majd októberben megbuktattak minket január február március elment a nyár közepére megadták magukat, most tartunk a 3. fázisnál és mégis csak ide kell hozni a melót. Iszonyat mennyi pénz elment erre a szarakodásra, repülő szálloda bérelt autó 20 valahány embernek, plusz volt aki elment a kiképzés után én kerestem, de a köcsög rasszisták túl öregnek és költségesnek tartottak. Most írtam egy rövid cv -t kihagyva a születési dátumot és a régi munka tapasztalatokat, de ha lebukok kiselejteznek. 7x12 órás favágó meló kicsit nem nekem való, operátori. A magyarok felvettek volna a köcsög kocka fejek szőröznek.

TH 2015.09.22. 21:00:48

@Sequoyah: a kód minőségét is lehet nézni helyszíni programozással: egyrészt érdemes párban csinálni az interjúztatóval, az egyrészt csökkenti a stresszt, ha látja, hogy EGYÜTT oldják meg a feladatot, másrészt lehet TDD-zni, az elég sokat megmutat az illető képességeiről és hozzállásáról. :)

TanacsLajos 2015.09.22. 22:00:54

@Mr. Waszabi: Novemberben lesz négy éve, hogy írjuk ezt a blogot, 164 cikk született ezalatt az idő alatt mindig olyan témában, ami éppen eszünkbe jutott, amivel kapcsolatban aktuális élményeink voltak. Volt már annyi mindenről szó ami informatika és menedzsment, az előző cikk spontán jutott eszembe, a mostanit meg azért írtam, mert a múlt heti cikk kommentjeiben felmerült ez a felvételiztetés kérdése.

Cikkeket azért írunk, mert frusztrálnak, foglalkoztatnak, izgatnak minket bizonyos kérdések, felvetünk véleményeket, és kíváncsiak vagyunk a máséra is. Nem akarok felvenni senkit, de nincs is olyan Derrick és Harry Kft, ahova programozókat akarhatnék. Ha akarnék, akkor kiírnám, hogy "Felvétel itt", miért kellene ilyen trükkösen csinálnom? :)

Egyébként meg nem bánom, ha mindenféléről kommenteztek, ami eszetekbe jut, mert akkor látjuk, hogy mi érdekel benneteket. A témák kilengenek kicsit, és sok véleménnyel nem értek egyet, de ezzel gondolom nincs semmi baj. A konkrét cégnevek emlegetésétől mondjuk tartózkodhatnátok, mert ez egyrészt nem etikus, másrészt üzleti titok nyilvánosságra hozatalának, meg hitelrontásnak minősülhet, ha nem dicséritek őket, és akkor ki kell törölnöm azokat a kommenteket. Pedig nagyon utálom a cenzúrát, eddig még nem töröltem soha senkinek a véleményét.

Mr. Waszabi 2015.09.22. 22:56:44

@Kriminalhauptmeister Harry: hát, tényleg. Bocs, én kevertem össze valamit, úgy emlékeztem, ez az első bejegyzéstek, de most megnéztem, tényleg van vagy 100. Öregszem, úgylátszik, valszeg kevertem egy másikkal:) Visszaszívtam a reklamát.
süti beállítások módosítása