Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Hogyan váljunk csúcsmenedzserré?

2015. október 25. - TanacsLajos

Menedzsernek lenni remek dolog: fontosnak érzi magát az ember, mobiltelefonálhat meg státuszolhat, Excel táblákkal varázsolhat, embereket irányíthat. De menedzserből sok van ám manapság, menedzsernek lenni semmiképpen nem jelenti a kapitalista létezés kasztrendszerének csúcsát. Hiszen menedzser minden McDonald's-ban is van nem? Meg már recepcióst is facitlity managernek hívják, igaz? Egyet se féljetek, van megoldás erre is: csúcsmenedzserré kell válni!

devilsadv2.png

Csúcsmenedzserből nincsen sok körülöttünk. Világunk felkent főpapjai ők, élet és halál urai, részlegek és divíziók teremtői és elpusztítói. Névjegykártyájukon sosem szerepel mobilszám, beszélni és találkozni csak óriási szerencsével, bejelentkezés után lehetséges. Hatalmas autókkal járnak, teniszeznek és vitorláznak, ha vannak gyerekeik azok is teniszeznek meg vitorláznak méretarányosan kisebb ütőkkel és hajókkal. Pénzük mint a pelyva, iszonyatos bónuszokat akasztanak le, akárhogy is megy a cégüknek. Ki ne szeretne ilyen életet? 

Most leleplezzük a titkot, és megmutatjuk hogyan válhattok kemény munkával és kitartással ti is csúcsmenedzserekké! Átlényegülés, kiteljesedés, felsőbb létsíkra kerülés: végre elérhetővé válik mindenki számára. Csak kövesd az utasításokat, neked is menni fog!

  1. Először is nézz ki jól! Öltözz drága ruhába, legyen jó hajad, illatozz! Az első lépés a csúcsmenedzserré válás útján az, ha már akkor úgy nézel ki, mikor még nem is vagy az. Ha nem nézel ki annak, sosem fogja tudni senki elképzelni rólad, hogy azzá válhatsz.

  2. Menj el egy nagy céghez dolgozni! Tizenhárom fős kisvállalatnál nem lehet csúcsmenedzser senki, keressen bármennyit is, mert nincs meg az a szervezet, aminek a csúcsára ülhetnél.

  3. Ha már van állásod, minél előbb válj sima, hétköznapi, mezei menedzserré! Lehetőleg a legelső munkád már valamilyen menedzser pozíció legyen, így nem rontod az imidzsedet semmilyen alantas munkakörrel.

  4. Sose vállalj el olyan munkát, ami könnyen számon kérhető, vagy mérhető! Ezeket akkor meg kell csinálni, és neked konkrét munkára nem nagyon lesz időd, mert a csúcsmenedzseri karrieredet kell építened.

  5. Ha bármilyen munkát rád is bíznak (ilyen azért sajnos lesz), a következőképpen járj el:
    1. Azonnal minden konkrét számon kérhető teendőt delegálj másokra!
    2. Amíg a többiek próbálják a feladatokat megoldani, folyamatosan dolgozz azon, hogy az esetleges kudarcért TE ne légy felelősségre vonható!
    3. Ha a végén nem sikerül a dolog, szigorúan büntesd meg az alattad levő felelősöket!
    4. Ha valahogy mégis sikerülne, büszkén arasd le a babérokat!
  6. Sose ebédelj nálad alacsonyabb beosztásban levő dolgozókkal együtt, és semmi szín alatt ne ebédelj a vállalat kantinjában a pórnéppel együtt! Egy csúcsmenedzser nem eszik lencsefőzeléket füstölt tarjával. Az étkezéseid vagy rejtélyes, érinthetetlen egyéb csúcsvezetőkkel elköltött méregdrága üzleti ebédek legyenek, vagy sebtében, két tárgyalás közben bekapott szendvicsek. Tudod, mindened a munka!

  7. Ne feledkezz meg a családi kapcsolataid erőteljes leépítéséről! Feleség, gyerekek, barátok: az imázsnak jót tesznek, de rengeteg energiát tudnak elvonni a csúcsmenedzseri karriered építésétől. Szóval legjobb, ha intézel magadnak ilyesmit, de letudod a családfői kötelességeidet havonta egy-egy komolyabb összeg feleséged számlájára történő utalásával.

  8. A döntések veszélyes felelősségre vonással járhatnak, így sose dönts el semmit! Halogass, hivatkozz külső tényezőkre, átszervezésekre, vezetőváltásokra! Ha mindenképpen dönteni kell, add ki döntés előkészítésre a beosztottjaidnak a témát, vagy eszkaláld a főnököd felé!

  9. Ha bárhol bármilyen vezető pozícióba kerülsz, kezd heves átszervezésbe:
    1. A belső kompetenciákat szervezd ki!
    2. A kiszervezett kompetenciákat hozd házon belülre!
    3. A központosított szervezeti egységeket decentralizáld!
    4. Az elosztott szervezeti egységeket központosítsd!
    5. Mindennek adj egy hangzatos nevet, például "Csúcsminőség Program" vagy "Együtt a Jövőért"!
    6. Gondoskodj róla, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye teljes gyermekétkeztetési költségvetésével vetekedő, nyilván jól megérdemelt bónuszod kifizetése a programhoz legyen kötve, és ne a cég egyéb teljesítményéhez!
  10. Az előző pont feladataival jól elleszel egy ideig, azonban sose tölts el egy-két évnél többet egy cégnél! Ha tovább maradsz, annak a veszélynek teszed ki magad, hogy véget ér az átszervezési programod. Ez önmagában véve még nem baj, az viszont igen, hogy gyorsan látszódni fog, mennyire semmi értelme nem volt az egésznek. És amikor ez kiderül, neked már nem szabad a helyszínen lenned!

  11. Ha már itt tartasz, már majdnem a célnál vagy. Egy fontos lépés van még hátra: el kell érned, hogy mindenki féljen tőled. Ehhez jó alap az ordítozás, ad-hoc kirúgások, kiszámíthatatlan hangulatingadozások, dührohamok, teljesíthetetlen célok kitűzése, folyamatos nyomásgyakorlás a beosztottakon. Ugye érzed, miről van szó? Menni fog, ne aggódj, ne görcsölj rá. Csak hagyd, hogy a szíved vezessen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr1007757400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26666 2015.10.25. 15:53:49

Úgy látom ez a munkakör kerülendő minden olyan vesztes részére, akinek lelkiismerete van.

Pszichopatáknak-szociopatáknak viszont ideális, brillírozni fognak.

funfun 2015.10.25. 16:03:39

Egyedül a 11. pont egy részével vitatkoznék. Ordibálást, dührohamot a még feljebb álló régiós (pl. kelet-európai), vagy afeletti elnökségi menedzserek nem tolerálja. Az ad hoc kirúgás tökéletes, amit a helyben dolgozók mindennapi életének megkeserítésével lehet fűszerezni. Például semmi nem maradhat este az íróasztalon. Ha ott hagy valamit bárki, azt össze kell gyűjtetni, egy halomban az irodádba halmozni, bezárni az irodát, és másnap nagyon későn bemenni. Vagy. Senkihez soha nem szólni egy szót sem, köszönni főleg nem, csak hideg tekintettel végigmenni a lehetőleg egy légterű helyiségen az irodádig.

bElannaTorres 2015.10.25. 16:07:50

de a legkönnyebb út, ha szociopatának születsz :) valahogy az emberek imádják őket vezetői pozícióba tenni :-)

Bambano 2015.10.25. 16:15:57

lol, nem tudom eldönteni, hogy röhögjek vagy vegyem komolyan :)

padlogaz 2015.10.25. 21:03:24

Ha-ha, ez tetszett, gratula!

UdjanMineck 2015.10.25. 22:17:54

Ez a szöveg itt mind tömény bullshit. Cégvezető akarsz lenni? Akkor pszichopatának kell lenned.

1. Irts ki magadból minden emberit: empátiát, érzést, szolidaritást.

2. Hanyagolj el mindent, ami emberi: családot, barátokat, rokonokat! Koncentrálj a KARRIERRE! ÍRD LE MAGADNAK SZÁZSZOR: SOK PÉNZT AKAROK!

3. Vedd fel az összes olyan klisét, ami egy cégvezetői létformához kell: felhajtott gallérú rózsaszín galléros póló, ál-lazaság, erőltett mosolyok, kérdezz, de ne figyelj oda a válaszra (érdeklődés mímelése) stb.

4. Szívj sok kokaint!

És végezd úgy, mint Tony Montana!

Kampfer 2015.10.26. 06:06:41

"Hogyan váljunk csúcsmenedzserré?"

Ugyanazzá az anyaggá kell válni, ami már akkor is volt, mikor a kutya az anyjába spriccelt... Kész is a menedzser. A többi már csak kozmetika.

Btw a legfontosabb kellékük egy kötél és egy lámpavas kellene legyen! (Szerintem...)
Kamp.

balfaszcsaszar 2015.10.26. 08:15:06

Ez mekkora szarsàg... Nem így megy ez, de mindegy is

protézisesh 2015.10.26. 08:51:48

ez egy irónia-blog vagy komolyan gondolod? Nem tudom eldönteni.

TanacsLajos 2015.10.26. 09:08:59

@protézisesh: Mindig van valamilyen komoly üzenete a cikkeknek, de sokszor iróniába csomagolva, mint ahogy most is. Nekem sokkal szórakoztatóbb így megírni, meg remélem nektek is elolvasni.

TanacsLajos 2015.10.26. 09:14:27

@UdjanMineck: Szerinted lehet úgy nagyobb vállalatot vezetni, hogy nem pszichopata valaki?

(Pszichopata a wikipedia szerint: "A pszichopata embert leginkább a fejletlen erkölcsi ítélőképesség, a többi ember érzelmeinek figyelmen kívül hagyása, a megbánás és bűntudat hiánya jellemzi. Viselkedésszintjén a pszichopátiás személyiségvonások általában bűnözéssel, hazudozással, sekélyes érzelmi élettel párosulnak.")

UdjanMineck 2015.10.26. 09:40:36

@Kriminalhauptmeister Harry: nyilván nem. A kérdés csak az, amit előttem is feltettek:

"protézisesh 2015.10.26. 08:51:48
ez egy irónia-blog vagy komolyan gondolod? Nem tudom eldönteni."

Én sem.

UdjanMineck 2015.10.26. 09:42:46

@Kriminalhauptmeister Harry: egyébként meg máris revideálom magam: igen, lehet. Én tapasztaltam. Egy nagynevű, nemzetközi hírű konszernnél dolgoztam. Nem mondom meg még a szektort sem, de egy biztos: olyan családias és emberközpontú légkör uralkodott, hogy ha mesélik nekem, el sem hiszem. Én évekig tapasztalhattam. Aztán menedzsmentváltás, jöttek a pénzéhségtől eltorzult arcú hiénák és dögkeselyűk, és elromlott minden.

TanacsLajos 2015.10.26. 09:50:10

@UdjanMineck: Szerintem is lehet egyébként, csak kevés az ilyen ember. Aki nem csúcsmenedzser akar lenni, hanem vezető, aki támogat, meg épít, meg van benne alázat, meg ilyesmi.
A másik kérdésetekre a válasz még egyszer: a cikk üzenete komoly, ironikus csomagolásban.

_Epikurosz_ 2015.10.26. 13:59:42

@protézisesh: Ez egy irónia-blog, írt már a szerző más témáról is ilyen vicceset. Nézz körül egy kicsit, és röhögj.
süti beállítások módosítása