Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A Papírmentes Iroda mekkora hülyeség!

2018. március 04. - TanacsLajos

Jártunkban-keltünkben mostanában egyre több vállalatnál tapasztalhatjuk, hogy fókuszba kerül az irodai munka digitalizálása, a papír alapú működés felszámolása és informatikai rendszerekbe, elektronikus csatornákra terelése. Mert állítólag az nagyon modern, meg gyorsítja a folyamatokat, meg transzparens, meg ilyesmi. Jobb ha tudjátok, hogy mindez csak magukkal mit kezdeni nem tudó IT vezetők meg a pénzéhes szállítók parasztvakítása: igenis legjobb papíron dolgozni, és most fel is sorakoztatunk öt megdönthetetlen bizonyítékot emellett!

25251822_s.jpg

A papír egyszerű

Na hát legelőször is: papírt bárki tud használni, ugye? Nem kell hozzá jelszó, meg felhasználó név, meg azok között a kis ikonok között keresgélni. Nem kell folyton emlékezni hogy most akkor a "Projektek/Bizbaszügyfél/admin/szerzodes/2017/dokument/ajanlat" vagy a "Bizbaszügyfél/Projektek/admin/dokumentumok/!!!!FONTOS/Jozsi/ajanlat" mappába mentettem (mert nyilván mind a kettő létezik). Nem kell kaparászni az egérrel hogy nagyítsa már ki a gép az oldalt, mert nem látod még szemüveggel se.

A papír nem fogyaszt áramot

A papír környezetvédő, mert nem fogyaszt áramot, nem kell neki konnektor, meg wifi, meg semmi se. Bárhol elő lehet venni és nézegetni: megbeszélésen, buszon, metrón, strandon, a kávézóban. Sőt, akár le is lehet önteni egy kis kávéval, akkor is majdnem ugyanúgy működik, mint azelőtt. Ha szerencséd van, akkor pont a kevésbé érdekes, vagy éppen kínosabb részeket sikerül összekávéznod, és akkor még inkább nyert ügyed van.

A papírra bármit rá lehet írni

Van valami a papíron ami nem tetszik? Húzd át, és írd oda! Firkáld össze, írj rá úgy, hogy csak te tudd elolvasni, és már titkosítva is van! Azokban a hülye rendszerekben jogosultság kell, meg ott van az a mező, de nem fogad el csak számot pedig ha egyszer nem biztos még, hogy oda "56800"-at kell írni, akkor NYILVÁN azt kell odaírni, hogy "56800???" de ezt persze az az ostoba rendszer nem fogadja el.

Meg a szemét számítógép tizennégy próbálkozás után is azt írja, hogy töltsünk ki valami idióta kötelező mezőt, pedig már mindent megadtál háromszor! Na a papír az mennyivel rugalmasabb! Van egy jó kis űrlap, azt kitöltöd ahogy gondolod, ott van tere a kreativitásnak, nyilván nem kell annyira szigorúan venni hogy most mi kötelező mi nem, a Juditka akinek majd odaadod, úgyis tudja mi a lényeg.

A papírt akárkinek oda lehet adni

A számítógépes rendszerek ebben is szörnyűek! Munkafolyamat van benne, jogosultság, státuszok, pedig semmit se szeretnék, csak hogy Szabolcs, aki mellettem ül, nézzen már rá az ügyre, vagy csinálja már meg mert nekem most fáj a fejem. Bezzeg a papír! Az mennyire jó ebben is! Csak oda kell fordulni a gurulós székkel a szomszédunkhoz az irodában, átnyújtani a papírkákat egy hanyag mozdulattal, majd örökre elfelejteni hogy valaha nálunk volt. Ez még ráadásul agilis is, úgyhogy rossz nem lehet.

A papírt el lehet veszíteni

Az élet tele van olyan kellemetlen papírokkal is, amikkel nem akarunk foglalkozni. Vagy most éppen, vagy soha. Ha éppen most nincs hozzá kedvünk, akkor berakhatjuk felülről a harmadik fiókunkba a tűzőgépek alá. Igazán rutinosak eldughatják egy olyan nagy stóc papír aljára, ami valaki más asztalán tornyosul! Így két legyet ütünk egy csapásra: nem csak megszabadulunk a problémától, hanem egy esetleges felelősségre vonás esetén bűnbakunk is van, aki nyilván az lesz, akinek az asztalán végül mégis meglett a papír.

Ha meg soha többet nem akarjuk látni, irány az iratmegsemmisítő! Ha annyira fontos, úgyis újraküldik majd. Aztán ha úri kedvünk úgy diktálja, lehet, hogy azt majd nem daráljuk le. Kreatívabbak hajtogathatnak belőle kis hajót vagy olyan kis darut, aminek mozog a feje, ha húzogatják a farkát. Ezzel azért óvatosan, nehogy valaki széthajtogassa.

Hogy így sérül a nyomon követhetőség? Meg a transzparencia? Normális vagy? Hát ki akar itt transzparenciát? Annál idegesítőbb dolog nincs a világon...

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr8513714364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qrzor 2018.03.04. 15:48:18

Hát ez elég gyenge lett. Gondolom provokatívnak indult csak így sikerült.

1. Lexarom, hogy hol a file fizikailag, mert azt a dokumentumkezelő tudja. Én csak annyit írok be, hogy "biszb" ügyfél, meg "szerz" és ott van előttem a monitoron a pdf.

2. A papír is fogyaszt áramot. Amikor gyártják. Ennyi.

3. A dokumentumkezelőbe is bármit be lehet írni. Ha nem tudom a számot, odaírom a megjegyzésbe, tárgyba, stb. hogy "5800??" Persze kell hozzá IQ, hogy ne a numerikus mezőt abuzáljam. Erre van az oktatás, meg HR felvételkor a nyolc általános kikötése.

4. Ha majd Mr. Watson is nálatok dolgozik, de két országgal odébb csücsül, akkor hány napig lökdösöd a gurulós széket, hogy a kezébe nyomhasd a papírt???

5. Nem kell elveszíteni! Ha nem akarsz vele dolgozni, elég ha valami apró részletre visszakérdezel, és máris van két nap laufod... Ha válaszolnak, egy napig megdöbbensz, majd kérdezel újabb apró, de időigényes részletre. Egyszer csak feladják, hogy válaszoljanak, és véglegesen lekerült a felelősség rőlad. Így kell hatékonyanés elektronikusan dokumentummenedzselni :-)

Meglátásom szerint még párszáz évig párhuzamosan lesz papír és "e" iratkezelés.

wilbury 2018.03.04. 17:17:35

Nem mindenki érti a szarkazmust...

Legjobb rész: "Sőt, akár le is lehet önteni egy kis kávéval, akkor is majdnem ugyanúgy működik, mint azelőtt"

padisah 2018.03.05. 13:58:50

@qrzor: ja, el kell olvasni a blog bemutatkozóját :)

egyébként a papírnak egy téren van nagy jelentősége: verőfényben is jól olvasható
ez nem mondható el szinte semmilyen digitális kijelzőről

tehát papírral a kézben kimehetek a napra, egy padon olvasgatni, élvezni a napsütést, a szellőt, kiszabadulhatok az irodából

qrzor 2018.03.05. 22:11:57

@padisah: E-ink kijelző. Megvan? pölö: Kindle Whitepaper. Fújni kell a tokra egy kis lakkot és akkor "újkönyv" szaga lesz. :-)

qrzor 2018.03.05. 22:14:08

Ja, egyébként meg csak unatkoztam és gondoltam megdobom a hsz-ek számát. Ne vegyetek komolyan!

qrzor 2018.03.05. 22:18:49

@wilbury: A szarkazmusban csak összekacsintás lehetséges?

szaGértő 2018.03.06. 16:16:33

A képernyő meg karcolja a seggem, amikor törlöm... :D

qrzor 2018.03.06. 23:15:02

Már egy hónapja reverse engineering-elek egy dokumentumkezelő rendszert, amiben közel húszévnyi adat van. Persze az adatbázis referenciális integritása megsérült, a program nem fut, rendszerleírás, üzemeltetési dokumentáció nincs, fejlesztői támogatás nincs, az adatbázis olyan szinten obfuszkált, hogy az anyja se igazodna ki benne. Egyszóval totális a káosz, AMIT LASSAN KEZDEK URALNI.
Mint amikor Neo feláll a pocsolyából a sokadik agent Smith pofon után is. Ezt az élményt egy papír soha nem adja meg! :-) Sudokut próbáltam papíron, de a ceruzán nem volt elég UNDO gomb. Ott meghaltam. De a kockás füzet még barátom. A grafikus memóriám miatt.

rk-koma 2018.03.07. 08:27:37

Két rövid megjegyzés:
1.) Makovecz nem negdte a tanítványait géppel rajzolni a tervezés kreatív első fázisában, mert a gép kezelése korlátozta a fantáziát. Rajzolni először papírra .)

2.) reMarkable elektronikus palatábla, az majdnem papír, csak fogyaszt némi áramot. A kávét nem próbáltam...

viharkabát 2018.03.07. 15:52:00

Egy informatikus kollégám szerint papírmentes iroda akkor lesz , amikor a WC is papírmentes lesz.

na4 2018.03.07. 16:15:10

A papír öl, butít és nyomorba dönt. Hajrá digitalizáció!

midnightcoder2 2018.03.09. 14:14:55

@rk-koma: "Makovecz nem negdte a tanítványait géppel rajzolni a tervezés kreatív első fázisában"
Látszik is az épületein.

balage28 2018.03.10. 20:39:58

ipad pro
- lehet jegyzetelni, skiccelni
- lehet javítani a rajzon
- el tudom küldeni. ki lehet nyomtatni
- az összes "fecni" elérhető, nem kell keresgélni
- lehet törölni
- és persze el lehet hagyni kompletten :D
süti beállítások módosítása