Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A projektvezető archetípusai

2012. február 01. - TanacsLajos

Ünnep van kis blogunk háza táján, mert megszülettek az első kommentek a bejegyzéseinkhez! Ennek örömére - és hogy megmutassuk, mennyire boldogok vagyunk, hogy nem csak a Google robotoknak írjuk a cikkeket :) - nem is bejegyzésben, hanem egy egész cikkben fogok válaszolni PVPM feltett kérdéseire. Sőt, tulajdonképpen kettőben: itt a projektvezető juttatásait fejtem ki összekötve az elvárt képességekkel és tapasztalatokkal, egy másikban pedig megnyitjuk az ajánlott olvasmányok gyűjteményét.

A projektvezetők pénzbeli és egyéb juttatásai természetesen nagyon szoros összefüggésben vannak azzal, hogy milyen képességekkel és szakmai tapasztalattal rendelkezik valaki. Általánosságban szállítói oldalon többet lehet keresni lényegesen (1,5-2x a szorzó legalább). Ennek oka az, hogy a szállítók direktben a projektekből élnek, nem üzletfejlesztési vagy hatékonyság növelési célzattal végzik azokat. Így nagyon könnyen kimutatható a sikeres projektvezető által produkált nyereség, és könnyebben megnyílnak a mennyei forintcsatornák. Itt sokkal nagyobb mozgástere van az egyéneknek egyéni alkukra is (pl. "Rendben, elvállalom azt a projektet Nigériában, ahol három hónapig térdig egy mocsárban állva kell menedzselnem a programozást, de cserébe kérek egy Audi TT-t cégautónak")

Általános juttatásként ma már mindenkinek jár mobiltelefon meg notebook, de hát ezek csak 15 éve számítottak "juttatásnak", ma már alapvető munkaeszközök. Az ezen felüli juttatások tárháza végtelen. Projektvezetést szokás alkalmazottként, vagy szabadúszó vállalkozóként is végezni. Fizetéseknél a belépő szint (lásd lentebb) bruttó 500-600 ezer forint körül lehet, felső határ a csillagos ég, különösen a fejlett országokban (USA, Nyugat-Európa, stb.)

A könnyebb áttekintés kedvéért kategorizáltam a mai magyar nagyvállalati IT piac projektvezetőit, jöjjenek hát a projektvezetők archetípusai!

A Lelkes Amatőr

Már nem friss diplomás, de nem rég van a szakmában. Végzettsége jellemzően nem műszaki-informatikai, hanem közgazdász, kereskedelmi, valamilyen mérnök, nyomorúságosabb esetben jogász, bölcsész. Üzleti oldalról érkezik, tehetséges fiatalnak tartják, és szívesen kipróbálná a projektvezetést. Ezt felismerve főnökei rábíznak egy 340 millió forintos projektet, ami a második nap maga alá temeti.

(Én is szívesen kipróbálnám, milyen repülőgépet vezetni, de semmiképpen nem úgy tenném ezt meg, hogy kétszer megnézem a Top Gun-t, majd beülök egy F-22-es vadászrepülőbe, megkérdezem, melyik gombbal is kell felszállni, és gázt adok.)

Az események adminisztrálására is csak néhány tíz, maximum száz embernapos projektecskéknél képes, nagyobb volumennél nem érti már, mi történik körülötte. A projekt félresiklása esetén nagyon könnyen bűnbakká válik, és példásan meg is büntetik, pedig a legnagyobb bűne az, hogy elhitte annak aki kinevezte: "Én tudom, hogy MEG TUDOD CSINÁLNI!"

Fizetési kategória: $$
Elvárt angol/német nyelvtudás: gyenge középfok
Cégautó: BKV bérlet
Bónusz: 1-2 alkalommal évente, főleg a cég teljesítményétől függően
Oldal: Megrendelői

A Technokrata

Programozóként kezdte, ment neki úgy ahogy, és többre vágyott. Sokat látott már és műszaki szempontból tapasztalt, a projektvezetés kérdését egyértelműen műszaki szempontból közelíti meg: elképzelése szerint a projekt vezetőjének a legjobb programozónak kell lennie. Túl nagy hangsúlyt fektet a technikai kérdésekre ("Legyen 85%-os a unit teszt lefedettség, és ez megold minden problémát!").

A projektvezetés humán oldalát, az ügyfelet és annak kínjait zavaró tényezőként kategorizálja, és a projekt idegesítő melléktermékeként próbálja figyelmen kívül hagyni. Gyakran használja az "Így nem lehet normálisan dolgozni" kifejezést, a projekt esetleges sikertelenségét hajlamos az öltönyös felső vezetők vagy értékesítők ostobaságára fogni. Ő maga sosem húz öltöny, sokkal inkább farmerben, koszos cipőben és pulcsiban jár. Nyáron a rövidnadrág sem idegen tőle. Kis és középméretű cégeknél fordul elő, multiknál sosem.

Fizetési kategória: $$$
Elvárt angol/német nyelvtudás: gyenge középfok
Cégautó: Opel Astra
Bónusz: 1-2 alkalommal évente, vegyesen saját és a cég teljesítményétől függően egyenlő arányban
Oldal: Főleg szállítói, néha megrendelői

A Multihuszár

Jó ideje járja már a ranglétrát különböző, vagy egy bizonyos multinacionális cégnél. Otthonosan mozog a steering committee-k és menedzsment riportok világában, ismeri a szervezetet és a kulcsembereket, mindenről tud: kit rúgnak ki a jövő héten, kit léptetnek elő, és kivel is hancúrozott Editke a fénymásolóban péntek este.

A projektvezetést leginkább a saját karrierépítésének eszközeként látja, sokszor ennek alá is rendelve mindent. Akár a projekt sikerét is. Gyakori motívum a felelősség folyamatos el- illetve másokra hárítása. Sikeresen tud érdeket érvényesíteni és információkat szerezni, amennyiben ezeket a tulajdonságokat a projekt szolgálatába állítja, hatalmasat tud lendíteni a munkán. Fontos feladata, hogy eladja és fényezze a projektet az üzleti megrendelők és a felső vezetőség felé. Gyakran szorul két tűz közé a szállító és az üzleti megrendelő között: ilyenkor kénytelen előbb-utóbb valamelyik oldalra állni, hogy ne morzsolódjon fel.

Szereti az eleganciát, hangsúlyozza vezető (menedzser) mivoltát. Jól kommunikál, meggyőzően érvel, mindig magabiztos, akkor is, ha fogalma sincs, miről is beszélnek körülötte. Nem megoldja a problémákat: kijelenti a projekttagoknak, hogy elvárja azt, hogy ők megoldják azokat.

Fizetési kategória: $$$
Elvárt angol/német nyelvtudás: erős középfok
Cégautó: Opel Astra
Bónusz: 1-2 alkalommal évente, vegyesen saját és a cég teljesítményétől függően egyenlő arányban
Oldal: Vegyesen megrendelői és szállítói, mindig nagyvállalati

A Jedi

Sokat látott (10+ év szakmai tapasztalattal bír), érti a technológiát, kezdi gondolkodó módon megközelíteni a projektvezetést, tanfolyamokra járt, időnként hivatalos képesítéssel is rendelkezik. Nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik, dolgozott már megrendelői és szállítói oldalon is. Készség szinten beszél egy-két idegen nyelvet. Elegánsan öltözködik, ügyel a megjelenésére. Kiválóan tárgyal, jó előadó, jelentős meggyőzőerővel. Jó helyzetfelismerő képességgel rendelkezik, határozottan dönt.

Vezetőként viselkedik, az embereit sajátjának tekinti, kiáll értük, néha túl markánsan is. A projekt sikerét időnként alárendeli a saját érdekeinek védelmének. A sokéves harctéri tapasztalat szarkasztikussá, megkeseredetté teheti, hajlamossá arra, hogy folyton a szerződésre mutogatva kihasználja egy gyakorlatlanabb projektvezető tapasztalatlanságát a másik oldalon.

Fizetési kategória: $$$$
Elvárt angol/német nyelvtudás: közép-felsőfok
Cégautó: Ford Mondeo
Bónusz: 1-2 alkalommal évente, főként saját teljesítménytől függően
Oldal: Szinte kizárólag szállítói

A Megváltó

Mindent tud a szakmáról, vagy legalábbis ez a hír járja róla. A végzettsége már mit sem számít, több, mint 20 év tapasztalattal a háta mögött. Nagyon ritkán vezet teljes projekteket, inkább coachinghoz, válságmenedzsmenthez hívják, rettenetes összegekért. Ebből kifolyólag szinte soha nem éri meg az árát. Vezetett már mindenféle projektet és projekt irodát is, járt minden kontinensen. Nagyon gyorsan képes válsághelyzeteket elemezni és megoldásokat kínálni reménytelennek tűnő helyzetekben is. Sosem érzelemből dolgozik, profi a szó legszorosabb értelmében. A megrendelőjét megbízhatóan képviseli, de nem kötődik hozzá érzelmileg.

Hajlamos külső szemlélőnek megmaradni, így nem mindig bír kellő motivációval a projekttagokra. Nem mindig viseltetik kellő alázattal a feladat iránt: az "Én már mindent láttam" mentalitás felületes munkát és hibás döntéseket eredményezhet nála. Arrogánsá válhat, megbízásának végrehajtásakor személyes nimbuszának fényezése megelőzheti a projekt érdekeit.

Fizetési kategória: $$$$$
Elvárt angol/német nyelvtudás: erős felsőfok egy, de inkább több nyelvből
Cégautó: Audi A6
Bónusz: Konkrét célokhoz kötött sikerdíj, nem ritkán jelentős része a megbízási díjnak
Oldal: Kizárólag szállítói

A bejegyzés trackback címe:

https://derrickesharry.blog.hu/api/trackback/id/tr954046057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PVPM 2012.02.02. 00:10:06

Sziasztok!

Köszönöm, hogy ilyen rendesek vagytok, hogy első szóra teljesítitek minden kívánságomat. :)

Érdekes, tanulságos és egyben szórakoztató is a cikk. De gondolom, hogy nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem minden hátsó szándék nélkül kérdeztem mindezt. Ugyanis az egyetem (közgazdasági) után Big4-nál voltam tanácsadó rövidebb ideig, de egy projekt (webfejlesztés, szállítói oldal) vezetésére elcsábítottak, ami először 1 éves kitérőnek tűnt, de mivel annak ellenére, hogy nem volt benne gyakorlatom és az elején nem is ment könnyen, sikeresnek bizonyultam, így lett belőle három év. Mivel vállalkozóként dolgoztam idáig, ezért kevésbé vagyok tájékozott azügyben, hogy milyen lehetőségei vannak az embernek, ha elmegy egy nagyobb céghez alkalmazottként projektvezetőnek. A projekt lecsengésével ugyanis most ezügyben tapogatózom, de nem igazán tudom, hogy mi lenne a reális összeg, amit mondanom kéne és mi az, amit meg is lehet kapni az én tapasztalatommal. Tényleg nem akarok pofátlannak és túl rámenősnek tűnni, de megtiszteltetés lenne, ha esetleg ezügyben eligazítanátok.

Konkrétan a cikkel kapcsolatban még lenne olyan kérdésem, hogy a bónusz átlagosan a különböző kategóriákban éves szinten a 12 havi fizetés hány százaléka szokott lenni.

Előre is köszönöm: PVPM

TanacsLajos 2012.02.02. 07:52:58

Szia!
Ezek szerint egy kicsit valami újba szeretnél belevágni (más jellegű projekteket más felállásban csinálni, mint eddig): én kb. 650 bruttóval nyitnék. Az autó mostanában kényesebb téma lett az adózási vonzatok szigorodása miatt, ha indokolt a munkádhoz (mert például ügyfelekhez kell járni sokat), akkor kérj mindenképpen. Ugyancsak érdemes a mai benzinárak mellett tisztázni, mennyi üzemanyag használatot térít a cég. Ezen felül cafeteria (étkezési jegy), üdülési utalvány, notebook és telefon szinte mindenhol van.
A bónusz általában plusz 2 havi fizetést szokott jelenteni, vagy egyszerre, vagy két részletben (félévente). Akkor lehet ez lényegesen több, ha a havi fizetésed kevesebb, és a bónuszod célhoz van kötve.
Ha beválsz valahol és a cégnek jól megy, akkor az összeg 2-3 év alatt felmászhat 800 körülig, vagy még tovább.
Remélem, segítettem a válasszal, ha van még kérdésed, tedd fel bátran, nem vagy pofátlan :)

PVPM 2012.02.02. 10:33:53

Nagyon köszönöm a gyors választ. Majd mindenképp beszámolok arról, hogy mire jutottam...:) És ha eszembe jut még valami, akkor felteszem majd a kérdéseimet. Ja és persze várom a további cikkeket is.

PVPM 2012.02.10. 11:36:06

Elmesélem az első (pénzintézeti)projektmenedzseri állásinterjúm idevágó részeit.

1) 650 ezer forintot nagyon sokallották, 500 ezret (és nem túl jelentős cafateria, bónusz) adnak maximum, de inkább ennél is jóval kevesebbet, mondván, hogy az nem járja, hogy nem nagyvállalati projektmenedzseri tapasztalatom van

2) sajnos ennél a cégnél az angol nem annyira fontos, sokkal inkább a német, ami annyira nem erősségem, így nem valószínű, hogy sok esélyem van az állásra

3) Ez inkább kérdés, mennyire tipikus az, hogy nem támogatják a nyelvtanulást projektmendzsereknek? Mert mondta, hogy szerveznek a cégnél némettanfolyamot...ami önköltséges... De ami talán még ennél is jobban meglepett, hogy elvárják, különböző projektmenedzseri képeítéseket szerezzen idővel az ember, de ehhez maximum szerényen hozzájárulnak. Big4-nál nem ezt tapasztaltam, a legdrágább szakmai képeísítést is 100%-ban ők fizették még a teljesen kezdőknek is, tanfolyamot, vizsgadíjat, mindent.

Úgyhogy összeségében csalódást keltettek.

Oberinspektor Derrick 2012.02.10. 14:33:03

@PVPM:
Ahogy leírtad, valószínűleg én is csalódottt lennék.
A 3) ponthoz: A Big4 nem a tipikus magyar gyakorlat a tanfolyamok támogatása szempontjából, de persze sok más szempontból sem. Kevés hely van, ahol "élből" támogatják a PMP képzést és vizsgát, sokkal inkább gyakori, hogy megfelelő bizonyítás után "kisírod" ezt vagy legalább egy részét.
Nyelvtanfolyamok néhány éve általánosak voltak, - különösen nagy cégeknél, - ma már alig-alig vagy csak egy szinttől fölfele.

PVPM 2012.02.10. 14:53:21

Köszi...remélhetőleg lesz még interjúm...ha igen, majd beszámolok itt újból, ha nem bánjátok. :)

PVPM 2012.02.11. 12:41:08

Sziasztok!

Keddre behívtak AC-re, ahol többek között egy itthon megoldandó projektfeladatot kell egy képzeletbeli projektbeszámoló keretében bemutatni. A feladat lényege, hogy a back office és az értékesítés némileg ellentétes elképzelései és igényei ellenére egy egységes kalkulátorszoftver készüljön el, erre kell egy koncepciót kidolgozni és "eladni". Nekem különösen sokat segítenétek, de az egész blog témája szempontjából is érdekes téma lenne szerintem, ha leírnátok a gondolataitokat, hogy hogyan érdemes egy ilyen projektbeszámolón ppt-s előadást tartani. Mit kell, mit nem szabad, stb. És persze ha esetleg van az én projektfeladatommal kapcsolatban is valami konkrét jó tanács, ötlet, azt szívesen veszem. Köszönöm! :)

TanacsLajos 2012.02.12. 08:06:54

@PVPM: Szia! Jó ötlet ez, mi is gondoltunk már erre, a projektirányító bizottsági ülések kapcsán (más néven Steering Committee, ott kell általában a projektvezetőknek izzadva beszámolni arról, hogy áll a projektjük). Összeszedem a gondolataimat, és leírom ma estig egy szösszenetben.
Annyit segíts még, hogy a feladatod most egy koncepció, ötlet eladása a bemutatón, vagy egy már futó (fiktív) projektről kell beszámolnod?

PVPM 2012.02.12. 10:02:43

Szia! Szuper, előre is nagyon köszönöm. :) Ez egy már elvileg futó projekt, aminél időközben kiderült, hogy más-más elképzelése van az értékesítésnek és a back-office-nak, a cél pedig az, hogy az a döntés szülessen végül, hogy az általam vázolt megoldás szerint menjen tovább a projekt. Persze mindig derülnek ki utólag módosítási igények, de azért az, hogy a feladat szerint márciusról augusztusra tolódik az átadás amiatt, hogy utólag derül ki, hogy teljesen más elvárásai vannak a 2 részlegnek, az már túlmutat ezen. Szóval szerintem eleve a projekt tervezése, becslése hibásan indult, hiszen nem kellő alapossággal tisztázták az igényeket. Másrészt a projekt átadása a legzűrösebb időszak szokott lenni, ami pont augusztusra tolódik, ez önmagában kockázatos, hiszen jó eséllyel ilyenkor szinte mindenki szabadságon van. Ennél még az is jobb, ha élből szeptembert lőjük be. Vagy Ti másképp gondoljátok?

TanacsLajos 2012.02.12. 21:39:13

Elkészült a cikk, itt olvashatod:
derrickesharry.blog.hu/2012/02/12/a_projektbeszamolo
Remélem, segít! Sok sikert a bemutatóhoz!

PVPM 2012.02.16. 18:12:02

@Kriminalhauptmeister Harry: Sziasztok! Elmesélem az AC-t. Minek után az interjún nem tűntek túl szimpatikusnak (gondolom, én sem nekik), csodálkoztam, hogy behívtak AC-re, de kezdettől fogva úgy éreztem, hogy csak biodíszletnek kellek. Az AC-n 4-en voltunk, amikor a három vezető megérkezett a tárgyalóba, akkor hármunkat közönyesen és hidegen, egyikünket pedig széles mosollyal és vállveregetéssel köszöntötték. Pedig állítólag mindannyian külsősek voltunk. Meg is jegyeztük egymás között, hogy a negyedik fickót leszámítva mi csak palimadarak vagyunk a színházukban. A másik feltűnő jelenség az volt, hogy kis túlzással a 27 évemmel szinte óvodásnak tűntem a többi jelölt mellett, pedig 2-3 éves tapasztalatot vártak el, a fizetés pedig mindössze 500 bruttó maximum. Nekik több mint 10 éves tapasztalatuk volt. Ennek ellenére nagyon jól éreztem magamat, azt gondolom, hogy jól is ment minden, amiben persze oroszlánrésze van annak is, hogy Tőletek sok segítséget kaptam. Sok körös szóbeli és írásbeli feladatok, nagyon feszes ütemezésben. Aztán több mint öt órányi lefárasztás után elküldtek minket anélkül, hogy egyetlen értékelő mondatot is hallhattam volna magamról. Ma pedig jött egy sablonlevél, amiben ridegen és szűkszavúan elutasítanak. Egy telefonos interjú, egy személyes interjú és egy 5 órás AC után elvártam volna, hogy ennél többre méltassanak és némi személyre szabott indoklást, értékelést kapok vagy legalább valami udvariasabb lerázást. (Nem vagyok kicsinyes, úgyhogy azt meg sem említem, hogy az interjún még egy pohár vízzel sem kínáltak meg, az 5 órás AC-n is szinte lopva ittunk némi vizet a tárgyalóban felejtett ásványvízből és ettünk néhány szem száraz kekszet, ami ki tudja, mióta ott aszalódott...) És ez a cég szinte minden évben az év munkahelye. :) A gyors segítségeteket ettől függetlenül nem győzőm megköszönni!!!

Oberinspektor Derrick 2012.02.16. 21:20:45

@PVPM: jól látod, megvolt már a kiválasztott, de "legitimizálni" kellett a döntést. Egyrészről undorító, másrészről fogd fel gyakorlásnak, tanultál belőle. Egy róka, egy dallam és vmi házalap jut eszembe :)

PVPM 2012.02.17. 09:57:45

@Oberinspektor Derrick: Én is így fogom fel, mert tényleg hasznos volt. Talált, süllyedt. :))

TanacsLajos 2012.02.17. 10:04:17

@PVPM: Tapasztalatnak szerintem is jó volt. A másik gondolatom, hogy egy állásinterjún nem csak a pályázót méri fel a munkáltató, hanem fordítva is: ahogy az interjún kommunikálnak veled, ahogy lebonyolítják, az fontos előrejelzés arról, milyen is lenne annál a cégnél dolgozni. Ilyenkor nem csak ők döntenek, hanem te is! Ha nem tetszik amit látsz, mondj nemet!

boldogok_a_sajtkészítők 2012.04.18. 22:40:02

Én azt látom, hogy elég érdekes helyzet van kialakulóban:

- a legjobb PM-ek (tapasztalat, rutin, mifene) by definition szállítói oldalon vannak. (a fentieket ott lehet megszerezni és ott is fizetik meg.)
- a leendő ügyfeleknek egyre kevesebb pénzük van ezeket megfizetni (Jedit még talán, megváltóra egyáltalán nincs keret. Megváltható méretű projekt sincs sok)
- egyébként ugyanez a helyzet pl fejleszőknél is, ugyanezen okok miatt.

-> a megrendelő nem sok jót kap a pénzéért, így legalább az árat megpróbálja lenyomni.
-> a megrendelő megpróbálja házon belül megoldani a dolgot, lassú és középvacak lesz, de legalább olcsó (vö. nem kell CAPEX soron kimutatni, inkább elmossuk.. már amíg az OPEX költségcsökkentés el nem éri ezt a részt is)

Erre mondják hogy kis pénz kis foci?

Oberinspektor Derrick 2012.04.19. 14:31:10

@boldogok_a_sajtkészítők: pont így látom én is, azzal a kis különbséggel, nem vagyok biztos a sorrendben; miszerint a gyatra minőség miatt megy az árlefaragás, inkább fordítva gondolom, a gazdasági helyzet kikényszeríti az áralkut, ami visszahat a minőségre.
De amúgy igen, kis pénz, kis foci.
süti beállítások módosítása