Az Inkompetencia Betét

2020. szeptember 13. - Kriminalhauptmeister Harry

Magyarországon szinte népbetegségnek számít napjainkban a sok ezernyi ember életét megkeserítő inkompetencia. Sajnos a mai napig kevés szó esik róla, hiszen a társadalmi elvárásoknak való megfelelni akarás, a szégyenérzet, a kitaszítottságtól való félelem mind-mind sokakat elrettentenek attól, hogy nyíltan vállalják: inkompetenciában szenvednek.

Pedig az inkompetencia nem betegség, hanem állapot, amelyen a modern technika és orvostudomány vívmányai rengeteget segíthetnek. Szakszerű támogatással akár a legsúlyosabb stádiumú esetek is hatékonyan kezelhetők, elősegítve, hogy az érintettek teljes éljenek, amely semmilyen tekintetben nem különbözik a kompetensekétől.

inkomp.png

Tovább

Mire jó a koronavírus?

Gonosz egy féreg ez a koronavírus, ám de a sikeres, modern, agilis vezetők nem rettennek meg a fertőzés hullámaitól, hanem meglovagolják azokat! A laikus, menedzsmenthez és vállalatirányításhoz mit sem értők nem is sejthetik, mennyi mindenre lehet jó  a koronavírus járvány: íme egy kis ötletcsokor azoknak a vezetőknek, akik még nem tudták kihasználni az ebben rejlő potenciált!

koronamirejo2.png

Kép: Wunderplan Kft/Derrick és Harry Blog

Tovább

A Baszogatás Művészete

Mint tudjuk, a vállalati projektvezetők idejük jelentős részét, mások noszogatásával, ösztökélésével, projektvezetési szakkifejezéssel élve az úgynevezett baszogatással töltik. Szakmai sikerességük és elismertségük szempontjából a legkevésbé sem mindegy hát, hogy milyen szinten űzik ezt a tevékenységet! Esszenciális összeállításunk a legismertebb ilyen technikákat mutatja be, szokás szerint a teljesség igénye és az igényesség teljessége nélkül.

agyvelokepernyo.jpg

Pexels képe a Pixabay -en. 

Tovább

Tanácsadó Típusok

Az üzleti élet szürke és unalmas lenne tanácsadók nélkül: ők azok, akik fényt visznek szürke vállalati hétköznapjainkba egy szívmelengető audittal, magasztos módszertannal, vagy könnyfakasztóan szép prezentációval. Íme, most bemutatunk néhány tipikus tanácsadó típust, akikkel könnyen összefuthattok pályafutásotok során!

  

Legyél jó vezető!

Legyél jó vezető! Legyél asszertív, legyél megértő! Támogató legyél, támasz az embereknek, a menedzsment és a főnökök kora már lejárt. Mutass példát, légy hiteles, légy következetes! Toleráld a hibákat, soha ne basszál le senkit, légy megértő, ha sokadjára sem sikerül!

A fejlődésben támogasd az embereket, mutass nekik utat, adj építő visszajelzést, engedj nekik teret, hogy kibontakozzanak! Kérj magadról visszajelzést, fogadd nyitottan a kritikát! Tudj motiválni, feltüzelni, inspirálni, legyen karizmád! Aktív figyelemmel figyelj, kapcsolódj, ne címkézz, ne nyomkodd folyton a telefonodat!3545fa7d-bd95-4d34-b896-5ae62942976c.jpeg

Image by Free-Photos from Pixabay

Tovább

Öljük meg a Mítinget!

Sokan szeretik vállalati megbeszéléseken múlatni az idejüket, trécselnek, bizottságot játszanak, veszekednek, ahelyett, hogy érdemi munkát végeznének. Ha ez téged is idegesít, legjobb, ha elveszed a semmirekellők kedvét az orrvérzésig tartó mítingektől, és a nyomorúságos megbeszélésiket a földdel teszed egyenlővé, hogy örökre elvedd a semmirekellők kedvét a hasztalan szájtépéstől. Nincs ötleted, hogyan öld meg a mítinget? Íme néhány tuti technika!

meeting_vala.jpg

Tovább

Simán átálltunk online-ra

Na, nálunk semmi gond nincs, simán átálltunk online munkára, minden megy, ahogy szokott. Nekünk ez annyira nem volt nagy cselendzs, mert amúgy is sokszor nyomtuk remote-ból. Például simán megtartottuk úgy is a megbeszéléseket, ha a Gábornak a kocsiját el kellett vinni gumicserére, mert akkor felhívta Bencét vagy valakit, akinek fasza a kihangosító a telefonján, és hallgatta, hogy miről beszélünk bent a tárgyalóban.atallasonline.png

Tovább

Egy Homeoffice-os Naplója

1. nap

Szinte hihetetlen, de egyik napról a másikra fenekestül felfordult az életünk. Itt a vírus, mindenki pánikol, de van ennek egy elképesztően jó oldala is: a vezetőség döntést hozott, és a dolgozók 90%-a home office-ban dolgozik mától! Hihetetlen, hogy évek óta könyörögtünk ezért, és csak a hárítás ment, meg a mellébeszélés: úgy lehetett csak otthonról nyomni, hogy előre bejelentetted két héttel, jóvá hagyattad a vezetőddel írásban, nem lehetett hétfő és nem lehetett péntek, és nem eshetett nemzeti ünnep elé és után, és 8 órán keresztül online kellett lenni és 15 percenként csetben aktivitást mutatni, és részletes jelentést írni a nap végén a felettesünknek az elvégzett feladatokról, ami nem számított bele a 8 órába.

Na mindez a múlté! Mostantól mindenki otthonról dolgozik, akár péntek van, akár szerda, nekem ez Java programozóként maga a valóra vált álom! Itthon ülhetek a fasza kis gamer fotelemben, saját triplamonitorommal nyomhatom, amúgy is az a minimum szerintem egy rendes fejlesztőnek, kreatív környezet, nem pofázik senki mellettem, be tudok sötétíteni nappal is, és ehetek akármilyen hagymás pizzát a gépemnél ülve (!!!), nincs valami köcsög céges policy, ami ezt nem engedné. Első nap indul!

work-1627703_640.jpg

Image by 024-657-834 from Pixabay 

Tovább

Mítingezünk

meeting-1453895_1280.png

Image by GraphicMama-team from Pixabay 

Dátum: 2020. február 27. 11:00
Esemény: Bizbasz projekt heti rendszeres státuszmeeting
Résztvevők: H. Tivadar (projektvezető), N. Katalin (üzleti elemző), Cs. Norbert (product owner), K. Dávid (fejlesztő), N. Anita (marketing asszisztens), L. Klára (marketing igazgató), D. Fanni (projekt asszisztens)

H. Tivadar: Szevasztok, jó reggelt... aha látom, a Klári még sehol.

N. Katalin: Tök jó lenne, ha projektvezetőként időben jönnél a saját megbeszélésedre. Ja, és neked is jó reggelt, bár már majdnem dél van. Egy normális munkahelyen ezt senki nem engedhetné meg magának!

H. Tivadar: Kati basszus, a vezérnél voltam, szakítsam félbe a monológját azzal, hogy mennem kell a heti státuszra? Tudod milyen. Klárival mi van? Nem jön?

Cs. Norbert: Nemtom, asszem láttam a büfében még tíz perce.

Tovább

Gengszter Projektvezetői Teszt

Az igazán profi projektvezetők néha átállnak a sötét oldalra, hogy a projektet sikerre vigyék. Ne de mennyire? Ennek megállapításához készítettünk egy rövid önismereti tesztet, amiből bárki megtudhatja, igazi keményvonalas gengszter projektvezető lett-e már belőle!

gangster-4146707_1280.jpg

Image by Vitabello from Pixabay 

1. Ellenálló kezelése, akin áll vagy bukik a sikered

A) Bevonom, coacholom, kezelem az érzéseit.

B) Egyszer szólok. Ha továbbra is akadályoz, kivonom a forgalomból, hisz a Szponzor az apám teniszpartnere.

C) Este, munka után megvárom a kis utcában, ott nem jó a világítás. Úgy csinálom, hogy ne legyenek tanúk. Végül savban feloldom a mi kis konfliktusunkat.

Tovább

Workshopozás

A cégben mindenki unatkozás, unalomból egymás basztatás, főnök fikázás, "itt soha semmi nem történik" mondogatás. Be nem tartott vezetői ígéret felemlegetés, bezzeg másholozás. A főnök ezt megtudás, ezen beidegesedés! Először mindenki lebaszni akarás, aztán magát jó főnöknek gondolás, inkább mindent megoldó egész napos workshop szervezés.

workshop-745017_1280.jpg

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Tovább

Az IT projektmenedzsment legrövidebb szakkönyvei

A hideg téli napokon, az ünnepek után, az évkezdés lendületét megragadva kicsit átnéztük, melyek azok az informatikai művek, amik annyira rövidek, hogy akár két villamosmegálló között végezhetünk velük. Íme, fogadjátok szeretettel az IT projektmenedzsment legrövidebb szakkönyveinek gyűjteményét!

book-wall-1151405_1920.jpg

Tovább

Évkezdési tippek munkahelyre

Kezdődik a 2020-as év, vannak köztünk, akik már január 2-án az evezőt húzták a saját kis személyes gályájukon, más szerencsésebbek csak a január 6-i hétfőn térnek vissza a meetingek, projektek, e-mailek világába. Biztos akadnak, akik ezt a percet boldogan várják, és izgatottan állnak a 2020-as év csodálatos kihívásai elé. A legtöbben azonban úgy gondolnak a munkakezdésre, hogy szívesebben látnák, amint a pokol összes démona kénköves esővel égeti porrá a világunkat, mint hogy holnap be kelljen mennie dolgozni.

bejgli.jpg

Image by Free-Photos from Pixabay 

Tudatos felkészüléssel azonban könnyedén átvészelhetjük az első néhány napot. Lássuk hát, mire számíthatunk, a munkahelyre való visszatérésünk során, és hogyan élhetjük túl ezeket a kemény időket!

Tovább

Írjunk Szabályzatot!

Unatkozol a munkahelyen? Céltalanok a napjaid? Úgy érzed, ideje lenne valami nagyot alkotni, és nyomot hagyni magad után a világban? Ne keress tovább, a megoldás az, hogy a vállalatodnak

írj szabályzatot!


Szabályzatot írni jó, mert

  • új barátokat szerezhetsz,
  • fontosnak érezheted magad,
  • van valami kézzelfogható eredménye a munkádnak, amit meg tudsz mutatni bárkinek,
  • kiélheted kreatív énedet, szárnyalhat a fantáziád!

mosesandaron.jpgimage: public domain

Tovább

A Főnök Kiosztja a Feladatot

A vállalati lét egyik sarokköve a pillanat, amikor a főnök a rá ruházott hatalommal élve kiosztja a Feladatot az egyszeri dolgozónak. Ahány főnök, annyi szokás: van aki jeleskedik ebben a vezetői alapfunkcióban, másoknak meg bizony lenne még mit tanulniuk, hogy hatékonyabban csinálják. Mi most bemutatunk néhány jellegzetes feladatkiosztási stílust, aztán mindenki döntse el maga, melyik utat szeretné követni...

feladatotoszt.jpg

Tovább

Az Informatikusi Életpálya

Pályánk során minden életszakaszban más kihívásokkal, más kérdésekkel és feladatokkal nézünk szembe: a boldog és gazdag életpályához nem árt egy kis felkészültség, pillantsunk hát bele most egy képriport erejéig, melyik informatikus korosztályt milyen gondolatok foglalkoztatják, a húszas éveikben járó ifjú titánoktól a hetven pluszos veteránokig!

 

Képek: pixabay

Kalapácskonferencia Program

Annyi a konferencia manapság, mint égen a csillag. Sok köztük a magas színvonalú, de néha hajlamosak vagyunk a célt összetéveszteni az eszközzel, és ilyenkor bizony a konferencia sem arról szól, amiről kellene.

Ilyen lett volna a soha meg nem rendezett Kalapácskonferencia is, aminek a programját most közzétesszük nektek!

hammerconference.jpg

9:00 - 9:15: Megnyitó: Verjük be egy ütéssel!
Előadó: Roppantó Samu, alelnök, Magyar Kalapácsszövetség

9:15 - 10:15 Keynote Speech: Nailing Your Success with the Right Hammer
Előadó: Frank McSmasher, alapító, International Hammering Institute

Tovább

A Hét Projekt Főbűn

Blogunk tudományos megközelítésű projektvezetési kutatómunkája során a közelmúltban sikerült egy szenzációs felfedezést tennünk. Hieronymus Bosch A hét főbűn című munkájának agilis elemzése során a festmény mindeddig rejtett rétegei kerültek napvilágra, melyből világosság vált: a mű nem egyszerűen a hét főbűnt, hanem a hét projekt főbűnt ábrázolja, amik már a középkorban is megkeserítették a sikeres projektekre törekvők életét.

Az alkotás elemzése során feltárt rejtett feliratok betekintést engednek a kor emberének mindennapi munkahelyi morális és etikai dilemmáiba, és gyökeresen a korai reneszánsz projekttudatosságáról alkotott képünket. Jelen cikkünkben a nyilvánosságra hozzuk a mű restaurált részleteit, az olvasó elé tárva A Hét Projekt Főbűnt.

Köszönet B.-T. Gábornak és V. Noéminak az inspirációért és a tudományos kutatómunkában való részvételért.

 

 

 

 

Hogyan folyik szét a munkaidőd?

Az élet kinek édes, kinek keserű, de mindenkinek rohadt gyorsan telik. Folyton rohanunk, soha nem érünk rá semmire, nem érjük utol magunkat, be vagyunk havazva, elborítanak a teendők, semmit sem tudunk normálisan megcsinálni. Ki tehet erről? A kegyetlen élet és az őrült világ, amiben élünk. Ki tehet ellene? Hát TE, például azzal, hogy végigolvasod a következő listát, magadba nézel, és elkezdesz változtatni! Lássuk hát, mivel is csesszük el legtöbbször a munkára szánt időnket ahelyett, hogy valami hasznosat csinálnánk!

time-3306753_640.jpgImage by Gerd Altmann from Pixabay

Tovább