Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

A D&H Blog nem vész el, hanem átalakult!

2023. szeptember 25. - TanacsLajos

Drága Olvasóink!

Aki követi blogunkat, észrevehette, hogy bizony az elmúlt lassan egy évben itt, a blog.hu felületen nem született új anyagunk. Elfogyott tán a mondanivalónk, vagy kiégtünk teljesen? Nos, korántsem! A projektek, IT és menedzsment varázslatos világa minden nap ad inspirációt arra, hogy művészi önkifejezésünk szárnyra kapjon.

A blogunkon született több, mint 300 cikk és 11 évnyi blogolás után mi is megújulásra vágytunk. Ugyancsak meghallottuk az idők szavát: azt látjuk, változnak a tartalomfogyasztási szokások, az olvasgatás a múlté, instant fogyasztható tartalmakra vágyik az olvasóközönség. 

Mindezen okokból lassan egy éve elindítottuk a Derrick és Harry Blog instagram oldalát, ahol a korábban megszokott stílus továbbgondolásával tovább ütjük a projekteket, programozókat, menedzsereket, határidőket, meg mindent, ami csak szembejön a dolgozóban.

Gyertek, kövessétek be az oldalunkat, kommenteljetek, lájkoljatok, vitatkozzatok, szóljatok be, tudjátok, ahogy szívből jön!

Szeretettel,

A Derrick és Harry Blog Csapata

derrickharryinsta2.jpg

Halálos Munkahelyi Veszélyek

A felületes szemlélő számára talán tűnhet úgy, hogy a hétköznapi irodai munkakörnyezetnél nincsen biztonságosabb közeg, hiszen munkánkat fedett helyen, kellemes hőmérsékletben és páratartalomban végezzük, nehéz gépektől, éles tárgyaktól, magasfeszültségű vezetékektől és harapós állatoktól távol.

Nagyobbat nem is tévedhetne ez a felületes szemlélő! A vállalati projektek során számos helyzetbe keveredhetünk, amelyek életveszélyes terhelést jelentenek szervezetünkre. Egészségvédelmi és baleset megelőzési céllal gyűjtöttük össze számotokra a TOP 5 leggyilkosabb projektszituációt, íme!

accidents.jpg

Tovább

Véleményezz!

Cikkünk vendégszerzőnk, doktor Varsányiné alkotása.

A vállalati egyeztetés nem tréfadolog, ellenben kiváló lehetőség főbb értékeink és szakértői vagy vezetői székünkből végzett, mindenre is kiterjedő figyelnünk és kemény munkánk bemutatására. Sok helyen - tragikus módon - nem kopott még ki a koncepciók és szöveg tervezetek, profibbaknál akár szabályzatok és 50-70 oldalas anyagok e-mail csatolmányok alapján több címzett fele egy e-mailben való köröztetése cégen belül. 

learn-study-inspect-reviewing-pictured-as-magnifying-glass-enlarging-word-symbolizes-researching-exploring-analyzing-meaning-164570806.jpeg

Kollaboratív munka? Pfujj!
Gyorstalpaló a jól bevált, régimódi szakmai véleményezésbe kötelezően bevont közép és felsővezetők, területi szakértők számára.

Válassz Harcmodort!

Tovább

Nem az én dolgom

 • Ha operatív, akkor nem az én dolgom
 • ha stratégiai, akkor nem az én dolgom
 • ha valaki más már csinálta egyszer, akkor az ő dolga
 • ha még senki sem csinálta, akkor beszéljünk róla, hogy kinek a dolga
 • (... és ha beszélünk róla, akkor biztos nem fogsz meghívni mindenkit, akit kéne, úgyhogy újra kell majd beszélnünk róla, de ez nem az én dolgom)
 • ha ott sem voltam, akkor nem az én dolgom
 • ha külsős vagyok, akkor ez a belsősök dolga
 • ha belsős vagyok, akkor a külsősöké
 • ha ez elődöm kezdte el, akkor ez nem az én dolgom
 • ha már megvan az utódom, akkor ez már nem az én dolgom
 • de ha nincs is meg, csak erősen elvágyódom, akkor sem az én dolgom
 • ha az én dolgom lenne, de el vagyok havazva, akkor nem az én dolgom
 • (... és én MINDIG el vagyok havazva)
 • ha mindjárt szabira megyek, akkor ez a helyettesem dolga
 • ha most jöttem vissza szabiról, akkor még azt se tudom, hol vagyok, semmi sem a dolgom
 • amúgy is csak helyettesítek, szóval nem az én dolgom
 • ha nincs benne a munkakörimben, akkor nem az én dolgom
 • attól még, hogy a főnök ordítozik, nem az én dolgom, de most az egyszer megcsinálom
 • és egyébként sem vagyok ezért megfizetve, szóval NEM AZ ÉN DOLGOM!

not-my-job1.jpeg

Teljesítsünk erőn felül!

Munkahelyünkön sokszor szembesülünk olyan nehéz feladatokkal, amiket normál erőfeszítéssel nem lehetséges megoldani: ilyenkor erőnkön felül kell teljesítenünk, 120%-os, vagy még nagyobb teljesítményt nyújtva! Az ilyen különleges működésre a múltban is számtalan példát láthattunk: képes összefoglalónk az európai projekttörténelem ilyen ikonikus pillanataiba enged betekintést, inspirálva mindenkit, akinek erőn felül kell teljesíteni!

A Vállalati Kommunikációs Szintekről

Sokat hallani arról, hogy a vállalatoknál ugyanazt az információt érdemes másképp tálalni az operatív szakemberek, középvezetők és felső vezetők szintjén, hiszen más szemszögből és részletezettséggel kell látnia egy szakértőnek egy problémát, és megint másból az ügyvezető igazgatónak. Minél magasabb szinten nézünk egy kérdést, általában annál sűrítettebben és lényegre törőbben érdemes kommunikálnunk. Ennek oka - ellentétben a rossz nyelvek által terjesztett rágalmakkal - nem az irodaházak legfelsőbb emeletein a magasság miatt fellépő oxigénhiány, ami az ott székelő igazgatóság kognitív képességeit korlátozná. Természetesen ilyesmiről szó sincs: az ok az, hogy a felső vezetőknek gyorsan és kevés információ alapján kell döntést hozniuk.

managercommm.jpg

image: pxwhere.com

Tovább

Feladatelkerülési Alapelvek

Sok rossz dolog történik az emberrel a munkahelyén, de mind közül talán a legrosszabb, amikor valami feladatot kapunk, amit konkrétan meg is kell csinálni. Szerencsére kifinomult módszerek tömkelege áll rendelkezésünkre, hogy ezt a szörnyű élményt elkerüljük: ezeknek zanzája a blogunk által összeállított Feladatelkerülési Alapelvek gyűjteménye!

nemazendolgom.jpg

Tovább

Homo Homofisikus

Hatalmas tudományos felfedezésről adunk blogunkon hírt. A majd’ két éve tartó karanténok és hullámok már az emberi evolúcióra is hatással vannak: új, az otthoni munkavégzéshez testfelépítésében és életfunkcióiban is adaptálódott embertípus példányai jelentek meg közöttünk. Összegyűjtöttük nektek, mik a tudósok által Homo Homofisikus névre keresztelt alfaj legfontosabb jellemzői, hogy felismerhessétek másokon (esetleg magatokon) a metamorfózis árulkodó jeleit!

2bb3b12f-f37c-4536-8bb6-b74cd05b5fd7.jpeg

Tovább

A Timesheet Képes Történelme

Minden rendes programozó és értelmes (azaz nem menedzsment) munkát végző szakember jól tudja, hogy az adminisztráció a legundorítóbb dolog a világon. Az adminisztrációs munka - legyen az bármilyen apró - az alkotói szárnyalás gyilkosa, a kreatív elme ádáz ellensége. Az ilyen fölösleges és bántó tevékenységek legalja a timesheet kitöltése: azok a gusztustalan percek, amikor a projektekben hősökként küzdő fejlesztőket, tesztelőket, architekteket, üzleti elemzőket lealacsonyító módon a gonosz menedzserek arra kényszerítik: írják bele valami idegesítő Excel táblába vagy ticketing rendszerbe, melyik feladattal mennyi időt foglalkoztak.

Napnál is világosabb, hogy ennek a tevékenységnek semmi értelme azon kívül, hogy a vezetők öncélú fontoskodásának üzemanyaga legyen: képes történelmi összefoglalónkban most bemutatjuk, hogyan mérgezte a timesheet az emberiséget kezdetektől napjainkig!

Dolgozói Szöveges Értékelés

Közeleg lassan az év vége, egy csomó vállalatnál ez egyben a dolgozói teljesítményértékelések időszaka is. Egyes helyeken csúnyán elrontják ezt a szívhez szóló tevékenységet azzal, hogy mindenféle pontokat meg százalékokat adnak a dolgozóknak, pedig ezzel könnyen belegázolhatunk az érzékeny beosztottak lelkivilágába. Javasoljuk ehelyett az általános iskolákban oly szépen bevált szöveges értékelést, amely személyesebbé és könnyen befogadhatóvá teszi azt, amit a kedves főnök gondol a beosztottról. Dolgozói Szöveges Értékelés Sablonnal is készültünk nektek, hogy megkönnyítsük az értékeléseket!

24965253.jpg

Tovább

A Félvezető

Sok a cég manapság, sok a vezetői pozíció, nem csoda hát, hogy sajnos minden vezetői székbe nem lehet teljes értékű, szakmailag erős, érett, irányítási képességekkel megáldott, karizmatikus, erős, hiteles vezetőt ültetni. Szerencsére az ilyen helyzetekre is van megoldás: alkalmazzunk félvezetőt!

badmanager.png

A vállalati félvezető nem keverendő össze az elektronikából ismert félvezetők fogalmával, bár a két kifejezés rokonértelmű abban a tekintetben, hogy mindkettő csak korlátozottan és bizonyos feltételek mellett rendelkezik vezetési képességekkel. Lássuk hát, mik azok a gyakorlati tudnivalók, amik segítségével sikeresen alkalmazhatunk félvezetőket cégünknél!

Tovább

Típushibás Projektvezetők

Oly sok szakmájához jól értő, elhivatott, sikeres projektvezető dolgozik a nagyvállalati és informatikai projektek világában. Igen ritkán, de találkozhatunk olyanokkal, akik félreértelmezik projektvezetői feladatukat, és nem a megfelelő attitűdöt mutatják projektmenedzseri tevékenységük során: ezekből a kissé típushibás szakemberekből nyújtunk át most nektek egy csokorra valót!

group-people-young-corporate-office-professional-868210-pxhere_com.jpg

Tovább

A főnök sosem hibázik

5m1s6v.jpg

"Kedves Beosztottak!

Mint tudjátok, cégünk vezetése stratégiai menedzsment workshop brainstorming elvonulással töltötte az előző hétvégét. Ennek eredményeként megszületett vállalatunk új menedzsment stratégiája, amit ezúton teszünk közkinccsé. Alapvető elvárásunk minden beosztott felé a következő stratégiai alapelvek megértése, befogadása és feltétel nélküli betartása:

 1. A főnök sosem hibázik.
 2. Ha úgy tűnik, a főnök mégis hibázott, nézz magadba! Biztos, hogy nem ő hibázott, hanem te.
 3. Az 1-es pont következményeként a főnök sosem hoz rossz döntést.
 4. Ha úgy tűnik, hogy a főnök rossz döntést hozott korábban, akkor te emlékszel rosszul. Amennyiben írásos emlékeztetőd van arról, hogy a főnök rosszul döntött, akkor az emlékeztető hibás. Esetleg valaki rosszindulatúan meghamisította.
 5. A 3-as pont kiterjesztéseként leszögezzük: a főnök mindenre mindig jobban emlékszik.
 6. A főnök sosem késik sehonnan. Ha korábban jön, mint te, akkor te késtél, ha később, akkor te jöttél túl korán.
 7. A 6-os pont folyománya: biztos a te időd is drága, de a főnöké drágább.
 8. Egyébként is, a főnök mindent tud, és mindent jobban.
 9. Ha nem tudsz valamit, a főnök biztosan tudja, de ne zavard őt a hülye kérdéseiddel! Ne feledd a 8-as pontot!
 10. A főnök mindig tud döntést hozni, de nem mindig akar. 
 11. Ha te eldöntesz valamit, akkor valószínűleg rosszul döntesz. Ha a főnököt kérdezed, akkor hogy képzeled mindenféle hülyeséggel zavarni. Legyen tulajdonosi szemléleted, még ha nem is vagy tulajdonos!
 12. A főnököt ne zavard telefonon, majd ő hív, ha jónak látja. Emailt ne írj neki, mert a főnök annyi emailt kap, hogy azokat nem olvassa. SMS-t ne írj neki, mert az túl személyes.
 13. Amúgy a főnök ajtaja mindig nyitva áll, de ha bent van, akkor dolgozik, és ne zavard! Legjobb, ha akkor keresed, amikor már hazament.
 14. Ha a fentiekből bármi nem világos számodra, gondolkozz el, és szégyelld magad! Kérdésekkel ne zavard a főnököt! Sose feledd: te vagy érte, és nem fordítva!
 15. Végül pedig: a főnök érti a viccet, de csak a sajátját szereti."

 

Gruppos Projekt

“Kedves Kollégák!

Mint tudjátok, cégünk nemzetközi cégcsoportként magasságában, mélységében és szélességében is a legjobbak közé tartozik a világon. A csoport magyar leányvállalatának vezetőjeként büszkén jelenthetem: nyugati anyavállalatunk egy teljes konszernre kiterjedő átalakítási programba kezd!

A program lényegét egy PPT-ben az egyik legnevesebb nemzetközi tanácsadó cég fogalmazta meg egy kisebb afrikai ország éves GDP-jének megfelelő összegért cserébe. A prezentáció tartalma bizalmas, sajnos még velem sem osztották meg, de a lényegi cél az, hogy központosítjuk, amit központosítani lehet, kiszervezzük, amit ki lehet, és decentralizáljuk, amit de lehet centralizálni!

finger_man_not_hear_not_see_don_t_talk_finger_males_person_don_t_listen-935856.jpg

Tovább

Felsővezetői Kommunikációs Kisokos

A cégek felsővezetői éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a vállalat hajója sikeresen suhanjon az üzleti élet viharos tengerén. Emiatt kevés időt tudnak szánni a vállalat operatív szintjén zajló eseményekre: létfontosságú hát, hogy hétköznapi dolgozóként értsük a vezetőség sajátságos nyelvezetét. Ezen a téren nyújt segítséget Felsővezetői Kommunikációs Kisokosunk, amelyben összegyűjtöttük a leghasznosabb szófordulatokat, amelyekkel projektvezetőként hatékonyan kommunikálhatunk cégünk vezérkarával!

fonokordit.png

Tovább

A Kézifék Menedzser

A menedzserek azok az személyek, akik azon dolgoznak éjt nappallá téve, hogy a céges folyamatok minél hatékonyabban, gördülékenyebben működjenek. Döntéseket hoznak, támogatnak, célra tartanak, priorizálnak. Van azonban a menedzsereknek egy különleges válfaja, akik rejtélyes okokból éppen ellenkezőleg hatnak: ahogy a behúzott kézifék kényszeríti az autónkat szilaj száguldás helyett kínlódó vánszorgásra, hiába nyomjuk tövig a gázt, ugyanúgy töri meg a szárnyaló vállalati folyamatainkat (és vele együtt maradék motivációnkat) a Kézifék Menedzser! Lássuk, mik lapulnak az ilyen vezetők eszköztárában!

kezifekmanager.pngImage: Derrick és Harry Blog/Wunderplan Kft

Tovább

A Vállalati Erőforrásmenedzsment Alapjai

A vállalati erőforrásmenedzsment lényege az lenne ugye, hogy a rendelkezésre álló dolgozók energiáit a lehető legfontosabb dolgokra fordítsuk. A gyakorlat azt mutatja, hogy a tankönyvek állításaihoz képest egészen más alapelvek érvényesülnek ennél az izgalmas és fontos tevékenységnél: lássuk hát, mik is az erőforrásmenedzsment valódi alaptézisei!

employee-6038877_1280.png

Tovább
süti beállítások módosítása