Derrick és Harry Projektmenedzsment Blogja

Típushibás Projektvezetők

2021. szeptember 12. - TanacsLajos

Oly sok szakmájához jól értő, elhivatott, sikeres projektvezető dolgozik a nagyvállalati és informatikai projektek világában. Igen ritkán, de találkozhatunk olyanokkal, akik félreértelmezik projektvezetői feladatukat, és nem a megfelelő attitűdöt mutatják projektmenedzseri tevékenységük során: ezekből a kissé típushibás szakemberekből nyújtunk át most nektek egy csokorra valót!

group-people-young-corporate-office-professional-868210-pxhere_com.jpg

Tovább

A főnök sosem hibázik

5m1s6v.jpg

"Kedves Beosztottak!

Mint tudjátok, cégünk vezetése stratégiai menedzsment workshop brainstorming elvonulással töltötte az előző hétvégét. Ennek eredményeként megszületett vállalatunk új menedzsment stratégiája, amit ezúton teszünk közkinccsé. Alapvető elvárásunk minden beosztott felé a következő stratégiai alapelvek megértése, befogadása és feltétel nélküli betartása:

 1. A főnök sosem hibázik.
 2. Ha úgy tűnik, a főnök mégis hibázott, nézz magadba! Biztos, hogy nem ő hibázott, hanem te.
 3. Az 1-es pont következményeként a főnök sosem hoz rossz döntést.
 4. Ha úgy tűnik, hogy a főnök rossz döntést hozott korábban, akkor te emlékszel rosszul. Amennyiben írásos emlékeztetőd van arról, hogy a főnök rosszul döntött, akkor az emlékeztető hibás. Esetleg valaki rosszindulatúan meghamisította.
 5. A 3-as pont kiterjesztéseként leszögezzük: a főnök mindenre mindig jobban emlékszik.
 6. A főnök sosem késik sehonnan. Ha korábban jön, mint te, akkor te késtél, ha később, akkor te jöttél túl korán.
 7. A 6-os pont folyománya: biztos a te időd is drága, de a főnöké drágább.
 8. Egyébként is, a főnök mindent tud, és mindent jobban.
 9. Ha nem tudsz valamit, a főnök biztosan tudja, de ne zavard őt a hülye kérdéseiddel! Ne feledd a 8-as pontot!
 10. A főnök mindig tud döntést hozni, de nem mindig akar. 
 11. Ha te eldöntesz valamit, akkor valószínűleg rosszul döntesz. Ha a főnököt kérdezed, akkor hogy képzeled mindenféle hülyeséggel zavarni. Legyen tulajdonosi szemléleted, még ha nem is vagy tulajdonos!
 12. A főnököt ne zavard telefonon, majd ő hív, ha jónak látja. Emailt ne írj neki, mert a főnök annyi emailt kap, hogy azokat nem olvassa. SMS-t ne írj neki, mert az túl személyes.
 13. Amúgy a főnök ajtaja mindig nyitva áll, de ha bent van, akkor dolgozik, és ne zavard! Legjobb, ha akkor keresed, amikor már hazament.
 14. Ha a fentiekből bármi nem világos számodra, gondolkozz el, és szégyelld magad! Kérdésekkel ne zavard a főnököt! Sose feledd: te vagy érte, és nem fordítva!
 15. Végül pedig: a főnök érti a viccet, de csak a sajátját szereti."

 

Gruppos Projekt

“Kedves Kollégák!

Mint tudjátok, cégünk nemzetközi cégcsoportként magasságában, mélységében és szélességében is a legjobbak közé tartozik a világon. A csoport magyar leányvállalatának vezetőjeként büszkén jelenthetem: nyugati anyavállalatunk egy teljes konszernre kiterjedő átalakítási programba kezd!

A program lényegét egy PPT-ben az egyik legnevesebb nemzetközi tanácsadó cég fogalmazta meg egy kisebb afrikai ország éves GDP-jének megfelelő összegért cserébe. A prezentáció tartalma bizalmas, sajnos még velem sem osztották meg, de a lényegi cél az, hogy központosítjuk, amit központosítani lehet, kiszervezzük, amit ki lehet, és decentralizáljuk, amit de lehet centralizálni!

finger_man_not_hear_not_see_don_t_talk_finger_males_person_don_t_listen-935856.jpg

Tovább

Felsővezetői Kommunikációs Kisokos

A cégek felsővezetői éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a vállalat hajója sikeresen suhanjon az üzleti élet viharos tengerén. Emiatt kevés időt tudnak szánni a vállalat operatív szintjén zajló eseményekre: létfontosságú hát, hogy hétköznapi dolgozóként értsük a vezetőség sajátságos nyelvezetét. Ezen a téren nyújt segítséget Felsővezetői Kommunikációs Kisokosunk, amelyben összegyűjtöttük a leghasznosabb szófordulatokat, amelyekkel projektvezetőként hatékonyan kommunikálhatunk cégünk vezérkarával!

fonokordit.png

Tovább

A Kézifék Menedzser

A menedzserek azok az személyek, akik azon dolgoznak éjt nappallá téve, hogy a céges folyamatok minél hatékonyabban, gördülékenyebben működjenek. Döntéseket hoznak, támogatnak, célra tartanak, priorizálnak. Van azonban a menedzsereknek egy különleges válfaja, akik rejtélyes okokból éppen ellenkezőleg hatnak: ahogy a behúzott kézifék kényszeríti az autónkat szilaj száguldás helyett kínlódó vánszorgásra, hiába nyomjuk tövig a gázt, ugyanúgy töri meg a szárnyaló vállalati folyamatainkat (és vele együtt maradék motivációnkat) a Kézifék Menedzser! Lássuk, mik lapulnak az ilyen vezetők eszköztárában!

kezifekmanager.pngImage: Derrick és Harry Blog/Wunderplan Kft

Tovább

A Vállalati Erőforrásmenedzsment Alapjai

A vállalati erőforrásmenedzsment lényege az lenne ugye, hogy a rendelkezésre álló dolgozók energiáit a lehető legfontosabb dolgokra fordítsuk. A gyakorlat azt mutatja, hogy a tankönyvek állításaihoz képest egészen más alapelvek érvényesülnek ennél az izgalmas és fontos tevékenységnél: lássuk hát, mik is az erőforrásmenedzsment valódi alaptézisei!

employee-6038877_1280.png

Tovább

Ambiciózus-e a projekted?

A vállalati IT projektekkel kapcsolatos kalandozásaink során sok mindennel találkozhatunk, sok nehéz helyzetet élhetünk át, és bizony időnként reménytelen, megoldhatatlan, teljesíthetetlen projektekbe is belekeveredhetünk. Alapszabály azonban, hogy sosem szabad projektre ezeket a negatív kifejezéseket használni, hiszen a jó projektvezető mindig pozitív és proaktív és progresszív! Ezek pedig csúnya szavak.

ambiciozus.jpg

Tovább

Az Igényspecifikálás Alapszabályai

Kevésbé rutinos projekttagok informatikai projektekben sokszor akadnak fenn azon, hogy milyen nehéz és embert próbáló dolog véglegesíteni az ügyféligényeket. Azért, hogy lélekben segítsünk felkészülni az ezzel kapcsolatos kihívásokra, megfogalmaztuk a igényspecifikálás öt alapszabályát!

4xvogg.jpg

Vállalati Transzformációs Gyorstalpaló

Alapvetően két típusú cég van a világon: az egyik a jól működő, sikeres vállalat, a másik meg az a másik fajta, ahol valószínűleg a kedves olvasó is dolgozik.  A cégek működésének gyökeres megváltoztatásának modern eszköze a vállalati transzformáció. A kifejezés a Transformers című rajzfilmsorozatból származik, amiben rozoga 28 éves Toyoták és kukásautók képesek másodpercek alatt plazmaágyúval és taktikai atomfegyverrel felszerelt, szuperintelligens űrrobotokká alakulni.

A vállalati transzformációktól sokan ugyanezt a markáns átalakulást várják, sajnos azonban az ilyen próbálkozások nem mindig hoznak átütő sikert. Ennek ellenére mára a transzformációk számos vállfaja alakult ki, rövid összefoglalónkban összegyűjtöttük hát a legfontosabbakat, hogy segítsünk olvasóinknak eligazodni ebben a szövevényes világban!

img_0544.jpg

Illusztráció: Derrick és Harry Blog/Wunderplan Kft

Tovább

Derrick és Harry Demotivációs Naptár 2021

Kedves Olvasóink!

A Derrick és Harry Blog nevében ezzel a szabadon letölthető és nyomtatható 2021-es naptárral szeretnénk nektek kedveskedni, és boldog ünnepeket és a 2020-asnál eggyel boldogabb új évet kívánni! A4-es méretre optimalizált változat, színes nyomtatóval a leghatásosabb. Használjátok egészséggel!

ke_pernyo_foto_2020-12-22_21_26_25.png

 

 

 

 

 

 

 

Vezérigazgatói Tájékoztató

big-boss-and-little-employee.jpg

"Kedves Kollégák!

Cégünk vezérigazgatójaként kötelességemnek érzem, hogy objektívan tájékoztassak minden dolgozót a Bizbasz projekt jelenlegi státuszáról. Mint azt tudjátok, a Bizbasz projekt cégünk központi vállalatirányítási informatikai rendszerének cseréjét célozza meg, amelytől üzleti folyamataink modernizálását, a digitalizáció szárba szökkenését, az általunk ügyfeleinknek nyújtott szolgáltatások minőségének javulását reméljük. Mindannyian várjuk már a projekt által szállítandó új Bizbasz rendszer élesbe állítását, melynek eredeti határideje a mostani hétvége volt.

Sajnos azonban a rendszer élesítése újabb fél évet fog csúszni. Ez a csúszás a cég dolgozóira kiemelt terhet fog róni az évzárási időszakban, legtöbbünkre intenzív hétvégézés vár, és a projekt 500 millió forinttal megnövekedett költségeit cégünk csak az idei évi bónuszok feláldozásával tudja fedezni, így gazdag karácsonyra senki nem számítson.

Azonban én vezérigazgatóként szívemen viselem minden dolgozó sorsát, és biztos vagyok benne, hogy ebben a nehéz időszakban megnyugvást nyújtanak minden kedves kollégának a következők:

 • K. Ilona rendszerszervezőnk már tavaly május 14-én megírta egy emailben az osztályvezetőjének, hogy a Bizbasz projekt scope-ja nincs rendesen kitalálva, és az egésznek semmi értelme.
 • N. Krisztina projektasszisztens kávézás és dohányzás közben az elmúlt nyolc hónapban hatszor is megmondta, hogy "Nem ezzel a balfasz szállítóval kellett volna szerződnünk, az unokatesómék cége ezt már rég leszállította volna az egészet."
 • Cs. Albert mérnök, projekttag négy SMS-t is írt már a projektvezetőnek, miszerint "Így nem lehet normálisan dolgozni!"
 • K. Károly termékfejlesztőnk az elmúlt egy évben minden hónapban fennhangon feltette azt a kérdést az osztályértekezleteken, hogy "Hogyan lehetett ezt a projektet így jóváhagyni?"
 • B. Flóra tesztmenedzser fennhangon jelezte október 28-án a projektmegbeszélésen, hogy "Egy normális cégnél ilyesmi nem fordulhatna elő!"
 • Végül pedig K. Erzsébet üzletág igazgató a heti board ülésünkön közölte, hogy: "Én megmondtam előre, hogy ebből az egészből nem lesz semmi."

A fenti kollégáknak ezúton is köszönöm az odaadó támogatást: pontosan ez az a szellemiség, amely a cégünket a legnehezebb időkön is átsegíti. Kérlek benneteket, ugyanígy tartsatok ki, és támogassátok a Bizbasz projektet a következő időszakban is.

Fontosnak tartom megemlíteni, nem kevés munkával bár, de segítségetekkel sikerült kideríteni, hogy a projekt csúszásának oka egy személyben K. Margit takarítónő facility manager, aki felelőtlen porszívóhasználattal sodorta veszélybe a Bizbasz projektet. Bízom benne, hogy mindannyiunknak megnyugtató a tudat, hogy a felelőst fegyelmi eljárás keretében szigorúan megbüntettük.

Eredményes munkahetet kívánva,

M. Zoltán

Vezérigazgató"

 

image: pixy.org, under creative commons licence

Top 10 dolog, amit a menedzserek a macskáktól tanulhatnak

A macskák különleges lények, fondorlatosak, agilisak, remek érdekérvényesítő képességgel, és a jó menedzser sincs híján ezeknek a tulajdonságoknak. De ne álljunk meg itt: lássuk a tíz legfontosabb dolgot, amit egy menedzser a macskáktól tanulhat!

4iyhgu.jpg

 1. Ha egeret fogsz, mindenképpen mutasd meg a gazdádnak! Akkor is, ha döglötten találtad.

 2. Ugyanazt az egeret többször is megmutathatod: a gazdádnak minden egér egyforma.

 3. Elég kitartó nyávogással bármit elérhetünk.

 4. Ha egy másik macska tűnik fel a területeden, először kapard ki a szemét, aztán szagolgasd!

 5. Dörgölőzni ahhoz az emberhez érdemes, akitől a kajádat kapod.

 6. Inkább egyél hányásig, mint hogy egy másik macskával meg kelljen osztanod bármit!

 7. Ha jól pozicionálod magad, egész nap fekhetsz egy párnán és remek macskának fognak tartani, csak mert nem karmoltad szét a kanapét.

 8. Az ágy alá szarni mindig biztonságosabb, mint a szőnyegre.

 9. Ha mégis a szőnyegre szarsz, legyél abban biztos, hogy senki sem látja amikor csinálod, és hogy van még egy macska a házban!

 10. Ha mégis rájönnek hogy te voltál, akkor se aggódj túlságosan! Lehet, hogy felrúgnak, de feltakarítani biztosan nem neked kell majd.

Az Inkompetencia Betét

Magyarországon szinte népbetegségnek számít napjainkban a sok ezernyi ember életét megkeserítő inkompetencia. Sajnos a mai napig kevés szó esik róla, hiszen a társadalmi elvárásoknak való megfelelni akarás, a szégyenérzet, a kitaszítottságtól való félelem mind-mind sokakat elrettentenek attól, hogy nyíltan vállalják: inkompetenciában szenvednek.

Pedig az inkompetencia nem betegség, hanem állapot, amelyen a modern technika és orvostudomány vívmányai rengeteget segíthetnek. Szakszerű támogatással akár a legsúlyosabb stádiumú esetek is hatékonyan kezelhetők, elősegítve, hogy az érintettek teljes éljenek, amely semmilyen tekintetben nem különbözik a kompetensekétől.

inkomp.png

Tovább

Mire jó a koronavírus?

Gonosz egy féreg ez a koronavírus, ám de a sikeres, modern, agilis vezetők nem rettennek meg a fertőzés hullámaitól, hanem meglovagolják azokat! A laikus, menedzsmenthez és vállalatirányításhoz mit sem értők nem is sejthetik, mennyi mindenre lehet jó  a koronavírus járvány: íme egy kis ötletcsokor azoknak a vezetőknek, akik még nem tudták kihasználni az ebben rejlő potenciált!

koronamirejo2.png

Kép: Wunderplan Kft/Derrick és Harry Blog

Tovább
süti beállítások módosítása