Gengszter Projektvezetői Teszt

2020. február 23. - Kriminalhauptmeister Harry

Az igazán profi projektvezetők néha átállnak a sötét oldalra, hogy a projektet sikerre vigyék. Ne de mennyire? Ennek megállapításához készítettünk egy rövid önismereti tesztet, amiből bárki megtudhatja, igazi keményvonalas gengszter projektvezető lett-e már belőle!

gangster-4146707_1280.jpg

Image by Vitabello from Pixabay 

1. Ellenálló kezelése, akin áll vagy bukik a sikered

A) Bevonom, coacholom, kezelem az érzéseit.

B) Egyszer szólok. Ha továbbra is akadályoz, kivonom a forgalomból, hisz a Szponzor az apám teniszpartnere.

C) Este, munka után megvárom a kis utcában, ott nem jó a világítás. Úgy csinálom, hogy ne legyenek tanúk. Végül savban feloldom a mi kis konfliktusunkat.

Tovább

Workshopozás

A cégben mindenki unatkozás, unalomból egymás basztatás, főnök fikázás, "itt soha semmi nem történik" mondogatás. Be nem tartott vezetői ígéret felemlegetés, bezzeg másholozás. A főnök ezt megtudás, ezen beidegesedés! Először mindenki lebaszni akarás, aztán magát jó főnöknek gondolás, inkább mindent megoldó egész napos workshop szervezés.

workshop-745017_1280.jpg

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Tovább

Az IT projektmenedzsment legrövidebb szakkönyvei

A hideg téli napokon, az ünnepek után, az évkezdés lendületét megragadva kicsit átnéztük, melyek azok az informatikai művek, amik annyira rövidek, hogy akár két villamosmegálló között végezhetünk velük. Íme, fogadjátok szeretettel az IT projektmenedzsment legrövidebb szakkönyveinek gyűjteményét!

book-wall-1151405_1920.jpg

Tovább

Évkezdési tippek munkahelyre

Kezdődik a 2020-as év, vannak köztünk, akik már január 2-án az evezőt húzták a saját kis személyes gályájukon, más szerencsésebbek csak a január 6-i hétfőn térnek vissza a meetingek, projektek, e-mailek világába. Biztos akadnak, akik ezt a percet boldogan várják, és izgatottan állnak a 2020-as év csodálatos kihívásai elé. A legtöbben azonban úgy gondolnak a munkakezdésre, hogy szívesebben látnák, amint a pokol összes démona kénköves esővel égeti porrá a világunkat, mint hogy holnap be kelljen mennie dolgozni.

bejgli.jpg

Image by Free-Photos from Pixabay 

Tudatos felkészüléssel azonban könnyedén átvészelhetjük az első néhány napot. Lássuk hát, mire számíthatunk, a munkahelyre való visszatérésünk során, és hogyan élhetjük túl ezeket a kemény időket!

Tovább

Írjunk Szabályzatot!

Unatkozol a munkahelyen? Céltalanok a napjaid? Úgy érzed, ideje lenne valami nagyot alkotni, és nyomot hagyni magad után a világban? Ne keress tovább, a megoldás az, hogy a vállalatodnak

írj szabályzatot!


Szabályzatot írni jó, mert

 • új barátokat szerezhetsz,
 • fontosnak érezheted magad,
 • van valami kézzelfogható eredménye a munkádnak, amit meg tudsz mutatni bárkinek,
 • kiélheted kreatív énedet, szárnyalhat a fantáziád!

mosesandaron.jpgimage: public domain

Tovább

A Főnök Kiosztja a Feladatot

A vállalati lét egyik sarokköve a pillanat, amikor a főnök a rá ruházott hatalommal élve kiosztja a Feladatot az egyszeri dolgozónak. Ahány főnök, annyi szokás: van aki jeleskedik ebben a vezetői alapfunkcióban, másoknak meg bizony lenne még mit tanulniuk, hogy hatékonyabban csinálják. Mi most bemutatunk néhány jellegzetes feladatkiosztási stílust, aztán mindenki döntse el maga, melyik utat szeretné követni...

feladatotoszt.jpg

Tovább

Az Informatikusi Életpálya

Pályánk során minden életszakaszban más kihívásokkal, más kérdésekkel és feladatokkal nézünk szembe: a boldog és gazdag életpályához nem árt egy kis felkészültség, pillantsunk hát bele most egy képriport erejéig, melyik informatikus korosztályt milyen gondolatok foglalkoztatják, a húszas éveikben járó ifjú titánoktól a hetven pluszos veteránokig!

 

Képek: pixabay

Kalapácskonferencia Program

Annyi a konferencia manapság, mint égen a csillag. Sok köztük a magas színvonalú, de néha hajlamosak vagyunk a célt összetéveszteni az eszközzel, és ilyenkor bizony a konferencia sem arról szól, amiről kellene.

Ilyen lett volna a soha meg nem rendezett Kalapácskonferencia is, aminek a programját most közzétesszük nektek!

hammerconference.jpg

9:00 - 9:15: Megnyitó: Verjük be egy ütéssel!
Előadó: Roppantó Samu, alelnök, Magyar Kalapácsszövetség

9:15 - 10:15 Keynote Speech: Nailing Your Success with the Right Hammer
Előadó: Frank McSmasher, alapító, International Hammering Institute

Tovább

A Hét Projekt Főbűn

Blogunk tudományos megközelítésű projektvezetési kutatómunkája során a közelmúltban sikerült egy szenzációs felfedezést tennünk. Hieronymus Bosch A hét főbűn című munkájának agilis elemzése során a festmény mindeddig rejtett rétegei kerültek napvilágra, melyből világosság vált: a mű nem egyszerűen a hét főbűnt, hanem a hét projekt főbűnt ábrázolja, amik már a középkorban is megkeserítették a sikeres projektekre törekvők életét.

Az alkotás elemzése során feltárt rejtett feliratok betekintést engednek a kor emberének mindennapi munkahelyi morális és etikai dilemmáiba, és gyökeresen a korai reneszánsz projekttudatosságáról alkotott képünket. Jelen cikkünkben a nyilvánosságra hozzuk a mű restaurált részleteit, az olvasó elé tárva A Hét Projekt Főbűnt.

Köszönet B.-T. Gábornak és V. Noéminak az inspirációért és a tudományos kutatómunkában való részvételért.

 

 

 

 

Hogyan folyik szét a munkaidőd?

Az élet kinek édes, kinek keserű, de mindenkinek rohadt gyorsan telik. Folyton rohanunk, soha nem érünk rá semmire, nem érjük utol magunkat, be vagyunk havazva, elborítanak a teendők, semmit sem tudunk normálisan megcsinálni. Ki tehet erről? A kegyetlen élet és az őrült világ, amiben élünk. Ki tehet ellene? Hát TE, például azzal, hogy végigolvasod a következő listát, magadba nézel, és elkezdesz változtatni! Lássuk hát, mivel is csesszük el legtöbbször a munkára szánt időnket ahelyett, hogy valami hasznosat csinálnánk!

time-3306753_640.jpgImage by Gerd Altmann from Pixabay

Tovább

Kifogás Katalógus

Időnként munkahelyünkön előfordulhat, hogy nem sikerül elvégeznünk a ránk bízott feladatot. A fizetésünket ennek ellenére szeretnénk továbbra is felvenni: az ilyen helyzetekből sikeresen kivághatjuk magunkat egy jól irányzott kifogással. Ehhez segítségül összeállítottuk az instant, bármely helyzetben felhasználható kifogások gyűjteményét, amelyeket a helyzetek súlyosságának és a használó szenioritási szintjéhez illeszkedve közöljük.

shield-417828_640.jpg

Tovább

A Felsőbbrendű Programozó 13 Pontja

man-841515_1280.png

 1. A programozó is ember, csak különb, mint mások.
 2. A saját kódom soha nem hibás, csak meg nem értett.
 3. Mindenki más kódja szar.
 4. A fejvadászok létezésének egyetlen célja, hogy saját felsőbbrendűségemet igazolják: ha elfogadok egy ajánlatot, kegyet gyakorlok a világ felé.
 5. Bármennyi fizetést is kapok, annál sokkal többet érdemelnék.
 6. Lehet, hogy nem én vagyok a legjobb programozó a világon, de nagyon közel állok ehhez.
 7. Ha megérinted a laptopomat, meghalsz.
 8. A dokumentálás és tesztelés a gyengék menedéke.
 9. Az emberi öltözködési stílus csúcspontja a fekete, fejlesztői konferenciás póló nagyzsebes rövidnadrággal.
 10. A papucs a legszebb cipő.
 11. A technológia, amihez értek, a legjobb a világon, és mindenre IS alkalmas.
 12. Minden technológia, amihez nem értek, szar.
 13. Luke Skywalker igenis létezik.

 

Image by Sergey Prusakov from Pixabay

Friss Főnökök Talajfogási Útmutatója

Nem sok izgalmasabb időszak lesz az életedben annál, mint amikor frissen kineveznek valamilyen menedzseri pozícióba. Már az elején választanod kell, hogy vezető, vagy Főnök akarsz-e lenni: arra az esetre, ha a második mellett döntesz (ami teljesen érthető), összeállítottunk neked egy útmutatót arra vonatkozóan, mik azok az első intézkedések, amiket Friss Főnökként foganatosítanod kell, hogy megszilárdítsd új pozíciódat!

talajfogas.png

Tovább

A Munkamegmaradás Törvényei

Világunk minden apró eseményét átszövik a fizika törvényei, a hullámok és részecskék, hatások és ellenhatások működésének szabályai, amelyek általános irányt adnak a természet történéseinek. A finn Nouveejkaannin Instituutti, mely forradalmi felfedezéseket tett közzé a programozók és a heavy metal kapcsolatáról, legújabb kutatási eredményeiben nem kevesebbet állít, mint hogy felfedezte a vállalati ökoszisztémát irányító ugyanilyen alaptörvényeket! Elsőként tesszük közzé a nagy nevű intézet elméletét a Munkamegmaradás Törvényeiről, amelyek végre segítenek megérteni a mindennapjaink munkahelyi élményeit.

book-4126483_640.jpg

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Tovább

A Győzelem Stratégiája

A stratégiaalkotás fontosságát a hadvezetés tudománya már évezredek óta ismeri. Ez a tevékenység üzleti életben hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedekben: olyannyira, hogy az üzleti tanácsadók által megtámogatott stratégiakészítési best practice know-how-k felkeltették egyes országok legfelsőbb hadvezetőinek figyelmét is.

Ezt bizonyítja az a titkos katonai jegyzőkönyv is, amely életveszélyes kalandok sokasága után blogunk birtokába jutott, és most nyilvánosságra hozunk. A jegyzőkönyv a hadsereg stratégiaalkotásának legkritikusabb pillanatait tárja elétek, azt a néhány órát, amikor a történelemben először üzleti stratégiai tanácsadói támogatással megszületik a Győzelem Stratégiája!asszertank.jpg

Original image by Bundeswehr-Fotos - originally posted to Flickr as Leopard 2 A5, CC BY 2.0, Link

Tovább

Hagyjuk már ezt a worklife balanszot!

Mindannyian szeretnénk kiteljesedni, meg boldog életet élni, kevés stresszel és sok örömmel. A munkahelyét viszont a legtöbb ember szörnyen utálja. Mit is szerethetne rajta? Van valami rohadt unalmas, vagy éppen halálosan stresszes munkája, egy bunkó főnöke meg egy rakás idióta kollégája. Azokról a tetves ügyfelekről meg rohadék versenytársakról már nem is beszélve! Azért bejár, mert kell a pénz, végül is a pénzért csinálja mindenki az egészet, mondja magának.

daydreaming2.jpg

Image by Derrick & Harry Blog

Tovább

Demotivációs levél

"Alig Tisztelt HR Osztály!

Az ithuspiac.hu állásportálon meghirdetett pozíciójuk, miszerint Feketöves Java Jedi Nindzsát keresnek, felkeltette az érdeklődésemet. A cégüket ugyan különösebben nem találom szimpatikusnak, de jelenlegi munkahelyemen, amit már évek óta ki nem állhatok, múlt pénteken végképp betelt a pohár: valaki újra beleivott a privát tejembe, amit a harmadik emeleti hűtőszekrényben tartok. Pedig - a félreértések elkerülése végett - rá is van írva, hogy "D. Iván teje - ne idd meg!", de ezeknek az állatoknak itt semmi se szent.

mistake-876597_1280.jpgImage by Steve Buissinne from Pixabay

Tovább

Tudja azt, mint a mostani

"Figyelj, én nem akarok sokat tökölni itt ezzel a specifikációval. Értem én, hogy nekünk készül, de meg tudjátok csinálni az új rendszert nélkülünk is. Most nincs időnk arra hogy egy projekttel bohóckodjunk, mert zárás van meg nyitás, érted, az üzletnek mennie kell. Különben is, azért fizetünk ennyi pénzt, hogy oldjátok meg, nehogy már nekem kelljen még itt okoskodni! Szóval az új rendszer tudja azt, mint a mostani, és kész. Nekem ennyi elég lesz.

ugyanaztmint.jpg

Photo by rawpixel.com from Pexels

Vagyis várjál csak, eszembe jutott, hogy annyi, hogy amikor tudod ott amikor meg kell adni az ügyfélnél ha kamattal kéri a hozzájárulás megengedélyeztetésének B változatát, na ott van tudod egy gomb, és akkor mikor megnyomjuk és kijön az ablak ott vannak az ügyfélhez felsorolt követelésengedménykötelezettségelhatárolások, na azokat színek szerint kéne rendezni. De amúgy tudja az új pont ugyanazt, mint a mostani.

Tovább